2024. július 24. Szerda
Ma Kinga,Kunigunda, Kincső, Krisztina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Politikai (le)szereplések

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Politikai (le)szereplések

A „politikus” ezúttal is „hozta a kötelezőt”. Szerb nyelvű felszólalásában megtalálható a VMSZ szégyenletes, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) a magyar közösségre hátrányos politikájának, kormányának és belügyminiszterének minden fenntartás nélküli támogatása. Olyan körülmények között is, amikor Belgrádban és a szerbiai városokban hétről-hétre tömegtiltakozások vannak a jelenlegi hatalom vezetői és intézményromboló politikája ellen. A VMSZ, amikor természetellenes szövetségre lépett a SNS-vel – pontosabban a szenior Pásztor Aleksandar Vučić szerb önkényúrral – hatalombukás esetére, amire remélhetőleg nem sokáig kell már várni, megpecsételte a saját és a káderei sorsát! Bozóki Antal:

Június 15.

Szégyenletes felszólalás!

 

A szerb parlamentben az ellenzéki képviselők kezdeményezésére a Bratislav Gašić belügyminiszter leváltásáról folytatott vitában felszólalt Pásztor Bálint is a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselőcsoportja nevében.

A VMSZ politikusa részvétét fejezte ki a tömegmészárlások áldozatai hozzátartozóinak. Mint fogalmazott, ezek „az ország békebeli történelmének legnagyobb tragédiái”. (A belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában május 3-án kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosságban pedig 9-en meghaltak és legalább 13-an megsérültek.)

A belügyminiszter elleni bizalmatlansági szavazást illetően a frakcióvezető elmondta, „az általa vezetett képviselői csoport nem látja a jogalapját a belügyminiszter felmentésének. Nem világos ugyanis, milyen felelősség terheli a tárcavezetőt a közelmúlt tragédiáinak vonatkozásában”.

Pásztor „sokkal fontosabbnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a belügyminisztérium kötelékében sokkal nagyobb számban legyenek jelen a nemzeti kisebbségek tagjai. Rávilágított arra a tíz évvel ezelőtt módosított törvényre is, miszerint a rendőrség, illetve a tűzoltóság vonatkozásában a kettős állampolgárság nem zárja ki a munkavállalást”. A Véemesz politikusa „reményét fejezte ki, hogy a részarányos foglalkoztatás elve ezen a területen is hatékonyan megvalósul”.

A junior Pásztor a VMSZ képviselőcsoportja nevében „teljes mértékben támogatta Bratislav Gašić belügyminisztert, mint ahogyan az Ana Brnabić által irányított teljes kormányt is”, ezért nem szavazták meg a bizalmatlansági indítványt.

A „politikus” ezúttal is „hozta a kötelezőt”. Szerb nyelvű felszólalásában megtalálható a VMSZ szégyenletes, a Szerb Haladó Pártnak (SNS) a magyar közösségre hátrányos politikájának, kormányának és belügyminiszterének minden fenntartás nélküli támogatása. Olyan körülmények között is, amikor Belgrádban és a szerbiai városokban hétről-hétre tömegtiltakozások vannak a jelenlegi hatalom vezetői és intézményromboló politikája ellen.

A VMSZ, amikor természetellenes szövetségre lépett a SNS-vel – pontosabban a szenior Pásztor Aleksandar Vučić szerb önkényúrral – hatalombukás esetére, amire remélhetőleg nem sokáig kell már várni, megpecsételte a saját és a káderei sorsát!

A magyar közösséget is megszégyenítő beszédből az is kitűnik, hogy – „a tíz évvel ezelőtt módosított törvény” ellenére – a részarányos foglalkoztatás sehogy nem valósul meg a rendőrségi alkalmazottak és a tűzoltóság között sem. Ez azt is jelenti, hogy a képviselő – a túl hosszúra nyúlt mandátuma alatt – ez ügyben sem ért el semmit. Nem a rajzfilmekből ismert Calimero módjára kell mondani, hanem megvalósítani! Erre viszont már képtelen!

 

 

Június 21-23.

Előre magyarok, majd én hátra maradok!?

 

Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere, Szabadka Polgári Mozgalmának (PGS-SZPM) június 21-ei sajtótájékoztatóján (a SZPM nevében) „felszólította a szabadkaiakat, hogy szombaton (június 24-én – B. A.) 18 órakor menjenek el a Jadran elé tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben. Mint mondta, nem a Szabadka Polgári Mozgalma szervezi, ellenben teljes mértékben támogatja az erőszakellenes tiltakozásokat.

Két nappal később sajtóközleményben fordultak a nyilvánossághoz az erőszakellenes tüntetés szabadkai szervezői.

– Lépten-nyomon erőszakba botlunk: az utcán, a tájékoztatási eszközökben, a munkahelyen, az intézményekben. Ez a valóság május elején a lehető legszörnyűbb módon sújtott le ránk. Attól a pillanattól kezdve mindannyiunk számára világossá vált, hogy ez az ország örökre megváltozott. Nem várhatjuk, hogy elmúljon, mert a legrosszabb már bekövetkezett – írja egyebek mellett a közleményben, amelyet a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP), a Néppárt (NP) és a Szabad Polgárok Mozgalma (PSG) városi szervezetei írtak alá.

– Szabadka Polgári Mozgalma korábban közölte, hogy nem vesz részt a tiltakozó megmozdulás szervezésében, de teljes mértékig támogatja azt. Az ellenzéki képviselőcsoport arra kéri a polgárokat, hogy vegyenek részt a tüntetésen – írja a közleményt tartalmazó írás alatt.

A szabadkai tiltakozások szervezőinek közleményét Szabadka Polgári Mozgalma (amelyik nevében Maglai nyilatkozott) miért nem írta alá?

Maglai Jenő arra biztatta, „szólította fel a szabadkaiakat”, hogy menjenek el „tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben”. Nem veszünk részt a szervezésben, de ti csak menjetek el? „Szombaton a szabadkaiak is menjenek el tüntetni!” A SZPM teljes mértékig támogatja azt – mondta.

Azt azonban nem részletezte, hogy a tiltakozás „támogatása” miben nyilvánul meg. Elvi, szóbeli bátorításban, vagy a személyes részvételben is?  Nem mondta, hogy ő is elmegy tüntetni, hogy ott lesz!

Az ellentmondásos sajtóinformációból (amelyben a mozgalom rövidítése is téves – SZMP) sajnos nem derül ki, hogy a SZPM és a vezetői végül részt vettek-e a tiltakozáson, vagy otthon maradtak. Előre magyarok, majd én hátra maradok!?

Félős, tehetetlen ellenzékkel Szerbiában egyhamar nem lesz hatalomváltás!

 

2023. július 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább