2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

MEGÁLLAPODÁS A GYŐZELEMÉRT

Magyar ellenzéki összefogás (is) szükséges!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
MEGÁLLAPODÁS A GYŐZELEMÉRT

A Magyar Szó, a VMSZ házi-napilapja a Megállapodás a győzelemért című cikkében az ellenzéki dokumentumról is úgy tájékoztatott, hogy a hatalomra nézve kellemetlen tényeket, megállapításokat enyhítette, átfogalmazta vagy egyszerűen kihagyta. Az okiratról nem a szakma szabályai szerint, hanem lenéző hangnemben írt, miszerint „az ellenzéki kvintett szabad választásokat és egyenrangú szereplést követel”, meg hogy „győzni akarnak”. A napilap nem a szükséges társadalmi változásokat segíti, hanem továbbra is a letűnőben lévő pásztorvilágot népszerűsíti! Hogyan lehetséges ilyen körülmények közepette tisztességes és demokratikus választásokról, valamint egyenrangú médiaszereplésről beszélni? Cinikusan uszítani, ferdíteni, hazudni – sok pénzért, állásért, karrierért − lehet egy ideig, sokáig is, de végül kibukik az igazság. Bozóki Antal:

A Szerbia az erőszak ellen tüntetést szervező ellenzéki politikai tömörülések, az Irány Európa [Pravac Evropa] köztársasági parlamenti frakció, a Demokrata Párt [Demokratska stranka), a Szerbiai Népi Mozgalom-Környezetvédelmi felkelés-Szerbia új arca [Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije) képviselőcsoport, a Muszáj-Együtt [Moramo-Zajedno] és a Zöld-Bal front (Zeleno-levi front) képviselőcsoport képviselői a Szerbiai Képviselőházban szeptember 21-én aláírták a Megállapodás a győzelemért [Dogovor za pobedu] elnevezésű, 12 pontból álló egyezséget.

A dokumentum bevezetője kiemeli, hogy az államvezetés felelőtlenül reagált a május elején elkövetett tömeggyilkosságokra, valamint nem teljesítette a Szerbia az erőszak ellen nevű tüntetéseken megfogalmazott követeléseket, hogy az erőszak, az agresszió és a gyűlölet szintje a nemzeti frekvenciával rendelkező médiában nem csökkent, valamint hogy a polgárok életszínvonala az utóbbi több mint tíz évben állandóan romlott.

Megállapítja továbbá, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés nemcsak, hogy a hatalom védelmét élvezi, de egyre több példa van az állam legfelsőbb vezetésének és a biztonsági intézményeknek a bűnügyekben való részvételére is. Kiemeli, hogy a természeti kincseket és a közjavakat az elrablás veszélyezteti, hogy polgárok nagy részének nincsen ivóvize, nem egészséges élelmet fogyaszt, hogy a polgárok felének nincsen szennyvízcsatornája, valamint hogy Szerbiában veszélyeztetve vannak a polgári szabadságjogok, az emberi jogok és a demokrácia.

 – Véleményünk szerint az ellenzék legfontosabb feladata az antidemokratikus és bűnöző hatalom leváltása, mert ez a feltétele annak, hogy Szerbia biztonságos és jó élethellyé váljon. Meggyőződésünk, hogy a következő lépések vezetnek a győzelemhez:

1. Az ellenzéki pártok és szervezetek kölcsönös tisztelete és támogatása;

2. A választási folyamat ellenőrzése, a választási szabálytalanságok megakadályozása;

3. A választási kampány közös megszervezése és a választásokon való közös fellépés;

4. A választási platformok és listák szoros együttműködése a bűnöző rendszer megbuktatása érdekében;

5. Az alapprogramok összehangolása a választások utáni koalícióra lépés érdekében, közös megegyezés alapján a kulcsfontosságú kérdésekben;

6. A demokratikus mércék visszaállítása a Szerb Haladó Párt (SNS) tízéves hatalma alatt lepusztított társadalomban;

7. A választási győzelem után felelős köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati hatalom alakítása, a legmagasabb demokratikus standardok és gyakorlat alapján;

8. Minden olyan koalíció, hallgatólagos vagy kisebbségi támogatás és együttműködés kizárása, amely a hatalmi pártokkal (SNS és Szerbiai Szocialista Párt – SPS, de tegyük hozzá, amit nem ír a dokumentumban, hogy ezekhez tartozik a Vajdasági Magyar Szövetség is) történik, valamint azokkal a szervezetekkel, amelyek nyíltan támogatják a hatalmi politikát vagy rész vesznek az ország kifosztásában, a közösségi források tönkretételében és a nyilvánosság megtévesztésében;

9. Együttműködés és összehangolás a fontos kérdésekben és a közös fellépésben;

10. Együttműködés a rendszer elleni küzdelemben mindenkivel és a polgári szervezetekkel, valamint egyesületekkel, amelyek célja a polgárok biztonsága és jóléte – írja a dokumentumban.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) Elnöksége szeptember 26-án – mintha megérezte volna a rendkívüli választások kiírását – nyilvánosságra hozta a Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184.000-en? című álláspontját (talán az 1848-as kiáltványt idézve) a délvidéki magyarság jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

A választási programnak is beillő Felhívás hosszabb idő után az első dokumentum, amely nem csak elemzi az itteni magyar közösség „destruktív helyzetét”, de „a tavalyi népszámlálás lesújtó adatai okán a szerbiai nemzeti kisebbségi politizálás és érdekképviselet újragondolását sürgeti” és távlatokat is nyit az itthon maradásra, valamint a fejlődésre.

Az itteni magyar politizálás szempontjából mérföldkőnek is nevezhető VMDK-dokumentum 12 pontba foglalja azokat a „szempontokat és intézkedéseket”, amelyeket a közösségre nézve „kiemelten fontosnak tart a megmaradása, valamint fejlődése érdekében”.

 A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) szeptember 30-án közleményt adott ki, miszerint „támogatja a VMDK cselekvési elképzeléseit”.

– Világosan látjuk, hogy az utóbbi több mint 20 évben a magyarság által támogatott VMSZ-szel csak még mélyebbre jutottunk, azzal a koncepciójukkal, hogy az a legfontosabb, hogy ott legyünk a hatalomban. Igen ez is fontos, ám nem úgy, ahogyan azt a VMSZ teszi, azaz minden magyarellenes javaslatot elfogad, a magyarság elleni tetteket elhallgatja, azaz eggyé válik azokkal, akik a hatalom fejében árulást kérnek.

A fentiek okán is, és egyébként is fontosnak tartjuk, hogy támogassunk minden értelmes, jó kezdeményezést, mint például mára már feledésbe merült autonómia koncepciókat, vagy a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének legutóbbi 12 pontba foglalt cselekvési tervét – írja a MPSZ közleményében.

Fontos lenne, ha most a két megmaradt ellenzéki magyar párt egyezségre jutna a közelgő választásokon való közös fellépés érdekében! Csatlakozni kellene ehhez minden vajdasági magyar szervezetnek és személynek is, akinek fontos a közösség megmaradása és fejlődése!

A jelenlegi szerbiai társadalmi állapotokra jellemző, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) alapítású sajtó – a hivatalosan közszolgálatú státusa ellenére – még csak meg sem említette, egyszerűen elhallgatta a VMDK és az MPSZ által megfogalmazott álláspontokat! Mintha az olvasótáborának nem lenne joga, hogy megismerkedjen azokkal!

A dokumentumot csak a párt hivatalos oldalán, a Facebooon – ahol eddig kivétel nélkül lájkolták (a mai napig 85-en) –, a Szabad Magyar Szó, a Délhír portál és e sorok írójának közösségi oldalán lehet megtalálni.

A Magyar Szó, a VMSZ házi-napilapja a Megállapodás a győzelemért című cikkében az ellenzéki dokumentumról is úgy tájékoztatott, hogy a hatalomra nézve kellemetlen tényeket, megállapításokat enyhítette, átfogalmazta vagy egyszerűen kihagyta. Az okiratról nem a szakma szabályai szerint, hanem lenéző hangnemben írt, miszerint „az ellenzéki kvintett szabad választásokat és egyenrangú szereplést követel”, meg hogy „győzni akarnak”. A napilap nem a szükséges társadalmi változásokat segíti, hanem továbbra is a letűnőben lévő pásztorvilágot népszerűsíti!

Hogyan lehetséges ilyen körülmények közepette tisztességes és demokratikus választásokról, valamint egyenrangú médiaszereplésről beszélni?

Cinikusan uszítani, ferdíteni, hazudni – sok pénzért, állásért, karrierért − lehet egy ideig, sokáig is, de végül kibukik az igazság.

 

2023. október 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább