2021. október 22. péntek
Ma Előd, Szalóme, Kordélia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Kultúra – hivatástudat nélkül

Végel László
Végel László

Végel László Közéleti naplója (a nyomtatott változat a Családi Körben jelent meg):

Értelmiségi behódolás

A budapesti könyvkereskedések kirakataiban megpillantom Michel Houellebecq Behódolás című könyvének második kiadását. Megjelent, ugyanis az első kiadás néhány hét alatt elfogyott. A nagy port felkavaró könyv arról szól, hogy miként hódítja meg az iszlám Franciaországot. Nem kellett hozzá nagy bölcsesség, amikor a körülmények adottak voltak, az emberek pedig kiábrándultak a demokráciából, amely „Alig volt több mint hatalommegosztás két rivális banda között”. Kezdetben a „fasizmus elfeledett borzongásait” a becsempészett szélsőjobb erősödött, ami végül „radikális reményvesztettségbe” vezetett. A könyv szerint 2017 után létrejött a Muzulmán Testvériség nevű párt, amely mérsékelt álláspontra helyezkedett és a választópolgárok 2022-ben szívesebben szavaztak rá, mint a szélsőjobbra. Igaz, a szocialisták támogatásával kormányzópárt lett, amely az oktatásban is az iszlámot tette meg uralkodó ideológiává. Szó sem volt erőszakról vagy terrorról, inkább simulékony behódolásról; mivelhogy az iszlám jelentette a hithez való visszatérést. Európa a liberalizmus után ugyanis új hitet keresett. A kommunizmus volt a Nagy Kísérlet az európai zománcú új hit felfedezésére, viszont az megbukott. Maradt az iszlám, amely minden erőszak nélkül győzedelmeskedett. „Korábban senki sem képviselte ilyen nagy erővel az egyszerű gondolatot, hogy az emberi boldogság csúcsa a behódolás”, mondja a regény egyik szereplője. A könyv egyben vádirat a léha európai értelmiségiek ellen, akik a XX században a teljes szellemi kiüresedés apostolai lettek. Michel Houellebecq a felvilágosodás végelgyengülését, a modernitás árnyoldalát tárja fel. A mai uralkodó kánonok szellemét képviselő regényében fiktív és valóságos szereplők sorakoznak fel. Antimodern mű ez, ami nem jelenti azt, hogy hagyományelvű, hiszen éppen azt a hagyományt veti meg, amelyről a hagyományőrzők nosztalgiáznak. Pamflet, mondhatnák a vidéki irodalomkritikusok, vagy a periféria tudós esztétái. Ha akarjuk, akkor akár annak is nevezhetjük, hiszen akadnak a parlamenti választási eredményeket elemző, vagy pedig korunk szellemi áramlatait leíró részletek.  Olyan „pamflet”, amely korunk szellemi arculatát fogalmazza meg. Amikor letettem a kezemből a könyvet Flaubert Érzelmek iskolája vagy Stendhal Vörös és feketéje jutott eszembe. Igen, vádirat ez a mű. Azokról az értelmiségiekről (is) szól, akik foglalkozásszerűen űzik az önkéntes behódolás enyhébb és kevésbé látványos formáit. Az új hitet kereső európai értelmiség végállomása az iszlám, vagyis az extrémizmus útjai az iszlámhoz vezetnek. Akik most még a nacionalizmus mentsvárából szónokolnak, vagy pedig a szélsőjobba kapaszkodnak, előbb vagy utóbb az iszlámnál kötnek ki, sugallja a szerző. Azok is itt horgonyoznak le, akik a hermetizmussal vigasztalódnak, hiszen egyszer őket is elcsábítja az „új hit”. Ördögi kör, amelyből nehéz lesz kilépni. Engem immár csak az érdekel(ne), hogy megírja-e valaki az Anti-Houellebecq-et.

Kapuk és kerítések

A magyar kormány megbízásából a szerb-magyar határon épül a kerítés. Anikó hallgatja a híreket és újságolja, hogy a drótkerítésen kapuk is lesznek. Ezek szerint ott léphet be az arra érdemes illegális határátlépő, az érdemtelent pedig ide-oda taszigálják. Közben a politika kivonult az utcára. Szegeden az érdemdús hazafiak összevertek egy fiatal lányt, mert menekültre hasonlított a fiú, akivel hazafelé ballagott. Magyarhonban szervezkednek a menekültvadászok, akik felhatalmazva érzik magukat, hogy leszámoljanak a földönfutó migránsokkal.

Erkölcsi kátyú?

Kertész Imre írja legutóbbi könyvében a Végső kocsmában: „Európa kegyelemért könyörög az iszlámnak, csuklik és vonaglik az alázattól. Undorít ez a színjáték; Európát a gyávaság és az erkölcsi debilitás pusztítja el, a védekezésre való képtelensége és a nyilvánvaló erkölcsi kátyú…” Félig-meddig igazat kell adnom a szerzőnek. Nem gondolom azonban, hogy Európa megalázkodik az iszlám előtt, inkább arra következtetek, hogy elképesztő zavarban van, hiszen a szellemi kiüresedés állapotába került. Nem hisz többé saját kultúrájában, kulturális elitje pedig nem bízik saját hivatásában; ezek után mi jöhet? A tömegek elpártolnak a hivatástudat nélküli kultúrától.

Mi történt Szabadkán?

Olvasom az év leglesújtóbb szabadkai hírét. „Számításunk szerint a lakosság egy negyede már csak a magyar.” Ezt nem egy „pártütő pártpolitikus” vagy „független értelmiségi” jelentette ki, hanem a VMSZ helyi funkcionáriusa. Mi történik Szabadkán, abban a városban, amely joggal nevezhető a kisebbségi magyar vezetők fővárosának (is)? Úgy tűnik, annyira el vannak foglalva a belső nézeteltérésekkel, a közlemények írásával, hogy nem veszik észre a szisztematikusan pusztuló magyarság problematikáját. Először nekik kellene vállalni a felelősséget, hogy a jobbító szándékok érvényesülhessenek. Nem lehet a magyarság lélekszámának drámai fogyása idején frenetikus sikerekkel dicsekedni a pártsajtóban. Ezek után a szórványra már gondolni sem merek! Mit tegyen az elárvult szórvány, amelyet csak ünnepi alkalmakkor emlegetnek, csak a választási kampányban kérdezik, hogy mi fáj neki. Méltánytalan lenne azonban a szabadkai polgárokra hárítani a felelősséget. Vigyázat! A népet nem lehet leváltani. A nép vagy nem megy ki szavazni, vagy pedig kivándorol. Illetve hallgat és tűr.

Lépcsőházi jelenet

A lakóház takarítónője sopánkodik a lépcsőházban. Nem érti, hogy a kutyák miért rondítanak legszívesebben a lift előtt. Azért mert ott már otthon érzik magukat, válaszolja a nyolcadik emeleti lakó.

Illyés Gyula és a szocializmus

Mintha teljesen megfeledkeztünk volna Sütő Andrásról. Az Anyám könnyű álmot ígér című regényéről, amelyről az elsők között írtam az Új Symposionban. Egy ideig ünnepelték a Vajdaságban is, aztán megfeledkeztek róla. Úgy látszik, nem elég nemzeti. Ezen sem lepődöm meg, hiszen napjainkban Illyés Gyula se elég nemzeti. Pedig ez a két író, a század nagy nemzeti dilemmáit fogalmazta meg!  Sütő András Kosztolányit idézve megállapítja, hogy alig akad magyar író, aki annyit foglalkozott fajtájával, mint Illyés Gyula. Aztán így folytatja: ”Tegyük hozzá: fajtájával, - nem faji alapon. Nemzetével – nem nacionalista elfogultsággal. Osztályával a szocializmus szellemiségében.” (Búcsú Illyés Gyulától). Nem árt ezt a néhány mondatot felidézni napjainkban, midőn a faji gondolatot egyre nyíltabban terjesztik faji alapon, a nemzeti eszméket nacionalista elfogultsággal hirdetik, a szocializmust pedig azok köpködik a legjobban, akik egykor karrierépítésre használták.

A Fényes Jövő komisszárjai

Slavomir Mrozek a többpártrendszer hajnalán pontosan leírta, hogy mi vár ránk. A Nomanklatúra című kisnovellájának hőse, ki lenne más, mint az Elnök, aki bejelenti, hogy nincs tovább miért titkolózni. Leleplezték a Fényes Jövő Szövetkezet Vezetőségét, amelynek ő az elnöke. Kiderítették, hogy közönséges bűnszövetkezet volt. A vezetőségi tagok bólogattak, beleegyeztek, önkritikát gyakorolnak. Az elnök gondterhelten jegyezte meg: sajnos ezzel nem lehet megúszni a botrányt, ezért jobb javaslattal rukkolt elő. Alakuljanak újjá! Létrehozzák a Fényes Jövő Szövetkezet Vezetőségének Bűnügyi Tevékenységét Vizsgáló Bizottságot. A fizetésüket felemelték és rövid időn belül bebizonyították, hogy senki sem alkalmasabb e faladat vállalására, mint ők. És természetesen megállapították, hogy a Fényes Jövő Szövetkezetének elnökségi tagjai tisztességesen és önfeláldozóan végezték a munkájukat. Kisebb hibák ugyan akadtak, azonban ezért ők nem vonhatók felelősségre, a körülmények alakították a helyzetet. Napjaink „tökéletes demokráciájának” tökéletes röntgenképét rajzolta meg Slawomir Mrozek. Mímeljük a változást, hogy ne változzon semmi. Nem tisztázzuk a múltat, nem mossuk tisztára. Nem küldjük mosodába. Szerbiában épp folyamatban van a helyi specialitású nagymosás: a kilencvenes évek „hőseinek” jelenleg (is) osztogatják a rangokat, a kitüntetéseket. Ha csak erről lenne szó, akkor csupán legyintenék. Azonban másról szól a fáma. Egy háborús értékrendet tesznek hivatalossá, miközben az európai változásról cseverésznek. Nem lehet egyszerre az Európai Unióba kullogni és a kilencvenes évek erkölcsi értékeit magasztalni.

Az új dzsentrik

„Ráeszméltem, hogy Illyés mélységesen őszinte hazafi, és nagy alakja a magyar irodalomnak – József Attila után”, jegyezte le Fejtő Ferenc önéletrajzi írásaiban. József Attila lassan-lassan kegyvesztett lesz, Illyés Gyula pedig gyanús baloldali. Balliberális, mondanák a mai hangadók. A hazafiságból és a nemzeti érzésből az „új dzsentrik” kilúgozták a szociális érzéket miközben oda jutottunk, hogy a szegények adójából támogatjuk a kis magyar nábobokat. Olvassuk újra a Puszták népét!

Hiányérzet

Végtelenül sajnálom, hogy nem írtam meg mindazt, amit harminc vagy negyven évvel ezelőtt terveztem. Néha eljátszogatom az ötlettel, hogy pótolom a mulasztásomat, ellenben belátom, hogy minden életkornak megvan a saját műfaj-meghatározó hangneme.

2015. augusztus 3.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A párbeszéd hangját a követelések kiabálásai helyettesítik

Abban is igaza volt, hogy termékeny talajra találnak a szélsőséges és populista irányzatok amennyiben a politikusok >

Tovább

A párbeszéd hangját a követelések kiabálásai helyettesítik

Abban is igaza volt, hogy termékeny talajra találnak a szélsőséges és populista irányzatok amennyiben a politikusok >

Tovább

Szép csendben kiléptem a közéletből

Legfeljebb az újonnan megjelent könyveim megjelenésekor lépek fel egyik-másik rendezvényen, vagy nyilatkozom egyik vagy a másik >

Tovább

Támogatjuk Márki-Zay Pétert!

„A Magyar Mozgalom partnere kíván lenni azoknak a magyarországi erőknek, amelyekkel közösen elérhetjük, hogy valóban minden >

Tovább

Az Édentől balra

Csak annyi erőm maradt még, hogy eldadogjam egy régi 1968 után írt esszém címét. Előtte is, >

Tovább

„Mikor megy már nyugdíjba?”

A „csaknem 15 éves pártelnöki munkájának” és a magyar közösségre tett hatásainak az értékelése még várat >

Tovább

Ki kellene lépni abból az értelmiségi buborékból

Néhányan kérdik tőlem, hogy miért nem írok például a VMSZ-ról. Miért? Azért, mert az többé nem >

Tovább

Az utolsó percig nem hittük, hogy ebből háború lesz

És most, amikor hazamegyek, fáj a szívem, mert nem azt a falut látom, ahonnan annak idején >

Tovább

„Úgy hullottak szét a családok, mint Jugoszlávia”

A békéről szeretnék írni, mivel sokat írtam már a háborúról. Most azt szeretném körüljárni, milyen az, >

Tovább

Civilizációs válság

Megbicsaklott a társadalmi önbecsülés és méltóságérzet, megszűnt a szolidaritás. Lepusztult és barbarizálódott a közélet, elhatalmasodott a >

Tovább

„Tűnés, míg a Dunába nem lőlek benneteket!”

Amikor a hídhoz értünk, megköszönte a fuvart, kiszállt a kocsiból, de abban a pillanatban érkezett meg >

Tovább

„БОЛДОГ СЗУЛИНАПОТ МЕГКЕСВЕ КИВАН НЕНА”

Már eddig is, de hat hónap múlva – vagyis éppen a választások után, amikor a törvény >

Tovább