2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztorokra nincs szükség!

„A tehetetlenség érzése teljesen kikészíti az embereket”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztorokra nincs szükség!
Falugyűlés Hajdújáráson, 2023. július 28-án (Fotó: Tómó Margaréta)

A migráns-problémákkal kapcsolatosan a Pásztorok ismételten bebizonyították, hogy nem a magyar közösség érdekeit képviselik. Kinek az érdekeit képviselik és miért? Pásztor István a Tartományi Biztonsági Tanácsot – ismereteim szerint – migránsügyben soha nem hívta össze. Vajon miért nem? Az pedig, hogy „a helyi önkormányzatnak nincs semmiféle hatásköre a migráns-dúlás ügyében” a junior Pásztort egyáltalán nem mentesíti a politikai felelősség alól”, hogy az illetékes szerveknél hatékonyan (!) intézkedjen a lakosság biztonságának a megvédése érdekében. Furcsa és elfogadhatatlan a magyar kormány viszonyulása is a probléma iránt. A két önkényúr (Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök) nagy baráti összeborulása az oka annak, hogy Orbán még a hangját sem hallatta az itteni magyar lakosság érdekében? – Évtizedek óta hallom, hogy a koszovói szerbek életveszélyben vannak. A vajdasági magyar is ennek az országnak a része, de úgy tűnik, mi beleférünk a járulékos veszteség fogalmába! – fogalmazta meg tömören Ürömös Margaretta a közösségi oldalon azt, amiről mindenki hallgat. Egy működő demokráciában a Pásztoroknak és az uszályhordozóiknak már régen nem volna helye a közéletben. Ez az ügy is bizonyítja: Pásztorokra nincs szükség! Ha a vajdasági magyar közösségnek lenne egy valódi érdekvédelmi szervezete, már aláírásgyűjtésbe kezdett volna a Pásztorok & co. minden politikai tisztségről való azonnali visszahívására. Bozóki Antal:

A migránsok okozta többéves problémák miatt a polgárok kérésére egy hét alatt két falugyűlést is tartottak Hajdújáráson.

Az elsőre július 28-án került sor, amelyen megjelent Stevan Bakić, Szabadka szerb haladópárti (SNS) polgármestere és Igor Velimirović, a Szabadkai Rendőrkapitányság vezetője.

A polgárok többek között arra voltak kíváncsiak, honnan szerzik a fegyvereket a migránsok; miért nem állítják meg a taxisokat, hiszen mindenki tudja, hogy tömegesen szállítják őket az észak-bácskai erdőkbe; miért nem tartóztatják le azokat, akik segítik a migránsokat; miért nem hirdetnek rendkívüli helyzetet a határövezetben; a rendőrök miért nem használják a fegyvereiket és miért nem kérnek segítséget a Szerb Hadseregtől?

Tómó Margaréta, a Szabad Magyar Szó újságírójának helyszíni beszámolója szerint, „a csaknem kétórás megbeszélést követően is csalódottan távoztak a helyszínről a lakosok, akik nemcsak Hajdújárásról, hanem Palicsról, Ludasról is érkeztek”. – Konkrét választ azonban szinte egyetlenegy kérdésükre se kaptak – olvasható az írásban.

Stevan Bakić „az emberektől türelmet és megértést kért”. – A polgárok viszont egyáltalán nem voltak sem türelmesek, sem megértőek. Felháborodva mondták el személyes tapasztalataikat (a migránsok tömeges jelenlétével kapcsolatos félelmeiket, kiszolgáltatottságukat – B. A.). Az est egyik legmegrázóbb jelenete volt, amikor egy hetven év körüli asszony töltényhüvelyeket tett a rendőrfőnök elé az asztalra – írj a Tómó Margaréta.

A polgármester szerint „a jelenlegi álláspont” az, hogy a migránsokkal kapcsolatos problémákat „meg tudják oldani rendkívüli helyzet bevezetése nélkül”. „A rendőrfőnök hozzátette, nem tud arra a kérdésre választ adni, honnan a migránsoknak a fegyver, ahogyan azt sem tudja, hogy meddig tart majd ez a válság”.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) elnöke, a közösségi hálón (július 29-én) közölt bejegyzése szerint „a (hajdújárási – B. A.) lakossági fórum egy kísérlet volt az emberek megnyugtatására, mert nagyon dühösek. Kb. ez is történt. Az emberek elmondták a sérelmeiket, kiadták a dühüket. A polgármester és a rendőrfőnök pedig meghallgatták őket és azt hajtogatták, megértik őket”. Ha nem tudtak válaszolni, akkor némán lehajtották a fejüket.

Bejegyzésében Csonka felfigyel arra is, hogy „a VMSZ képviselői – Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Pásztor Bálint, vagy Szabadka alpolgármestere, Kern Imre ott se voltak a lakossági fórumon”.

– Beharangozták a rendőrség közelgő akcióját – amiről persze nem mondhatnak semmit, mert az felérne egy figyelmeztetéssel, de jó lesz, majd meglátjuk – írja. – Nincsen stratégia, politikai akarat a kérdés rendszerbeli megoldására. Csak tüneti kezelés, miután már megtörtént a balhé – teszi hozzá a VMDK elnöke.

A belügyminisztérium speciális egységei augusztus 2-án aztán kivonultak a Szabadka környéki erdőkbe, „több, mint 800-an”.

– Felszámoltuk az embercsempészbandák egy részét, jelentette ki Ivica Ivković rendőrezredes, aki a migránsbegyűjtő akciót irányította a Szabadka környéki erdőkben. Mint elmondta, mintegy 300, illegálisan Szerbiában tartózkodó személyt találtak, illetve több lőfegyvert”.

Az akció után a helyi média augusztus 3-án már arról számolt be, hogy „ismét nagy számban láthatók migránsok Hajdújárás utcáin. Harmincas csoportokban vonulnak az erdő felé. A taxisok egymás után érkeznek, s szállítják vissza őket a településre. A helybeliek a rendőri vezetők szemére vetik, hogy csak az erdőt vizsgálták át, a kukoricásokat, a szemétlerakót nem, pedig ott is nagyszámú migráns bujkál, őket össze sem szedték” – írja a Vajdaság Ma internetes újság.

A helyiek a közösségi oldalon arról számoltak be, hogy „lövöldözés ugyan nem volt, de az elkeseredettség fokozódott”. Kiemelik, hogy „a tehetetlenség érzése teljesen kikészíti az embereket” .

Ilyen légkörben került sor augusztus 3-án a második hajdújárási falugyűlésre.

„Kevesebben jöttek össze”, mint július 28-án, „de sok volt az elégedetlen polgár ezúttal is”.

A tisztségviselők közül Szabadkáról ismét csak Stevan Bakić polgármester és Igor Velimirović rendőrfőnök volt jelen. Egyetlen szál VMSZ-es sem! Hol volt „érdekvédő (Kovács) Elviránk”, a párt alelnöke. Hol Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (Pásztor által választott) elnöke? Vagy csak Brüsszelbe és Strasbourgba utazgatunk, mivel ott devizában mérik a napidíjat?

Az augusztus 2-ai akció eredményeinek felsorolását követően a rendőrfőnök kiemelte: – Tizenöt taxist állítottunk meg csütörtökön (augusztus 3-ára virradó – B. A.) éjszaka, elszállítottuk a migránsokat. De megoldotta-e a problémát a keddi (augusztus 2-ai – B. A.) akció? Nem. Továbbra is mindent megteszünk? Igen. Mikor lesz vége? Nem tudom – zárta rövidre a rendőrfőnök.

Igor Velimirović kiemelte azt is, hogy „ugyan jó a viszony a magyar kormánnyal, de tény, hogy több száz migránst toloncolnak vissza Szerbiába naponta. Ők az ő törvényeik szerint járnak el, mi pedig a miénk szerint – hangsúlyozta a rendőrfőnök”. Tehát nemcsak délről, hanem északról is e magyarlakta települések nyakába zúdítják a migránsokat.

A hajdújárási Bajzák Edvárd egy, a polgárok által aláírt dokumentumot akart volna átadni polgármesternek, hogy juttassa el Aleksandar Vučićnak. Ebből azonban nem lett semmi, Bakić nem vette át az iratot.

– A polgármester közölte, egy fontos eseményre kell távoznia [az Oluja (Vihar) horvátországi hadművelet című filmet vetítették a Lifka Sándor Art Moziban, az augusztus 4-ei megemlékezés előprogramjaként, ezen mondott beszédet a polgármester is – a szerk. megj.].

Ezt követően vita alakult ki a dokumentumot átadni szándékozó Bajzák és Bakić között. Nem volt elég idő az aláírásgyűjtésre sem, Bajzák pedig azt kérte volna Bakićtól, írja alá, hogy átvette a dokumentumot. Bakić erre nem volt hajlandó, végül távozott, anélkül, hogy a dokumentumot átvette volna, a polgárok pedig ismét felháborodva, dühösen és csalódottan távoztak a teremből – áll falugyűlésről készült tudósításban.

Bajzák Edvárd a Szabad Magyar Szónak elmondta, a dokumentumban „az áll, hogy tartsák távol a migránsokat 10 kilométeres körzetben a várostól. A taxisokat, szállítókat és azokat, akik segítik a migránsokat szigorúbban büntessék és gátolják meg a migránsok visszaszállítását. A migránsok aznap, amikor az akció zajlott, két órával később már jöttek vissza, szálltak ki a taxikból. Erről fotókat is mellékeltünk. Ezt szerettük volna az elnök felé eljuttatni” – mondta csalódottan Bajzák.

A migránsok okozta problémákkal kapcsolatosan feltűnő a VMSZ teljes közönye.

Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) elnöke, aki – bizonyára bokros teendői miatt – úgyszintén nem jelent meg egyik hajdújárási falugyűlésen sem – csak arra ért rá, hogy közösségi oldalon írjon bejegyzést, miszerint „városunkban a migránshelyzet régen elszabadult”.

Szerinte a „segélyhívószám és rendfenntartás” „a két alapfeltétele annak, hogy a hajdújárásiak, akiknek mindennapjait a migránsbandák fegyveres leszámolásai elviselhetetlenné teszik, valamennyire visszakapják nyugalmukat”.

– A polgármester egy hét türelmet kért a látványos és érezhető javulás érdekében. Van bennünk, kell, hogy legyen bennünk türelem, de kitartás is. Sok ígéretet hallottunk már, reméljük ez most betartásra is kerül – írja a szenior Pásztor, aki – egyéb tisztségei mellett – a Tartományi Képviselőház elnöke is, aki még a Tartományi Biztonsági Tanács elnöke is! A testületet viszont – ismereteim szerint – soha nem hívta össze, pedig erre még 2022. február 4-én írásban is felkérték. Vagy épp azért nevezik ki Vučić csatlósát mindennek az élére, hogy visszaéljen a pozíciókkal?

– A (Tartományi Biztonsági – B. A.) Tanács azzal a céllal alakul, hogy fejlessze a bűnözés megelőzését, emelje a polgárok biztonsági kultúrájának szintjét, fokozza a polgárok általános biztonságát és állandóan figyelemmel kísérje a biztonsági helyzetet Vajdaság Autonóm Tartományban – írja a Tartományi Képviselőház internetes oldalán.

Pásztor elvtárs már minden vajdasági magyar intézménybe gátlástalanul beavatkozott, mindent lezüllesztett, de az alapvető feladatát, amiért a elnöki fizetését kapja, nem látja el!

Minden másra (ünnepségekre, megnyitókra, szoboravatásra, palicsi aquaparkra, tudományos tanácskozásokra, templomi szószéki politizálásra, tanyaszínházi betiltásra stb.) jut ideje, rohangál le-fel a tartományban és külföldön, mindenféle pártpropaganda és piszlicsáré ügyekben jelen van, sőt, tolakszik, fényképezkedik, dicsekszik, ítéletet mond, megbégelyez – sikeresen kiirtva a méltó és tisztességes emberi életviszonyok, a társadalmi párbeszéd írmagját is – csak éppen a tartomány polgárainak a biztonságával nem ér rá foglalkozni! Sebaj, a bértollnokok majd ezt is lájkolják a Facebookon!

– A magyar pártvezérünk elújságolta-e az országos cimborájának (Aleksandar Vučić szerb önkényúrnak – B. A.), hogy a nagyapja házába is beköltöztek a szülőfaluját barbár módon letaroló migránsok, és a falu temetőjét is meggyalázták, ahol az ősei nyugszanak. És erre az miféle gombot varrt? – kérdezi Szabó Angéla a Kosztolányi poros Szabadkája most lőporos című írásában.

Az apuka árnyékában (szalon)politizáló junior Pásztor (Bálint), a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, köztársasági parlamenti képviselő, stb. is lapít. A szabadkai városi képviselő-testület ülése kapcsán megrendezett sajtótájékoztatón újságírói kérdésre a rendőrségnek az illegális migráció felszámolása érdekében az augusztus 2. folyamán „megszervezett nagyszabású akciójáról is szót ejtett”.

– Szabadka Városnak, és a többi helyi önkormányzatnak nincs semmiféle hatásköre a migráns-dúlás ügyében, kizárólag az állami szervek intézkedhetnek. Köztársasági parlamenti képviselőként 2015 óta folyamatosan követeltem a parlamentben az állami szervek jelenlétét és reakcióját, hiszen nem normális az, hogy a polgárok biztonságát nem garantálja az állam. Az államnak, mindegyik államnak az az elsődleges feladata, a létének az értelme, hogy a polgárok biztonságát garantálja. A migránsokkal kapcsolatos problémák nem tegnap, vagy a múlt hónapban keletkeztek, hanem 2015 óta folyamatosan jelen vannak Szabadkán, Nyugat-Bácskában, Észak-Bánátban, a Tisza-mentén, illetve az ország több más területén. Arra szólítom fel a belügyminisztert, a rendőrséget, a csendőrséget, hogy napról napra bizonyítsák azt, hogy el tudják látni a feladatukat. A akció során azt láttuk, hogy képesek erre – fogalmazott dr. Pásztor Bálint.

Miből látta?! Abból, hogy két órával az akció után már jöttek is vissza a migránsok?

Ha a 2015 óta hangját hiába (!) hallató, de egyébként mindig fölényes modorban dicsekvő szalonpolitikus úrfi ilyen jól lát, akkor nincs rá szükség.

A migráns-problémákkal kapcsolatosan a Pásztorok ismételten bebizonyították, hogy nem a magyar közösség érdekeit képviselik.

Kinek az érdekeit képviselik és miért?

Pásztor István a Tartományi Biztonsági Tanácsot – ismereteim szerint – migránsügyben soha nem hívta össze. Vajon miért nem?

Az pedig, hogy „a helyi önkormányzatnak nincs semmiféle hatásköre a migráns-dúlás ügyében” a junior Pásztort egyáltalán nem mentesíti a politikai felelősség alól”, hogy az illetékes szerveknél hatékonyan (!) intézkedjen a lakosság biztonságának a megvédése érdekében.

Furcsa és elfogadhatatlan a magyar kormány viszonyulása is a probléma iránt. A két önkényúr (Orbán Viktor miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb elnök) nagy baráti összeborulása az oka annak, hogy Orbán még a hangját sem hallatta az itteni magyar lakosság érdekében?

– Évtizedek óta hallom, hogy a koszovói szerbek életveszélyben vannak. A vajdasági magyar is ennek az országnak a része, de úgy tűnik, mi beleférünk a járulékos veszteség fogalmába! – fogalmazta meg tömören Ürömös Margaretta a közösségi oldalon azt, amiről mindenki hallgat.

Egy működő demokráciában a Pásztoroknak és az uszályhordozóiknak már régen nem volna helye a közéletben. Ez az ügy is bizonyítja: Pásztorokra nincs szükség!

Ha a vajdasági magyar közösségnek lenne egy valódi érdekvédelmi szervezete, már aláírásgyűjtésbe kezdett volna a Pásztorok & co. minden politikai tisztségről való azonnali visszahívására.

 

2023. augusztus 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább