2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

A néhai, háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević alapította SPS bizonyára minden jogi eszközt bevet, hogy megtartsa a hatalmas értéket képező épületegyüttest. Az ügy különlegessége, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) a Szerbiai Szocialista Párttal és a Szerb Haladó Párttal (SNS) közösen gyakorolja a hatalmat (!) Temerinben is. Az írásban azonban említés sem történik arról, hogy a VMSZ és a helyi székhelyű Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) vezetői léptek-e bármit is a kulturális központ épületének községi tulajdonba való visszaszerzése érdekében. Vagy a párt- és a koalíciós érdekek felülírták a közösségi érdeket?! Az épületben működő polgári egyesületeknek és szervezeteknek az épületből és a település közéletéből való kiszorítása a magyar közösség művelődési életének további leépülését eredményezné. Ahogy a Temerini Rádió 2016. december 1-jei felszámolása is „pótolhatatlan kárt okozott” az ott dolgozóknak, valamint a helység lakosságának.Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi? Bozóki Antal:

Szeptember 17.

Nem jut, amire szükséges!

 

A Zentai Önkéntes Tűzoltótestület tagjai szirénázásással fogadták azt az 1992-es évjáratú (!!), közepes csapatszállító tűzoltóautót, amit zentai születésű Rácz Jenő adományozott a szervezetnek. – Ezzel egy régóta dédelgetett álma valósult meg az egyesület tagjainak, hiszen a zentai tűzoltóegység gépkocsiparkja igencsak elavult és az önkéntes tűzoltók már régóta próbáltak beszerezni egy újabb (!!) rohamkocsit – írja a Magyar Szó.

– A tartályában 600 liter víz tárolására és 9 személy szállítására képes, nagyon jó állapotban lévő rohamkocsi kiválóan fel van szerelve tömlőkkel, sugárcsövekkel, haboltóanyagokkal, különböző osztóvillákkal is – ecsetelte Vasas Balázs elnök, aki hozzáfűzte, hogy ez a tűzoltókocsi gyakorlatilag a legfiatalabb és a legjobb állapotban lévő a zentai tűzoltók rohamkocsijai közül és azt is elújságolta, hogy e mellett védőruhákat és sisakokat is adományoztak nekik.

Ha az ajándékba kapott oldtimernek számító 92-es tűzoltóautó a zentai tűzoltók rohamkocsijai közül „a legfiatalabb és a legjobb állapotban van”, akkor mennyi éves és milyen állapotban lehet a többi?!

Nem a zentai tűzoltók szégyene, hogy elavult felszereléssel kell kiszállniuk a tűzesetekhez, hanem a városi vezetőké, akik a költségvetésről döntenek.

Milyen hatékonysággal lehet védeni a várost ósdi tűzoltó felszereléssel? Ki tudja mióta várnak a zentai tűzoltók egy korszerű rohamkocsira és mikor lesz nekik új? Az állam ezt sem, mint ahogy sok mást sem tud megoldani. Mi lenne, ha nem lennének ajándékozók?

A zentai tűzoltótestület felszereltsége is jól illusztrálja az általános szerbiai állapotokat. Mindenre jut pénz, csak arra nem, amire szükséges!

 

 

Szeptember 22.

A VMSZ propaganda terjeszkedése?

 

Módosította költségvetését a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a 8. rendes ülésén. „Erre azért volt szükség, mert a tartományi kormány 160 millió dinárt (középárfolyamon 1 millió 365 ezer eurót – B.A.) biztosít a Magyar Szó Lapkiadó Kft. részére konferencia- és multifunkciós terem kialakítására”.

Fremond Árpád MNT-elnök szeptember 20-ai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy „az említett összeg beépül az MNT költségvetésébe, később ebből utalják át azt a Magyar Szónak”.

– A Magyar Szó székházában multifunkcionális termet, illetve konferenciatermet alakítanak ki az elkövetkező időszakban. A nyomdacsarnok építési munkálatai befejeződtek, így kezdődhet meg az újvidéki székház fejlesztésének soron következő szakasza. Itt lesz majd a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény kihelyezett tagozata, valamint sajtó- és nyomdamúzeumot alakítanak ki, továbbá multifunkcionális épületszárnyat és konferenciatermet. Értékelésem szerint a Magyar Szó székházában a munkakörülmények így jobbá válnak, míg a különböző lehetőségek tárháza bővül. Az Újvidéken és a környékén élő magyarság szempontjából is méltó komplexum épül ki – fejtette ki Fremond Árpád.

Elmondása szerint Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség, az 1,6 milliárd dinár felemésztéséről elhíresült Palics Park vállalat (a közéletből egy ideje távol levő), stb. elnöke, „gyakorlatilag folyamatosan mindent megtett annak érdekében, hogy segítse ezt a projektet”.

Több kérdés is felmerül azonban ezzel a „projekttel” kapcsolatosan: Miért volt szükséges az összeget előbb az MNT-nek és nem közvetlenül a Magyar Szónak utalni? Talán így kisebb lesz az ellenőrzés? A nyilvánosságnak lesz-e lehetősége, hogy betekintsen, mire is költötték el az adófizetőknek ezt a temérdek pénzét? Félő ugyanis, hogy a VMSZ propaganda-gépezetének a terjeszkedését szolgálja.

 

Szeptember 28.

Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

 

– Még mindig semmilyen előrehaladás nem történt a temerini kulturális központ épülete ügyében. Továbbra is várnak annak az (újratárgyalási – B.A.) indítványnak a jóváhagyására, amelyet az állami vagyonkezelő ügyész nyújtott be a Legfelsőbb Semmítőszéknél azt követően, hogy tavaly decemberben az említett, 3600 négyzetméteres telken fekvő épületegyüttes tulajdonjogát a Szerbiai Szocialista Pártra (СПС/SPS) ruházta a bíróság. Az önkormányzat mindaddig nem tehet jogi lépéseket, amíg a párt és az állam közötti per újratárgyalása le nem bonyolódik, ugyanakkor az épület fenntartása továbbra is a községi büdzsét terheli – nyilatkozta Pásztor Róbert, a helyi képviselő-testület elnöke a Magyar Szónak.

A SPS és az állam között (2017 óta – B.A.) zajló bírósági per ideje alatt a párt továbbra is élvezi a település művelődési életét többnyire meghatározó épületegyüttes tulajdonjogát, amit „a temeriniek saját eszközökből és önkéntes munkával építettek az ötvenes években”.

Az épületben működik a több mint 200 aktív tagot számláló Szirmai Károly MME, Temerin Kulturális Központja, de itt kapott helyet a Galéria, a Helytörténeti Múzeum és a helyi idegenforgalmi központ ajándéküzlete is.

– Az ott működő civil egyesületek és szervezetek támogatásának címén tulajdonképpen továbbra is az önkormányzat fedezi az épülethez kapcsolódó költségeket, annak ellenére, hogy a tulajdonjog átruházását az állítólagos karbantartás okán ítélték meg a pártnak. A döntéssel a pályázati lehetőségek is bezárultak: párttulajdonban levő épület fenntartásának költségtérítésére, esetleges felújításokra nem igényelhetőek eszközök a különböző kiírásokon – mondta Pásztor Róbert a lapnak.

A néhai, háborús bűnökkel vádolt Slobodan Milošević alapította SPS bizonyára minden jogi eszközt bevet, hogy megtartsa a hatalmas értéket képező épületegyüttest.

Az ügy különlegessége, hogy a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) a Szerbiai Szocialista Párttal és a Szerb Haladó Párttal (SNS) közösen gyakorolja a hatalmat (!) Temerinben is. Az írásban azonban említés sem történik arról, hogy a VMSZ és a helyi székhelyű Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) vezetői léptek-e bármit is a kulturális központ épületének községi tulajdonba való visszaszerzése érdekében. Vagy a párt- és a koalíciós érdekek felülírták a közösségi érdeket?!

Az épületben működő polgári egyesületeknek és szervezeteknek az épületből és a település közéletéből való kiszorítása a magyar közösség művelődési életének további leépülését eredményezné. Ahogy a Temerini Rádió 2016. december 1-jei felszámolása is „pótolhatatlan kárt okozott” az ott dolgozóknak, valamint a helység lakosságának.

Temerinben (is) folytatódik a kiszorítósdi?

 

2023. október 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább