2023. december 9. szombat
Ma Natália, Valéria, Filótea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Módosították az oktatási szabályzatot – de hogyan?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)
A tartományi titkárság honlapja (Fotó: SZMSZ) Ha rákattintunk a két alsó latin betűs címre, mindkét helyen a szabályzatnak csak a szerb nyelvű és cirill betűs szövege jelenik meg.

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az érdekütközés problémája is fennáll. A VMJE-ben ugyanis Nyilas Mihály az elnök, aki jelenleg szerbiai igazságügyi államtitkár, a szervezet titkára pedig Szakállas Zsolt, a tartományi kormány tagja! A civil szervezet – a definíciója szerint – „olyan társadalmi szervezet, amely nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződés”. Nyilas és Szakállas állami és civil szervezeti szerepköre összeegyeztethetetlen, ezért már le kellett volna mondaniuk! Minderről persze a Magyar Szó nevű VMSZ-es beállítottságú napilapban egy sort nem lehet találni! Bozóki Antal:

Augusztus végén, szeptember elején „hatalmas vihart kavart” a nemzeti kisebbségi ünnepnapok „kifelejtése” a Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, stb. által 2023. május 31-én aláírt 128-611-3/2023-01-es számú 2023/24. évi iskolai kalendáriumból.

A oktatásügyi titkár augusztus 31-ig „nem tudott a problémáról”, de Fremond Árpád a Magyar Nemzeti Tanács elnöke sem, mivel „senki sem jelezte ezt feléjük”. Ez is azt mutatja, mennyire érdekli őket a munkájuk. Így van ez általában a pártalapú kinevezésekkel.

A heves tiltakozások után, az említett titkárság oldalán, a Legújabb hírek, dokumentumok c. rovatban szeptember 8-án megjelent a vitatott szabályzat két szakaszból álló, 128-610-1/2023-01-2 számú módosítása.

A módosítás első szakasza szerint változik az eredeti szabályzat 9. cikke, miszerint „az iskola az éves munkatervével határozza meg a bepótolni kívánt tanítási napok időpontját”, majd az ilyen (kimaradási) napok felsorolása következik.

A javítás szerint be kell pótolni azokat a napokat is, amikor az iskola „a tanítási napon a vallási ünnepet vagy a Szerb Köztársaság bizonyos nemzeti kisebbségének nemzeti tanácsa által megállapított, illetve a Köztársasági Nemzeti Kisebbségi Tanács által jóváhagyott nemzeti kisebbségi ünnepet ünneplő tanulók vagy dolgozók nagyobb létszámú távolmaradására számít”. Nem azt írja, hogy a tanulók vagy dolgozók kimaradnak az iskolából, hanem, hogy azok „távolmaradására számít”(??).

A kimaradási napot, illetve ahogy a szabályzatban áll „elmulasztott munkát”, a módosítás szerint, „abban a félévben kell bepótolni, amelyben az a nap is szerepel, amelyet munkaszüneti napnak jelöltek ki”.

A második szakasz alapján a szabályzat módosítása „Vajdaság AT Hivatalos Lapjában való közzétételét követő nyolcadik napon lép hatályba”.

Az iskolai kalendáriumról szóló szabályzat módosítását az eredeti dokumentummal összefüggésben kell vizsgálni.

Ennek 7. szakasza szerint „az iskola az állami és a vallási ünnepeket a Szerb Köztársaságban az állami és más ünnepekről szóló törvény (az SZK Hivatalos Közlönye, 43/2001., 101/2007. és 92/2011. szám) alapján ünnepeli”.

A szakasz tételesen felsorol 11 szerb ünnepet, amelyeknél azt írja, hogy az „emléknap”, hogy „munkanap”, hogy „munkanap, nem tanítási nap”, vagy, hogy „nem tanítási nap”, illetve „munkaszüneti nap”. A fogalomzavar alapján  a tanároknak kell kitalálni, hogy mi is a teendő, mivel a szabályzat magyarázatot nem tartalmaz.

Utóbb még egy (12.) ünnepet is bevezettek az iskolákba. Szeptember 11-én ugyanis az Oktatásügyi Minisztérium továbbította a szerbiai iskoláknak az utasítást, „amelyben részletes magyarázatot kínál arról, hogyan kell megünnepelni szeptember 15-ét, vagyis a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napját az oktatásügyi intézményekben” (amit a délvidéki nemzeti kisebbségi nyelvű iskolákban is kötelezően ünnepeltetnek).

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2005. szeptember 23-án elfogadott 5/2005. számú határozata alapján a vajdasági magyarság nemzeti ünnepei március 15. (az 1848/49-es forradalom és szabadságharc napja), augusztus 20. (Szent István napja) és október 23. (az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdete). A testület határozata alapján a vajdasági magyarság emléknapjai  október 6. (az aradi vértanúk emléknapja)  és november 1. (mindenszentek).

A Szakállas-féle szabályzat 8. szakasza azokat a vallási ünnepeket sorolja fel, amikor „a tanulók és az iskola dolgozói jogosultak távol maradni a tanításról, illetve a munkáról”.

Halottak napjának, november 2-ának ünneplését az MNT határozata még csak nem is említi! Szakállas szabályzata szerint pedig „a vallási ünnepeket a Gergely-naptár szerint ünneplő vallásfelekezetek tagjai – 2023. december 25-én, Karácsony első napján” „jogosultak távol maradni” (az oktatásból).

Mivel a szabályzat  a vallási ünnepekkel kapcsolatosan semmilyen más rendelkezést nem tartalmaz, ezt úgy lehet érteni, hogy a kimaradást nem kell bepótolni.

A módosított szabályzat értelmében, amikor a tanárok és a diákok nemzeti ünnepet ünnepelnek, be kell pótolni! November 1-jén és 2-án viszont nem jogosultak a kimaradásra!

Ez bizony nagyon arra utal, hogy a nemzeti kisebbségi közösségekhez tartozók hátrányos megkülönböztetéséről van szó! Nemzeti ünnepeiket megünnepelhetik ugyan, de – a többségi nemzet tagjaitól eltérően – az oktatásból való kimaradást nekik be kell pótolni!

A vitatott szabályzat Magyar nyelven Vajdaság AT Hivatalos Lapjának 2023. május 31-ei 23. számában jelent meg, a 620-as szám alatt (1677-1679 oldalak). Szövege a titkárság honlapján azonban továbbra is csak szerb nyelven és cirill írásmóddal található meg, a módosítás viszont magyar nyelven is olvasható.

A titkárság oldalán minden oktatási jogszabálynak, dokumentumnak megtalálható, hozzáférhető kellene, hogy legyen nemzeti kisebbségi nyelven is.

A jelek szerint a szabályzat tisztázott szövege nem készült el, miközben, ha valamelyik jogszabály módul, akkor annak az egységes szövegét is közre kell adni. Most a tanárok az eredeti szabályzat magyar nyelvű szövegét kereshetik VAT Hivatalos lapjában!

A szeptember 20-ai sajtótájékoztatóján a Szabad Magyar Szó újságírójának kérdésére Fremond Árpád, az MNT „osztálytanító” képzettségű elnöke elmondta, hogy  „a szabályzatot (pontosabban  a módosítást – B.A.) átnézve látható, hogy (a) különbség (a) jogi megfogalmazásban van. Magában a szabályzatban benne van, hogy azok az ünnepek, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács meghatározott, a Köztársasági Kisebbségügyi Tanács jóváhagyásával, amelyek megjelentek a közlönyben, azokat be lehet építeni a tantervbe. Tehát tételesen nincsenek felsorolva, de a megfogalmazás gyakorlatilag benne van, tehát az iskolák pontosan tudják, hogy mindent beépíthetnek, amit szeretnének (helyesen: az MNT által meghatározott nemzeti ünnepeket – B.A.) A szabályzat rendben van jogilag, tételesen nincsenek benne úgy az ünnepek, mint korábban – ismételte önmagát Fremond.

– Mi felhívtuk az iskolák igazgatóinak a figyelmét arra, hogy így ahogy ezt elfogadták, megszervezhetők az ünnepek, ahogy korábban is, azzal, hogy pótolni kell a tanórákat, ahogy korábban is tették – tette hozzá.

Az MNT elnöke egy szóval nem bírálta Szakállast a politikai hibáért. A testület elnöki székébe helyezésig maga is a VMSZ alelnöke volt, az oktatási titkár pedig jelenleg is a párt elnökségének a tagja.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) az ugyancsak szeptember 20-ai közleményében „nehezményezte”, hogy az MNT elnöke „sajtótájékoztatóján egy szóval sem említette, hogy a szabályzatot időközben módosítani kellett ahhoz, hogy az rendben legyen”.

– A VMDK ezért továbbra is elvárja Szakállas Zsolt oktatási titkártól, és a Magyar Nemzeti Tanács elnökétől, Fremond Árpád úrtól, a nyilvános bocsánatkérést mindazért, ami történt. Ez volna a minimum. Máshol ezért felmentik, vagy lemondatják az embereket – írja közleményében a párt.

Szakállas Zsolt nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is. Munkájáról többnyire az iskolai nyílászárók cseréje, mosdók felújítása és a magyarországi adófizetők pénzéből tanszercsomagok osztogatása alkalmából értesültünk az első osztályba induló diákoknak.

A titkárság feladati közé tartozik, hogy „figyelemmel kísérje, elemzően felmérje az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek – nemzeti közösségek jogainak védelme és érvényesítése területén uralkodó állapotot, valamint javasolja ezen a területen intézkedések foganatosítását”.

Erről azonban az előző, ugyancsak VMSZ-es titkár (Nyilas Mihály) ideje alatt, de mostanában sem látni a titkárság oldalán egyetlen elemzést, jelentés sem. Nem csoda, hogy a közösségi hálón az utóbbi időben egyre több helyről jelzik a nemzeti kisebbségi jogok sérelmét.

Újvidékről például arra hívták fel a figyelmet, hogy „a városi könyvtárban (Duna utca 1) a magyar nyelvű könyvek nincsenek katalogizálva!” – Egy teli szoba, poros magyar könyv közé küldtek, hogy keressem meg, amire szükségem van! – írja a kommentelő. 

A magyar többségű Zentán „évek óta nem létezik” könyvesbolt, ahol magyar könyveket lehetne vásárolni. – Ahová kiteszik a szerb zászlót, oda ki kell tenni a ’vajdasági’ magyarok zászlaját is. Na, akkor miért van kinn az utcán az önkormányzat, a városháza falán kizárólagosan csak a szerb zászló? – kérdezik.

Arról is cikkeznek, hogy „Vajdaság egyre kevésbé multikulturális”. És akkor még nem is említettük a magyar nyelv egyenrangú használatával kapcsolatos jogsérelmeket, a többnyelvű helységnévtáblák rongálásának egyre gyakoribb eseteit stb.

– Kritikán aluli az a tény, hogy ezekkel a kérdésekkel nem foglalkozik senki sem, vagy olyan titokban csinálják, hogy senki sem tud róla – áll egy másik bejegyzésben.

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az érdekütközés problémája is fennáll.

A VMJE-ben ugyanis Nyilas Mihály az elnök, aki jelenleg szerbiai igazságügyi államtitkár, a szervezet titkára pedig Szakállas Zsolt, a tartományi kormány tagja!

A civil szervezet – a definíciója szerint – „olyan társadalmi szervezet, amely nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződés”.

Nyilas és Szakállas állami és civil szervezeti szerepköre összeegyeztethetetlen, ezért már le kellett volna mondaniuk!

Minderről persze a Magyar Szó nevű VMSZ-es beállítottságú napilapban egy sort nem lehet találni!

 

 

 

2023. szeptember 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ 3.0: Megbékélés vagy lassú eltűnés?

A vajdasági magyarság lélekszáma és szellemi kondíciója olyan kritikus szintre süllyedt, hogy egy olyan domináns politikai >

Tovább

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább