2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

Sajtószabadságból (is) bukó osztályzat Szerbiának!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Hallatni a másik oldal hangját”?!
A Magyar Szó, február 15-ei címoldala

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szégyenpárt tartja a póráz végén a napilapot is, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Tanácsot. Nem a „vajdasági magyarság napilapja”, mint ahogy a fejléce alatt szégyentelenül hirdeti, hanem egy párt, a VMSZ szolgálatában áll, annak a kirekesztő, közösségre káros, mérgező ideológiáját és propagandáját terjeszti. Csak a VMSZ „sikereiről” számol be, hogy leplezze a párt és rendszer válságát! Pedig nem mindenki párttag, sőt, a vajdasági magyar közösség több mint 90%-a kívül van ezen a bűnszervezeten. Konkurencia hiányában a magyar közösség egyoldalú, pártalapú (félre)tájékoztatása folyik jó ideje – mindannyiunk pénzéből! Mindaddig, amíg tűrjük. Nagy fegyver ez a kezükben. A VMSZ és az MNT a sajtó által félrevezeti, megosztja és terrorizálja a közösséget! Pártkatonák döntenek arról, hogy miről kell, miről nem és hogyan kell tájékoztatni a közösséget! Bozóki Antal:

A médiák egyre kevésbé működnek a közjó érdekében.

Ljubica Gojgić, Médiatudomány és Kommunikáció Kar (FMK)

 

Az Európai Parlament (EP) 2024. február 8-i állásfoglalásában a választásokat követő szerbiai helyzetről (2024/2521(RSP)) azt is írja, hogy „a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexében Szerbiát a legalacsonyabbak közé sorolta Európában, és az ország 12 helyet rontva, 2023-ra a 91. helyre esett vissza” (W pont).

Az EP „elítélte a médiapluralizmus választási kampány során tapasztalt hiányát, a dezinformációt, valamint a széles körben elterjedt etikátlan és a hivatalban lévők javára elfogult médiatudósításokat; aggodalommal állapította meg, hogy a kormány számos médiaorgánumot befolyásol vagy ellenőriz, ami a kampány során egyenlőtlen versenyfeltételeket eredményezett az ellenzéki jelöltek számára” (18. pont).

A szerb képviselőház 2023. október 26-án új köztájékoztatási és médiatörvényt hozott. A törvény 17. szakasza szerint „a hivatásos és etikai standardok alkalmazását a nemzeti tanácsok által alapított médiákban belső aktussal kell biztosítani, amelyet a nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa és a kiadó fogad el, amelynek alapítója a nemzeti tanács”.

A törvény 17. szakaszának első két bekezdése kimondja: „A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiái működési elveinek összhangban kell lenni a közszolgálati médiák működési elveivel. A nemzeti tanácsok által alapított kiadók médiáinak szerkesztéspolitikája független az alapítótól”.

A Szerbiában élő magyarság lapjai közül a tartományi kormány a Magyar Szó napilapot és a Hét Nap hetilapot támogatja: a Magyar Szó Lapkiadó Kft. 2023-ban 166,4 millió dináros (1,4 millió euró) támogatást kapott, vagyis 26 százalékkal többet, mint a 2022-es évre. A Hét Nap Lapkiadó Kft. működését a tartomány az adófizetők pénzének köszönhetően 48,6 millió dinárral (413 ezer euró) támogatta a 2023-as évben.

A magyar kormány „500 millió forintot utalt át a Magyar Szó székháza felújítására és a nyomda kiköltöztetésére”.

A Magyar Szó napilapnak eredetileg közszolgálatinak kellene, hogy legyen, mivel valójában –az adófizetők pénzéből tartják el.

A törvényes rendelkezésekkel és az Európai Parlament ajánlásaival dacolva a Magyar Szó továbbra is az MNT médiastratégiájával összhangban „tájékoztat”, amelyik – Fremond Árpád, a testület elnökének szavai szerint – „a mi (vagyis a VMSZ – B.A.) politikai beállítottságunk szája íze szerint készült el.” Ennek fő irányelve – az elnök szerint – „a keresztény értékrend mentén építkező” tájékoztatás. Vagyis nem az igazság közlése, főleg, ha az „kárt okozhat a nemzeti közösségnek” (??).

Az MNT számára, tehát, nem a szakmailag pontos, objektív és nem részrehajló tájékoztatás a cél, hanem a Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottsága „erősen VMSZ-közeli (volt – B.A.) újságíró”-tagja által elhíresült törekvés érvényesítése, miszerint „hagyjuk már abba ezt az objektív újságírást”. (Kabókot egyébként „korábban a szakmai szabályok megsértése miatt kizárták a Vajdasági Független Újságírók Egyesületéből (Nezavisno Društvo Novinara Vojvodine – NDNV)”.)

A tavalyi választási kampányban (de a korábbiakban is) a lap szinte kizárólag csak a VMSZ tevékenységével kapcsolatos cikkeket közölt. Folyt belőle az egyhangú, primitív pártpropaganda!

Az EP állásfoglalásával kapcsolatban a választások utáni szerbiai helyzetről az MNT „alapítású” magyar nyelvű sajtó Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke és Deli Andor Vajdaságból elszármazott Fideszes/Véemeszes EP-képviselő nyilatkozataival volt tele, miszerint „a Szerbiát támadó és kioktató, alaptalan bírálatokat tartalmazó határozat ismét azt bizonyítja, hogy szuverenista erők győzelme esetén az Európai Parlament baloldali többsége nem tartja tiszteletben a demokratikus választások végeredményét”.

Hozzájuk csatlakozott – nem első alkalommal – Milosavljevićné Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, a szerbiai képviselőház XII., valamint XIII. összetételének alelnöke is, az európai integrációs bizottság elnöke, aki az EP határozat elfogadása kapcsán ugyancsak az Európai Parlamentet bírálóan nyilatkozott az Újvidéki Rádiónak, majd a Magyar Szó február 15. számának Hallatni a másik oldal hangját címoldalas cikkében.

Milosavljevićné Kovács, a Szerb Haladó Párt (SNS) magyar hangja az említett cikkben arról nyilatkozott, hogy „a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának delegációs ülésén a szerbiai választásokat követő helyzetről tájékoztatta a jelenlevőket”.

– Amikor a tagállamok túlnyomó többsége a bővítésről beszél, akkor szinte kizárólag Ukrajnára gondol, ez pedig nem jó. Úgy tűnik, mintha a Nyugat-Balkánról megfeledkeztek volna. Ha magukról az európai parlamenti képviselőkről beszélünk, ők büntetni próbálják Szerbiát, és szigorú feltételekhez kötni bármilyen uniós forrás elérését. […] A mi célunk meggyőzni a képviselőket arról, hogy Szerbiában nem olyan kilátástalan a helyzet, mint azt a szerbiai ellenzék a saját európai politikai csoportjaiban vagy azok révén láttatni próbálja. Éppen ezért vettem részt az Európai Néppárt frakciójának ülésén is – taglalta Kovács Elvira.

A szerb képviselőház legköltségesebb és az “orgiáról” elhíresült tagja szerint „a tapasztalat azt mutatja, hogy az európai parlamenti képviselők nem informáltak, vagy rosszul informáltak” – véli a képviselő, akinek a csatlakozási feltételek teljesítésén kellett volna dolgoznia, csakhogy ő éppen fordítva cselekszik. Az ő érdeke és pártfeladata a médiasötétség és a jelenlegi hatalom fenntartása, busásan fizetett pozíciójának foggal-körömmel való megvédése.

Milosavljevićné Kovács nyilatkozatát P. E., a Magyar Szónak a néhai Pásztor Istvánnal és annak fiával, II. Pásztorral (Bálint) készült „nagyinterjúkról” ismert újságírója olyan elképesztő címmel közölte, ami cinikus is és egyben olaj a tűzre. A lap szerkesztéspolitikájában ugyanis már régóta nincs helye „a másik oldal hangjának”, Pásztor István gondoskodott az ellenzéki hang és a gondolkodó újságírók kiirtásáról, a Magyar Szó/Forum-házba úgy szokott kiszállni „csapatával”, mint király a birtokára. A lap még a Közös íróasztal rovatot is megszüntette, nehogy az olvasók leveleiben valaki véletlenül bírálni merészelje a VMSZ megalkuvó, szolgalelkű politikáját és a párt vezérkarát! Minden a „saját szájíz” jegyében legyen.

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) „alapítású” médiák arcátlanul semmibe veszik a hatályos médiatörvényt és az Európai Parlament állásfoglalásait is!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szégyenpárt tartja a póráz végén a napilapot is, csakúgy, mint a Magyar Nemzeti Tanácsot. Nem a „vajdasági magyarság napilapja”, mint ahogy a fejléce alatt szégyentelenül hirdeti, hanem egy párt, a VMSZ szolgálatában áll, annak a kirekesztő, közösségre káros, mérgező ideológiáját és propagandáját terjeszti. Csak a VMSZ „sikereiről” számol be, hogy leplezze a párt és rendszer válságát! Pedig nem mindenki párttag, sőt, a vajdasági magyar közösség több mint 90%-a kívül van ezen a bűnszervezeten.

Konkurencia hiányában a magyar közösség egyoldalú, pártalapú (félre)tájékoztatása folyik jó ideje – mindannyiunk pénzéből! Mindaddig, amíg tűrjük. Nagy fegyver ez a kezükben. A VMSZ és az MNT a sajtó által félrevezeti, megosztja és terrorizálja a közösséget!

Pártkatonák döntenek arról, hogy miről kell, miről nem és hogyan kell tájékoztatni a közösséget!

Miért nem tiltakozik ez ellen a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Szövetség? Miért nem értesítik erről az EP belgrádi küldöttségét? Enélkül pedig a tavaszi helyhatósági választások sem lesznek tisztességesek!

 Milosavljevićné Kovács Elvira előbb itthon legyen kíváncsi a másik oldal hangjára! Vagy azt hiszi, hogy az EP képviselői naivak és unintelligensek?

IQ-index-javító kurzusok sem ártanának a párt-élharcosoknak és jámbor pennabajnokaiknak egyetlen napilapunkban, nyilvánvaló ugyanis, hogy a vitatott cikk címe nem a cinizmus hatására született (az már önálló gondolkodásra utalna), hanem a sötétség tükre. Mint ahogyan szokás a párt-szócső média pocsolyájában. 

2024. február 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább