2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Mégis Lovas Ildikó pórázára kerül(t) a Tanyaszínház!?

Avagy: ha nem hódolsz be Pásztornak, Lovasnak, akkor ellehetetlenítenek!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Mégis Lovas Ildikó pórázára kerül(t) a Tanyaszínház!?
A Magyar Szó július 15-ei címoldala

A Tanyaszínház szakmailag kiskorú? Vagy ideológiai cenzúrázást alkalmaznak felette a 21. században?! Otromba, romboló, diktatórikus szándékok. Nem szólva arról, hogy a Híd-díjas írónő még annyit sem tud, amit már a középiskolások is megtanulnak, hogy „a művészet a formájával fejezi ki a tartalmat”. Ez a történet, a szabadságától megfosztott népmesehős, a megszomorított legkisebb királyfi meséje ott lesz minden néző fejében ezután, mikor a Tanyaszínházra gondol, vagy új bemutatót néz. Halálra van ítélve az a közösség, amelynek még a mesében, a művészetben, az álomban sem jár szabadság. Hajrá, Pásztor! Play, Lovas! Hajrá, VMSZ! Újabb ezrek készülnek már távozásra Vajdaságból. Bozóki Antal:

– A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 7. (július 14-ei – B. A.) ülésének egyik kiemelt, most megvitatásra került témája az idén fennállásának 45. évfordulóját ünneplő Tanyaszínház működésének biztosítása volt. Ahhoz, hogy ez zökkenőmentes legyen a jövőben, megalapításra kerül a Tanyaszínház Alapítvány, az MNT mellett még négy alapító összefogásával – írja Fremond Árpád, az MNT elnöke a hivatalos Facebook oldalán.

Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt elnöke bizalmi emberének, Fremondnak a szavai szerint „a közösség és a közönség igényeit csakis a Tanyaszínház intézményesítésével (?? – B.A.) lehet kielégíteni”.

Mint az ülésen kiderült, a Vajdasági Tanyaszínház Alapítványnak (VTA) öt alapítója lesz, a Tanyaszínház Egyesület, az MNT, Topolya község önkormányzata, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet. Az Alapítvány igazgatóbizottságának is 5 tagja lesz, ez a bizottság választja meg az ügyvezetőt.

Fremond elmondása szerint „az alapítvány intézményesíti a Tanyaszínház kulisszái mögött zajló, és az azt lehetővé tevő egyeztetéseket és szervezési feladatokat, továbbá megfelelő keretet biztosít a (Tanyaszínház kavillói – B. A.) épületkomplexumának működtetésére és fenntartására”.

Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagjának szavai szerint – akit erre a tisztségre az tett alkalmassá, hogy „szabadidejében szeret olvasni” – „maga a Tanyaszínház Egyesület kezdeményezte az intézményesülés folyamatát, azzal, hogy létrehozott egy olyan épületkomplexumot, amelyiknek a működtetése, fenntartása és tartalommal való megtöltése túlnő az egyesületi formán” (?? – B. A.).

Az MNT döntött: a 45 éves Tanyaszínház tevékenységét a továbbiakban nem polgári egyesületként, hanem alapítványként folytatja.

Az MNT Kulturális Bizottsága, amelynek elnöke Lovas Ildikó, szintén megtárgyalta (még az MNT ülése előtt) a kérdést.

Lovas kifejtette, „örül annak, hogy a Tanyaszínház Egyesület vezetője (Gombos Dániel színész – B. A.) is jelen volt (a bizottság ülésén), hiszen a szerteágazó témával kapcsolatban felmerülő számos kérdést sikerült megvitatniuk” – mondta. Kiemelte, a kezdeményezés nem újkeletű, elég idő volt arra, hogy a Tanyaszínház csapata is elgondolkodjon rajta, és hogy az MNT új összetétele is megfontolja, hiszen az anyagi terhek átvállalása komoly felelősséggel jár.

– Amit az alapítvány létrehozói magukra vállalnak, az az a felelősség lesz, hogy a tartalom-meghatározást egyféle nyitottsággal (?? – B. A.) végzik majd – mondta Lovas Ildikó az MNT ülésén.

Mondja ezt az a Lovas Ildikó (a mi Míránk), aki tavalyelőtt, 2021-ben élettársa, Pásztor István és Hajnal Jenő báb MNT-elnök háta mögé bújva valóságos kulturális bombát dobott a Tanyaszínházra és a vajdasági magyarságra.

Micsoda hatalmas hatalmi arrogancia (és erőszakos téboly) kell ahhoz, hogy valaki azt higgye, a két évvel ezelőtti, nemzetközi méretet öltő botrányra már senki sem emlékszik!

A Pásztor Kft. által birkanyájnak nézett nép azonban nagyon is jól emlékszik: a botrányt Hajnal Jenőnek, az MNT akkori elnökének, a testület nevében (felhatalmazás nélkül) írt 2021. július 27-i közleménye váltotta ki, amelyben kifejti, az „MNT… elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat (2021. évi – B. A.) körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést”. A levél mögött sokan már akkor Lovas Ildikó botrányos művelődésirányítási törekvéseit vélték felfedezni.

Az elnöki közlemény a parancsnak is nevezhető „kérést” azzal indokolta, hogy az előadás, Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabja, amellyel a Tanyaszínház turnézott volna, „a gondtalan, minden korosztálynak szóló színházi élményt nem tudja elvinni közösségeinkbe, városainkba és falvainkba, hiszen a társulat előadása a Tanyaszínház fényes múltját, örökségét és mindazt kérdőjelezi meg, ami oly fontos, értékes számunkra”.

Pásztor István, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) örökösnek tűnő elnöke (tartományi képviselőházi elnök is), „noszai ménesgazda”, új mercédesz tulajdonos stb., s immár színházi szakember vállveregetős nyílt levelében támogatásáról biztosította az MNT elnökét: „Kedves Jenő! Jól döntöttél!” – fűzte tovább Pásztor a saját rendezésű nyári színjátékot.

A Tanyaszínház vezetősége ezek után úgy határozott, hogy „további turnéját felfüggeszti, eleget téve a kérésnek”, de az együttes az előadást augusztus 12-ig Kavillón „minden este le fogja lejátszani a színház művésztelepén nyitott ajtók mellett, este 21 órától”.

 A vajdasági magyar közösség válasza pedig az volt, hogy estéről estére „zsúfolásig megtelt a nézőtér Kavillón”.

Mindannyian emlékszünk erre a fényes történetre, hiszen a Tanyaszínház előadásain való tömeges részvétel egyfajta tiltakozás, véleménynyilvánítás, de népszavazás is volt Hajnal és Pásztor ellen! A hatalom arroganciája ellen! Azok ellen, akik uralkodni és nem szolgálni akarnak.

Jelenlétükkel a nézők kinyilvánították, szabad (Tanya)színházat akarnak, nem akarják a cenzúrát, nem szeretik, hogy a politikai vezetők döntsék el, hogy mi tetsszen, vagy éppen mi ne tetsszen a közönségnek/a közösségnek!

Vajdasági magyar közéleti személyiségek (2021. július 31-én) Szabadságot a Tanyaszínháznak! címmel aláírásgyűjtést kezdeményeztek, melyben követelték, hogy „az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle. Továbbá mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat”.

 Az epilógus az lett, hogy – a tömegtiltakozások csillapítására – Pásztor István pártvezér (valamiféle moderátornak adva ki magát) magához rendelte a vajdasági magyar színházi vezetőket „jövőképeket kialakító beszélgetésekre, szót értésre”.

A szeptember 6-ai zárt „tárgyaláson” a Szabadságot a Tanyaszínháznak! petíció kezdeményezői (amit 1301-en írtak alá) sem, de a sajtó képviselői sem vehettek részt – a régi bolsevista/kommunista/agitpropos gyakorlathoz hasonlóan. Így a nyilvánosság nem értesült, hogy a meghívottak közül ki mit mondott, milyen álláspontot képviselt.

Pásztornak a színházi vezetőkkel lefolytatott „tárgyalása” csak megalázás és erődemonstráció volt, valamint a Hajnalról és a botrányról való figyelemelterelést, az időhúzást szolgálta. „Moderálás” helyett „szótértés” volt, amelyen állítólag „rengeteg kérdésről” szó esett, de Pásztor és Hajnal felelősségéről biztos nem! Mellébeszélésével Pásztor – az önkormányzatokat is mellőzve – a „magyar színházak jövőjére” igyekezett terelni a figyelmet.

Pásztor elvtárs 2021. szeptember 27-ei jegyzetéből kiderül, házi feladatot adott a színházi vezetőknek, készítsenek „társulati, illetve intézményi jövőképet”, amiből aztán majd (talán/egyszer/netán) elkészül „a jövőbeli, középtávú színházstratégia alapja” (sic!). Ez után „csend ülte meg a tájat” és most itt vagyunk. Döntött az MNT, tudtuk meg.

Ez lett a történet vége? A Tanyaszínház kiskorúsítása?

 A Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány létrehozásával és az MNT (pontosabban Lovas Ildikó) alá rendelésével, virágnyelven: „intézményesítésével” (mintha eddig nem intézmény lett volna!) megszűnik a Tanyaszínház 45 éves függetlensége. Szép csöndben, a két évvel ezelőtti tömegmegmozdulást maga alá temetve.

A délvidéki/vajdasági magyarok „legnagyobb pártja”, a VMSZ – Pásztor István törekvése, hogy minden intézményt és szervezetet a párt (látszólag az MNT) szolgálatába állítson, nem mostani.

A VMSZ már huzamosabb ideje befészkelte magát számos civil szervezetbe, a tudományba, az egyetemre, az oktatásba, a sajtóba, a könyvkiadásba, a fesztiválokra, az intézményekbe, az egyház életébe, stb. Fojtogató a hamis (pásztor)világ.

A taposás, leuralás és zsarolás, mint VMSZ-pártprogram pedig bizony nagyon sokakat elüldözött már a szülőföldről! A megmérgezett levegő miatt lázadtak fel oly sokan 2021-ben és egyértelmű volt az eszmei üzenet. A Pásztor-hatalom elvakultsága, hatalmi dölyfe azonban végtelen.

A Tanyaszínház lényege az alulról építkezés, a mozgalmi jelleg, a spontaneitás, az amatőr és a hivatásos közti határok elmosása volt.

Mi lesz most a Tanyaszínházzal mint kulturális modellel, amelyről 2022-ben doktori értekezés is íródott?! Mi lesz most a 45 éves múltra tekintő, szabad színházi formakereséssel?

A művészeti önkifejezés keresésébe majd „belesegítenek” az MNT, a topolyai önkormányzat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hivatalnokai?! Beszól Pásztor?! Beszól Lovas? Aki szerint ezután az alapítvány öt tagja fogja meghatározni a „tartalmat”, vagyis, hogy mit játsszon a Tanyaszínház. „Egyféle nyitottsággal” – ahogy Lovas fogalmaz. Miféle nyitottsággal?

A Tanyaszínház szakmailag kiskorú? Vagy ideológiai cenzúrázást alkalmaznak felette a 21. században?! Otromba, romboló, diktatórikus szándékok. Nem szólva arról, hogy a Híd-díjas írónő még annyit sem tud, amit már a középiskolások is megtanulnak, hogy „a művészet a formájával fejezi ki a tartalmat”.

Ez a történet, a szabadságától megfosztott népmesehős, a megszomorított legkisebb királyfi meséje ott lesz minden néző fejében ezután, mikor a Tanyaszínházra gondol, vagy új bemutatót néz.

Halálra van ítélve az a közösség, amelynek még a mesében, a művészetben, az álomban sem jár szabadság.

Hajrá, Pásztor! Play, Lovas! Hajrá, VMSZ! Újabb ezrek készülnek már távozásra Vajdaságból.

 

 

2023. július 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább