2024. április 21. vasárnap
Ma Konrád, Zelmira, Anzelm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Bojan Pajtić: „A Tartományi Képviselőház elnöke Aleksandar Vučić lesz”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Janicsárok: Pásztor után Juhász?
A szerb képviselőházban a VMSZ hat képviselővel alakított frakciót: Újhelyi Ákos, Bájity Borisz, (Milosavljevićné) Kovács Elvira, Tóbiás József, Úri Emese és Pásztor Bálint, az első parlamenti ?családi? fotón (Fotó: Ótos András)

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, jellegtelen pártkatonájaként volt jelen –, arra lehet következtetni, hogy a VMSZ igényt tart a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségére, mint valamiféle politikai örökségre. Hogy Juhászból Pásztor lehessen! A párt frakcióvezetőjének semmilyen parlamenti tapasztalata nincsen és azt se tudni, hogy a magyar adófizetők pénzének (el)osztásán kívül milyen képességei vannak. Ha figyelembe vesszük a Tartományi Képviselőház leépített illetékességi körét, hogy Egeresi és Pásztor sem az autonómia és a nemzeti kisebbségi jogok fejlesztésével foglalkoztak, hogy a haladópártiak majd megmondják, mit kell tenni az elnöknek, a tisztséget akárki elláthatja. Csak a SNS bábuja lesz, akit mutogatnak országnak, világnak! Juhász csak arra lesz jó, hogy folytassa a VMSZ szégyenpárt dicstelen szerepét, a vajdasági magyar janicsárok történetét. Bozóki Antal:

Szerbiában mélyül a politikai válság, repedezik, inog az egész intézményrendszer.

A szerb parlament február 6-án, a vajdasági pedig február 9-én tartotta meg alakuló ülését. Hitelesítették a – (Vajdaságban is) választási csalással megválasztott hatalmi és a legitim ellenzéki – képviselők mandátumait, de házelnököt, alelnököket és munkatestületeket nem választottak.

A köztársasági parlament alakuló ülésén „az ellenzéki listák képviselői transzparensek feltartásával és fütyüléssel fejezték ki elégedetlenségüket a december 17-ei választások eredménye, hangulata és lebonyolítása miatt”.

A Magyar Szó pártújság szerint: „A vajdasági parlament első ülése békés, higgadt körülmények között zajlott le”. A Szerbia az erőszak ellen (SPN) képviselői „az épületben tartózkodtak” ugyan, de „nem vettek részt az ülésen”, a haladók pedig nem siettek megnevezni az embereiket a tartomány legfontosabb tisztségeire, „várják a belgrádi forgatókönyv fejleményét”.

Belgrádban még a városi képviselő-testület első ülésére sem került sor. Ott továbbra is „az új helyi önkormányzati választás elkerülésének kísérlete és az ’átszállókkal’ való licitálás folyik”.

Pásztor Bálint, a VMSZ (Vajdasági Magyar Szégyenpárt) megbízott elnöke a nyolcadik (!!) mandátumát tölti a szerb parlamentben.

A párt szócsöve, a Magyar Szó február 3-án közölt Eredményt tükröző szerepvállalás a cél című „interjújában” a megbízott elnök elmondta, „az ötödik koalíciós szerződés”[6] aláírására készül a Szerb Haladó Párttal (SNP/SZHP). Ebbe „integrálják az előzőből a meg nem valósított célkitűzéseket, valamint belefoglalják az időközben megfogalmazott elképzeléseket”.

A VMSZ és a SHP koalícióját még a dinasztiás „politikus” elhunyt apja, Pásztor István alapozta meg 2014-ben, aminek katasztrofális eredménye (egyebek mellett) az is, hogy a vajdasági magyar közösség lélekszáma az utóbbi 11 évben eddig soha nem tapasztalt mértékben – 27,36 százalékkal – 182.321-re csökkent, ami most már a vajdasági lakosságnak csak a 10,47 százaléka! Nem kevés érdeme van ebben II. Pásztor (Bálintnak) is a 17 éve tartó eredménytelen képviselősége alatt!

Juhász Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi parlamenti frakcióvezetője – ugyancsak a pártlapnak nyilatkozva – elmondta, hogy „a VMSZ kilenctagú frakciója megalakult, választási listájuk elnevezéséhez hasonlóan Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! (morbid – B.A.) névvel jegyeztették be”.

– A harmadik legerősebb politikai tömörülés vagyunk a tartományi parlamentben, köszönhetően a polgárok hatalmas támogatásának. A támogatást munkával és érdekképviselettel, a prioritások felvállalásával és megvalósításával szeretnénk megköszönni. Kisebbségi közösség képviselőiként nagyon fontos, hogy jelen legyünk ott, ahol a döntések születnek, így a tartományi kormányban is – fogalmazott Juhász Bálin.

A frakcióvezető azt viszont nem említette, hogy a „harmadik legerősebb politikai tömörülésnek” most már csak 9 képviselője lett a Tartományi Képviselőházban, kettővel kevesebb, mint az előző ciklusban. (A tartományi képviselőházban a vajdasági magyaroknak 2020-ban még 22 képviselője volt.) Ugyan milyen politikai erőt képvisel a VMSZ 7,5 százalékkal?

A VMSZ súlyát és tekintélyét vesztette, úgy a köztársasági, mint a tartományi parlamentben. A köztársasági kormány megalakításhoz a Szerb Haladó Pártnak (SNS) – tekintettel a képviselők számára (129 a 250-ből) – nincsen szüksége a VMSZ-re. Ha a SNS folytatja is a koalíciót a VMSZ-el, az csak a külföld felé való mutogatás miatt lesz. A VMSZ a 6 képviselőjével (2,4%) a köztársasági parlamentben szinte semmilyen erőt nem képvisel.

Az SNS-nek a Tartományi Képviselőházban is kényelmes többsége van – a 120 képviselőből 66, a VMSZ-nek pedig 9. Juhász Bálintot mégis jelöltként említik a tartományi parlament elnöki tisztségére.

Bojan Pajtić, az újvidéki Jogtudományi Kar tanára és a Tartományi Kormány volt elnöke, a belgrádi Danas napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy „a köztársasági hatalom az utóbbi nyolc évben többtíz illetékességet megvont a tartományi közigazgatástól és politikailag jelentéktelenné tette. Ilyen értelemben nekik (mármint a SNS-nek – B.A.) minden fontosabb a Tartományi Képviselőház és Kormány megalakításánál”.

– Mindkét intézmény tiszta formalitás, minden tartalom nélküli lett. Létezik a kormány és a képviselőház épülete, ahol egyes emberek ülnek, akiknek azon kívül, hogy képviselőnek és tartományi titkároknak nevezik őket, nincsen semmilyen befolyásuk és semmit nem tehetnek a társadalmi élet bármely területén. A haladóknak a tartományi intézmények magalakítása az utolsó lyuk a furulyán, ezzel gyakorlatilag nem is foglalkoznak, hanem a választások lopásával, mondta Pajtić.

A volt tartományi kormányfő szerint „teljesen mindegy, ki lesz bármelyik tisztségben az országban, mert csak egy döntéshozó létezik és a tisztségviselőkről szóló találgatásoknak sincs sok értelme”. – A Tartományi Képviselőház elnöke Aleksandar Vučić lesz, mint ahogy Újvidék és minden város és község polgármestere is – tette hozzá Pajtić .

A vajdasági parlament első emberének helyét a haladók hagyományosan átengedik koalíciós partnerüknek, a VMSZ-nek. Ebben (a lakájpártban – B.A.) kitűnik Juhász Bálint, az Intéző Bizottság elnöke, aki ezen a helyen 2023. október 30-án elhunyt Pásztor Istvánt helyettesítené – írja a Danas.

– Az utóbbi három mandátumban a parlament főnöke Pásztor István, a párt elnöke volt (2012. június 21-étől 2023. október 30-án bekövetkezett haláláig – B.A.). Előtte, négy évig a képviselőházat ugyancsak ennek a pártnak a kádere, Egeresi Sándor vezette (aki 2000–2008 között a tartományi parlament alelnöke, 2008-tól 2012-ig pedig a Tisztelt Ház elnöke volt – B.A.). Amennyiben a tisztség a VMSZ-é lesz, azt Juhász Bálint, a VMSZ magasrangú tisztségviselője és a Prosperitati Alapítvány többéves ügyvezetője fogja betölteni. Ő Orbán (Viktor B.A.) nagy bizalmát élvező ember, akire rábízták a magyar állami, több százmillió eurós „orbáni” pénzek irányítását, elsősorban a vajdasági magyarok projektumaira való költését. A pénzt elosztotta a párt szolgálóinak, de ezzel megvásárolták a a VMSZ és a Fidesz iránti választói rokonszenvet is (számos vajdasági magyarnak joga van szavazni a magyarországi választásokon). Tudja, tehát, kezelni a pénzt és ez mindig fontos ajánlás – nyilatkozta Nedim Sejdinović újságíró, rovatvezető a Danasnak.

Juhász Bálint a vajdasági képviselőház alakuló ülése után (Pásztor István fotójával a háttérben) a Pannon RTV riportének kérdésére, miszerint „számíthatunk-e a tartományi parlament elnöki posztjára”, így válaszolt:

„Azt gondolom, hogy a koalíciós tárgyalások fognak erre választ adni. Nagyon fontos, hogy úgy a tartományt, mint a köztársasági szintű együttműködést meg kell beszélni, az alapjait le kell fektetni, a teljes képet kell látni, kidolgozni, hogy teljes vertikumban hogyan tudunk a leginkább a közösségi érdekekért tenni, mely pozíciókért, hiszen nem az a cél, hogy valaki tisztséget kapjon és vállaljon, hanem az eszköz a program megvalósításához, eszköz a közösség boldogulásához. Így a koalíciós tárgyalások lezártával tudunk (királyi többesben – B.A.) erre választ adni, azonban az együttműködés folytatására készülünk (az SNS-el – B.A), ami azt jelenti, hogy az eddigi pozíciók, amelyeket a Vajdasági Magyar Szövetség, a vajdasági magyar közösség birtokolt, egy kiinduló alap a beszélgetéshez”.

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, jellegtelen pártkatonájaként volt jelen –, arra lehet következtetni, hogy a VMSZ igényt tart a Tartományi Képviselőház elnöki tisztségére, mint valamiféle politikai örökségre. Hogy Juhászból Pásztor lehessen!

A párt frakcióvezetőjének semmilyen parlamenti tapasztalata nincsen és azt se tudni, hogy a magyar adófizetők pénzének (el)osztásán kívül milyen képességei vannak.

Ha figyelembe vesszük a Tartományi Képviselőház leépített illetékességi körét, hogy Egeresi és Pásztor sem az autonómia és a nemzeti kisebbségi jogok fejlesztésével foglalkoztak, hogy a haladópártiak majd megmondják, mit kell tenni az elnöknek, a tisztséget akárki elláthatja. Csak a SNS bábuja lesz, akit mutogatnak országnak, világnak!

Juhász csak arra lesz jó, hogy folytassa a VMSZ szégyenpárt dicstelen szerepét, a vajdasági magyar janicsárok történetét.

2024. február 16.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fegyverek dörögnek, mi pedig bulizunk

Igaz, a remény csak azokat hagyhatja cserben, akiknek voltak reményeik, illúzióik vagy utópiáik.  Az értelmiségi filiszter távol >

Tovább

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább