2020. december 1. kedd
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Az új horvát kormány végnapjai?

Avagy: hogyan tud egy politikusfeleség bedönteni egy egész kabinetet

Bódis Gábor
Bódis Gábor

Közben mindenkit menesztenek vagy távozásra kényszerítenek, aki nem ért egyet a szélsőjobbos értékekkel.

Ana Šarić, a zágrábi egyetem bölcsészettudományi karán végzett, majd marketinges lett a horvát villamosiparban. Akkor vág bele (2012) az önálló vállalkozásba, amikor megismerkedik Tomislav Karamarkoval, a jobboldali HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) egyik vezéralakjával, akit éppen abban az évben választanak pártelnöknek. Ana „Drimia” nevű cége („Csak az álom valóság!” és hasonló derülátó életfelfogást terjesztő hirdetések köthetők hozzá) egyetlen alkalmazottal 1 millió 7 ezer kunás évi jövedelemre tett szert (több mint 70 millió forint), ami egy startup esetében igen dicséretes kezdet. A vállalkozás bővül, méghozzá egy fodrász szalonnal, majd a házi kedvencek is kaptak egy nyugalmas menhelyet a zsibongó főváros kellős közepén. A cég a háziállatok jogainak hangos szószólója lett és a „Csincsillák mindenek felett!” szlogenje számos horvát újságban jelent meg. Később Ana igent mondott udvarlójának, Tomislavnak és immár Ana Karamarko néven szerepel a horvát közéletben. Amely nem győz csodálkozni azon, hogy egy előbb leírt profilú cég hogyan tudott hirtelen váltani és egyszeriben tanácsokat osztogatni az energiapiac alakulásáról és elemezni annak a médiavetületét is. Pedig erről is volt szerződés, méghozzá egy Peritus nevű céggel, amely legalább két éven át havi 2500 euróval jutalmazta Ana cégének tanácsait. A Peritus tulajdonosa egy Josip Petrović nevű személy, akit a horvát média csak úgy emleget, mint a magyar MOL lobbistáját. Zágrábban azt is tudni vélik, hogy a Peritus bevételeinek legfontosabb forrása (85%) a magyarországi olajvállalattól származik. Ana Karamarko cáfolta, hogy bármi köze lenne a MOL-hoz és azt is határozottan állítja, hogy megszűnt a szerződésr a Peritusszal, amint férje, Tomislav az új horvát kormány első elnökhelyettese lett.

Minderről a horvát közvélemény úgy szerzett tudomást, hogy a Nacional nevű politikai hetilapnak valaki névtelenül elküldte a Drimia és Peritus cég közötti tanácsadói szerződés fénymásolatát. A lap főszerkesztő-helyettese, a téma szakértője (ő jegyezte azt a korábbi cikket is, amely szerint horvát minisztereket és az INA igazgatóbizottsági tagjait külföldi ügynökök megfigyelték) azt mondta, hogy a névtelen forrás a szerződésmásolatot elküldte több horvát újsághoz is, de rejtélyes módon, nem hozták nyilvánosságra.

Az említett Josip (másutt csak becenevén, Jozóként emlegetett) Petrović akkor került rivalda fénybe, amikor kiderült, hogy az éppen szabadlábon levő volt horvát miniszterelnök, Ivo Sanader mellett ő is tanúskodott Londonban az INA-MOL ügyben indított döntőbírósági perben.

Csak emlékeztetőül: bonyolult nemzetközi per(ek) folyik a horvát és magyar olajtársaság között. Ennek kimenetelétől függ, hogy ki fogja valójában irányítani az INA-t. Jelenleg a MOL irányít, de a horvát fél azt állítja, hogy az irányítási jogot korrupcióval szerezte meg a magyar vállalat. Ez a hírhedt Sanader-Hernádi ügy, amelynek lényege, hogy a MOL vezére állítólag több milliós eurós kenőpénzt adott egy zágrábi étteremben az akkori horvát miniszterelnöknek annak fejében, hogy a MOL megszerezze az INA irányítását. Ivo Sanadert már egyszer elítélték (nem kizárólag ebben az ügyben), de a felsőbb bírósági instancia újra tárgyaltatja az ügyet. Így kerülhetett Sanader Londonba.

Az egyik mellékszereplő, Josip Petrović háttértevékenységével kapcsolatban a horvát média egy MOL-beli jogi tanácsadóra, Fodor Ilonára hivatkozik, aki a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottság előtt tavaly ősszel tett tanúvallomást. A Nacional szerint Fodor megerősítette az INA érdekeit védő amerikai ügyvédi iroda képviselőinek, hogy létezik szerződéses viszony Petrović és a MOL között.

Tegyük hozzá: a Nacional írásaira korábban a MOL kommunációs igazgatója azt mondta, hogy a Nacional komolytalan lap, a cikk értesülései pedig olyan szinten alaptalanok, hogy nem is akarnak rájuk reagálni.

Mindenesetre a médiaértesülések óriási botrányt okoztak az amúgy is szinte működésképtelen horvát hatalmi koalícióban. Az csak normális parlamenti reagálásra vall, hogy az ellenzékbe szorult szociáldemokraták Tomislav Karamarko azonnal lemondását vagy lemondatását követelik felesége, enyhén szólva is furcsa szerződése miatt. Hazaárulást is emlegetnek, hiszen az INA nemzeti ügynek számít, stratégiai vállalatnak. Ettől még azonban nem főne a feje a Horvát Demokratikus Közösségnek, amely a hatalmi többség legfontosabb politikai ereje. Az már komolyabb, hogy hasonlóan vélekedik a velük együtt kormányzó Most (Híd) párt, amely a választások utáni alkudozásokban végül is a HDZ és nem a szociáldemokraták mellett döntött. A királycsináló vidéki polgármesterek, ispánok ideológiailag meghatározhatatlan csoportja, Božo Petrov pszichiáter vezetésével azóta olyan helyzetbe került, hogy szinte megszűnt a kommunikáció a HDZ felé. A Most (Híd) a MOL ellen folytatott nemzetközi döntőbírósági tárgyalás folytatása mellett van, Karamarkoék viszont a peren kívüli megegyezés hívei.

Az alig száz napos horvát kormány berkeiben uralkodó zűrzavarra utal az is, hogy a hatalmi hármas harmadik szereplője, Tihomir Orešković miniszterelnök, akit a HDZ hozott haza Kanadából kormányfőnek, kezd függetlenedni, azaz végezni az alkotmány által megszabott feladatait. Így viszont rendszeresen szembekerül a kormány erős emberével, Karamarkoval.

Már a különutas miniszterelnök menesztéséről szivárogtattak ki híreket, amikor berobbant a közvéleménybe a Tanácsadónő Botrány (Afera Konzultantica).

Az eddig is lélegeztetőn működő kormány mintha teljesen lebénult volna. Még egy telefonos tárgyalásra volt ereje és döntés született néhány eddigi stratégiai vállalat privatizációjáról (Rijekai kikötő, Podravka), de az ezt követő parlamenti ülésszakon már elszabadult a pokol. A Most képviselői kivonultak az ülésteremből, a szociáldemokraták csak Karamarko visszahívásáról hajlandóak tárgyalni és a miniszterelnök hallgat. Egyre inkább érik egy következő, előrehozott választások gondolata.

A HDZ elnöke számára a legrosszabb pillanatban jött a felesége botránya. Még a kormányban sem tudott teljhatalomra szert tenni, pedig a megszerzett mandátumok száma alapján ez megilletné. Csak azért nem ő a miniszterelnök, hanem a horvátul akadozva beszélő kanadai üzletember, Orešković, mert a mérleg nyelvét játszó Mosttal csak így tudtak közös kormányt alakítani. Ráadásul május végén tisztújítás vár rá a pártjában, ott is gyengítheti pozícióját a botrány. Még tovább bonyolítja a dolgokat Kolinda Grabar-Kitarović államfő, aki a HDZ jelöltjeként nyert az elnökválasztásokon, de mindinkább úgy viselkedik mintha még egy hatalmi ág lenne az országban.

Közben Karamarkoék, ha nem is kormányoznak, a kultúra és az emlékezetpolitika terén keményen nyomulnak. Főleg a revizionista nézeteiről ismert kulturális miniszter Zlatan Hasanbegović (ami Horvátország esetében a fasiszta és kviszling Független Horvát Állam szerecsenmosdatásából áll) tarol a pályán: mindenkit menesztenek vagy távozásra kényszerítenek, aki nem ért egyet a szélsőjobbos értékekkel. Az egyik legismertebb áldozat, a rijekai színház immár volt igazgatója, az egyik legismertebb horvát avantgárd rendező Oliver Frljić, a horvát Alföldi Róbert.

A nyomtatott változat a 168 Órában jelent meg.

 

 

 

 

2016. május 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Demokrácia vagy posztfasizmus?

Tudom, sokféle válasz lehetséges: bűnös és kevésbé bűnös, de meggyőződésem szerint a legnagyobb bűn úgy élni, >

Tovább

Nyírő Józsefet olvasva

Kiváló részleteket olvastam, egy megrendült és megtört ember életéről, aki nincs tisztában a saját bűneivel. De >

Tovább

„Tizennyolc hónapig voltam katonaruhában”

Csonoplya vegyes lakosú falu. A háború kitörése előtt nem nagyon foglalkoztunk azzal, hogy ki milyen nemzetiségűnek >

Tovább

„Ich habe alles geprüft und erwogen”

Nem tudom eldönteni, nem is szeretném, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök mai rádiós interjúját a sötét >

Tovább

„Úgy halok meg, hogy nem is láthatom a fiamat…”

Eddig mindig hazaengedték, amikor kértem, pár napra, ha valamilyen ünnep közeledett, vagy ha nagyon szerettem volna >

Tovább

Hiányzik a meghökkentető eredeti eretnekség. A szeszélyes kaland. A melléfogás varázslata

A szocializmusban az apolitikus értelmiségi volt az eszménykép, a posztszocializmusban pedig a valóságból menekülő szűzi pártszimpatizáns. >

Tovább

Kirakat szerződés

A VMSZ és a SNS szerződése csak megerősíti (önkormányzati, tartományi és köztársasági szinten) a két párt, >

Tovább

Erkölcsi kontextus

Természetesen a bíróság dolga kimondani az ítéletet. Feltételezem azonban, hogy ennek a jogi normának van erkölcs >

Tovább

Moslékkoalíció

Napjainkban a forradalmi hitbe vetett remény ugyanúgy elsorvadt, miként a hagyományos hitbe vetett bizalom. Miért? Lehet, >

Tovább

Nemzeti kisebbségpolitikai pálfordulás?

Amikor, tehát, AV a „kisebbségek jelenlétének fokozásáról” beszél „a köztársasági és a tartományi kormányban”, emögött Szerbia >

Tovább

Ami elválaszt és ami összeköt

Az interneten Szőcs Gézát búcsúztatják. Jól esett olvasni Ara-Kovács Attila az intellektuális párbeszédre példát mutató mondatát. >

Tovább

Civil jogvédelem

Nem a Caritas vezetőinek kellett volna átvenni a főkonzul asszonytól az ajándékot? Nem, mert akkor Pásztor >

Tovább