2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Milyen vizet iszunk Tordán?

Itt senki semmiért nem felelős? Avagy hogyan lesz az 5.000-ből 500?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Milyen vizet iszunk Tordán?

A tordai állapotok az egész társadalom körülményeit is tükrözik kicsiben. A magyar közösség leépülésének/leépítésének ékes példája ez! A lakosok hivatalosan nem követelik a jogaik érvényesítését, csak egymás között duzzognak, elégedetlenkednek. Miközben maréknyi maradt belőlük. Nem azt mondják, hogy meneszteni kell a vezetőséget, hanem azt, „ha ezek elmennek, még rosszabb lesz”. A mulasztásokért itt senkit nem vontak/vonnak felelősségre. Senki semmiért nem felelős? A helyi vezetésnek nem, hogy valamilyen terve, de még csak halvány elképzelése sincsen a helyzet megváltoztatására, javítására, a fejlődésre! Ami felébresztené a reményt, hogy „Van jövő”! Ilyen hozzáállással nem lehet előre haladni, jövőt építeni! Nem kell csodálkozni, hogy a lakosok az elvándorlást választják! Hajrá, VMSZ! Bozóki Antal:

Ne gyere vissza fiam,

még mindig aranykorszak van.

Milan R. Simić

 

Az utóbbi években – amióta nyugdíjas lettem – a nyári időszakot általában a bánsági magyar szigetnek számító faluban, (Torontál)tordán töltöm.

A tanulmányaim és a munkám miatt a városban éltem, de kapcsolatom a szülőfalummal soha nem szakadt meg. Így, közelről láthattam falum múlt századi, hatvanas-hetvenes évekig tartó fejlődését, lakóinak jólétét, majd a kezdődő hanyatlását, gazdasági és egyéb téren való leépülését, pusztulását, lakosai számának folyamatos csökkenését, elvándorlását.

A negatív folyamat az 1960-as években kezdődhetett, amióta (1960-tól) közigazgatásilag Begaszentgyörgy községhez tartozik. (Ezt megelőzően önálló közigazgatási egység volt.)

Az egykor gazdag, virágzó falu lakosságát, amely 2002 előtt „még 5000 embert számlált”, már csupán 600-700-ra becsülik.

A 12 településből álló Begaszentgyörgy község összes lakóinak száma – a 2022. évi népszámlálási adatok szerint – 13.412, ami a 2011. évi adatokhoz képest 3.429-el kevesebb, akkor ugyanis 16.841 embert számoltak meg.

A magyarok száma a községben jelenleg már csak 2 286, illetve a lakosság 17,04 százaléka (a 2011. évi népszámláláskor 3.371, illetve 20,02 százalék volt). Magyar többségű falunak a községben most már csak Magyarittabé, Torda és Tamásfalva számít.

Torda évről-évre való leépülése, tönkremenetele, nemzeti összetételének változása (mostanában már kínaiak is vesznek házat a faluban) úgyszólván szemlátomást történik. Ez vélhetően a környező falvakra is érvényes. A faluban évtizedekre visszamenőleg nem volt jelentősebb befektetés. (A székek és a nyílászárók cseréjére a Művelődési Otthonban is magyarországi pénzekből került sor.)

A lakosságot gyötrő problémákról több alkalommal is írtam, sürgetni igyekeztem a megoldásukat. Legutóbb Torda – falu, ahol leáll az élet (2022. július 12-én) címmel nyílt levelet intéztem a Vajdasági Magyar Szövetség Elnökségéhez (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanácshoz (MNT).

Egyebek mellett javasoltam, hogy a tordai Helyi Közösség Tanácsa (HKT) kezdjen el érdemben foglalkozni a falu és az itt élő lakosság életét megnehezítő, zavaró problémákkal, készítsen ezekről (elsőbbség) listát és kezdjen hozzá a hatékony megoldásukhoz. Mielőtt még a falu – a munkalehetőségek hiánya és a sehogy nem javuló, pontosabban folyamatosan rosszabbodó életkörülmények miatt – teljesen el nem néptelenedik.

Mondani sem kell, mint ahogy általában lenni szokott, levelemnek semmilyen eredménye nem lett.

A VMSZ és az MNT vezetői általában csak akkor jelennek meg – az egyébként a párt (pontosabban Pásztor István elnök) káderei, vagy a párthoz közeli személyek által irányított – Tordán, ha valamilyen ünnepség vagy művelődési esemény, közpénzen szervezett „eszem-iszom, dínomdánom” van a faluban, ami leginkább értelmetlen tűzijátékkal fejeződik be, és a sajtó is csak akkor cikkezik róla. Táplálva ezzel is a hamis illúziót, hogy „Van jövő!”, miközben semmit nem tesznek annak érdekében, hogy legyen is.

A múlt héten, pontosabban június 17-étől kezdődően előbb akadozott, majd 19-én teljesen megszűnt Tordán a központi vízellátás és csak 22-én délután állt helyre. Közben a napi hőmérséklet elérte a 35 fokot is!

Nagy problémát okozott ez nem csak a falu lakosainak, de az állatok ellátásában is. A jószágok szomjaztak! Horror!

Arról, hogy mi történt a vízellátással, és hogy mikor fog helyreállni a szolgáltatás, egyetlen hiteles információ nem jelent meg a Helyi Közösség honlapján!

Az illetékesek csak június 22-én 10:25-kor tartották érdemesnek – ekkor már bizonyára az egyre türelmetlenebb és mérgesebb polgárok nyomására, hogy értesítsék a helybelieket: „A központi vízellátás helyre fog állni a mai nap folyamán. Az illetékesek dolgoznak a probléma megoldásán”. A közlemény nem a Helyi Közösség oldalán, hanem a Facebookon jelent meg! De mennyien használják egyáltalán a faluban a számítógépet?

A Helyi Közösség oldalán továbbra sem találni egyetlen/semmilyen információt, hogy valójában mi is történt a központi vízvezetékkel! Az oldal Helyi Közösség rovatában csak a HKT 2021-ben megválasztott összetétele (Dobai János & Co.) található. A testület munkájával kapcsolatban azonban sehol egyetlen információ! Még a HKT Alapszabálya sincs ott!

Az oldal Hírek rovatában az utolsó bejegyzés a 2021. szeptember 18-án megtartott (!!) Kukoricafesztivál eseményeinek a programja! Az alján pedig ez áll: COPYRIGHT BY DOBAI RÓBERT, vagyis a szerzői jog Dobai Róbertet (a helyiek szerint Dobai János „polgármester” fiát) illeti meg, akármit jelentsen is ez. Nincs itt valami érdekütközés?

Nagy kérdés az is, hogy Dobai János (sok éve) „polgármester” intézkedett-e, tett-e bármit is a csapvíz biztosításának gyors megoldása érdekében?

A nyugdíjas polgármester – aki az egypárti (Véemeszes) Magyar Nemzeti Tanács tagja is – ha valami probléma adódik a faluban, általában azt mondja: „nem az én hatáskörömbe tartozik”, miközben a falu minden ügyében el kellene járnia! Minek az ilyen alkalmatlan „polgármester”, aki még azt sem tudja, mi a teendője?

A helyi önkormányzatról szóló törvény 74. szakasza 8. bekezdésének 4. pontja szerint a helyi közösség tanácsa „intézkedéseket javasol a kommunális és egyéb tevékenységek fejlesztésére a helyi közösség területén”.

Nem Dobainak és a(z általa választott) HKT-ának kellett volna idejében gondoskodni arról, hogyan lehet megoldani a falu vízellátását a jelenlegi rendszer esetleges meghibásodása esetén? Már csak azért is, mert ez már korábban is többször előfordult. Senkit nem terhel semmilyen felelősség ezért? Nem kellene ezt kivizsgálni?

A Torda vízellátásával (2019 óta) a begaszentgyörgyi EKOC Kommunális-lakásügyi Közvállat (EKOC) van megbízva. Ez a vállalat sem tartotta azonban szükségesnek, hogy a falu lakosait értesítse a szolgáltatás leállásról, sem arról, hogy mikor indul újra. Sőt, hívásra még a telefont sem vették fel! Azt meg ne is említsük, hogy ciszternákat sem biztosított a lakosság vízellátására. Vannak-e ilyen ciszternái egyáltalán?

Helybeli információ szerint a javítást végző (szabadkai) vállalat két napig nem volt hajlandó kiszállni és elvégezni a javítást, mivel az EKOC az egyik korábbi javítás összegét nem fizette ki. Miután ez megtörtént, a hibát mindössze néhány óra alatt elhárították.

Ebből arra lehet következtetni, hogy tordaiak az EKOC miatt voltak csaknem négy napig víz nélkül! Felelősségre vonnak-e ezért bárkit is? Aligha. Senki semmiért nem felelős?

A vízellátás problémája során felvetődött a kérdés, hogy egyáltalán milyen vizet is isznak Tordán? 

A Helyi Közösségének oldalán találni a testület titkárának (miért nem az elnökének, a „polgármesternek”?) az aláírásával ellátott, az említett EKOC igazgatónak címzett 2022. december 6-ai szerb nyelvű (50-12/2022 számú) levelét, pontosabban „az ivóvíz, a kútrendszer és a vízvezeték hálózat karbantartására, tisztítására” irányuló „követelést” (a fenti fotón).

Valakinek esetleg eszébe juthatott, hogy ebből bizony probléma is lehet. Bűnvádi feljelentésre kerülhet sor a víz szennyezése (a szerbiai Büntető Törvénykönyv 258. cikke), illetve környezetszennyezés miatt (a BTK 260. cikke), vagy a környezetvédelmi intézkedések elmulasztásának alapos gyanúja miatt (a BTK 261. cikke).

A levélben ez áll:

„A Helyi Közösség Tanácsának 2022. december 5-ei záradéka alapján fordulunk Önökhöz, azzal a követeléssel, hogy végezzék el a víz elemzését, a rendszer ellenőrzését a kútnál, és hogy tisztítsák meg az egész rendszert, valamint alkalmazzanak megfelelő fertőtlenítőszert.

Mindezt a polgárok panaszai alapján kérjük, mivel a tordai ivóvíz többé nem elviselhető, erős szaga van, arról nem is szólva, hogy sárga színű, mint a vizelet.

Számos polgár panaszkodott hasmenésre és gyomorfájdalmakra, nagy valószínűséggel az ivóvíz miatt. A vizet takarításra, főzésre és a higiénia fenntartására is használják, nem csak ivásra, könnyen lehetséges, hogy dermatológiai problémákat is okoz a bőrön, a fenti bajok mellett.

Nem gazdagok a mi polgáraink, sokunknak nincs lehetősége, hogy minden nap tiszta ivóvizet engedjen meg magának, ezért a központi vízvezetékből kénytelenek inni ki tudja milyen vizet.

Önnek, mint az EKOC igazgatójának, menedzserének a kötelessége, hogy időben megfelelő eszközöket biztosítson a központi vízvezeték rendszeres karbantartására (a szűrők cserélésére, megfelelő só alkalmazására stb…). Úgyszintén felelős a polgárok egészségéért, akik a vizet használják, mivel havi térítést fizetnek azért.

A Helyi Közösség a jövőben rendszeres jelentést követel az EKOC Közvállalat illetékeseitől arról, hogy mikor végezte el a víz ellenőrzését, milyen a víz minősége, mikor végezték a rendszer ellenőrzését, mikor cserélték a szűrőket, mikor alkalmaztak megfelelő sót… stb.

Ugyancsak követeljük, hogy a polgárokat idejében értesítsék, amennyiben valamilyen probléma van a vízvezetékrendszerrel kapcsolatban, illetve, ha ivásra nem alkalmas a víz.”

Arról azonban, hogy az EKOC eljárt-e a követelések alapján semmilyen információt nem találni. Akkor milyen vizet is isznak a tordaiak!?

Az mondják, hogy „minden rendben van”, de vajon így van-e? Van erről bizonyíték, laboratóriumi elemzés, dokumentum?

A felettébb kellemetlen eseményből két tapasztalatot is le lehet levonni:

Az egyik az, hogy Tordán a központi vízvezeték nagyon sérülékeny. Bármikor/bármelyik pillanatban ismét elakadhat a vízszolgáltatás!

Csak egy kút látja el a falut vízzel, tehát meghibásodás esetén nincsen semmilyen alternatív megoldás a csapvízellátás biztosítására. A helybeliek ismeretei szerint úgyszintén nincsen sem tartalék elektromotor, se másik pumpa a gyors cserére. Bezzeg a szomszéd falvakban két, sőt néhol három forrás is van a vízellátás biztosítására. Tordának miért nincsen alternatív megoldása a folyamatos vízellátás biztosítására?

A másik tapasztalat, hogy a helybeli lakosság tájékoztatása sehogy nem működik! A Helyi Közösség Tanácsa vagy egyáltalán nem dolgozik, mivel a tevékenységről nem található egyetlen információ sem, vagy ha működik is, a polgárokat nem tartja érdemesnek arra, hogy tájékoztassa őket!?

Időközben megszűnt, illetve úgyszintén a Facebookra „költözött” a Helyi Televízió is, ahol (többnyire vallási és művelődési jellegű) helyi információkat, hirdetéseket is közölnek, így a falu lakosai teljesen magukra vannak hagyva a tájékozódást illetően is.

A Helyi Közösség weboldalán megtalálható az ugyancsak 2022. december 6-ai keltezésű (51-12/2022 számú), ismét csak az említett közvállat igazgatójának címzett levél „a piactér és környéke rendezésére”.

Ebben az a követelés állt, hogy „a megbízott munkások piac után rendszeresen jelenjenek meg a terepen és tisztítsák meg azt (gyűjtsék össze és vigyék el a szemetet, tisztítsák meg a WC-t).”

– Úgyszintén követeljük, hogy kéthetente egyszer jelenjenek meg a piactéren és kaszálják le a füvet, szedjék össze az ágakat, rendezzék a fákat és a bokrokat.

Mivel az EKOC, a begaszentgyörgyi 2010. évi községi határozat alapján átvette a piaci közterület használati díjának a megfizettetését, a Tanács úgy tartja, rendjén volna, ha az előbbi bekezdésből eredő más feladatokat is átvenne – áll a levélben.

Tordán nem csak az ivóvízzel és közművesítéssel van gond, számos más megoldatlan probléma is van: nincs munkavállalási lehetőség, nincs a magyar nyelvet is beszélő állandó orvos, gyógyszerész, rendszertelen a gyógyszertár munkaideje, nincs kanalizáció stb. Milyen problémákat találnának még egy esetleges átvilágítással? Mire jutnánk például a nemzeti kisebbségi jogok érvényesülésének elemzése során?!

A helyi (Vémeszes) vezetőség – a „polgármesterrel” az élén – nem tudja/képtelen ellátni a saját feladatait, de a falu (érdek)képviseletét sem a Begaszentgyörgyre központosított hivatalok felé.

A tordai állapotok az egész társadalom körülményeit is tükrözik kicsiben. A magyar közösség leépülésének/leépítésének ékes példája ez!

A lakosok hivatalosan nem követelik a jogaik érvényesítését, csak egymás között duzzognak, elégedetlenkednek. Miközben maréknyi maradt belőlük. Nem azt mondják, hogy meneszteni kell a vezetőséget, hanem azt, „ha ezek elmennek, még rosszabb lesz”. A mulasztásokért itt senkit nem vontak/vonnak felelősségre. Senki semmiért nem felelős?

A helyi vezetésnek nem, hogy valamilyen terve, de még csak halvány elképzelése sincsen a helyzet megváltoztatására, javítására, a fejlődésre! Ami felébresztené a reményt, hogy „Van jövő”! Ilyen hozzáállással nem lehet előre haladni, jövőt építeni!

Nem kell csodálkozni, hogy a lakosok az elvándorlást választják! Hajrá, VMSZ!

 

 

2023. június 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább