2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Egészséges vagy beteg?

Továbbra sincs hivatalos információ Pásztor István egészségi állapotáról

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Egészséges vagy beteg?
Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszédet mond 2023. augusztus 19-én Szent István ünnepe alkalmából (Fotó: Pásztor István / Facebook)

A pártelnök hivatalos közösségi oldalán az utolsó bejegyzés éppen szeptember 22-én, a Petőfi bicentenárium alkalmából készült. A pártja által irányított médiában sem találni a tevékenységével kapcsolatos újabb hírt. Ennek pedig most már idestova két hete. Ez bizony szokatlan a szinte naponta címoldalon szereplő elnök részéről és az egészségi állapotával kapcsolatos újabb találgatásokra ad(hat) okot. Egészséges vagy beteg? Képes ellátni a hivatali köztelezettségeit vagy nem? A VMSZ Elnökségének vagy a Tartományi Képviselőháznak mielőbb nyilatkoznia kellene ezekben a kérdésekben. Bozóki Antal:

Kókai Péter szeptember 18-án a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) közéleti portálon Egészség/betegség címmel írt Pásztor István a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnökének egészségi állapotával kapcsolatos, tapintatos cikket.

– Kétségtelen, az egészség/betegség kérdése az egyik legérzékenyebb téma. Pontosabban az, hogy valakinek az egészségi állapota mennyire tartozik másra vagy épp a nyilvánosságra.

Magánember esetében ez azért nem kérdés. Magánember, magánügy. Azzal és annyi információt oszt meg a saját egészségével kapcsolatban, akivel és amennyit ő maga jónak lát. Ennél összetettebb és árnyaltabb a kép azonban közszereplők esetében.

Nyilván nincs egy egységes és globális szabály arra vonatkozóan, hol a határ, ameddig egy közszereplő magánemberként viselkedhet ebben a tekintetben, és amelyen túl már „köteles” a nyilvánosság elé lépni – írja Kókai. – Nagy általánosságban azonban megállapítható, hogy valahol ez is a demokrácia egyik fokmérője –  tette hozzá.

Hogy Pásztor István egészségével valami nincs rendben, Aleksandar Vučić szerb elnöktől tudjuk, aki a szeptember elsejei szabadkai városnapi ünnepségen elhangzott beszédében úgy fogalmazott, „reméli, hogy Pásztor István egészsége hamarosan megengedi, hogy újra együtt dolgozhassanak”.

A VMSZ sokéves elnökének a „hangja elég betegesnek tűnt” egyébként már az augusztus 19-ei Szent István napja alkalmából rendezett palicsi pártünnepen jelenlévőknek is.

Hivatalos információ azonban a VMSZ elnökének és a vajdasági képviselőház elnökének, „az egyik legfontosabb politikai pozíció” betöltőjének egészségi állapotáról azonban továbbra sincsen.

Az örökmozgó, hol itt, hol ott felbukkanó, többszörös elnök egészségi állapotára következtetni továbbra is csak a sajtóban és a hivatalos oldalán közölt hírekből, nyilatkozatokból lehetséges.

Pásztor István szeptember 12-én megjelent a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kihelyezett tagozatán rendezett tanévnyitó ünnepségen, ahol pártelnöki minőségben fel is szólalt.

Szeptember 15-én a fennállásának negyvenedik évfordulóját ünneplő topolyai Gebi takarmánygyártó Kft. „fejlesztésének második ütemét” átadó ünnepségen is jelen volt, ahol – ugyancsak VMSZ elnökként – „alkalmi beszédet mondott”.

A következő napon (szeptember 16-án) a VMSZ szócsövének tartott Magyar Szó napilap egy teljes újságoldalt kitöltve (négy internetes oldal, 183 sor, 2091 szóból, illetve 13.219 karakterből álló – szóköz nélkül), A társadalom eróziója senkinek sem érdeke című interjút, jobban mondva monológot közölt, amelyben Pásztor Pesevszki Evelyn újságíró öt kérdésére válaszolt.

A „nagyinterjúban” „a pártelnök jogszabály-módosítást, az embercsempészet társelkövetőinek büntetőjogi felelősségre vonását, továbbá a migránsokat szállító taxisok rendszabályozását sürgette” – mintha kívülálló és nem az intézkedések elmaradásának egyik felelőse lenne.

Az önigazolást kereső interjút a SZMSZ Pásztor: Az életünk csúszik ki a kezünkből címmel, „átvett anyagként” közölte, egy oldallal rövidebb (három internetes oldal, 133 sor, 1478 szó, illetve szóköz nélkül 9314 a karakter) terjedelemben – minden megjegyzés és kommentár nélkül, Pásztor propagandáját terjesztve. (Olvassa még egyáltalán valaki az ilyen szövegeket?)

Szeptember 18-án Pásztornak a Pannon RTV Közügyek című műsorában volt jelenése.

A Magyar Szó a Tragikomikus valóságkezelés című írásban számolt be a pártelnök szerepléséről, amely során nem a hatalmi koalíció – amelynek a VMSZ és felelős vezetőként Pásztor a tevékeny része – intézkedéseiről számolt be, hanem gyámoltalanul azt hangsúlyozta, hogy „a migránsoknak nem lenne szabad elhagyniuk a befogadóközpontokat, amíg nem szereznek menedékjogot”.

– Szerbiának felül kell vizsgálnia a migrációs politikáját, mert tarthatatlan a helyzet – hangsúlyozta az immár unalmas és semmitmondó szólamot a VMSZ elnöke a műsorban. Hozzátette, ezt a kérdést mozgatni kell, követelni kell ennek az ügynek a kezelését. A VMSZ elnöke arról is beszélt, hogy pártjának a migránshelyzet kezelésére vonatkozó álláspontját a politikai színtéren senki más nem vállalja fel nyilvánosan, de a VMSZ ettől függetlenül követeli ennek a tarthatatlan helyzetnek a kezelését – írta a SZMSZ ismét minden észrevétel nélkül.

Az egyszerű vajdasági halandó úgy érzékeli, hogy ez a kérdés ugyancsak „mozgatva” van a migránsbandák által, csakhogy Szerbiában nem jogállam működik, hanem maffiaállam, úgyhogy a politikusok „ügymozgatásától” semmi jó nem várható.

A tartományi parlament elnökeként, szeptember 21-én Pásztor Li Hong-csunggal, a kínai Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának alelnökével folytatott beszélgetést Újvidéken.

– Szerbia és a Kínai Népköztársaság átfogó stratégiai partnerséget ápol. Ez rendkívül fontos országunk számára, a közös projektek és programok ösztönzőleg hatnak a gazdaság további fejlődése szempontjából – áll a találkozóról közölt protokolláris hírben. Valamit csak csinálni kell a képviselőházi elnök fizetéséért is!

A következő napon, szeptember 22-én a Magyar Szó Egy lehetetlen küldetés megvalósulása címmel terjedelmes írásban számolt be, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a (Lovas Ildikó, Pásztor élettársa által „koordinált”) Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K), a Magyar Szó Forum Nyomdája, és a Szerbiai Posta együttműködésének köszönhetően a nagy költőnek emléket állító bélyeget bocsátottak forgalomba, amihez hasonló esetre korábban még nem volt példa a vajdasági magyar közösség életében”.

– A Magyar Szó Lapkiadó Kft., annak Forum Nyomdája és a Szerbiai Posta között kialakult bizalom, együttműködés egy olyan értéket képvisel, amely szélesebb távlatban tanúskodik a magyar–szerb kapcsolatoknak pozitív irányú változásáról is, arról, mit sikerült mára megvalósítani e téren – mutatott rá Belgrádban Pásztor István, aki ez alkalommal kettős tisztségében volt jelen az eseményen.

(A közvélemény jól emlékszik erre az értékes bizalomra és együttműködésre, amely a 2022. április 3-i választások magyarországi levélszavazatok kapcsán tűnt föl korábban. A Magyar Postától kapott szavazási levélcsomagok kézbesítésének feladatát a szerb posta ugyanis „a Fideszhez ezer szálon kötődő Concordia Minoritatis Hungaricae – CMH irodának adta át, ahol a VMSZ, valamint a Magyar Nemzeti Tanács székháza található”.

A szerb közérdekű adatok biztosa a Posta közvállalat közérdekű adatokért felelős illetékese ellen a belgrádi szabálysértési bíróságon indított eljárást a közérdekű adatokhoz való hozzáférés ellehetetlenítése miatt. Emellett szabálysértést állapított meg, amiért 30 000 dinárral bírságolta meg a Postát.”)

A Petőfi-emlékév apropóján a Szerb Posta az eseményt „egy Facebook postban jelentette be, ahol kitértek arra is, hogy »Petőfi műveit a szerbiai általános- és középiskolák tananyagának a részét képezik, de a szerb kultúrára is nagy hatást gyakorolt a költő, aki inspirálta Đura Jakšić és Jovan Jovanović Zmaj szerb költőket is a verseivel«. A posta Petőfi származására is kitér, ahol egy történelemhamisító módon, a hivatalos történet tudomány által rég meghaladott állítást közölnek a (szerb – B.A.) származásáról”.

Az eseménynaptárból is jól látszik, hogy Pásztor István továbbra is ellátja képviselőházi és pártelnöki tisztségét.

A pártelnök hivatalos közösségi oldalán az utolsó bejegyzés éppen szeptember 22-én, a Petőfi bicentenárium alkalmából készült. A pártja által irányított médiában sem találni a tevékenységével kapcsolatos újabb hírt. Ennek pedig most már idestova két hete. Ez bizony szokatlan a szinte naponta címoldalon szereplő elnök részéről és az egészségi állapotával kapcsolatos újabb találgatásokra ad(hat) okot.

– Megválasztott vezetőről van szó, aki a „nép akaratából” került abba a pozícióba, amelybe került. És a népnek joga van tudni, milyen állapotban van az, akit ők választottak meg a vezetőjüknek. […] Az lenne tehát a legjobb, ha hivatalos, illetékes helyről jönne az információ, és akkor nem kellene találgatni, pletykákra támaszkodni, „jól értesült forrásokra” hivatkozni – fogalmazott Kókai az idézett írásban.

Egészséges vagy beteg? Képes ellátni a hivatali köztelezettségeit vagy nem? A VMSZ Elnökségének vagy a Tartományi Képviselőháznak mielőbb nyilatkoznia kellene ezekben a kérdésekben.

 

2023. október 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább