2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Topolyai történetek

A kisvasút

A kisvasút

De a salakért menő embereket a helybeliek villákkal, ásókkal fogadta. Azt mondták, ez a töltés nekik a köldökzsinór, amely a világgal köti össze őket és ha kell, az életük árán is megvédik. A kisvasút salak töltése maradt a helyén. Az új teniszpályának a korábbi topolyai teniszpálya salakját használták fel. Újabb fordulat lett, amikor egy politikus ajánlotta, hogy a töltésen egymástól  megfelelő távolságra építsenek ki két beton csíkot, amin a személygépkocsik, motorkerékpárok, kerékpárok és gyalogosok sáros időben is el tudnak jutni Völgyből Gunarasra, vagy vissza. Mint a visszaemlékezők vagy három évtizede elmondták, az építőket ezúttal nem ásóval és villával, hanem Sicó-soron és Völgyben is bográcsossal fogadták az emberek. Beer Miksa:

A kisvasút ipari létesítmény volt. Közép-Bácska több községét kötötte össze. Azért épült, hogy a nagy cukorrépa termelő vidékeket, a Csikér völgyét összekösse a verbászi, illetve cservenkai cukorgyárral és megkönnyítse, hogy a fontos mezőgazdasági ipari növény eljusson a feldolgozó gyárakba. De az az igazság, hogy egy-egy kis kocsijára gyakran az emberek is felléptek. Elsősorban azokon a településeken volt ez jellemző, amelyeken nem volt kiépített szilárd út.

A kisvasút az egykori országút vonalát követte. A topolyai község területére a kishegyesi községből lépett be. Elsőnek Szőke-sor mellett haladt el. Ez a szinte település jellegű nagy tanyacsoport sokáig a kishegyesi községhez tartozott. Ezért nagyon sok lakója megelégelve a vendégmarasztaló sáros utakat elsősorban Kishegyesre  költözött be. Később a települést a topolyai községhez csatolták. Területileg a njegosevoi helyi közösséghez tartozott, mivel ehhez a nagyobb településhez volt a legközelebb. Mára a Szőke-sorból alig maradt valami. Az emberek elköltöztek innen. A valamikori település területén alig akad üres ház. Ahonnan elköltöztek az emberek, azokat a házakat rendszerint lebontották és ezzel növelték a mezőgazdaságilag hasznosítható termőterületet. Ami még megmaradt a valamikori Szőke-sorból, azt most njegosevoi szállás 21, 22,... címen tartják számon.

A kisvasút a régi országutat követve ott szelte át a Topolya-Becse-i utat, ahol ma a „Kisvasút”, vagy „Mala pruga” elnevezésű autóbusz megálló van. A Topolya-Becse-i út itt ágazik el Gunaras felé. A kisvasút egyenesen futott tovább Gunaras irányába, át a falun a fő utca mentén. Amikor a falu végén az aszfalt út 90 fokban balra kanyarodik, Pobeda, Svetityevó, Kispest és Kavilló irányába, a kisvasút egyenesen folytatta útját a Sicó-sor majd Nagyvölgy irányába, le a Csikér völgyéig. A végállomás a falu központját jelző útkereszteződés volt. 

Elsősorban a völgyiek, sicósoriak és szőkesoriak számára volt fontos a kisvasút, mert vele könnyen és gyorsan eljuthattak Gunarasra, esetleg Kishegyesre, vagy az említett autóbuszmegállóig, ahonnan akár Topolya, vagy Becse felé is folytathatták útjukat. 

Azután a cukorgyárak elkezdték útrongáló, nehéz, megrakott kamionokkal szállítani a cukorrépát. Azt mondták, ez a fejlődés, ez a korszerű. (Persze az utak hamarabb tönkrementek, állandó javításukra volt szükség.) Közben felszedték a kisvasút síneit, talpfáit és már csak a salak töltés jelezte, hogy itt valamikor keskeny nyomtávú vonat közlekedett. Azután, amikor a topolyai teniszpályát a valamikori Beograd kávéház mögötti területről (ma a Zoran Đinđić tér eleje az Idea áruház mögötti területen) a parkban levő csónakázó tó helyére helyezték át és salakra volt szükség a tó feltöltésére, az egyik politikusnak eszébe jutott a kisvasút nyomvonalán még meglévő Gunaras-Völgy szakasz. De a salakért menő embereket a helybeliek villákkal, ásókkal fogadta. Azt mondták, ez a töltés nekik a köldökzsinór, amely a világgal köti össze őket és ha kell, az életük árán is megvédik. A kisvasút salak töltése maradt a helyén. Az új teniszpályának a korábbi topolyai teniszpálya salakját használták fel. 

Újabb fordulat lett, amikor egy politikus ajánlotta, hogy a töltésen egymástól  megfelelő távolságra építsenek ki két beton csíkot, amin a személygépkocsik, motorkerékpárok, kerékpárok és gyalogosok sáros időben is el tudnak jutni Völgyből Gunarasra, vagy vissza. Mint a visszaemlékezők vagy három évtizede elmondták, az építőket ezúttal nem ásóval és villával, hanem Sicó-soron és Völgyben is bográcsossal fogadták az emberek. 

A 2010-es években azután Völgyben meghalt az utolsó helybeli is, aki nem akart innen elköltözni. A valamikor hatalmas piacáról híres településen ma már csak néhány házfal, gazos valamikori udvar emlékezteti az erre tévedt embereket, hogy itt valamikor nyüzsgő életű falu volt.

2024. január 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább

Aranyláz Erdélyben

Csakhogy közben az erdélyi magyarokat a szó szoros értelmében túszul ejtette az a magyarországi retorika, hogy >

Tovább

Válaszúton a VMSZ

Lehetséges, hogy a pártban mégis történik valami. A nyilvánosság csak most értesült, hogy „a háttér-információk szerint >

Tovább