2023. december 8. péntek
Ma Mária, Emőke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

32 nap alatt a Föld körül

A hűvös Kalifornia (04.)

Németh Árpád
Németh Árpád
A hűvös Kalifornia (04.)
A szálloda kertjében minden este begyújtották a kandallót

„Életem egyik leghidegebb tele egy nyár volt San Franciscóban” – idézte Béla barátom Mark Twaint, miután elpanaszoltam neki, mennyire fázunk Kaliforniában Nevada bágyasztó kánikulája után.

Nos, utóbb kiderült, a népszerű amerikai író ilyet ugyan nem mondott (bár annyira jópofa, hogy akár ő is mondhatta volna), azt viszont valóban megírta, hogy kabát nélkül San Franciscóban még nyáron sem ajánlatos kimenni az utcára.

Soksávos autópályán érkeztünk meg teljes, eredeti nevén El Pueblo de Nuestra Señora la Reina de los Ángeles del Río de Porciúnculába (fordításban: A mi úrnőnknek, az Angyalok királynőjének a falujába a Porciúncula folyón) amit mára nemes egyszerűséggel Los Angelesre, az Angyalok városára, sőt L. A.-re rövidítettek.

Kora délután még kellemes meleg volt

A legtalálóbb azonban az őslakos csumas indiánok elnevezése volt: ők egykor egyszerűen a füst völgyének hívták a térséget. Ma is érvényes név!

A város gyakran veszik el a ködben, szmogban még fényes nappal is

Lakosságát tekintve az Egyesült Államok második legnépesebb városa New York után (3,8 millió lakos a városban, csaknem 18 millió az agglomerációban), területileg azonban messze a legnagyobb, több mint 1200 négyzetkilométeres.

Fussunk körbe néhány látnivalót Los Angelesben*:

Az őslakosokat, a tongva és a már említett csumas indiánokat a spanyolok hódító hadjáratuk során tűzzel-vassal térítették meg, majd Kalifornia déli részét a spanyol birodalom részének kiáltották ki 1542-ben.

A XIX. század elejéről származik az Avila Adobe, Los Angeles máig fennmaradt első lakóháza az Olvera Streeten. Francisco Avila 1818-ban építtette a jelek szerint annyira jól, hogy a szomszédos házaktól eltérően a Porciúncula áradásai nem mosták el. Igaz, a falai 75-90 cm vastagok, és napon szárított vályogtéglából emelték. Innen származik neve is, az adobe tudniillik vályogot jelent.

Az Avila Adobe szinte a belvárosban található

A spanyolok vígan uralkodtak egészen 1821-ig, amikor a függetlenségi háborúban Új-Spanyolország elszakadt ősétől, és Mexikó néven virágzott tovább. Új ellenfelét az Egyesült Államokba lelte fel, vele csatázott mindaddig, amíg jól ki nem kapott.

Három évtizeddel később, 1848-ban a győztes diktálta Guadalupe Hidalgo-szerződés alapján az USA egyszerűen – természetesen előnyös áron – egyéb területekhez hasonlóan megvásárolta az akkor még mindig falu méretű Los Angelest és Kaliforniát (is). A becslések szerint Mexikó háború előtti területének több mint a felét, egészen pontosan 55%-át, több mint egymillió négyzetkilométert veszített el.

Kesergő Nagy-Mexikó térképet azonban matrica formájában autóra ragasztva sehol sem láttam.

A vásárlás gyorsan megtérült Amerikának. 1876-ban befejezték a vasútvonalat, amelyiken már szélsebesen érkeztek az aranyláz betegei, 1892-ben pedig olajat találtak a környéken. Rövidesen Kalifornia adta az ország olajkitermelésének egynegyedét.

A századfordulón, mármint 1900-ban a város lakosainak a száma meghaladta a százezret, a húszas években fellendülő filmipar és repülőgépgyártás pedig bennszülöttek és bevándorlók, kalandorok és szakemberek újabb tömegeit vonzotta a városba, amelyiknek a lakossága mindössze három évtized alatt megtízszereződött, és 1932-ben átlépte az egymilliós küszöböt.

A sokszínű és multikulturális közegben ekkoriban, egészen pontosan 1938. június 25-én, egy napos szombat délután avatta fel Merriam kormányzó a belvároshoz közeli, a Little Italy helyén nyílt új Kínai negyed főterét.

A Sárkánykapu, a Chinatown bejárata

Az első kínai bevándorlók a XIX. század derekán érkeztek a Csendes-óceán partján lévő városba. 1871-ben, egy esztelen vérengzésben 19 kínai férfit és gyermeket mészároltak le, és ez volt a nyugati part legkegyetlenebb rasszista öldöklése.

A kínaiak – akárcsak szerte a világon – zárt közösségben élnek. Beilleszkedési készségük Kaliforniában sem mérhető. A mandarinon kívül más nyelvet nemigen beszélnek.

Gyalogátjáró a kínai negyedben

A Los Angeles-i Kínai negyed, mint a városnak megannyi egyéb pontja, több filmben szerepelt, sőt egy Oscar-díjasnak – Jack Nicholson és Faye Dunaway főszereplésével – még a címadója is volt.

A városrész ma elsősorban kereskedelmi központ, éttermek és boltok sorjáznak a negyed néhány utcájában.

Egy-két dollárért minden kapható

A hétvégén kihalt Kínai negyedtől eltérően az Olvera Street környékén zajlott az élet.

Spanyol vigasság vasárnap délután

A már idézett Béla barátom újabb gondolata jut eszembe, aki egyszer elpanaszolta nekem, hogy ő Kaliforniában abszolút kisebbségi: tudniillik nem hispano származású, heteroszexuális, ráadásul dohányzik.

Kaliforniában talán a legnagyobb illetlenség, sőt bűn a dohányzás. 1995. január 1. óta tilos a munkahelyi és éttermi dohányzás, 1998. óta a bárokban is betiltották, Los Angelesben pedig 2007. óta azokat is büntetik, akik a városi parkokban gyújtanak rá. Érdemes felfigyelni a filmekre: a manapság készülőkben kizárólag a „rosszfiúk” dohányoznak.

A kitérő után térjünk vissza a belvárosba, ahol tettünk még egy kört.

A többi között találkoztunk a Historic Downtown – történelmi belváros – táblával, és egy ijesztő, lepusztult utcával, amihez képest Jászfényszaru külső Las Vegas.

A történelmi belváros kiábrándító része a 40-50-es évek architektúrájával valahol a 3. és 9. utca között

Na, persze, van itt egészen más is. A szomszédságban terpeszkedik például a 2003-ban befejezett, csaknem 2300 férőhelyes Walt Disney Koncertterem, aminek az építési költségeit – a 110 milliós parkolót is beleértve – 274 millió dollárra, 52 milliárd forintra becsülik. Ennek egyötödét maga Lillian Disney, Walt Disney özvegye ajánlotta fel a városnak.

Itt emelkednek a belvárosi irodaházak is

Lassan elindulunk az északnyugati hegyek felé.

Útközben leelőz bennünket a legtekintélyesebb amerikai tévécsatorna, az ABC műholdas stábkocsija

A Mount Hollywood déli peremén található a Griffith park, és benne a világ talán egyik legismertebb csillagvizsgálója.

Megannyi filmben és sorozatfilmben szerepelt

A Walesből származó, tizenéves korában Amerikába költöző Griffith ezredes 1882-ben vásárolta meg a Felis család birtokát, a Rancho Los Felist, és nyomban a terjeszkedő város fölé költözött. Griffith Jenkins Griffith ezüstbányáiból és ingatlanügyleteiből gazdagodott meg, katonai rangjára pedig felettébb büszke volt, noha a történészek nem lelték nyomát annak, hogy valaha is katona lett volna.

Nosztalgiázó európai útjai során találkozott a közparkokkal, és ez annyira fellelkesítette, hogy több mint 3000 hektáros uradalmát 1896-ban a városnak adományozta. Hagyatékában egy csillagvizsgáló és planetárium megépítését is kezdeményezte, az ötlettől a megvalósításig azonban csaknem négy évtized telt el.

Griffith dicsőségét az sem halványította el, hogy 1903-ban az Arcadia szálló elnöki lakosztályában egészen közelről rálőtt az előtte térdeplő feleségére. Christina csodával határos módon túlélte a gyilkossági kísérletet, igaz lebénult, és fél szemére megvakult. Griffith még a rácsok mögött ült, amikor alig egy évvel később a bíróság rekordrövidségű, alig négy és fél perces tárgyalás után kimondta a válást, őt pedig arra kötelezte, hogy a Stanfordon taníttassa fiát.

Los Angeles mindenesetre hálás volt az ezredesnek. A csillagvizsgálót 1935-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, parkjában pedig elhelyezték Griffith egészalakos bronzszobrát.

A csillagvizsgáló a város egyik jelképe. Pazar az épület, pazar a kilátás (ha épp nem úszik füstfelhőben a város), nem csoda, hogy a közeli filmgyárakból gyakran jártak ide forgatásokra – megspórolandó a szállítási költségeket.

A Griffith csillagvizsgáló megannyi filmben és még több sorozatban szerepelt, világhírnevét azonban az 1955-ben bemutatott Haragban a világgal c. filmnek köszönheti. Így hát a parkban még egy szobrot állítottak a főszereplőnek, az autószerencsétlenségben mindössze 24 éves korában elhunyt James Deannek.

Haragban a világgal

A Griffith előtt terül el a város – amelyik tiszta időben csaknem teljes méretében létszik –, mögötte pedig, a Mount Lee tetején a Hollywood felirat.

Eredetileg HOLLYWOODLAND volt

Igen, eredetileg négy betűvel hosszabb volt, ráadásul akkor a betűk is jóval, másfél méterrel nagyobbak voltak.

1923-ban állították fel, és eredetileg a domb lankáin található felparcellázott telkeket szándékozták népszerűsíteni másfél éven át. Ennek az igénynek megfelelő alapanyagokat használtak elkészítéséhez.

Több év elteltével azonban még mindig ágaskodtak a betűk, amelyek közül az elsőt választotta öngyilkosságához Peg Entwistle színésznő. Feltehetően a H betűről vetette magát a mélybe. A H állapotán tovább rontott Albert Kothe, aki autójával hajtott a jelnek. A felirat és a baleset szépséghibája, hogy Kothe történetesen a felirat karbantartásával volt megbízva. Ő túlélte a szerencsétlenséget, Ford T-je azonban nem.

Az elkövetkező évtizedekben mindössze annyi történt, hogy az első O betű felső kétharmada teljesen lekopott, gyakorlatilag csak egy kis u maradt belőle. Az utolsó O teljes egészében az enyészet martalékává vált.

A hetvenes években gyűjtés indult a jelképes felirat megmentéséért. Alice Cooper egymaga vásárolt egy O betűt. Végül több bőkezű mecénás mentette meg a szimbólumot, amit 1978-ban avattak újra.

A felirat annyira népszerű, hogy sokhelyütt koppintották le. A többi között a szerbiai Mutanjban, igaz, egy apró helyesírási hibával.

Másnap még hűvösebb reggelre ébredünk.

Inkább október, mint július: kilátás a szállodai szobából

Szerencsére 11 körül már némileg átszűrődnek a napsugarak a tömör felhők mögül. Béla szerint ez gyakori jelenség. Mármint az átszűrődés. Derűre ad okot.

Az autópályák belső sávját sokhelyütt kettős záróvonal választja el a többitől. Ez a sáv gyorsabb a többinél. Mi már nem észleltük, mert lecsengett a reggeli csúcsforgalom.

Ez a Car Pool sáv, és kizárólag olyan autók közlekedhetnek rajta, amelyek legalább még egy, helyenként két utast szállítanak.

A Car Pool jogosulatlan használata 375 dollárral könnyíti meg a pénztárcát

A Car Poolt, a megosztott már a II. világháborúban alkalmazták, az olajínséges hetvenes években újra népszerű lett, manapság pedig a dugókat igyekeznek enyhíteni vele.

Venice Beach-i szállodánkból kevesebb mint egy óra alatt jutunk el Los Angeles egyik kikötőjébe, Long Beachbe.

Ott horgonyoz 1967 óta a Queen Mary, szépen mellésimulva pedig egy B-427-es jelzésű szovjet tengeralattjáró, amit én első meglepetésemben a Vörös Októbernek néztem.

A Queen Mary a Cunard Line megrendelésére készült. 1936. május 27-én indult első észak-atlanti útjára, és még ugyanannak az esztendőnek az augusztusában elnyerte a Blue Riband-et, franciául a Cordon Bleu-t. A Kékszalagot azok az utasszállító hajók érdemelték ki, amelyek a leggyorsabban keltek át Európa és Észak-Amerika között.

A hajót nevét az utolsó pillanatig titokban tartották. Építés közben egyszerűen az 534-es szám alatt tartották nyilván. Cunard, a legendás cégalapító leszármazottja a hagyományokat szem előtt tartva, miszerint hajóik neve ia-ra végződik, Victoriára szándékozta keresztelni a hajót.

Ehhez V. Györgytől kért engedélyt. Körülbelül ilyetén:

– Felség, a legnagyobb királynőről szeretném elnevezni új hajónkat.

Az uralkodó szeme felragyogott:

– Feleségem, Mary királyné el lesz ragadtatva!

Cunardnak természetesen nem volt ellenvetése a koronával szemben.

A Queen Mary egészen 1939-ig szállította előkelő utasait Southampton és New York között. A II. világháború kitörése az amerikai nagyvárosban érte, ahol a kapitány arra kapott parancsot, hogy újabb utasításig horgonyozzon le.

Egy évvel később Ausztráliába vezényelték, ahonnan ausztrál és új-zélandi katonákat szállított Angliába.

1942. októberében az ír partoknál véletlenül nekiütközött a Curacoa cirkálónak, amelyik nyomban elsüllyedt. 338-an vesztették életüket nemcsak az ütközés következtében, hanem azért is mert a Queen Mary nem fordult, nem fordulhatott vissza segítségükre. Szigorú parancsba kapta ugyanis, hogy semmi okból és semmi áron sem állhat meg útközben.

Az óceánjáró 1942. decemberében – fedélzetén 16 082 amerikai katonával – érkezett meg Európába. Ennyi utas azóta se fért fel egyetlen hajóra. Kb. 1100 kilométerre a skót partoktól egy ún. gonosz hullám kapta oldalba a hajót. 28 méter magas volt. Utólagos mérések szerint a hajó 52 fokos szögben dőlt meg. Ha ez 3 fokkal nagyobb, nincs visszaút: menthetetlenül felborul, és elsüllyed. A kaland ihlette meg Paul Galliciót A Poszeidon-kaland c. regénye megírására, amiből később nagysikerű katasztrófafilm, majd remake is készült.

Nos, ez a Queen Mary ringatózik most békésen hidegháborús ellenségével együtt Long Beach kikötőjében.

Monumentális múzeum és szállodahajó

Az Egyesült Államok filmiparát egyszerűen úgy nevezik, hogy Hollywood. Évente több száz film készül itt, és ezzel Amerika beverekedte magát a filmgyártás legtermékenyebb országainak harmadik helyére! Az elsőt persze könnyű kitalálni: India, na de hogy az ezüstérmes Nigéria…

Hollywoodban tehát a filmeket írják, gyártják, vetítik és díjazzák.

Hollywood egyik leghíresebb vetítőterme az 1922-ben megnyitott patinás Grauman’s Chinese Theatre. Sid Grauman partnere volt Mary Pickford és Douglas Fairbanks.

200 csillag kéz- és lábnyomát őrzi a padló

Sid Graumannak – saját bevallása szerint – véletlenül támadt az az ötlete, hogy cementbe örökítse meg a hírességek kéz- és lábnyomait: maga is belelépett a puha sóderbe építkezés közben.

Grauman Egyiptomi és Kínai színháza műemléki védelem alatt áll. A Kínaiban egyébként háromszor rendeztek Oscar-díj átadási ünnepséget.

Az Oscar azonban utóbb átköltözött a szomszédos, 2001-ben megnyitott Kodak Theatre-be.

Kimondottan az Oscar-díj átadására tervezték

Az amerikai Filmakadémia mindössze néhány hétre bérli, az év fennmaradt részében egyéb rendezvényeket, divatbemutatókat tartanak.

A Kodak Theatre előcsarnokának oszlopain az összes nyertes filmről nyilvántartást vezetnek,
sőt, az elkövetkező évek díjesőjére is felkészültek

Mindhárom mozi a Hollywood sugárúton található, és itt, illetve a Vine Streeten fut a hollywoodi hírességek sétánya. Az ötlet E. M. Stuarté. A sétány „megörökíti annak a közösségnek a dicsőségét, amelyiknek a tagjai a pompát és az izgalmat jelentik a világ négy sarkában” – mondotta a Kereskedelmi Kamara önkéntes elnöke.

Tony Curtis

A sétányon hat: film, tévé, zene, rádió, színház és a különleges (például holdra szállás) kategóriában sorakoznak a nevek; összesen több mint 2400.

Kormányzóként megbukott

A járdákon két Harrison Ford szerepel (az első a némafilmek hőse), és két Michael Jackson. Ez utóbbiak közül a rádiós még él. Gyakran előfordul, hogy a turisták az ő neve mellett helyezik el az emlékezés virágait és a kegyelet gyertyáit.

Chaplinnek kétszer is odaítélték a csillagot. Neve nyomban bekerült az első 500-as csoportba, feltehetően baloldali nézetei miatt azonban mégsem került a sétányra.

Csillagát végül 1972-ben, ugyanabban az évben helyezték el, amikor odaítélték a Filmakadémia Oscarját, de a döntés még ekkor, 16 év elteltével is tiltakozást váltott ki sokakban.

A Hollywood Boulevard télen-nyáron, éjjel-nappal megtelik turistákkal. A becslések szerint évente 10 millió ember hömpölyög végig a sétányon.

Van itt Ripley-féle Ha hiszi, ha nem múzeum…

… előtte félemberrel, akinek a titkát nem fejtettem meg…

… és magától értetődően sztárokkal is lehet fényképezkedni.

MM

Kicsit odébb bújik meg Musso és Frank Grillje olyannyira, hogy háromszor sétáltunk vissza, mire megtaláltuk.

1919-ben nyílt meg

Joseph Musso és Frank Toulet volt a két eredeti tulajdonos. Az étterem fénykorában – versenytárs nem lévén – a hollywoodi krém járt itt. A pincérek végeláthatatlan történetekben fejtik ki, hogy melyik szeparéban melyik forgatókönyv született, sőt azt is tudni vélik, hogy egykor Chaplin, valamint a két szívtipró: Rudolph Valentino és Douglas Fairbanks űzött vadként ügetett végig lóháton a Hollywood Boulevardon, mert a vesztesnek kellett állnia a vacsoraszámlát.

A zsibbasztó órák után visszakanyarodunk a városba.

Sarki szeszmérésekben is kapható a Roederer pincészet egyik legnemesebb nedűje, a Cristal pezsgő

A Pink’s-ről már korábban olvastam, mégsem hittem szemeimnek.

A Pink’s 1939-ben nyílt meg

Hot dogot árusítanak majdnem külvárosi környezetben, a La Brea sugárúton, és 71 éve sorokban állnak az emberek a virsliért. Csak itt. Megmagyarázhatatlan. A helyiek se értik. Senki sem érti a talányt.

A Pink’s üzemeltetője mindenesetre hálás: „Köszönjük neked, Los Angeles” – írja a molinón.

Ön sorba állna egy hot dogért? Amelyikről tudnivaló, miből készül. Egyébként bevallom férfiasan: én egyszer megkívántam. Odaát. De nem álltam érte sorba.

La Brea sokkal ismertebb látványossága a szurokforrás (brea spanyolul kátrányt jelent). A szurok több tízezer éve tört fel a mélyből. A felszínét víz borította.

A szomjas és gyanútlan állatok gyakran merültek el menthetetlenül a kátránytóban. Ők ugyan elpusztultak, ám hihetetlen élményt szereztek a mai geológusoknak és biológusoknak, akik kedvükre tanulmányozhatják a föld kérgeinek kialakulását és a mamutok anatómiáját egyaránt.

Családi öröm: „Látod, fiam, apuka mosakszik!”

Persze, mondanom sem kell, hogy a környék olajban gazdag, csak lévén ez most majdnem belváros, eltűntek az olajfúró kutak. De azt el tudom képzelni, micsoda óvatossággal ültetnek itt pédául, a Hancock Parkban egy fát, nehogy kőolaj törjön fel.

A következő úti cél a közeli Rodeo Drive, Beverly Hills méregdrága bevásárló utcája.

Kicsit furcsálltam, hogy a térkép szerint egy barátságos villanegyedben helyezkedik el a Rodeo Drive

Szintén térképet tanulmányozó japán turistákba ütköztünk, akik már végigsétáltak az utcán, de butiknak nyomát sem látták.

Újra elővettem a navigációs szoftvert, és megfejtettem a talányt. Egy másik Rodeo Drive-ra tévedtünk.

A japánokkal autóinkba vágtuk magunkat, és némi bolyongás után megtaláltuk az általunk keresett, három háztömbnyi rövid utcát.

Előttünk – alig 250 éve – a Portola expedíció járt erre. Az expedíció káplánja a következőket jegyezte fel naplójában: „vadszőlő és végeláthatatlan rózsabokrok. Fél mérföld után egy faluba érkeztünk. Az emberek kijöttek az útra, üdvözöltek, és magvakkal kínáltak bennünket.” (Az emberek a tongva indiánok voltak). Az expedíció katonai vezetőjének halála után özvegye, Doña Maria Rita Valdez de Villa kapta meg a térség birtokjogát. A harcias feminista hozta létre a XIX. század első harmadában a Rancho Rodeo de las Aguast, a mai Rodeo Drive elődjét. Doña Maria közeli, egykori vályogotthonára, adobe-jára épült a Hotel California, amelyik az Eagles együttest ihlette meg slágerük megírására.

Bizony, kicsi a világ!

A Rodeo Drive az akciók dacára is eléggé kihalt volt, csak néhány butikban költötték szinte számolatlanul a pénzt csadoros hölgyek.

Az igazi Rodeo Drive záróra előtt

A környéken még kicsit kalandozunk, megnézzük, hol és hogy élnek a sztárok.

Itt lakik Nicholas Cage. Vagy Bruce Willis. Vagy valaki más.

Utána lementünk Malibuba.

Több száz éve ez a terület az őslakos csumas indiánoké volt. Ők ezt a partszakaszt Humalivónak hívták, ami hevenyészett fordításban annyit jelent: ahol hangosak a hullámok. A Humalivóból az első szótag idővel lemaradt, a többi pedig Malibura torzult.

Hullámlovasok bevetés előtt

Kötve hiszem, hogy a csumasok szörföztek, szerintem inkább csak megilletődötten hallgatták a végtelen víz morajlását, amelyik minden este elnyelte a napot.

Malibuban a csumas indiánok korszaka és a XX. század között semmi érdemleges nem történt. Mindaddig, amíg a filmvilág fel nem fedezte. A nagyváros közelében, de zajától távol hallgathatták a sztárok megilletődötten a végtelen víz morajlását, amelyik minden este elnyelte a napot.

Sokan költöztek ide.

Itt lakik Pierce Brosnan. Vagy Halle Berry.


Vagy valaki más.

Mások idejárnak szörfözni.

Mint egy fekete cáparaj

A Malibu-móló – sosem fogják eltalálni – a kaliforniai parkok egyike. Az amerikai Riviéra gyöngyszemének is nevezik. Hát, ez talán túlzás.

Az amerikai Riviéra gyöngyszeme

Visszafelé még megcsodáltuk a Getty-villát, amelyiknek egykori tulajdonosát, az olajmágnás Jean Paul Gettyt egykor Amerika legvagyonosabb embereként tartották nyilván. Ő ennek ellenére érmékkel üzemelő telefonokat használt Tudor-stílusú angliai kastélyában, mert úgy vélte látogatói korábban túl sokat telefonáltak otthonából ingyen – az ő számlájára. Kincset érő hagyatéka ma látogatható a többi között a malibui villában is.

The Getty Villa

És aztán estére Béla, a Futótűz, a Hangrázda és a Pipsz nevű feledhetetlen rádióműsorok örökifjú lemezlovasa, az I Spy sztárja (a Budapesten is forgatott filmben egyébként mellékszereplőként feltűnik Eddie Murphy és Owen Wilson) Gordanával elvitt bennünket az El Toritóba, egy kitűnő mexikói vacsorára.

Az előző rész: Las Vegas, a bűn városa (03.)

A következő rész: Tijuana, a Cézár-saláta őshazája (05.)

* Az animált térkép megtekintéséhez telepíteni kell a Google ingyenes, Föld nevű alkalmazását (ld. sorozatunk első részét).

2011. szeptember 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább