2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Hetvenöt százalékos elégedetlenség a vajdasági magyar pártok választási szereplésével

Bozóki Antal
Bozóki Antal

„Pásztornak azonban – ha meg is kapja az elnöki tisztet – többé nem lesz befolyása a tartományi történésekre, illetve mindenben a SZHP politikájához kell igazodnia.” Bozóki Antal (bozokiantal.blog):

Az április 24-i választásokon újabb vereséget szenvedett Szerbiában a demokrácia. Folytatódott a Szerb Haladó Párt (SNS/SZHP) és a nacionalista pártok minden szinten való hatalomra törekvése.

A „véget nem érő (botrányoktól sem mentes – B. A.) szavazatszámlálás” eredménye, hogy a Szerbiai Képviselőházban a nacionalista pártok képviselői kétharmados többségben lesznek. A SZHP-nek és koalíciós partereinek 131 képviselői mandátum jutott (ami 27-el kevesebb, mint az előző választásokon), a Szerb Radikális Pártnak (SRP) 22, a Dveri–Szerbiai Demokrata Párt (SDS) koalíciónak pedig 13 képviselője van. Összességben: A 250 tagú szerb parlamentben a 166 jobboldali képviselő lesz. A parlamentbe még 27 párt jutott be, de ezek csak 84 képviselői mandátumon osztozkodnak. 

Az előző választásokon, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) 70 294 (2,10%) szavazatot kapott, az április 24-i választásokon pedig 56 620 (1,50%) szavazatot, ami (a korábbi hat helyet) csak négy mandátumra lett elég. (A VMSZ szavazóbázisa annak ellenére csökkent, hogy a szerb és a magyar kormány is a VMSZ mellette kampányolt.) Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád és Pék Zoltán újból képviselői megbízatást kaptak.

A szerb parlamentben a VMSZ képviselői, tehát, ugyanazok maradtak, akik az előző ciklusban nem a vajdasági magyarok érdekeinek hatékony képviseletéről, hanem az SZHP-vel kötött elvtelen koalíciós szerződés támogatásáról tettek tanúságot.  Várhatunk-e ezektől valami változást? Aligha.

Varga László, a VMSZ volt alelnöke, aki időközben a Magyar Mozgalom (MM) egyik alapítója és Ideiglenes Ügyvivő Testületének tagja lett, valamint Vicsek Annamária, kibuktak a VMSZ-es képviselők sorából. 

A VMSZ lejtmenete

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti listájára leadott szavazatok száma ekképp alakult az elmúlt négy évben:

– 2012-ben 95 375 (forrás: Pásztor István http://tinyurl.com/z6eftnk)

– 2014-ben 75 294 (forrás: Köztársasági Statisztikai Intézet http://tinyurl.com/gth43pv)

– 2016-ban 56 620 (forrás: Blic. Tanjug: Konačni rezultati izbora [A választások végeredményei]. http://www.blic.rs/vesti/politika/konacni-rezultati-izbora-naprednjacima-najvise-mandata-pocinju-da-teku-rokovi/r1nlbtf, 2016. május 5. [21:31]

A Magyar Mozgalom–Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösség (VMDK) választási koalíció a köztársasági választásokon – Csonka Áron, a VMDK elnöke szerint – „alattomos politikai játszma áldozata lett”, míg Pásztor István, a VMSZ elnökének nyilatkozata alapján, a koalíció választási listáját a választási bizottság „okirat-hamisítás miatt utasította el”.Így nem is indulhatott a választásokon. Pásztor István elérte célját: a köztársasági választásokon csak „egy magyar lista” volt. 

Vajdaságban az SZHP a szavazatok 44,5 százalékát szerezte meg. Ezzel 63 mandátumot szerzett a 120 tartományi képviselői helyből, így – első alkalommal – akár egyedül is megvan a parlamenti többsége.

A VMSZ-re a polgárok 4,88 százaléka szavazott, ami hat mandátumot jelent a párt számára.

A VMSZ tartományi képviselőházi csoportjának eddig hét képviselője volt: Egeresi Sándor, Ilona Pelt, Kávai Szabolcs, Kovács Tünde, Pásztor István, Patyi Lajos és Újhelyi Ákos.

Amennyiben marad a jelöltek listáján közzétett képviselői névsor, akkor a mostani választásokon változik az összetétel: Egeresit, Kávait, Kovácsot és Újhelyit Kormányos László, Dr. Bagi Bojan és Erdély Lenke helyettesíti.[10] (Egeresi, aki a kilencvenes évektől szinte folyamatosan tartományi képviselő és házelnök is volt, csak 24-ként került a párt által jelöltek listájára, így simán kibukott. Milyen tisztséget talál neki Pásztor?)

A Magyar Mozgalom–Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösség (VMDK) koalíciója a szavazatok 1,71 százalékával két képviselői helyet szerzett.

Az önkormányzati választásokon a két magyar lista így szerepelt:

Szabadkán a SZHP köré tömörülők a szavazatok 38,9 százalékát szerezték meg, vagyis várhatóan 31 képviselőjük lesz a 67-ből az önkormányzatban. A VMSZ 14,1 százalékon áll, 11 képviselővel. A MM és koalíciós partnerei 13,5 százalékot szereztek, ami ugyancsak 11 képviselőt jelent.

Magyarkanizsán a VMSZ a szavazatok 39%-át kapta, ami azt jelenti, hogy a 29 képviselőből 12 a VMSZ listájáról kerül be a KKT-be. Öt-öt helyet kapott a Magyar MM és a SZHP.

Csókán a KKT-be a VMSZ 9, a demokraták 3, a ligások pedig 2 képviselőt delegálhatnak.

Törökkanizsán a 31 tagú községi képviselő-testület 15 képviselőjét a SZHP listája adja, amelyre a szavazópolgárok 48,2 százaléka voksolt. 22,4 százalékkal hét képviselői helyhez jutott a VMSZ.

Topolya Községben a VMSZ–VMDP listája 32,24 %-ot kapott, ezzel 16 mandátumot szereztek a 41 képviselői hellyel rendelkező KKT-ben. A SZHP  25,10%-kal 12 képviselői mandátumra jogosult. A VMDK-MM listája 7,53 százalékkal 3-3 képviselői mandátumot szerzett.

Kishegyesen a SZHP-nek 10, a VMSZ-nek 8 képviselője lesz.

Zenta községben VMSZ a szavazatok 35,2 százalékát kapta, a SZHP 18,8 százalékot, a MM–VMDK lista a voksok 16,6 százalékát. (Bejutó helyen van a Magyar Polgári Szövetség – MPSZ listája is, amely a szavazatok 11,6 százalékát szerezte meg.)

Ada községben első helyen a Polgári Csoportosulás-Községünkért lista végzett. Ez 19 képviselői helyet jelent majd számukra a 29 tagú községi képviselő-testületben. A SZHP a voksok 16 százalékát szerezte meg, ami 4 képviselői helyet jelenthet. A VMSZ ugyancsak 4 helyet, a MM–VMDK lista 7 százaléka 2 képviselői helyet érhet majd.

Óbecse községben (a Magyar Egységpárt – MEP székhelyén) is taroltak a haladók, a szavazatok 44,3 százalékát szerezték meg, ami a 36 tagú községi képviselő-testületben 22 mandátumot hozott a pártnak. A VMSZ koalíciójának a szavazók 15,9 százaléka adott bizalmat, ami 7 mandátumra elegendő. A MM-nak a voksok 9 százalékát és 4 képviselői helyet sikerült szerezni.

Temerinben (a VMDP székhelyén) a legtöbb mandátumhoz a SZHP (17) és a VMSZ–VMDP koalíció (5) jutott.[14]

A mindkét magyar lista vezetői „elégedettek” a választási eredményekkel, illetve hogy „amit célként kitűztek maguk elé, azt megvalósították”.

A Vajdaság Ma internetes hírportál körkérdésének 726 részvevőjének 75,1 százaléka a kérdésre viszont, hogy a vajdasági magyarok számára kedvezően alakultak-e a választási eredmények, az „inkább nem” választ adta. Csak 24,9 százalékuk válaszolta, hogy választások „jobbára” kedvezőek voltak.

A közvélemény-kutatás szerint a vajdasági magyarok több mint háromnegyed része elégedetlen a vajdasági magyar pártok szereplésével az áprilisi választásokon. Ezen bizony a pártvezetőknek komolyan el kellene gondolkodniuk. Vagy az a fontos, hogy ők elégedettek?

A VMSZ a VMDP-t és MEP-et csak a Magyarországról követelt „egységes fellépés” látszata miatt vette be a koalícióba, illetve a két kispárt anyaországi üzenetre csatlakozott hozzá. Ez abból is látszik, hogy a VMSZ köztársasági jelöltjeinek listájára a VMDP és a MEP jelöltjeit még csak az első tíz közé sem rangsorolták. A tartományi választási listán Gusztony András, a VMDP egyik alelnöke, a(z eleve bejutásra esélytelen) 13., Szmieskó Zoltán a MEP alelnöke pedig a (megalázó) 14 helyre került. Érdemes volt ezért koalícióra lépni a VMSZ-el?

A MM-VMDP koalíció a tartományi képviselőházban két képviselői helyet szerzett.

A MM „nem kormányzati, nonprofit, az egyesülési jog szabad gyakorlásán alapuló szervezet” tartományi képviselője a „politikai nyugdíjból” visszatérő Korhecz Tamás lett. A lista másik képviselője Csonka Áron, a VMDK elnöke.

A koalícióval kapcsolatban azonban több kérdés is van: Mennyire életképes egy párt és egy „nem kormányzati szervezet” koalíciója? Miért kellett a jelöltek listájára olyan személyeket állítani, akik sokéves hatalmi tisztségükben a VMSZ politikáját képviselték? Kire szavaztak a választók, Korheczra, Csonkára, vagy a változásokra? Hogyan tud majd együttműködni Csonka és Korhecz, aki – természeténél fogva – a vezető szerepre fog törni?

Ugyancsak érdekes lesz megfigyelni, együttműködnek-e a két magyar lista képviselői a képviselőházi munka során? Az Magyar Mozgalmat a VMSZ politikájával elégedetlenek és/vagy a pártból kizártak a „vajdasági magyar közélet megreformálása, a normalitás megteremtése” céljából hozták létre (2015. augusztus 20-án). Ha most a MM-VMDK bármilyen formában együttműködésre lépne a VMSZ-el, vagy annak képviselőivel, akkor az önmaguk meghazudtolása és a szavazók bizalmával való egyértelmű visszaélés lenne. A VMSZ-el való együttműködés egyúttal a SZHP-vel való együttműködést is jelentené.

A politikában minden lehetséges, és mindennek az ellenkezője is.

Pásztor István május 3-án Budapesten úgy nyilatkozott, hogy „az új mozgalommal nem tud együttműködést elképzelni, mert hiányzik a bizalom”.

Csonka Áron, a VMDK pártelnöke a MM és a VMDK május 12-i budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy „felajánlották a segítségüket a VMSZ-nek mindenhol, Pásztorék azonban ezt elutasították, és inkább a szerbeket választják. Így jelen állás szerint a tömbmagyar területeken a korábbi hét polgármester helyett mindössze három magyar polgármester lesz.”

Pásztor István pártelnök álláspontja: „A VMSZ érdeke, hogy a parlamenti többség (értsd: a SZHP alkotta többség – B. A.) része legyen, ott lehessenek a döntések születésénél”. Szerinte, ha a magyar közösség bárhol ellenzékben marad, akkor az azt jelenti, hogy a peremre szorul. Egy ilyen kisebbségi közösség egy ilyen változó világban nem bír ki ellenzékben négy évet, mert akkor olyan árat fizet érte, amit utána nem lehet ledolgozni. „Ezért a politikai pragmatizmus és az érdek azt diktálja, hogy a finnyásságon néha túl kell lépni, mert az érdekérvényesítésnek ez az egyedüli járható útja” – fogalmazott Pásztor István.

A VMSZ elnökének és körének szempontjából érthető az ilyen viszonyulás, hiszen a SZHP-vel, pontosabban Aleksandar Vučić pártelnökkel való kapcsolatától függ a Tartományi Képviselőházi elnöki tisztségében való maradása. Pásztornak azonban – ha megkapja is az elnöki tisztet – többé nem lesz befolyása a tartományi történésekre, illetve mindenben a SZHP politikájához kell igazodnia. Annyi szabadsága lesz a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítése terén is, amennyit a SZHP jóváhagy neki.  Igor Mirović, a SZHP politikusa már figyelmeztette Pásztort: „A tartományi kormány programját ők, a választások abszolút győztesei fogják megírni, s csak ezután foglalhat állást erről a többi párt”.

Mindent összevetve: Az áprilisi választások vesztesei mi, vajdasági magyarok vagyunk. Most még csak az kérdés, meddig tarthat még ez a megalázkodó, kiszolgáló politika?

 

 

 

2016. május 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább