2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

(Utolsó) esély a váltásra?

„Hogyan tovább” magyar közösség?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
(Utolsó) esély a váltásra?
Illusztráció (SZMSZ)

A magyar közösség számára és a választások demokratikussága szempontjából rendkívül fontos lenne a tárgyilagos tájékoztatás biztosítása. Ennek egyik alapfeltétele az MNT alapítású és a VMSZ-t mindenben kiszolgáló (lakáj)médiák főszerkesztőinek és igazgatóinak a posztjaikról való lemondása. Amennyiben ezek a követelések megvalósulnának, hozzá lehetne fognia a többi pontban felsorolt problémák megoldásához: az egyenlő/egyenletes regionális gazdasági és infrastrukturális fejlesztés megvalósításhoz, a pártalapú foglalkoztatás megszüntetéséhez, a (még)magyar többségű községek együttműködésének fejlesztéshez, a települési önkormányzatok rendszerének működtetéséhez és azok korábbi pénzügyi önállóságának megvalósításhoz, a részarányos foglalkoztatásra vonatkozó és a magyar nyelv hivatalos alkalmazását rendező jogszabályok maradéktalan és következetes alkalmazásához, a vajdasági/délvidéki magyar egyetem létrehozásához, valamint a migránspolitika radikális megváltoztatásához stb. Bozóki Antal:

Fejétől bűzlik a hal.

Közmondás

 

A „nem hivatalos” információk szerint Szerbiában december 17-én parlamenti és önkormányzati választásokra kerülhet sor.

Országszerte mondanak le a szerb haladópárti (SNS) polgármesterek. Lemondott eddig Kraljevo, Trstenik és Leskovac község elnöke, valamint Aleksandar Šapić Belgrád polgármestere is.

A Politika napilap nem hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a lemondási „kezdeményezés a Szerb Haladó Párt (SNS) csúcsvezetésétől érkezett, az ok pedig állítólag a soron következő választások, ezért valószínűleg hasonló forgatókönyv alapján minden polgármester, illetve községi elnök, aki a hatalmi koalíció tagja, le fog mondani”.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) Elnöksége szeptember 26-án – mintha megérezte volna a rendkívüli választások kiírását – nyilvánosságra hozta a Mit kíván a délvidéki/vajdasági magyar közösség? Hogyan tovább 184.000-en? című álláspontját (talán az 1848-as kiáltványt idézve, a továbbiakban: Felhívás) a délvidéki magyarság jelenlegi helyzetéről és jövőjéről.

A választási programnak is beillő Felhívás hosszabb idő után az első dokumentum, amely nem csak elemzi az itteni magyar közösség „destruktív helyzetét”, de „a tavalyi népszámlálás lesújtó adatai okán a szerbiai nemzeti kisebbségi politizálás és érdekképviselet újragondolását sürgeti” és távlatokat is nyit az itthon maradásra, valamint a fejlődésre.

A dokumentum a párt hivatalos oldalán, a Facebooon – ahol eddig kivétel nélkül lájkolták (79-en) –, a Szabad Magyar Szó, a Délhír portál[10] és e sorok írójának közösségi oldalán olvasható.

Az itteni magyar politizálás szempontjából mérföldkőnek is nevezhető VMDK-dokumentum 12 pontba foglalja azokat a „szempontokat és intézkedéseket”, amelyeket a közösségre nézve „kiemelten fontosnak tart a megmaradása, valamint fejlődése érdekében”.

A jelenlegi helyzetből való kiút szempontjából a VMDK az első helyen „a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati képviselőinek azonnali lemondását” követeli – „az irántuk való bizalom megszűnése/megvonása alapján” – „és vezető tisztségviselőinek a közéletből való tartós távozását sürgeti”.

Tény és való, hogy a VMSZ vezetői és képviselői nem a vajdasági magyar közösség, hanem – a hatalom megtartása és a személyes gazdagodás érdekében – a Pásztor-Lovas Kft. és egy szűk pártoligarcha-réteg érdekeit képviselik. Számos bizonyíték van erre. Az eddigi vezetőknek ezért erkölcsi kötelességük lenne most a közéletből való távozás! Vagy arra várnak, hogy a biológia oldja meg ezt a problémát is, miközben a közösség teljesen leépül!?

A VMDK a Felhívás második pontjában „az egypárti (VMSZ-es) Magyar Nemzeti Tanács (MNT) feloszlatását és új választások mielőbbi kiírását, egy új összetételű, a vajdasági magyar közösség minden rétegét képviselő nemzeti tanács megválasztását” emeli ki, „a várható parlamenti választással azonos időpontban”.

A Hajnal Jenő és a Fremond Árpád által irányított MNT a VMSZ szerveként nem csak hogy megkerülte a magyar közösség érdemi kérdéseivel való foglakozást, hanem sokszor a közösség érdekeit gázolva szavazott, a VMSZ szavazatkidobó automatájaként működött. A tekintélyét vesztett MNT gyalázatos, sokszor botrányos megalkuvásaival jelentősen hozzájárult a vajdasági magyar közösség eróziójához, anyagi és szellemi leépüléséhez.

Fremond Árpád a lemondásával – a községi elnökökhöz hasonlóan – lehetővé tenné egy új összetételű nemzeti tanács megválasztását, amely aztán a közösség lényegi kérdéseinek megoldása felé fordulhatna. Kérdés azonban, hogy az MNT elnöke egyáltalán tisztában van-e ezzel és a felelősségével.

Ugyancsak fontos, hogy a dokumentum harmadik pontjában a VMDK támogatja „a szerbiai városokban több hónapja tüntető polgárok követeléseinek maradéktalan és mielőbbi teljes körű teljesítését”.

A Szerbiában kialakult válság megoldása és az Aleksandar Vučić – a magyarok vonatkozásában Pásztor István és élettársa, Lovas Ildikó nevéhez fűződő – önkényuralmi rendszer lebontása csak a szerb ellenzéki pártoknak a választásokon való győzelmével válhat lehetségessé.

A negyedik pontban a VMDK követeli „a sajtó szabadságának, függetlenségének és pártatlanságának biztosítását, a demokratikus választási előfeltételek megteremtését”.

– A Magyar Nemzeti Tanács „alapította” és a közpénzekből eltartott lapok egypárti/családi szócsővé váltak – írja a Felhívás bevezetőjében.

Az itteni magyar „médiasötétséget” tanúsítja, hogy az MNT „alapította” és a közpénzekből eltartott média (Magyar Szó, Pannon RTV) a Felhívást eddig még kivonatosan sem említette, vagyis elhallgatta. Azon sem kell csodálkozni, hogy ezt a fontos dokumentumot nem közölte a magyarországi pénzekből „támogatott” Vajdaság Ma, de azon viszont igen, hogy a többnyire tárgyilagosságra törekvő VRTV sem számolt be róla. Ez is mutatja, hogy mennyire érdekli őket a közösség sorsa, és a tárgyilagos tájékoztatás.

A magyar közösség számára és a választások demokratikussága szempontjából rendkívül fontos lenne a tárgyilagos tájékoztatás biztosítása. Ennek egyik alapfeltétele az MNT alapítású és a VMSZ-t mindenben kiszolgáló (lakáj)médiák főszerkesztőinek és igazgatóinak a posztjaikról való lemondása.

Amennyiben ezek a követelések megvalósulnának, hozzá lehetne fognia a többi pontban felsorolt problémák megoldásához: az egyenlő/egyenletes regionális gazdasági és infrastrukturális fejlesztés megvalósításhoz, a pártalapú foglalkoztatás megszüntetéséhez, a (még)magyar többségű községek együttműködésének fejlesztéshez, a települési önkormányzatok rendszerének működtetéséhez és azok korábbi pénzügyi önállóságának megvalósításhoz, a részarányos foglalkoztatásra vonatkozó és a magyar nyelv hivatalos alkalmazását rendező jogszabályok maradéktalan és következetes alkalmazásához, a vajdasági/délvidéki magyar egyetem létrehozásához, valamint a migránspolitika radikális megváltoztatásához, stb.

Mai hír, hogy Vajdaságban „módosítanák a választásokról szóló szabályzatot”.

– A módosítási javaslat értelmében csökkentenék a szükséges aláírások számát, amelyek a választásokon való induláshoz szükségesek, meghosszabbítják a lista átadási idejét is, 15-ről 20 napra, valamint megtiltják a civil szervezetek és a politikai pártok koalícióra lépését is. Az új szabályok szerint a tartományi képviselőknek Vajdaságban kell lakhellyel rendelkezniük, a listavezetőkre azonban ez az elvárás nem vonatkozik.

A civileknek külön listát kell állítaniuk, vagy pedig valamelyik politikai párt listáján kell indulniuk. A választási küszöb nem változik, a többi módosítás pedig technikai jellegű. A javaslatról – amit a VMSZ is támogatott – október 4-én vitáznak a (tartományi – B.A.) képviselők – írja az SZMSZ.

A decemberben lehetséges választások vészesen közelednek. A VMDK-nak most azonnal el kellene kezdenie a választási kampányt és mozgósítania minden szervezetet és személyt, akinek érdeke a vajdasági magyar közösség megmaradása, itt maradása és fejlődése.

 

2023. szeptember 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább