2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Korhecz Tamás a VMSZ álláspontját támogatja?

Nincs felelős a népességfogyásért?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Korhecz Tamás a VMSZ álláspontját támogatja?

A VMSZ az alkotmánybírói székkel vásárolta meg Korhecz Tamást, aki 2015-től a túlságosan hangos ellenzéki szervezet, a Magyar Mozgalom (MM) egyik vezéregyénisége volt. „2015. augusztus 20-án a VMSZ-szel szemben létrejött MM egyik alapítója, majd társelnöke lett. Alkotmánybíróvá választása után lemondott az MM-ben betöltött tisztségeiről.” (A háttéreseményekhez tartozik, hogy a VMSZ-ből 2016 februárjában 82 tagot kirúgtak, mert ellenezték a Szerb Haladó Párttal való együttműködést.) A csúfos árulást a Magyar Mozgalom nem is tudta kiheverni, 2022 végén „felfüggesztette tevékenységét”. Most, hogy közeledik alkotmánybírói mandátumának a vége, Korhecznak ismét szüksége lesz Pásztor István támogatására, mert különben munka nélkül marad? Az egyébként néma alkotmánybíró ezért szólalt meg a furcsa „karcolat” erejéig? Bozóki Antal:

Bort iszik, vizet prédikál.

Magyar szólás

 

A 2022-es népszámlás lesújtó adatairól, miszerint az utóbbi évtizedben eddig nem tapasztalt mértékben, 70 ezerrel (27,36 százalékkal) csökkent a délvidéki/vajdasági magyarok lélekszáma, nem sok írás, kommentár jelent meg a sajtóban. Az is az ellenzékinek számító médiában.

Az április 28-án közzétett nemzetiségi adatokkal foglalkozó, „döbbenetet tükröző jegyzeteket, a vádakat és védekezéseket, de az alaposabb tanulmányokat is arról, hogyan jutott el a vajdasági magyarság létszáma közel félmillióról jóval kétszázezer alá – egyre gyorsuló ütemben”, a Szabad Magyar Szó gyűjtötte össze. A szám szerint 22 cikket tartalmazó dosszié itt található: https://szmsz.press/hirfolyam/kozeletunk-dossziekban/nepfogyatkozas-dosszie/

A felelősséget az előállt helyzetért a „magyar érdekvédők” (értsd Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ vezetősége) közül senki nem vállalta!

Pásztor István pártvezér és pártjának az elnöksége nem tartotta szükségesnek, hogy megszólaljon a magyar közösséget drámaian sújtó problémáról, hanem a „sajtószolgálata” által közölte a nyilvánossággal az álláspontját, miszerint „a VMSZ nem érzi magát a népszámlálási adatok okozójának”.

Másutt kifejtette hirtelen jött új elméletét, hogy szerinte nem a létszám a fontos, hanem a lélek, a büszkeség. – A magyarság nem a test, nem a vér, hanem a lélek kérdése! – mondta Pásztor pártjának kishegyesi (május 20-ai) tisztújító közgyűlésén. Holott sikertelen politikusként azonnal be kellett volna nyújtania a lemondását.

Korhecz Tamás szerb alkotmánybíró Pusztulás és cinkos némaság címmel írt „karcolatot a népszámlás margójára” a Családi Kör 2023. június 22-ei és 29-ei számában.

– Hiszem, hogy minden nemzetben gondolkodó, a magyar nemzetért aggódó és cselekvő embert letaglóztak a 2022. évi szerbiai népszámlálás adatai. A demográfiai pusztulásunk, a fogyásunk mértéke nemcsak a józan szakmai várakozásokat múlta felül, de történelmi léptékben is rekordméretű volt. Az elmúlt 11 évben, amikor mindvégig béke volt, nőtt a GDP, nőttek a bérek, a magyar–szerb barátság történelmi csúcsokat ostromolt, nagyobb mértékben fogyott a magyar, mint bármikor előtte – írja Korhecz az idézett írás első részében.

– Nemcsak az elmúlt száz év legnagyobb pusztulását kellett megélnünk, de azzal is szembesülnünk kell, hogy a magyar jobban fogyott számos, nálunk minden tekintetben kedvezőtlenebb helyzetben levő szerbiai nemzetiséghez képest is! – tette hozzá.

Megállapítja, hogy „a médiánkban, beleértve a közösségi médiát is, a fogyásunk és pusztulásunk számszerűsített kimutatása nem indított el semmiféle vitát, párbeszédet, ötletelést, kiútkeresést, de puszta véleménycserét se”.

Azt a következtetést vonja le, hogy „a megnyilatkozások egy része legalább arra rámutatott, hogy a fogyásunknak két fő generátora azonosítható, a gyermekvállalási hajlandóság állandó csökkenése, valamint a migráció, az elvándorlás”.

Korhecz az írása első részében főleg a népfogyatkozás „helyes diagnózisának a felállításával” foglalkozik.

Szerinte „az okok között kétségtelenül azonosíthatunk néhányat, ezek a kisebbségi lét okozta hagyományos frusztrációk, a határtérségben, a peremtérségekben való lét bizonytalansága, az esélyegyenlőség hiánya, az autoriter, vezérelvű politikai rendszer fojtogató légköre, a szabadságjogok hiánya, a lehetőségek és a mesterségesen (is) gerjesztett igények közötti feszültség, a család ősi intézményének a válsága, a falvak elsorvadása stb.”.

A „vajdasági magyarság demográfiai katasztrófája” a „globalizációra” és a „változó értékrendre vezethető vissza” – véli cikkében.

– A vajdasági magyar a nagyobb vásárlóerő reményében külföldre távozik, de legalábbis oda vágyik. […] A vélt vagy valós szükségletek és a lehetőségek között nyíló olló tömegesen arra ösztönzi a magyarokat, hogy házat/hazát változtassanak – írja Korhecz.

Az írás csaknem érdektelen folytatását Korhecz ezzel a gondolattal zárja: „Elhitették az emberekkel, hogy szabad akaratukból és saját érdeküket követve szolgálják a növekvő gazdaságot, a milliárdosok határtalan birodalmát. Ennek a szolgálatnak vált áldozatává 69 ezer magyar ember tizenegy év alatt. Aki nem hiszi, járjon utána.”

Lehet-e Korhecz Tamásnak (Szabadka, 1967) hinni, vagy járjunk utána?

Az írás legnagyobb hibája, hogy a „demográfiai katasztrófát” kiváltó okok között egy szóval nem említi meg a Szerbiában elharapózott maffiózó viszonyokat, a hatalom privatizáló és zsarnoki uralmát a gazdaságban és az intézményes életben, de az államapparátusban részes VMSZ és személyesen Pásztor István szerepét se ennek a banánköztársaságnak a kialakításában!

A „karcolat” mintha a VMSZ sajtószolgálati közleményét igyekezne alátámasztani, amely a drasztikus csökkenés okait abban látja, hogy „a vajdasági magyar közösség elöregedő közösség, hosszú évtizedekre visszamenően a demográfiai mutatók negatívak, a mortalitás számai többszörösei a születéseknek, ami egy tizenkét éves periódusban számarányaiban jelentősre duzzad és a nagy fogyás jelentős részét teszi ki” (5. pont). Hogy ennek mik az okai, arra viszont nem tér ki.

– Eddig se úgy keltünk reggel, hogy a feltételezett lélekszám határozta volna meg eltökéltségünket, politikai szándékunkat, a közösség tagjainak segítését és ezután se a szám ismerete fogja mindazt befolyásolni – írja a pártközleményben (11. pont).

Ezek szerint, a VMSZ-nek nem fontos, hogy a magyar közösség mennyi embert számlál? Semmilyen felelőssége nincs a vezetőségnek, legfőképpen pedig Pásztor István pártvezérnek azért, hogy csaknem egyharmadával lettünk kevesebben?

Korhecz (Véemesznek falazó) állásfoglalása talán annak tudható be, hogy sohasem szakadt el teljesen ettől a párttól. A VMSZ „támogatásával fontos pozíciókat kapott”. (2004–2010 között jogalkotási, közigazgatási- és nemzeti kisebbségi titkár – miniszter volt, 2006–2008 között a tartományi kormány alelnöke, majd – a párt Magyar Összefogás listáját vezetve – a Magyar Nemzeti Tanács elnöke lett – 2010-14 között.)

Éppen Pásztor István kegyelméből került a jól fizetett alkotmánybírói munkahelyre is, annak ellenére, hogy egyetlen napot nem töltött bírói sem ügyvédi munkahelyen! – 2016. december 17-én 9 évre szerbiai alkotmánybíróvá választották a VMSZ jelöltjeként – írja az életrajzában. Ilyesmi csak Pásztor-országban és Magyarországon lehetséges, ahol a Fidesz támogatásával bármi elérhető!

Ennél az apróságnál azonban sokkal nagyobbat csattant a vajdasági magyarság történetében az a gyászos tény, hogy ő elfogadta ezt a posztot a VMSZ tenyeréből, miközben épp az ellenzéki mozgalom élén konfigurált.

 

A VMSZ az alkotmánybírói székkel vásárolta meg Korhecz Tamást, aki 2015-től a túlságosan hangos ellenzéki szervezet, a Magyar Mozgalom (MM) egyik vezéregyénisége volt. „2015. augusztus 20-án a VMSZ-szel szemben létrejött MM egyik alapítója, majd társelnöke lett. Alkotmánybíróvá választása után lemondott az MM-ben betöltött tisztségeiről.” (A háttéreseményekhez tartozik, hogy a VMSZ-ből 2016 februárjában 82 tagot kirúgtak, mert ellenezték a Szerb Haladó Párttal való együttműködést.)

A csúfos árulást a Magyar Mozgalom nem is tudta kiheverni, 2022 végén „felfüggesztette tevékenységét”.

Most, hogy közeledik alkotmánybírói mandátumának a vége, Korhecznak ismét szüksége lesz Pásztor István támogatására, mert különben munka nélkül marad? Az egyébként néma alkotmánybíró ezért szólalt meg a furcsa „karcolat” erejéig?

A Szabad Magyar Szó Facebook oldalán a cikk alatti kommentekből azonban kitűnik, hogy „a nép nem felejt”. (https://www.facebook.com/profile/100063774311841/search/?q=korhecz%20tam%C3%A1s).

A 49 hozzászólás és a 16 megosztás jelzi, hogy a „karcolat” felkorbácsolta a kedélyeket és a vajdasági magyarságban van még szellemi és erkölcsi potenciál helyre tenni a dolgokat. A hozzászólások rámutatnak az alkotmánybíró írásának hiteltelenségére:

– Van abban valami tragikusan röhejes, amikor a Jézust 30 ezüstért eláruló Júdás amiatt sajnálkozik szívhez szólóan, hogy felakasztották szegény párát.

– Jó is lenne az írás csak nem az Ő tollából! Ha valaki adott egy jó nagy pofont a vajdasági magyarságnak, akkor az Ő maga, hátba szúrta a volt párttársait egy jó kis munkahely miatt! Ezért minden, amit leírt, hiteltelen, mint Ő maga is!!

– Ha az embert csalfa hátszéllel felröppentik a hegy tetejére, könnyen osztja onnan az igét a völgylakóknak, hogy kellene ellenszélben kúszni-mászni felfelé.

– Korhecz globalizáció-kritikusságával egyetértek, csak számomra nem hiteles, mert anno 9 évre ő is a havi 400 ezer dináros fizetést választotta, és nem a közösségért való harcot.

– Ha nem lenne globalizáció, online munkalehetőségek stb., egy csomóan a még itt élők közül már nem lennének itt.

A nők nem azért nem szülnek (mellesleg, a gyerekvállalás azért kicsit bonyolultabb a megszülésnél, és ahhoz azért a hagyományos értékrend szerint, amihez annyira ragaszkodunk, kell egy férfi is) mert agyba-főbe dolgozni szeretnének.

Tegye fel a kezet vagy nyomjon egy szomorú szmájlit aki nem szereti a pénzt!

Böjte Csabát idézni az utóbbi pár hónapban napvilágot látott hírek után enyhén szólva sérti a jó ízlést.

– A valóságban és a gyakorlatban annyira távol van Tamás az átlag vajdasági magyarok életkörülményeitől, hogy ettől válik hiteltelenné a számonkérése a nép felé.

– Amúgy (K. T.) aktív résztvevője a Magyar Szó pártlappá züllesztésének 2012-ben.

– A „bort iszik és vizet prédikál” tipikus példája. Képmutató és hamis.

– Tamás! Te saját magad árultad el és nem is egyszer! A szememben már akkor sem voltál ember, amikor a VMSZ kegyeltje voltál, aztán szembefordultál velük, de azt sem igazán, mert Te sok mindenről tudtál mégsem szólaltál meg csak hintetted a port a semmibe! Végül egy fotelért elárultad saját magad! Egy petákot sem adnék a bőrödért!

– Ezzel az írással is csak szembe köpte Tamás magát... Szánalmas...

– Nem hiszem, hogy ez probléma volna Korhecz úrnak. Fő az, hogy elárulva a Magyar Mozgalmat és a vajdasági magyarokat, a VMSZ és a szerb haladók mellé állt, hogy megvalósíthassa élete álmát, az Alkotmánybíróság tagja legyen – írták a kommentezők.

 

„Aki nem hiszi, járjon utána?” Milyen kedélyes, mesés felhívás egy komor, tragikus ügyben! Bizony nem hittük és a kommentekből is az a tanulság, hogy Júdásoknak ne higgyünk.

 

2023. július 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább