2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Mi maradt az önbecsülésből?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Mi maradt az önbecsülésből?

„Mi felelősséggel és elszámolással a vajdasági magyaroknak tartozunk” – mondja Pásztor. A felelősségből eddig nem valósult meg éppen semmi. Lépten-nyomon csak a felelőtlenséget és a hatalommal való visszaélést látni – a pártelnöktől kezdve, aki azért sem akaródzik felelősséget vállalni, hogy az utóbbi évtizedben – vagyis az elnökösködése alatt – 70 ezerrel csökkent a vajdasági magyarok lélekszáma! Miféle önbecsülésről beszél a pártelnök? Egy demagóg politikus mindig arról beszél, aminek pont a fordítottja igaz? Bozóki Antal:

Nem vehetik el az önbecsülésünket, ha mi nem adjuk oda.

Mohandász Karamcsand Gandhi

 

Május 19.

Mellébeszélés, szalmacséplés

 

Plenáris ülést tartott Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF). A testület a kárpátaljai magyarsággal szolidarizáló állásfoglalást fogadott el.

Az ülésen jelen volt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) mindegyik szerb parlamenti képviselője, „mint KMKF tagok”, Pásztor Bálint frakcióvezető, Kovács Elvira, Ökrész Rozália, Újhelyi Ákos és Újvári Zsombor, valamint Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke és Deli Andor a Fidesz/Véemesz vajdasági képviselője is.

– Beszámoltunk a vajdasági magyarság helyzetéről és megállapítást nyert, hogy autonómia-építésben és a többséggel kialakított, kölcsönös megbecsülésen alapuló viszonyt tekintve mi, vajdasági magyarok jutottunk a legmesszebb – írta Pásztor Bálint a Facebook oldalán.

Nem tudni, hogy pontosan miről számolt be, mit mondott a vajdasági magyarság helyzetéről a junior Pásztor a KMKF ülésén, mivel erről még a Magyar Szó nevű pártújság sem írt.

Létezik ugyan egy 4:40 perces videó a YouTube-on, de ebben is csak közhelyeket mondott: „A Vajdasági Magyar Szövetség a legutóbbi választásokat követően is a kormánykoalíció (Szerb Haladó Párt – SNS és Szerbiai Szocialista Párt – SPS – B. A.) tagjává vált. Nyolc államtitkárral rendelkezünk. Magyarország és Szerbia stratégiai együttműködésről szóló államközi szerződést kötött egymással. Ezt becikkelyezte mindkét parlament. Szerbiának mindösszesen hét országgal van ilyen stratégiai együttműködésről szóló megállapodása. Az egyik Magyarország és ez nekünk, vajdasági magyaroknak mindenképpen előnyünkre válik”.

Az, hogy „az autonómia-építésben a vajdasági magyarok jutottak a legmesszebb”, korántsem jelenti azt, hogy messzire jutottunk. Pontosabban az önkormányzattól még olyan messze vagyunk, mint Makó Jeruzsálemtől!

Most már egypárti (Véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács regnál, amelynek legfőbb tevékenysége a magyarországi pénzek elosztása, a pártalapú káderkinevezések és a magyar nyelvű sajtó teljes lezüllesztése. Szép kis autonómia!

A vajdasági magyarokat illetően, a KMKF legutóbbi ülésén is folytatódott a mellébeszélés, a hamis helyzetkép propagálása. Kutyából nem lesz szalonna! Ezért bizony kár volt ennyi Véemeszesnek az adófizetők pénzén Budapestre utazni. Kirándulni járnak oda?

 

Június 4.

Mi maradt az önbecsülésből?

 

A Magyar Országgyűlés június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a 2010. évi XLV törvénnyel. A Magyar Nemzeti Tanács – a Magyar Országgyűlés döntése alapján – 2011. szeptember 16-án ezt a napot a vajdasági magyarság jeles napjává nyilvánította.

Királyhalmán a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplomban, illetve a templomkertben ünnepelték meg a magyar összetartozás napját. Mint ismeretes, 2012-ben itt az összetartozás szimbólumaként egy almafát ültettek, és immár tizenharmadik éve ezen a helyszínen rendezik meg a Trianoni békediktátum évfordulójára rendezett vajdasági központi megemlékezést – számol be a Magyar Szó nevű Véemeszes újság.

Ünnepi beszédet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mondott.

– Az elmúlt több mint száz évben úgy maradtunk meg, hogy összekapaszkodtunk. A 2010-ben elfogadott, a nemzeti összetartozásról szóló törvény visszaadta az önbecsülésünket. Azt mutatta meg, hogy nem vagyunk egyedül, hogy az anyaország segít bennünket abban, hogy a szülőföldünkön jól, a velünk együtt élőkkel együttműködve, az akadályokat leküzdve, méltón, nemzeti hovatartozásunkat büszkén vállalva éljünk. Az önbecsülés azt jelenti, hogy tisztában vagyunk emberi értékeinkkel, és az itt élő magyarok sorsát velük, az ő bizalmuknak köszönve, demokratikusan megválasztott képviselőik által, az önbecsülés mentén kívánjuk alakítani. Mi felelősséggel és elszámolással a vajdasági magyaroknak tartozunk, akikkel sorsközösségben élünk. Ez a felelősség nem jogosít fel bennünket arra, hogy akár politikai, vagy szakmai önállóságunk, akár a nemzeti önrendelkezésünk a többségi nemzet természetes fölénye, vagy az anyaországi jóakarat vagy elnyomó tolerancia áldozatává váljon – fogalmazott ezúttal is zavarosan Pásztor István.

A királyhalmi eseményről tudósító pártlap újságírója cikkének – Pásztor István eszmefuttatása alapján – a nemzeti összetartozás napja helyett – „Az „önbecsülés napja” címet adta, mintegy szükségtelenül és főleg alaptalanul átkeresztelve ezt a napot.

Az önbecsülést növeli, vagy inkább közösségmegalázó, ha a Pásztor pártja, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a képviselői nem állnak ki a magyar közösség jogainak érvényesüléséért?

Mi másnak lehet nevezni, mint megalázónak, hogy a VMSZ a Szerb Radikális Pártból (SRS) kivált haladó nacionalista párttal (SNS) és Slobodan Milošević háborús bűnökkel vádolt szerb önkényúr Szerb Szocialista pártjával (SPS) együtt vesz részt a hatalom gyakorlásában, amely ellen a tömegek már csaknem két hónapja tüntetnek országszerte? Azt, hogy a pártelnök fia, a junior Pásztor (Bálint), a tömegtüntetések ellenére bejelenti: „Az ellenzék által, a belügyminiszterrel szemben benyújtott bizalmatlansági indítvány kapcsán ismertettem a Vajdasági Magyar Szövetség álláspontját. A kormánykoalíció részét képezzük, így az indítvány ellen fogunk szavazni”.

Az önbecsüléshez tartozik-e például az, hogy a VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; hogy kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően; hogy január 27-én Délvidék összes iskolájában, így még azokban az iskolákban is, amelyekben az abszolút többséget magyar diákok képezik, a zenetanárok által vezényelt iskolakórusok kötelezően éneklik a ultranacionalista nagyszerb dalt, az ún. Szent Száva-himnuszt; hogy 1944-45-ös újvidéki események ártatlan áldozatainak a mai napig nincsen emlékműve, stb.

Ez lenne a Pásztor-féle önbecsülés?

„Mi felelősséggel és elszámolással a vajdasági magyaroknak tartozunk” – mondja Pásztor. A felelősségből eddig nem valósult meg éppen semmi. Lépten-nyomon csak a felelőtlenséget és a hatalommal való visszaélést látni – a pártelnöktől kezdve, aki azért sem akaródzik felelősséget vállalni, hogy az utóbbi évtizedben – vagyis az elnökösködése alatt – 70 ezerrel csökkent a vajdasági magyarok lélekszáma!

Miféle önbecsülésről beszél a pártelnök? Egy demagóg politikus mindig arról beszél, aminek pont a fordítottja igaz?

2023. július 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább