2022. május 16. hétfő
Ma Mózes, Botond, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Húsvét, harckocsikkal

Végel László
Végel László

„Az elvándorlásnak vannak szociális okai, de vannak lelki tényezői is, az utóbbit azonban a politikusok előtt nem szabad emlegetni.” Végel László:

Foszladoznak az európai álmok

Kora reggel elfoglalom a helyem az íróasztalom mellett. Írnám a drámámat, a Posztkommunista mirákulomot, de abbahagynom, mert befut a szörnyű hír: két nagy robbanás történt a brüsszeli reptéren. Olvasom az újabb jelentéseket. Robbantottak az Európai Parlament közelében levő Maalbeek metróállomáson. Brüsszelt támadják a terroristák is, a kelet-közép-európai politikusok is. Újabb infó: egy vagy két öngyilkos merénylő metrószerelvényt robbantott. Az első hírek szerint a robbanások legalább 13 halálos áldozattal jártak. Utána arról értesülök, hogy 21-en vesztették az életüket. Tízen a metróban, a reptéren 11-en. Cameron brit miniszterelnök összehívja a válságstábot. Élő tévéközvetítés Brüsszelből, mentőautók, rendőrségi autók szirénáznak. A Blic honlapja arról tájékoztat, hogy a technikusok megsemmisítettek egy robbanószerkezetet, amelyet az Európai Unió intézményei közelében fedeztek fel. Lezárták a francia-belga határt. Az RT Ruptly nevű orosz tévéstúdió helyszíni közvetítése a brüsszeli reptérről. A reptéren rekedt embereket autóbuszokkal szállítják el biztonságos helyre, nagy a pánik, az utasok mégsem tapossák egymást, mint itt Újvidéken. Udvariasan előre engedik az idősebbeket és a nőket. Egy másik tévéállomás Brüsszel városközpontjából küldi a jelentéseit. A sugárutak kihaltak, egy lelket sem látok.  Gyanús csomagot találtak a királyi palota közelében. Maradjatok otthon, üzeni Brüsszel polgárainak a kormányfő. EURÓPA HÁBORÚBAN, olvasom a szalagcímeket. Elsőnek Manuel Valls francia kormányfő említi ezt. Várható a francia és az angol kormányfő találkozása. Az európai politikusok szolidaritásukat fejezik ki a belgákkal. A terrortámadás tényleg erősíteni fogja az európai szolidaritást? Vagy csak szóban szolidárisak a politikusok, valójában folytatódik a széthúzás. Anikóval arról beszélgetünk, hogy pár évvel ezelőtt milyen gondtalanul sétálgattunk Brüsszel utcáin. Most már nem utaznánk oda, akkor sem, ha lehetőségünk lenne rá. Anikó brüsszeli barátaink hogyléte felől érdeklődik a Skypen és az e-mailek segítségével. A félelem engem is megkörnyékez. Fegyelmezem magam. Vigasztalódhatom: Újvidéket nem érdeklik a terroristák, jelentéktelen provincia vagyunk, csakhogy ez nem vigasz, hanem önáltatás. Történjék bármi valahol Európában, az hatással lesz ránk.  Európa elrablása, írta Márai Sándor. Európa robbantása, teszem hozzá hetven év után, 2016-ban. Az eddigi terrortámadásoknak is voltak következményei, attól tartok, hogy a brüsszeli terrortámadás után az elkeseredés növekszik, a következmények súlyosabbak lesznek. Terjed a félelem és a rettegés, foszladoznak az európai álmok. Általános európai diktatúra nem vezethető be, de a nemzetállamokon belül felülkerekedik az erős kéz politikája, amit a rettegő és szorongó társadalmak elfogadnak. Az európai értékek foszladoznak, a szabadság körei kisebbek lesznek, az európai ember a biztonság kedvéért feláldozza a demokráciát.

A bonyolult Herceg János

Bemutató a zombori Népszínházban. Urbán András (dramaturg: Gyarmati Katalin) Herceg János nyomán Gogoland címmel színpadi eszközökkel Herceg János bonyolultabb világát tárja fel, amely távolról sem olyan, mint ahogy az egyszerű sémákban gondolkodó hívei gondolják. Bonyolultabb, mint ahogy gondoltam évtizedekkel ezelőtt. Gondoljunk Herceg titoizmusára, a mindenekfelett álló kisebbségélményére! A kettőt együtt manapság elképzelni sem tudják a főhivatású magyarságszakértők. Nem húzódott meg a pártkuckókban, ahol stílusgyakorlatokat írnak a szerelemről, az „örök emberi” kérdésekről, meg a „lét értelmetlenségéről”, hanem kiállt a viharba. A kisebbségi párt esernyője alól is kilépett. Átélte ellentmondásos korának kínjait, magán viselte korának pecsétjét. Engem leginkább a pecsét okozta sajgó sebe érdekel. Azt hiszem Urbánt is. Az irodalmi életben történtek kísérletek ennek vizsgálatára, emlékszem Dévavári Zoltán remek eszmetörténeti tanulmányára, amit folytatni kellene. Herceg vitatkozó író volt, amit Urbán brechti poétikával tárt fel a csodálatos zombori közönség előtt. Eddig csak a szabadkai Desire fesztiválon láttam ilyen remek közönséget, továbbá több évtizeddel ezelőtt a ljubljanai Mladinsko gledališče pinceszínházában.

Balzac úr üzen

Időnként előveszem Balzacot, hogy emlékeztessen, az elsődleges tőkefelhalmozás korában élek. „Az engedelmesség unalmas volt, a lázadás lehetetlen, a küzdelem bizonytalan”, mondja Vautrin a regény (Goriot apó) egyik szereplője. A mondat olyan, mint egy nyílvessző, a mai szívekbe talál. Művelődési intézményeinkben összkomfortos engedelmesség uralkodik, az emberek csak titokban lázadoznak, hogy ne hallja a párt, mert jobban félünk a párttól a többpártrendszerben, mint az egypártrendszerben, a küzdelem pedig egyelőre reménytelen. A pártharcok színhelye az emberek zsebe. Az értelmiségiek ügyesen feltalálták magukat. Úgy viselkednek, mint Jovan Sterija Popović hazafiai. Zakójuk külső gallérján a független értelmiségiek jelvénye ragyog, a belső részen pedig egy pártjelvény, amelyet az alkalmas pillanatban kitűznek, mire megnyílnak az „objektív tájékoztatást” hirdető médiumok, s a közpénzeket osztogató alapítványok bugyellárisai.

A pápa és az európai egység

Az L’Osservatore és a Vatikáni Rádió jelenti, hogy Ferenc pápa holnap, nagycsütörtökön, a Róma közelében levő Castelnuovo di Porto menekülttáborban tizenkét menekült lábát mossa meg.  „Egyszerű és sokatmondó lesz az esemény, jele annak a szolgálatnak és figyelemnek, amellyel Ferenc pápa a menekültek felé fordul”,  írja Rino Fischchella, érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke. Kis-rigó László szeged-csanádi püspök szavai jutnak eszemben, aki a Washington Postnak adott interjújában bejelentette, hogy nem ért egyet a Pápa kijelentéseivel és Orbán Viktornak adott igazat. „A legtöbbjük cinikus és arrogáns viselkedést tanúsít”, jelentette ki.  Vera Langsfeld CDU politikus pedig Merkel asszonyt ostorozza: „Áldott legyen Angela Merkel, melegszívű, az előrelátó! Aki mindent megtett azért, hogy Európában megvethesse a lábát a terror, és hogy gyermekei egy zavaros világ által biztosíthassák saját jövőjüket. Ünnepeljük Angela Merkelt!”  Tagadhatatlan, hogy a menekültek valóban új kihívás elé állították Európát. A Duna Word tévén hallgatom Ferenc pápa keresztúti hitvallását, nekem úgy tűnik, hogy az európai egység Noé bárkájából beszél. Jó lenne, ha jobban figyelnének szavaira, főleg azok, akik „védik” a keresztény kultúrát. Szeretném visszahallani a pápa szavait más egyházfőtől is.

Egy generáció metamorfózisa

Stumpf István nem a liberálisok táborából való. A Századvég főszerkesztője, aki 1988-92 között az Orbán-kormány Miniszterelnöki Hivatalának vezetője, 2010 után Orbán tanácsadó testületének a tagja, majd alkotmánybíró. A Polgár és jogállam című tanulmányában „egy szakkollégiumi generáció metamorfózisáról” írva, eléggé rezignáltan összegezi a jelen tanulságait. „Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt, mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza. (…) Sok jól képzett szakember és fiatal hagyja el az országot és keres külföldön munkát. A polgári erények (szorgalom, tehetség és tudás megbecsülése, mértéktartás, tisztesség) helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át. Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép, a racionális érvelést pedig háttérbe szorítja az olykor demagógiába hajló populizmus. Nem szerencsés, ha a feltörekvő gazdasági és politikai elitcsoportok által is támogatott „celeb-kultúra” válik a társadalom számára felkínált magatartásmintává.”

Lakodalom lesz a magyar utcában

Aleksandar Vučić, szerb kormányfő szerint a NATO légitámadás súlyos bűntett volt. A NATO tagállamok gyilkoltak bennünket és gyerekeinket, de Szerbiát nem bírták megölni. Aztán arra figyelmeztet, hogy Szerbia nem engedi meg, hogy bárki is támadást intézzen a boszniai Szerb Köztársaság ellen. Közben a vajdasági magyar politikusok között vita robban ki arról, hogy egy kisebbségi párt koalícióra lépjen, vagy ne a Szerb Haladó Párttal. A VMSZ vezetői elismeréssel nyilatkoznak a haladókról tehát a választások után a haladókkal szándékoznak kormányozni. Érdekházasság?! Ihaj-csuhaj, lakodalom, jól megy sorunk!  A szemfüles vállalkozók lesik a menyasszonytáncot. Éljen a menyasszony, lelkesednek a hithű médiumok. A Magyar Mozgalom kizárja a frigy lehetőségét. A magyar választópolgárok pedig nemigen dönthetnek: vagy az urnák elé járulnak vagy sem, főleg akkor, ha a VMDK és a Magyar Mozgalom választási részvételét ellehetetlenítik. Teofil Pančić az ismert közíró, az autonomija.info honlapon kifejti a nézeteltérés lényegét. Szerinte a vajdasági haladók a joghurt forradalom vitézei, s ez határozza meg értékrendjüket. Erről jut eszembe, hogy a vajdasági Szerb Haladó Párt, a vőlegényünk vajdasági tábora, tényleg sem határolódott el a joghurt forradalomtól, miként Aleksandar Vučič elhatárolódott a kilencvenes évek politikájától.

Drámai helyzet

Az egyik budapesti közvéleménykutatás felmérése szerint a vajdasági magyar fiatalok 80 százaléka külföldre szándékozik menni. Vezetőink ezek után nem néznek tükörbe, nem döbbenek meg azon, hogy ez a szám sokkal nagyobb, mint a szerbiai átlag. Drámai helyzet! Már évek óta foglalkoztat ez a tragikus exodus, hangoztatom is, mindhiába. Nem hiszem, hogy ennek csak gazdasági okai vannak, hiszen most azok is veszik a vándorbotot, akik a baljós kilencvenes években kitartottak szülőföldjük mellett. Az elvándorlásnak vannak szociális okai, de vannak lelki tényezői is, az utóbbit azonban a politikusok előtt nem szabad emlegetni.

Húsvét, harckocsikkal

Folytatódik a belga rendőrség terrorellenes akciója. Brüsszelben egész negyedeket zárnak le. Olyan hírek kelnek lábra, hogy a terroristák az egyik belgiumi atomerőmű ellen is támadásra készültek.  Harckocsik az utcákon. Letartóztatások. Brüsszelben fasiszta csoportok tüntetnek az iszlám ellen. Muzulmán asszonyokat fenyegetnek. A belga rendőrség vízágyúkkal oszlatta szét őket. Európában ünneplik Krisztus feltámadását.  

 

A nyomtatott változat a Családi Körben jelent meg.

 

2016. április 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Forradalom: megváltás!”

Száműztük emlékeinkből és a szótárunkból a forradalmat is, a megváltást is. Következett a bársonyos forradalom, de >

Tovább

A fasizmus feletti győzelem bizarr napja

Sztálin a győztesek oldalán Jaltában megkaparintotta Kelet-Közép-Európát, beleértve Ukrajnát is. 1991-ben a Szovjetunió szétesett, Ukrajna független >

Tovább

„Eredmények a válság kellős közepén”?

A számadatokból is jól látszik, hogy a két magyar lapkiadó kft. valójában, sajnos, nem hogy semmilyen >

Tovább

Mi lesz ha Vučić nem lesz képes dönteni?

A Vučić-kormány idején Szerbiában nem csupán a NATO-ellenesség erősödött, hanem többségbe kerültek az EU-csatlakozás elutasítói is. >

Tovább

Csend honol…

Magyarországon a Fidesz, Vajdaságban pedig a VMSZ (a Fidesz segítéségével és pénzelése által) leuralták, úgyszólván letarolták >

Tovább

Égbekiáltó!

Attól félek, hogy a fasiszta jelző felelőtlen használata a fasiszta hívek malmára hajtja a vizet. Fasizmus, >

Tovább

A melós utolsó szalmaszála az új igazságos Vezér

Belgrádban csak pár százan jöttek össze, hogy a munkások jogaiért emeljék fel a szavukat. Hol vagy >

Tovább

Mi a fontosabb, a haza vagy Putyin?

A kormány is döntéshelyzetbe kényszerült. A kormánypárti bulvárlapok meglepő Putyin-ellenessége azt sugallja, hogy Vučić távolodni készül >

Tovább

Csatlakozás az Európai Unióhoz, vagy barátság Oroszországgal?

Az Európai Bizottságból azt üzenik: „Szerbia álláspontja az Ukrajna elleni orosz agresszióról kihatással lehet az ország >

Tovább

A VMSZ Nagy Buborékja

A VMSZ annyira biztos magában, hogy tudomást sem vesz a Kis Buborékban meghúzódó ellenfelekről, akik harcias >

Tovább

A putyinizmus mint koreszme

Csodák csodája, számos európai antikapitalista vonzódik Putyin kapitalizmusához. A vonzódás alapját az antiliberalizmus, a keresztény gyökerekhez >

Tovább

Dosztojevszkij nem így gondolta…

Bergyajev szerint az „orosz lélekben” örök csatát vív az európai és az ázsiai identitás. Győzött az >

Tovább