2024. június 12. Szerda
Ma Villő, Orfeusz, Adelaida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Boszorkányüldözés szerb módra

Bódis Gábor
Bódis Gábor
Boszorkányüldözés szerb módra
(gothfiend illusztrációja)

Így kell ezt csinálni! Egy szinte teljes gazdasági csődben sínylődő ország, amelyben a munkanélküliség az európai mércék többszöröse (talán már a 30%-ot is meghaladja) és amely már évek óta éli a saját Trianon traumáját (Koszovó) mintha egy csapásra egy újabb álomvilágba merült volna alá. A szerb tündérmese eme fejezetét a korrupció ellenes harc fémjelzi. Főhőse pedig Aleksandar Vučić, a kormány első alelnöke (ezen a tituluson lehet nosztalgiázni az Elbától keletre), a Szerb Haladó Párt elnöke, honvédelmi miniszter, az összes titkosszolgálat felügyelője és természetesen – a korrupció ellenes hadjárat tántoríthatatlan vezetője. Azzal vált a szerb közvélemény szerény, de határozott bajnokává, hogy az ország leggazdagabb emberét Miroslav Miškovićot az elmúlt év végén vizsgálati fogságba helyeztette. És még sokakat, többek között Kasza Józsefet is, a VMSZ volt elnökét, Szabadka egykori polgármesterét, aki Mišković cellatársa. Legalább is ezt írja a szerb sajtó, amely szerint , a bíróság jóváhagyásával Miškovićéknak van televízió készülékük, sajtót olvashatnak, számítógépet használhatnak, de nem internezhetnek rajta. És nem a börtönkonyháról étkeznek. Magyar szempontból Kasza József sorsa a legjelentősebb ebben a szerbiai kriminálpolitikai örvényben, azonban Aleksandar Vučić számára a több mint 2 milliárd dollárt „érő” Mišković az igazi trófea.

És íme az eredmény.

A B92 Rádió és Televízió és az Ipsos Strategic Marketing 1005 szerbiai polgár megkérdezésével igyekezett megtudni, melyek a legnépszerűbb pártok és kik a legkedveltebb politikusok. És nagyon érdekes eredmények születtek – homlokegyenest ellenkezőek az év eleji felmérés során kapott eredményekkel.

A szerbiai pártok között támogatottság tekintetében szinte egyeduralkodó a Szerb Haladó Párt (SNS), ugyanis a megkérdezettek 41,3 százaléka maradéktalanul támogatja. Ez 11,5 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

És ami még lényegesebb

A legtöbb szerbiai polgár a haladók elnökét, a kormány első alelnökét, Aleksandar Vučićot jelölte meg egyértelműen pozitív személyiségként, mindenek előtt a korrupció elleni harcban szerzett érdemeiért. A szerbiai polgárok 48 százaléka nyilatkozott róla pozitívan.

Legutóbb ekkora támogatottsága Boris Tadić egykori államfőnek volt 2004-ben – 51,3 százalék.

Csupán néhány hónap alatt gyökeresen megváltoztak az ország politikai erőviszonyai, pedig semmilyen más téren (életszínvonal, nemzetpolitika értsd. Koszovó) nem történt előrehaladás. Sőt.

És már nem fájnak annyira a hágai pofonok sem, amelyek a horvát tábornokok és az egykori koszovói albán gerilla vezér felmentésekor csattantak.

Ki is hát a szerb politika fenegyereke?

Politikai karrierjét mint a Vojislav Šešelj féle Szerb Radikális Párt főtitkára kezdte meg, még a délszláv háborúk idején és lelkesen hirdette a pártvezérnek és annak helyettesének (Tomislav Nikolić, mostani államfő) soviniszta szólamait, szajkózta a Nagy Szerbia nevű lázálmot, amelynek nyugati határai a  Karlobag-Karlovac-Virovitica vonalon lennének. Éltette Karadžićot és Mladićot, tagadta a srebrenicai mészárlást, politikai ellenfeleit és az ellenzéki újságírókat hazaárulóknak és külföldi zsoldosoknak nevezte. És később, amikor tájékoztatási miniszter (egy személyes média tanács) lett 1998-tól 2000-ig (Milošević bukásáig) olyan média törvényt fogadtatott el, amely üldözött volna minden független megnyilvánulást. Ha lett volna ideje. De a rendszer, amelynek egyik legaktívabb szereplője volt 2000 októberében megbukott. Aztán 12 év után, szinte ugyanazokkal a szereplőkkel visszatért. Nikolić és Vučić, megszabadulva Šešeljtől, aki önként távozott Hágába és felismerve a szélsőségesen nacionalista politika eredménytelenségét (már mindenki Hágában volt), köpenyt forgatott és megszületett a Szerb Haladó Párt, amelynek jelöltje (Nikolić) többszörös korábbi próbálkozás után legyőzte az addig kormányzó demokraták vezetőjét, Tadićot. A kormányalakítási huzavona során Milošević egykori szóvivőjét, az utódpárt elnökét, Ivica Dačićot bevonták a koalícióba, odaadták neki a miniszterelnöki posztot és Koszovót. Intézze ő a rég elveszett tartomány ügyét, mert ebbe csak bele lehet bukni. Az agilis Vučić ráérzett a pillanatra. Koszovó kiadva a miniszterelnöknek, a reménytelen gazdaság a minden hájjal (és úgy hírlik a most letartóztatott Mišković által mással is) megkent Mlađan Dinkićnek, maradt hát a gyors sikerek garanciája: az előző kormány korrupciós ügyeinek feltárása. Elkezdték az Agrobanka nevű belgrádi központú bankkal, amelynek szabadkai fiókintézetét vezette Kasza József, akit több tized magával helyeztek vizsgálati fogságba. Csak ezután került sor az igazi nagy hal, Szerbia első vagy második leggazdagabb vállalkozójának (a Magyarországon is ismert Filip Zepterrel állnak a dobogó legfelsőbb fokán) letartóztatására. Amig igaz az igaz: Miškovićhoz mindeddig senki nem mert hozzányúlni. Sőt: őt magát is teljes biztonságban érezhette, annál is inkább, mert saját bevallása szerint is, busásan támogatott és havi apanázzsal látott el szerb politikusokat, függetlenül azok pártbeli hovatartozására. A fontos csak az volt, hogy a vállalkozó úgy vélte: érdemes ezekbe az emberekbe befektetnie. A szörnyű valóság csupán akkor világosult fel előtte, amikor letartóztatása előtt néhány nappal látogatást tett, az államfőnél, Tomislav Nikolićnál, hogy segítségét kérje, hiszen az ő pártját is finanszírozta (ezt az elnök is elismerte). Nikolić azonban nem bíztatta. Jöhettek a rendőrök.

Ki is hát Miroslav Mišković?

Az 1945-ben született közgazdász, politikai szerepet csak egyszer vállalt, még a Milošević korszak elején, 1990-ben amikor is egészen rövid ideig miniszterelnök helyettes volt. Nincs hiteles bizonyíték arra, hogy milyen közel állt a volt szerb/jugoszláv elnök belső köreihez. Csak feltételezni lehet, hogy igencsak be volt épülve, hiszen hatalmas vagyonát akkor kezdte el megszerezni. A nemzetközi embargó és a háborús körülmények ideális körülményeket teremtettek a jó kapcsolatokkal bíró, ügyeskedő szemfülesek számára. Dollármilliók Ciprusra vándorlásáról szólt a fáma, amely a mostani nagy korrupció ellenes hevület után is, vélhetően csak sanda gyanú marad.

Már a Milošević rendszer alkonyán, Mišković kitűnő érzékkel az akkor ellenzék felé fordult. Amikor Zoran Đinđićék 2000-ben hatalomra kerültek (Kasza abban a kormányban volt az egyik alelnök) a vállalkozó és hasonszőrű sorstársai aranybányára bukkantak. A zűrzavaros kilencvenes években felhalmozott tőkéjükkel akcióba léphettek. Đinđićék neoliberális gazdaságpolitikája (valaki akkor ismert mást?) a korlátlan lehetőségeket teremtette meg a szinte ellenőrizetlen privatizáció előtt. Ekkor kezdett kialakulni Mišković birodalma, amelynek központi ütőere a Delta Holding vállalat, amelyet több mint két milliárd euróra becsülik. 

Őt és tíz társát viszont most azzal a gyanúval tartóztatták le, hogy mintegy 30 millió euróval károsították meg a szerb államot, ugyanis útépítő  vállalatok privatizációjában követtek el visszaéléseket.

Dimitrije Boarov, az egyik legtekintélyesebb szerbiai gazdasági elemző szerint  a Miškovićtyal történő leszámolás „tulajdonképpen a jelenlegi szerb politikai garnitúra antikapitalista fordulata, hiszen nem tudnak választ adni a tranzíció mélyülő válságára, ezért hát magát a tranziciót függesztik fel. Persze, ezzel egyidejűleg fennen hirdetik európaiságukat és az európai értékekhez való ragaszkodásukat”. Mintha Vučićék a Szerbiában oly mély gyökereket eresztett népi demokrácia felé fordulnának.

És a magyarok?

A jól bevált magyar virtus nemesi hagyományait követve, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Kasza József letartóztatásakor azonnal elhatárolódott elődjétől. Tekintettel kettejük viszonyára (Pásztor korábban eltávolította Kaszát a párt tiszteletbeli elnökének tisztjéről, majd a pártból is), nem lehetett szolidaritást elvárni a vajdasági magyarok jelenlegi hatalmi garnitúrájától, habár az elhatárolódás az ügy jogi folyamatának szempontjából teljesen jelentéktelen (Kasza tulajdonképpen egyik mellékszereplője az Agrobanka körüli korrupciós ügynek). Politikai megfontolás azonban állhat az elhatárolódás mögött, hiszen a VMSZ most pozicionálja magát az új szerb hatalommal szemben. A közelmúltban az eddig kormányzó demokratákhoz közeledő Kasza lejáratása, közelebb hozhatja Pásztorékat a Nikolić-Vučić tengelyhez. És ezzel együtt messzebb a vajdasági magyar szavazóktól.

2013. január 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább