2020. november 26. csütörtök
Ma Virág, Szvetlana, Konrád, Viktória névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A menekültek éve

Tamás Gáspár Miklós
Tamás Gáspár Miklós

„Még azok a magyarok is elbuktak, akik nem élnek Magyarországon, s akik szinte egységesen támogatják a Magyarországot pusztító magyar államot.” Tamás Gáspár Miklós (hvg.hu):

2015 a menekültek éve volt. Sok százezer közel-keleti, közép-ázsiai és afrikai menedékkérő zúdult át a délkelet- és kelet-európai országokon, útban a viszonylag toleránsabbnak tetsző és gazdagabb Nyugat felé. A tényeket – nagyjából – mindenki ismeri, minden érv és ellenérv elhangzott.

A rágalmakat és ferdítéseket, a rémhíreket és a hazugságokat is ismeri majdnem mindenki. Nem kell rájuk időt vesztegetni.

Én most Magyarország és az egész Duna-medencei magyarság tekintetében foglalom össze a történteket.

A háború és a nyomor fenyegetése elől menekült ide hozzánk rengeteg ember. Ha befogadtunk volna közülük – mondjuk – ötvenezer embert, kétségtelenül gondot jelentett volna így hirtelen, hiszen az ország szegény.

De mi nem fogadtunk be senkit.

Szükségükben, nagy bajukban emberek menekültek hozzánk, és mi ajtót mutattunk nekik.

Igaz, amikor kiderült, hogy ez a nyomorult magyar állam semmit nem csinál, csak gyötri ezeket a szerencsétleneket, sok ember segített nekik, a saját pénzén, a saját idejében, a maga emberségéből. De szinte senki nem tartóztatta őket, szinte senki nem mondta, hogy „maradjatok”, hogy „szívesen látunk”, senki nem tüntetett a gyalázatos kormány ellen emiatt. Tiltakoztak a gyalázatos bánásmód ellen, de nem a kormány menekültpolitikájának lényege ellen: csak azt kérték, hogy a magyar állam szelíden és békésen kísérje a menekülőket, amint távoznak nyugati irányban. Ez valamicskével több, mint a semmi, de nagyon kevés.

Az embertelenségével, durvaságával szinte kérkedő szélsőjobboldali kormány népszerűbb, mint valaha. És éppen emiatt népszerűbb, mint valaha.

Még egykori ellenfelei közül is sokan épp ezen a ponton ismerik el érdemeit.

Az egykori Monarchia utódállamai – Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Szlovénia – követik a leírhatatlan, megnevezhetetlen Orbán-állam idegengyűlölő és fajgyűlölő irányzatát, ez a régió a fekete lyuk Európában, ez még a merényletek mentségét se hozhatja föl, mint a rasszista francia állam. Nagy-Britannia is megéri a pénzét, de ott legalább az ellenzék ellenez. De a helyzet mindenütt romlik, s ha nem is Orbán miatt, de az Orbánéihoz hasonló gazságokra számíthatunk mindenütt.

De mi voltunk az elsők. Mi voltunk a mintaadók. Mi húztuk föl az első kerítést. Mi írtuk először alá tömegesen és önkéntesen a rasszista, idegenellenes fölhívásokat. Mi törődtünk bele, hogy ez az iszonyatos kormány a körkörös gyűlölet propagálásával osztatlan közmegvetésnek teszi ki az országot: még a külföldi posztfasiszta fajgyűlölők is hüledeztek. Eleinte. Most már megszokták. Itt nemcsak a szokványos önzés és gyávaság működött. Itt támogatja a lakosság 87 százaléka (szóval csaknem mindenki) a bevándorlás megtiltását, és követeli majd Angliától a mi kivándorlóink befogadását, és követel majd nekik olyan szociális jogokat, mint az őshonos angoloknak.

Az Európai Parlament és megszámlálhatatlanul sok hivatalos nemzetközi szervezet, rengeteg külföldi kormány ítélte el a magyar államot. Most épp ezt olvassuk az újságban:

„Az Európa Tanács, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája (ODIHR) arra kéri Magyarországot, hogy tartózkodjék az intoleranciát és gyűlöletet támogató intézkedésektől és gyakorlatoktól a menekültekkel kapcsolatban.” Ennél tekintélyesebb nemzetközi szervezetek – Európa Tanács, ENSZ, EBESZ – már nincsenek. Nem számít.

A világ minden fontosabb újságja, folyóirata, rádiója, tévéműsora, internetes portálja elítélte a magyar állam (újabban meg a visegrádi négyek és Szlovénia) menekültpolitikáját, úgyszólván kivétel nélkül. Nem számít.

A szégyen hiánytalan, teljes, és egyre nő.

Nem, ez nem példátlan a történelemben. Minden állam gonosz, minden állam üldözi és bünteti a gyöngét.

De ebből a lesújtó összképből is kiragyog a magyar példa.

A XIX. század végén és a XX. század elején az egész világ fölháborodott rajta, hogyan bánik a régi Magyarország a nemzetiségeivel. Tolsztoj, a legtisztább szívű ember is tiltakozott. Pedig ez akkor se volt egyedülálló, de a magyar állam durva cinizmusa, lelketlensége akkor is föltűnt már, bár bőven akadtak versenytársai. Hogy Trianon közeledik, azt az egész világon mindenki tudta, aki odafigyelt, de Magyarországon kevesen, őket meg elhallgattatták. A példákat lehetne szaporítani, de hiszen közismertek. Minek?

De még ha rosszabbak lennének is a miénknél a többi államok – és a spanyol, portugál, brit, francia, holland, belga gyarmatosítás iszonyatai messze rosszabbak voltak, mint a magyarországi nemzetiségi elnyomás –, ez akkor se változtat semmit a felelősségünkön. Voltak a magyarországi ellenzéki médiákban olyan szerzők, akiknek a szíve megesett a szenvedőkön, tisztelet-becsület nekik, de még itt is sokasodnak az idegengyűlölet és a sovinizmus jelei, az iszlamofóbia mellett az oroszellenesség, miközben a szomszédjaink elleni szalonirredenta hangok szép lassan beérik ostoba előítéletességben a szélsőjobboldali sajtót (mérsékelt jobboldaliak már alig vannak; bár vannak; nekik se könnyű). Az köztudomású, hogy az ellenzéki pártok többsége (nem mindegyikük) valamelyest alkalmazkodott a közhangulathoz; de az ellenzéki pártokra – a szélsőjobboldali, de ma már a Fidesz-KDNP-nél nem szélsőségesebb Jobbik kivételével – úgyse nagyon hallgat senki. A „demokratikus” ellenzéki közvélemény nem antiszemita, és nem élesen Nyugat-ellenes. Ez is valami, de nagyon-nagyon kevés.

Már vannak következetlen rasszistáink, akik nem antiszemiták. Ha önök ezt haladásnak tekintik, hát tekintsék.

Már vannak antirasszistáink (legalábbis olyanok, akik annak képzelik magukat), akik egyben arabellenesek, és kételkednek az afrikaiak „államalkotó képességében” és „demokráciára való alkalmasságában”. Mit gondoljanak vajon az afrikaiak a holokausztot végrehajtó közép-európaiakról és a gyarmatosító, tömeggyilkos, népirtó nyugat-európaiakról? Hogy genetikailag fajgyűlölők? Nem tapasztalom barátaimon és magamon a nácizmus és a fehér szupremáciára fölesküdött kolonializmus genetikai jegyeit.

De vannak itt egészen következetes emberek. Közéjük tartoznak azok, akik a mai magyar államot irányítják. Ők nem kételkednek, ők energikusak, tetterősek, kemények, elszántak, és elkötelezettek. Ők imponálnak az elbizonytalanodott, elbutított, félrevezetett, a szabadságeszmékről (minden fajtáról) sikeresen lebeszélt közvéleménynek. Elemista kisfiúk migránsoznak, cigányoznak és zsidóznak a villamoson. Ebben a magyar fölnőttek a hibásak. A fiúcskák őket utánozzák. A magyar állam vezetői népszerűek, bár mindenki ismeri a bűneiket s azt a hajlamukat, hogy maguk között osszák föl a közjavakat. Magyarországon egyszerre van munkanélküliség, munkaerőhiány, kivándorlás és tömeges nyomor. Az egészségügyi, szociális, oktatási intézmények tönkrementek. A tömegközlekedés haldoklik. Ezeknek a tényeknek az egyharmada is elég – „normális” körülmények között – valamely kormány bukásához. Az ilyen kormánypártok nyom nélkül ki szoktak esni a parlamentből.

De a mi állampárt vezette pártállamunk szilárd.

Megmentette a menekültválság.

Megmentette az általánossá vált fajgyűlölő és idegengyűlölő világnézet. Ez olyannyira kellemetlen és feszélyező, hogy kis híján mindenki hajlamos már másról beszélni.

„Hullarablók lettünk, a legpocsékabb nemzet” – írta búcsúlevelében széki gróf Teleki Pál miniszterelnök (mellesleg a hivatalos állami antiszemitizmus és faji megkülönböztetés magyarországi atyja) nagybányai vitéz Horthy Miklós kormányzónak (az államfőnek), amikor a magyar állam – a Harmadik Birodalom társaságában – hitszegő módon megtámadta Jugoszláviát. Ez még akkor is túlzás volt. Voltak, vannak még pocsék nemzetek bőven. De azért érthetjük, mit érzett.

Azt képzelni, hogy mi vagyunk a legrosszabbak, afféle fordított nemzeti gőg, fordított nacionalizmus.

De az, hogy mennyire rosszak vagyunk, az azért a mi ügyünk.

Ránk tartozik.

Nekünk kell miatta kétségbe esnünk.

A mai magyarországi állampárt avval nyerte el népünk bizalmát, támogatását, egyetértését, ami a legaljasabb benne. Kínos lesz erre visszaemlékezni, ha majd végre-valahára elröstelljük magunkat. Magyarország jelképe – talán évszázadokra – a szögesdrót kerítés.

A menekültválság próbatétel volt, és Magyarország elbukott. Még azok a magyarok is elbuktak, akik nem élnek Magyarországon, s akik a magyar állam, a magyar nemzet és „a magyar nemzeti kormány” iránti etnikai rokonszenv, összetartás, együttérzés miatt szinte egységesen támogatják a Magyarországot pusztító magyar államot s mindazokat a szlovák, román, szerb erőket, amelyek nem éppen magyarbarátságukról ismertek, de most az ellenség – a kis motyójával menekülő üldözött – láttán a „határon túli” magyar kisebbségek vezető elemei (ha nem is mind) ettől el tudnak tekinteni. A második világháború alatt is rokonszenveztek a budapesti jobboldali lapok Tiso, Antonescu, Nedić, Pavelić  magyarüldöző és magyargyűlölő rendszerével a közös „faji” ellenség láttán.

Kevés embert zavar, hogy az Orbán-állam a fehér Európát védi, miközben „Európa” a legfőbb ellenség – mert nem elég rasszista és idegengyűlölő, mert még habozik (ki tudja, meddig). Ezen az irracionális önellentmondáson csak az nem láthat át, akinek beteg az elméje. A tartósan félrenevelt és félrevezetett, kollektív paranoiára késztetett nemzet jelenleg képtelen az egészséges erkölcsi ítéletalkotásra.

Természetesen a rasszizmus a tőkés modernség velejárója, korábban nem létezett. Történelmileg az európai demográfiai fölösleg elhelyezését, az olcsó emberanyag munkába állítását és a piacbővítést szolgáló, a genocídium technikáját használó gyarmatosítás ideológiája volt, eredetileg Nagy-Britanniából, Franciaországból és az Egyesült Államokból származik. (Csak később terjedt át Németországra és a többi közép-európai országra, majd Oroszországra.) Nincs benne semmi sajátosan magyar vagy kelet-európai, sőt. Immunitást vele szemben, úgy látszik, nem lehet szerezni, legföljebb időlegesen és kivételesen.

Akik nem idegenkednek a történettudománytól, jól tudják ezt, és már régen. Hűvösen megállapíthatjuk, hogy ez alighanem elkerülhetetlen.

Mégis ég az arcunk.

2015. december 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Erkölcsi kontextus

Természetesen a bíróság dolga kimondani az ítéletet. Feltételezem azonban, hogy ennek a jogi normának van erkölcs >

Tovább

Moslékkoalíció

Napjainkban a forradalmi hitbe vetett remény ugyanúgy elsorvadt, miként a hagyományos hitbe vetett bizalom. Miért? Lehet, >

Tovább

Nemzeti kisebbségpolitikai pálfordulás?

Amikor, tehát, AV a „kisebbségek jelenlétének fokozásáról” beszél „a köztársasági és a tartományi kormányban”, emögött Szerbia >

Tovább

Ami elválaszt és ami összeköt

Az interneten Szőcs Gézát búcsúztatják. Jól esett olvasni Ara-Kovács Attila az intellektuális párbeszédre példát mutató mondatát. >

Tovább

Civil jogvédelem

Nem a Caritas vezetőinek kellett volna átvenni a főkonzul asszonytól az ajándékot? Nem, mert akkor Pásztor >

Tovább

Szőcs Géza halála

Politikusként próbálta gyógyítani aztokat a sebeket, amelyeket előzőleg értelmiségiként és költőként elszenvedett. Ízig-vérig modern költő nem >

Tovább

Czeslaw Milos: „Azt mondom, XX. század és libabőrös leszek tőle”

Mit fognak mondani a XXI. századról? Nemcsak Czeslaw Milos esszéit, hanem a verseit is kedvelem. A >

Tovább

Az egyetemi tanárok és az iszlám

Tudomásul veszem, én is azzal vigasztalódok, hogy a barbárság csatát nyerhet, de háborút nem. Előfordulhat-e azonban >

Tovább

Hivatásos optimisták

Amíg nem készül alapos, tárgyilagos elemzés/térképezés a magyar közösség helyzetéről Szerbiában, beleértve a szórvány állapotát is >

Tovább

Manapság kocsonyás lett a szellemi élet

Csakhogy a komp immár nem pusztán Magyarország, hanem az egész kelet-közép-európai régió. Az értelmiség nagy része >

Tovább

Európa árvái

Idővel azonban hála néhány kritikusnak, rádöbbentem, hogy ez egy másik titokzatos kisebbségit is megszólaltat. Európa legrejtélyesebb >

Tovább

Marxizmusról és egyebekről

De az biztos, hogy a primitív anyagiasság, az a materializmus, amely „az anyagi előny” ideológiája, a >

Tovább