2024. július 22. hétfő
Ma Magdolna, Mária, Magda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

32 nap alatt a Föld körül

Aloha, Hawaii (06.)

Németh Árpád
Németh Árpád
Aloha, Hawaii (06.)
A Waikiki este

Az aloha eredeti értelmezésében szeretetet jelent (a proto-polinéziai nyelvben qarofa, a szamoaiban alofa, a maoriban pedig aroha néven ismerik), és csak az angolba átültetve vált az üdvözlet szavává. Az Oahu sziget Aranyoldalaiban három oldalt tölt meg az aloha szót tartalmazó vállalkozások száma. A Hawaii (a proto-polinéziai nyelvben sawaiki, a szamoaiban sawaii, a maoriban hawaiki, a rarotongában awaiki) viszont szülőföldet jelent. Polinéziában föld alatti világként, őshazaként is ismerik, ez a jelentése azonban a Hawaii-szigeteken ismeretlen. A nyolc sziget közül a legnagyobbnak a neve a Hawaii, a félreértések elkerülése érdekében azonban a helyiek egyszerűen Nagy szigetnek hívják, lévén hogy a legnagyobb. A legfontosabb azonban Oahu, és ott van úti célunk, a Hawaii-szigetek fővárosa, Honolulu. Amelyiknek a legnagyobb strandja Waikiki (jelentése: csobogó, friss forrás).

A kissé bonyolultnak tűnő etimológiának a lényege: a Csendes-óceán szétszórt szigetein ugyanabból a forrásból származó nyelvet beszélik, vagyis ugyanabból a kultúrából származnak. Engem mindig is lenyűgözött, hogy egy Csendes-óceán méretű térségben útra kelnek, és elindulnak a szebb jövő reményében. Lélekvesztőkön. Több mint 1700 éve. Amikor még nem létezett GPS, sőt iránytű sem. Csak Nap és csillagok.

Márpedig az archeológiai leletek szerint az első, feltehetően polinéziai telepesek időszámításunk után 300-ban érkeztek a Hawaii-szigetekre, a következő hullámban pedig a XI. században Bora Boráról és a vele szomszédos Raiateáról. Légvonalban közel 4300 kilométert utaztak! A vándorok – az időjárás viszontagságaival dacolva – ezt az utat kéttestű kenukban tették meg, evezve.

Valami ilyesmiben

A Hawaii-szigetekre érkezett első fehér ember, legalábbis akinek a látogatását írásos feljegyzések is megörökítik, James Cook volt. A legendás felfedező harmadik utazásán érkezett a szigetekre, amelyeket mentoráról, John Montaguról nevezett el. Na nem Montagu-, hanem Sandwich-szigeteknek, őlordsága ugyanis az admiralitás fejeként Sandwich negyedik grófja volt.

Cook ezen harmadik utazása egyben az utolsó is volt. A bennszülöttek – talán csínytevésből – a Nagy sziget partjainál elkötöttek Cook hajójáról néhány csónakot. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint a fehér ember ekkor túszt ejtett, majd a túsz fejében visszakapta tulajdonát.

A hagyományőrző Cook – a járt utat járatlanért el ne hagyj elve alapján – túszt ejtett, egyenesen Kalaniopuu királyt. A bennszülöttek – eléggé el nem ítélhető módon – ettől nem voltak elragadtatva, hanem tűzzel-vassal támadtak a betolakodókra. Négy tengerészt és parancsnokukat – a hawaii elbeszélők szerint Kalanimanokahoowaha törzsfőnök vezetésével (amint azt Johann Zoffany be nem fejezett festményén meg is örökítette) – a Kealakekua-öbölben egyszerűen ledöfték, sőt Cookot lefejezték, majd fel is trancsírozták.

Cook nagy tiszteletnek örvendett a Sandwich-szigeteken, ezért földi maradványait a királyoknak kijáró alázattal előbb megszabadították a gyorsan romló belsőségektől, csontjairól leégették a húscafatokat, majd a megtisztított csontokat ereklyeként őrizték. Csakúgy mind a középkori szentekét Európában. Néhány csontot ezek közül visszaadtak a briteknek, hogy a hagyományos módon, a hullámsírban búcsúztassák a parancsnokot.

A Hawaii-szigetek hősi halottja tehát James Cook, hősi szülöttje pedig Barack Obama, az ausztrál Nicole Kidman színésznő, és Betty Midler, akinek az aloha elterjedését, vagy legalábbis nagyfokú népszerűsítését köszönhetjük. Meg persze a túlsúlyos, 343 kilós, korán elhunyt Israel Kamakawiwo'ole énekes, akinek a Szivárvány felett c. slágerét eddig 50 millióan nézték meg a YouTube-on. Én naponta kb. nyolcvanszor voltam kénytelen meghallgatni csupán a délelőtt folyamán, így átmeneti csömöröm van tőle.

A szivárvány egyébként – Izlandhoz hasonlóan – szinte mindennapos jelenség a szigeteken

Nos, miután feldolgoztuk a cikk címét, és megismerkedtünk a környék múltjával, nézzünk körül Oahu szigetén:

Cook látogatása után kereskedőnek és a brit királyi udvar képviselőinek álcázott gyarmatosítók tették tiszteletüket a megosztott szigeteken, amelyeket akkor még külön-külön törzsfőnökök irányítottak, és amelyiknek mindegyékét természetesen támogatásukról biztosították. E támogatás reményében a törzsfőnökök egymásnak estek. A XVIII. század végi polgárháborúban I. Kamehameha előbb a saját uralkodása alatt álló Nagy szigeten diadalmaskodott, és azt egyesítette. A győzelmen felbátorodva áthajózott Oahura, és ott összecsapott a helyi utódlási torzsalkodásokban már meggyengült bennszülöttekkel. Mindkét sereg a britektől kapott (oszd meg, és uralkodj!) ágyúkkal és biztatással volt felfegyverkezve. A védők szorongatott helyzetükben a Pali hegység Nuuanu szirtjeire vonultak vissza, az ostromlók azonban nem kegyelmeztek: az ellenséget a mélybe taszították. 1795. májusa a Nuuanui csata néven szerepel a történelemkönyvekben, és ezt a dátumot tartják nyilván a Hawaii-szigetek egyesítési dátumaként.

A zord Pali hegység

Az eltelt háromszázvalahány évben eléggé sok minden változott a szigeteken, elsősorban a társadalmi berendezés. Zászlaja azonban nem módosult.

Union Jack, azaz brit zászló a sávok között

A sávok ebben az esetben nem az amerikai zászló, hanem a nyolc hawaii szigetet jelképezik. A zászló eredetéről megannyi legenda kering. A legvalószínűbb szerint a Hawaii-szigeteket egyesítő I. Kamehameha királynak egyszerűen megtetszett az akkori brit uralkodó, III. György üdvözletét tolmácsoló lobogó, és az azóta megmaradt.

Ugye milyen furcsán hangzik, hogy az Egyesült Államok területén monarchia is volt? Nem hiszem, hogy sokan ismerték volna kapásból a választ.

A Hawaii-szigetek, vagyis az Egyesült Államok legújabb, 1959-ben csatlakozott ötvenedik tagállama azonban egyéb dolgokban is eltér a többitől:

• földrajzilag nem tartozik Észak-Amerikához;

• kávétermesztő térség;

• víz veszi körül minden oldaláról;

• szigetcsoport;

• államhatárában nincs egyenes vonal, és – mint mondtam –

• a már említett királyi palota található területén.

Ez a Iolani Palace. Hawaii utolsó két uralkodója: Kalakaua király, és Liliuokalanai királynő palotája volt, a monarchia megszűnése után pedig, 1969-ig parlament.

A Iolani Palace 1978 óta látogatható múzeum

A közelében van Honolulu Hale…

… azaz a polgármesteri hivatal…

… valamint a Kawaiahao Church.

A királyi család kápolnája volt


Honolulu Westminsteri Apátságának is nevezik

Az 1840-ben épült templom a mai belváros tőszomszédságában van. Ha már itt vagyunk, fussunk végig a belvároson.

Az Izumo Taishakyo Misszió az Egyesült Államok területén található kevés sintó szentélyek egyike. A második világháború során, Pearl Harbor bombázása után a városi elöljárók bezáratták.

Az Izumo Taishakyo szentély 1968-ban nyílt meg újra

A közelben található egy jellegzetes, egyszerű amerikai temető:

A Nuuanu Emlékpark

A belváros két meghatározó felhőkarcolója:

Az ikertornyok

Az 1926-ban befejezett Aloha Torony a New York-i Szabadságszoborhoz hasonlóan üdvözli Honolulu látogatóit.

A Pearl Harbor-i támadás során különös körültekintéssel védték

Világítótoronyként is használják, múzeum és a piac jelképe.

Lakóházakból van:

Hagyományos

és

Modern

A tömegközlekedés sajátos megoldása:

Kerékpárt szállító városi busz

Ennél szellősebb…

… az egykori szabadkai villamosra emlékeztető busz

Az igényesebbek is találhatnak kedvükre való járgányt:

Luxusautók egy helyen (Maserati, Ferrari, Lamborghini & Lotus)

Az új amerikai méretű autók 15-20 ezer dollárért megvásárolhatók.

Jóval olcsóbbak, mint nálunk

A szigeten mind a mai napig sok a katona, és sok a letelepült veterán is.

A rendszám jelzi, melyik fronton harcoltak

A belvárosból a Waikiki strand felé haladva található félúton az Ala Moana. A 100 hektáros park a 800 méteres homokos partszakasszal tulajdonképpen egy mesterséges strand: az ötvenes években hozta létre egy magáncég, amikor az építkezéseknél kikotort földdel töltötte fel az üres telket.

Hűsítő pihenőhely a város kellős közepén

A Waikiki a világ egyik legismertebb strandja (a riói Copacabana és a Bondi Beach mellett Sydneyben).

Egykor, a XIX. század legelején a királyi család tagjai lovagolták itt meg a hullámokat. Ma is a szörfösök kedvenc öble.

A Waikikin megfelelő távolságból és szögből igazolást nyer az állítás, miszerint a Föld kerek


Partján terhes sellők szórakoztatják a japán turistákat

A szorgos faszobrász szó szerint kézzel-lábbal alkot

A vendégek a homokba vésett betűkkel próbálják megörökíteni az emléket, ám…

… a felirat tiszavirág életű

A Waikikiben egyébként éjjel-nappal lehet gyönyörködni webkamera segítségével.

Az egyik népszerű produkció a samoai Tűztánc. Ide kattintva tekinthető meg.

A hangszerboltokban ukulele-tanfolyamokat szerveznek. A kicsiny gitárt hawaii hangszerként tartják számon, bár Portugáliából származik. Méregdrága is lehet, egyik-másik példánya egy autó árával vetekszik.

A jobboldali ukulele ára 6600 dollár


Ukulelen kísérik a hawaii táncosokat

Az érzéki hula, a hawaii tánc a szavak tolmácsolása finom mozgással:

Hula az egyik honolului parkocskában

A hulát fohászként is előadják hivatalos rendezvényeken. Nemre és korra való tekintet nélkül bárki táncolhatja.

Kecses mozdulatok

Ki gondolta volna, hogy a Cookot feltrancsírozó őslakosok leszármazottai alig két évszázaddal később ilyen ártatlan táncot lejtenek.

Waikiki főutcája egy Las Vegas-i ragyogású sugárút_

A Kalakaua Avenue

Az egyik itteni étteremben szolgált fel Nicole, aki – másokhoz hasonlóan – szintén azzal kezdte: honnan jöttünk?

– Hungary – válaszoltunk, mert akkor még nem tudtuk, hogy Magyarországot kellett volna mondani.

Fölcsillant a szeme:

– Az én nagyszüleim is onnan jöttek. Egyszer meg szeretném látogatni őseim földjét.

Nicole egy kukkot sem beszél magyarul.

Oahu szigetén természetesen Honolulun kívül is van élet. Sőt. Pearl Harbor érintésével látogatjuk meg.

Haleiwa festői kisváros az Északi Parton

Az Északi Part a szörfösök paradicsoma.  A hullámok magassága télen időnként meghaladja a 6 métert is. Ez a minimális feltétele a profi szörfversenyek megszervezésének.

A többi között a Baywatch utolsó évadjait is itt forgatták

A szörfösök strandja mögött húzódik a vegetációjában pazar Kaena Point Nemzeti Park.

A Kaena Point két, v-alakban kettéágazó völgy

Oahu északnyugati csücske a Cápa-öböl. Emberre veszélyes cápa persze mutatóba sem található. Fölötte pedig a Teknős-öböl.

A Turtle Bay kedvenc sportja a búvárkodás és hullámlovaglás

A Hawaii-szigeteken bármikor eleredhet az eső. Akár derült égből is.

Ezúttal sűrű esőfelhő szakadt a partra

A Teknős-öböltől délkelet felé haladva szinte teljesen kihalt a sziget. Itt van a makadámdió egyik legnagyobb feldolgozó üzeme. Csokiban isteni!

Aztán A kínai ember kalapja következik, mert a parttól úgy fél kilométernyire fekvő szigetet különös formája miatt így hívják a helyiek. Valódi neve:

Mokolii sziget

Az egyik legenda szerint Hilaka, egy harcos leányzó találkozott a széloldali parton Mokoliivel, a bőgő sárkánnyal. Hilaka ledöfte, és a sárkány púpos teteme emelkedik ki a habokból. Egy másik rege szerint a sziget egy óriásgyík maradványa.

Kailua partjait két tenger, egészen pontosan ugyanannak az óceánnak a két öble mossa; erről is kapta nevét (kai: tenger, ’elua: kettő).

Kailua a Pali hegységről

Kailua festői, barátságos, élhető kisváros Honolulutól alig 15 percnyi autózásra.

A történészek szerint már 1500 éve élnek itt emberek

Néhány kilométerre délebbre fekszik Waimanalo.

Waimanalo, és mögötte a leghosszabb oahui strand: a Waimanalo Beach

Waimanalo azzal került be a történelembe, hogy 1941. december 7-én, a Pearl Harbor-i támadás napján itt ejtették az amerikaiak első hadifoglyukat, Kazuo Sakamaki tengerésztisztet, aki egy tengeralattjárón szolgált.

De ez már világ körüli sorozatunk következő helyszínének a témája.

Oahut teljesen megkerülve jutunk a Honolulu keleti oldalán fekvő Diamond Head kráterig.

A kétmillió hatszázezer évvel ezelőtt aktív Koolau vulkánhoz képest ez egy serdülő, alig 150 ezer éves tűzhányó.

A Gyémántfej – madártávlatból

A XVIII. század mohó felfedezői azt hitték: gyémántra bukkantak a kráterben. Innen kapta nevét. Pedig csak a mészpát kristálya csillogott.

A szelíd tájból ki gondolná, hogy egy tűzhányó kráterében járunk

A geológusok szerint elképzelhető, hogy a Diamond Head egyszer újra tüzet és lávát okád.

A kráterekkel tűzdelt Nagy sziget, Hawaii madártávlatból

***

Végezetül két fotót még feltétlenül be kell mutatnom. Az elsőn egy posztoló rendőr mountain bike-on.

A LAX-on, Los Angeles nagy forgalmú nemzetközi repterén teljesít szolgálatot

Elutazási terminálunkat felügyelte.

Útban Honoluluba bort szolgáltak fel. Igen, jól látják, az (ékezettel) Tamás pincészet borát. A kaliforniai borászatot Fűzy Tamás alapította 1984-ben.

Tamás Cabernet Sauvignonja

A nedűről jut eszembe a vacsora: Maui sziget egyik legjobb, nevéről könnyen megjegyezhető éttermét egyszerűen úgy hívják, hogy Humuhumunukunukuapua’a.

Az előző rész: Tijuana, a Cézár-saláta őshazája (05.)

A következő rész: Pearl Harbor (07.)

* Az animált térkép megtekintéséhez telepíteni kell a Google ingyenes, Föld nevű alkalmazását (ld. sorozatunk első részét).

2011. szeptember 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Németh Árpád, írta: 2011. szeptember 21. 19:21:14

A szubjektív csak élőben érdekes. A drótszamárról meg nem mondok le... Csak azért se... :-)
Név: ipanema, írta: 2011. szeptember 19. 23:22:57

Kedves barátom!
Nagy érdeklődéssel olvasom a sorozatot. Érdekesnek találom, de nagyon hiányolom a szubjektivitást. Azt, hogy te, ti ezeket a helyeket hogyan éltétek át, személyes élményeket, kalandokat, apró sztorikat, egy kis "couleur local"-t a te szemszögödből. Az elején még itt-ott volt, de azután mind kevesebb, a Hawai pedig már inkább egy idegenvezetői kézikönyv. Ami természetesen érdekes, hasznos, de...hol van a Hajni és az Árpi?
Remélem nem veszed zokon a megjegyzésemet.
Zoli
p.s. ("pazi sad")
Ha jól értettem leestél - ha nem is a lóról - hanem a bicikliről és megsérültél? Ha így van gyógyulást kívánok! Mindig is mondogattam és mondogatom továbbra is, hogy veszélyes jármű a bicikli, mindenkit próbálok lebeszélni a használatáról. Mert, mint ahogy a székely mondaná: a bicikli nem játék!

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább