2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A „sikeres” párt csődünnepe

A VMSZ emberei majd ismét „bekopognak”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A „sikeres” párt csődünnepe

Pásztor István csak pártja tagjainak és a (félrevezetett) választóinak a nevében beszélhet! A palicsi párt-happening kapcsán ismételten felvetődik a kérdés, hogy a Szent István-i ünnepséget miért a Vajdasági Magyar Szövetség szervezi és miért nem közösségi ünnep? Mi köze van egyáltalán a VMSZ-nek Szent Istvánhoz? Pásztor István „tizenhetedik (!!) alkalommal osztotta meg” kirívóan hamis gondolatait a nyilvánossággal – s ezen a kenyérszelő rituálé és a kenyérosztogatás sem segített, sőt! Bozóki Antal:

Hej, de messze birkaország

hol temérdek birka él

Birkanyájban rézkolompon

birkanótát ráz a szél […]

Bródy János

 

– Kevesen voltak kíváncsiak Pásztor István beszédére (augusztus 19-én – B.A.), pedig idén is buszokkal, tömegesen szállították a Vajdasági Magyar Szövetség központi, palicsi Szent István-napi ünnepségére a vajdasági magyarokat (akárcsak Aleksandar Vučič szerb elnök gyűléseire – B.A.), ám alig szállingóztak a színpad elé az emberek, hogy meghallgassák a VMSZ elnökének és a magyar kormány részéről érkező vendégnek az ünnepi beszédét – írja a BALK Magazin.

A Szent István nap Vajdaságban egyszerre pártünnep és egyházi mise émelyítő keveréke lett!

Az egykori kommunista Pásztor (akinek a „hangja elég betegesnek tűnt”) szégyentelenül sapkát váltott, és – a többi populista politikai diktátort utánozva – kihasznál mindent, ami növeli hatalmát, így a vallás és az egyház eszközeit is. Meggyalázza, amihez hozzáér, lerántja a falusi kupec-szintjére.

A társadalom normális működéséhez normális értékrendre lenne szükség, nem a retrográd, dogmatikus gondolkodás (hol kommunista, hol hitbuzgó) parancsaira, tilalmaira. A pásztori tolakodás, a zsaroló rendszer (a polgárokat zaklató pártaktivisták „bekopogásához” szoktatás) az elmúlt időszakban a legrosszabbat hozta ki a vajdasági magyar közéletből.

A magyar államiság ünnepén Pásztor palicsi beszédében a buszokkal odaszállított ünneplők vallásos érzését is bemocskolta (az ateisták diszkvalifikálása mellett).

A VMSZ Istentől megáldott sikeréről elmélkedni igazán cinikus dolog a drasztikus népszámlálási adatok és a gránátrobbantásos migránsválság fényében. A „sikeres” pártnak egy érdemleges szava sincsen a közösséghez, se hétköznap, se ünnepen.

Pásztor palicsi melldöngetésének az alapja az volt, hogy a magyar választók a VMSZ-re szavaztak, tehát a VMSZ „a legitim pártjuk”. Ezt a nagy sikert szerinte az Isten is megáldotta.

Előbb ugyanis „a hit, vagyis Isten fontosságáról szólt a mindennapjainkban, hangsúlyozva, hogy minden sikerhez emberi erőfeszítés és elszántság kell, de égi segítség nélkül rövidke lesz a siker”.

A pártideológus ötvözni igyekezett a világi ünnepet a hittel és a vallással. Mintha már maga sem bízna a pártjában, Orbán Viktor magyar miniszterelnök támogatásában és a (neki) „kedves Ácó”, vagyis Aleksandar Vučič szerb elnök „barátjában”, ha már az égieket hívja segítségül. – Ember tervez, Isten végez – mondta az önigazolást kereső sopánkodó elnök. Mintha az ilyen szólásokkal takarózni lehetne.

Palicson a délvidéki/vajdasági magyar közösség mindennapjait érintő témákat se a felszólaló vendég (a számunkra jóformán ismeretlen Tuzson Bence, Magyarország igazságügyi minisztere), se Pásztor még csak nem is „érintette”. Főleg a párt égiektől megáldott sikereiről tartott vallásfilozófiai zagyvalékot.

Felhozta még a már nagyon nem időszerű ellenzéki mozgalmat, amelynek minden formáját kiirtotta, létrehozva egy társadalmi elsivatagodást. (Voltak már néma tartományok máskor is, másfelé is és tudjuk mi lett ebből!)

Az időszakról, amikor még létezett a véleményütköztetés, a többszólamúság és a kritika, az elnök most is így emlékezett meg: „Voltak nehéz időszakok, amiket beárnyékolt a párton belüli árulás, a megosztottság”.

– Nem azt mondom, hogy mi győztünk, de azt mondom, hogy jó szándékunk, tisztességes akaratunk, együttműködésbe vetett hitünk győzött. Így aztán mi is győzhettünk. Győzhetett a VMSZ, mert a közösség nem pártolt el tőlünk, éppen ellenkezőleg, mellénk állt, biztatott, erőt adott. Ezt szeretném ez alkalommal is megköszönni – hangoztatta Pásztor.

Az igazság viszont az, hogy Pásztornak mára már sikerült teljesen leuralni a közéletet, de nem azért, mert a közösség „mellé állt”, hanem Orbán Viktor forint milliárdjaival.

Hatalmi pozíciót meg úgy kovácsolt magának, hogy a közösségi érdekeket feladta, szövetségre lépett Aleksandar Vučić nacionalista szerb önkényúrral, aki főnökével, Šešeljjel „egy szendvicset” kínált a magyaroknak a kilencvenes években az országból kifelé zavarva őket!

Persze, a vajdasági magyar lezüllesztés eszközeként még idejekorán megszerezte a Magyar Nemzeti Tanács alapította szolgalelkű sajtó irányítását. De milyen megáldott „győzelem” és „siker” ez, amikor a közösség nagy része – épp Pásztor sikertelen politikájának eredményeképpen – közben szétszéledt a világban!

Pásztor bizonygatta (volna), hogy „ismerjük a gondolatokat, tudjuk a feladatokat”. Azt azonban nem fejtette ki, hogy melyek azok a „gondolatok” és „feladatok”, amelyeket „ismer(nek)”.

Nem felejtette el hangsúlyozni viszont, hogy „amikor elérkezik a pillanat, megindulunk, bekopogunk”. (Értsd: a párt fizetett emberei a választókhoz.)

Bizonyára a „hónapokon belül” esedékes választásokra gondolt, nem átallva emlékeztetni (figyelmeztetni!) azokat, akik a Prosperitati Alapítvány támogatásában részesültek, hogy adósak.

Ennyi ízléstelenség után ismét következett egy kis valóságtól elrugaszkodott dicsekedés:

– Mi, vajdasági magyarok olyan közösség vagyunk, amelynek a legitim, érdekérvényesítő pártja nem a szavak szintjén, nem a hangzatos mondatok és a divatos, bár önsorsrontó lózungok szintjén politizál, hanem a közösség akaratából és a közösség akarata szerint – mondta Pásztor és nem szakadt be alatta pódium.

A közönség elég sok keserű pirulát le kellett, hogy nyeljen ezen az ünnepségen. Hisz egyre többen beismerik, a VMSZ már régen nem a magyar közösség „érdekérvényesítő pártja”.

A VMSZ a közösség egyetlen érdekét nem valósította meg, amióta (2014-ben) szövetségre lépett a Szerb Haladó Párttal (SNS) és annak a javaslatait a Pásztor fia (Bálint) által vezetett parlamenti frakció rendre megszavazza a szerb parlamentben, csakúgy, mint a párt képviselői a tartományi képviselőházban (amelyikben ő az elnök) – a magyar érdekekkel szemben.

Soroljuk? Pásztorék hathatós támogatásával került sor Szent Száva, a többségi nemzet szentje ünneplésének kötelezővé tételére (január 27-én), „a szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló” új állami ünnep (szeptember 15-ei) bevezetésére, valamint az iskolaév szeptember 1-jei kezdésekor „a magyar többségű iskoláknak is a rákényszerítése, hogy a tanévet a szerb himnusz éneklésével vagy lejátszásával kezdjék”.

A VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor kiáltották ki a Szerb Vajdaságot a karlócai népgyűlést követően, stb.

Tartományszerte igen látványos számunkra a „szerb világ” bevezetése, mert már a helységnévtáblákon sem érvényesülnek a kisebbségi jogok.

Ez mind „a közösség akaratából és a közösség akarata szerint” történt? Aligha! Ellentétben áll mindez nem csak a polgárok és nemzeti közösségek egyenrangúságával, de a soknemzetiségű, valamint multikulturális társadalom elképzelésével is! Nem lehet ezt másként nevezni, mint a közösség megalázásának!

Pásztor soha semmiben, egyetlen alkalommal nem kérte ki a magyar közösség véleményét. Minden kérdésben egyedül döntött vagy pedig (ki)szolgálta a haverjait. Személyes hatalmi érdekből. Közösségünk nevében beszél, annak ellenére, hogy a 2022. április 3-ai választások „nem voltak sem szabadok, sem igazságosak”!

Ezeken a választásokon, amelyiken ellenzéki magyar párt nem vett részt, a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista – a szavazók 58,72 százalékos részvétele mellett, a voksok mindössze 1,59 százalékát szerezte meg, összesen 60 297 szavazatot kapott. A drasztikusan megfogyatkozott közösségnek (már csak 184.442 személy) még az egyharmada sem szavazott a pártjára!

A 9,79 százalékkal nagyobb részvétel, az Orbán milliárdok és a sajtó teljes leuralása mellett, a VMSZ 11 596 szavazattal kevesebbet kapott 2022-ben, mint 2020-ban! A párt képviselőinek száma kilencről ötre csökkent a szerb parlamentben. Akik maradtak, azok „bizony ugyanazok”!

Pásztor István csak pártja tagjainak és a (félrevezetett) választóinak a nevében beszélhet!

A palicsi párt-happening kapcsán ismételten felvetődik a kérdés, hogy a Szent István-i ünnepséget miért a Vajdasági Magyar Szövetség szervezi és miért nem közösségi ünnep? Mi köze van egyáltalán a VMSZ-nek Szent Istvánhoz?

Pásztor István „tizenhetedik (!!) alkalommal osztotta meg” kirívóan hamis gondolatait a nyilvánossággal – s ezen a kenyérszelő rituálé és a kenyérosztogatás sem segített, sőt!

 

2023. augusztus 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább