2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Igazgató-választási cirkusz az RTV-ben

„A klemmatizálás folytatódik”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A klemmatizálás folytatódik”

Milyen ember az, aki nem gondolja meg előre cselekedetét, és ha már döntött, nem tart ki mellette? Aki szégyeníti nem csak önmagát, de a vajdasági magyarokat is? Külön nevetséges az indoklás, „nyilvános komédia”, miszerint az igazgató bizottság ülésére „nem érkezett meg” Klemm lemondása, „így az igazgató bizottság nem tudhatott erről a döntésről”. Klemmnek nincsen telefonja? Miért hallgatnak az RTV dolgozói? Nekik mindegy? Ezzel a tettével Klemm sajnos igazolta, hogy a mostani vajdasági médiasötétség, a pártalapú magyar „tájékoztatás” egyik megalapozója, a hiteles tájékoztatás és a demokrácia egyik kerékkötője! Nevéhez tapad a vajdasági újságírás lezüllesztése, most már így vonulhat nyugdíjba. Majd ha megengedi a birkákat irányító pásztor. Bozóki Antal:

A minap folytatódott a Vajdasági RTV (RTV) körüli vezérigazgató-választási cirkusz. Sőt, újabb „mutatványokkal” is gazdagodott.

Az RTV igazgató bizottsága 2022. július 5-én Klemm Józsefet nevezte ki a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatójának. Ezt megelőzően Klemm a tartományi közmédiumban a vezérigazgató-helyettesi tisztséget töltötte be.

Klemm József (Székelykeve, 1954. február 28.), „költő, publicista, szerkesztő” – az önéletrajza szerint – „1977 és 1982 között az Újvidéki Televízió újságírója, 1982-től az Újvidéki Rádió külpolitikai szerkesztője, főszerkesztője, majd igazgatóhelyettese, megbízott igazgatója, 2011-től igazgatója”, majd a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese és megbízott vezérigazgató lett.

Klemm, tehát, a titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig főleg vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Mostanában a Magyar Szó nevű pártlap – Lovas Ildikó (Pásztor István élettársa) által is szerkesztett – Előretolt Helyőrség irodalmi-kulturális melléklet közli a verseit.

A vajdasági magyar újságírás gyökereit Klemm József „az Ideiglenes Nemzeti Tanács megalakításának évéből, 1999-ből eredezteti. Ebben a kisebbségi önkormányzatban ő maga volt a tájékoztatási megbízott. Ekkor fektették le, hogy a vajdasági magyar újságírásnak nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyarnak kell lennie”.

Klemm magyarázata szerint „ez azt jelenti, hogy a témaválasztáskor és a témafeldolgozáskor is a magyar érdekeket kell figyelembe venniük az újságíróknak.” Ebből az következik, hogy nem a szakma szabályai, a hiteles tájékoztatás a fontos, hanem „a magyar szellemiség”, vagyis az, amit Pásztor István Véemesz elnök, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök mond!

Klemm elmélete szerint az igazi vajdasági magyar újságírás 1999-től kezdődött, vagyis amikor „ő maga volt a tájékoztatási megbízott”/komisszár (1999-től 2009-ig)! A történelem mindig tőlünk kezdődik, előtte pedig tabula rasa? Ne már!

A médiaháznak – amióta Miodrag Koprivicának és az RTV igazgató bizottsága hat tagjának is két évvel ezelőtt lejárt a mandátuma – nincs vezérigazgatója.

2023. március 7-én négy ellenzéki párt és két mozgalom hivatalosan átadta a ház igazgatóválasztásával kapcsolatos követeléseit.

– Tény, hogy az RTV az elmúlt 7 évben nem végzi a rendeltetését, mert a médiaház rossz vezetési politikája miatt történelmi minimumra csökkent a nézettség és hallgatottság. Ez a vajdasági közszolgálati médium tudatos leépítésének az eredménye. A jelenlegi hatalom teljesen jelentéktelenné akarja tenni ezt a médiaházat, hogy az többé ne legyen téma. Az RTV-re igen károsan hat, hogy felhalmozódtak a költségek és az adósságok, mintegy 300 millió dinárral adósak csak a beszerzőknek. A program nézettsége jelentősen csökkent, most a statisztikai hiba szintjén van – hangzott el a médiaház az napi híradójában.

A vezérigazgatói tisztség betöltésére kiírt pályázat „két és fél hónapja zárult le”, de erről az igazgató bizottság 2023. június 20-ai ülésén sem született döntés, „mert a jelentkezők egyike sem kapta meg a szükséges többséget”.

A testület ülésén Klemm Józsefet felmentették tisztségéből, „aki személyes okokra hivatkozva nyújtotta be visszavonhatatlan lemondását”, „megköszönték a munkáját”, majd Sanja Jašarević Kužić okleveles jogászt nevezték ki új megbízott igazgatónak, „aki több mint 10 éve felelősségteljes munkaköröket tölt be a Vajdasági Rádió és Televízióban”. A döntést azonban „rövidesen meg is semmisítették”.

Az RTV igazgató bizottsága közölte, hogy két jelölt, Budimir Marković és Željko Dvožak felelt volna meg a vezérigazgatói tisztséghez szükséges feltételeknek, ám egyikük sem kapta meg a kilenctagú igazgató bizottság szükséges kétharmados támogatását. Ezért úgy döntöttek, hogy „új pályázatot írnak ki az RTV vezérigazgatói munkakörére”. Ezzel legalább további fél évre elodázták nem csak a ház vezetőjének a megválasztását, de az agóniáját is!

Sanja Jašarević Kužić megbízatása azonban „kevesebb, mint hat óráig tartott, mivel az esti órákban megsemmisítették a kinevezéséről szóló határozatot. A jelenlegi megbízott igazgatónak, Klemm Józsefnek, aki 15 nap múlva nyugdíjjogosult lesz (pontosabban már 2022. „július 6-ától nyugdíjba vonulhatott” volna), megparancsolták, hogy vonja vissza lemondását” – áll az ellenzéki pártok sajtóközleményében, amelyet a Szabadság és Igazságosság Párt [Stranka slobode i pravde], a Mozgalom a fordulatért [Pokret za preokret], a Szabad Polgárok Mozgalma [Pokret slobodnih građana] és a Vajdasági Progresszív Akciópárt [Akcija progresivne Vojvodine] írt alá.

A hírt Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője a közösségi oldalán is megosztotta, ahol azt kérdezte Pásztor Bálinttól, igaz-e, hogy az apja (Pásztor István) „az este (június 20-án – B. A.) telefonon hívta fel Klemm Józsefet és arra kérte, hogy vonja vissza a megbízott vezérigazgatói tisztségével kapcsolatos lemondását”? Válasz persze – mint általában – nem érkezett.

„A klemmatizálás folytatódik” – írja Öreg Anna bejegyzésének kommentelője.

Másnap (június 21-én) a vajdasági közmédium igazgató bizottsága közölte, hogy „Klemm   József marad a Vajdasági Rádió és Televízió megbízott vezérigazgatója”.

Az (újabb) ülésen „a vajdasági közmédium igazgató bizottsága elfogadta a lemondás visszavonását és hatályon kívül helyezte az új megbízott igazgató kinevezéséről szóló keddi (egy nappal korábbi, június 20-ai – B. A) döntést”.

A döntést a testület azzal indokolta, hogy „Klemm az RTV igazgató bizottságának ülését megelőzően írásban visszavonta korábbi lemondását, de ez nem érkezett meg az ülésre (sic!!), így az igazgató bizottság nem tudhatott erről a döntésről” – áll a közleményben.

Az újvidéki ellenzéki pártok követelik az RTV igazgató bizottsági tagjainak sürgős menesztését, akiket azzal vádoltak meg, hogy „a tartományi közmédiumból cirkuszt csináltak” – írja az N1.

– Klemm József jelenlegi megbízott vezérigazgatónak, aki 15 nap múlva nyugdíjjogosult lesz, megparancsolták, hogy vonja vissza lemondását – írja az ellenzéki pártok közleményében.

Az ellenzékiek értékelése szerint „tovább folytatódik az RTV »pénzügyi fosztogatása«, „a médiasötétség és az igazság eltitkolása az újvidéki, valamint a vajdasági helyzetről”[26].

– Ahelyett, hogy keresnék a gyanús koprodukciók kérdéseinek, a pénznek a TV (korábbi – B.A.) épületének a bérletére célszerűtlen költésének – annak ellenére, hogy az új épület kong az ürességtől –, a biztonsági és a karbantartási költségek csökkentésének a megoldását, az igazgató bizottság úgy döntött, hogy az eddigiek szerint folytatja, ezért követeljük minden tagjának a sürgős leváltását – üzenték az ellenzéki pártok.

Az RTV-ben két év sem volt elég a vezérigazgató megválasztására! Ez is jól mutatja, milyen is a rendszer! Semmit nem tudnak tisztességesen megoldani!

Klemm Józsefnek lehetősége volt, hogy most – „személyes okokra” hivatkozva – távozzon az RTV-ből és ezáltal valamilyen szinten megőrizze az integritását!

Teljesen érthetetlen és értelmetlen, hogy kinek a parancsára és miért vonta vissza a „visszavonhatatlan lemondását”. Odaszólt a nagyfőnök (Pásztor), aki telefonon rendezi/intézi az ügyeket, mint a kommunista rendszerben? A nagy fizetés fontosabb a tisztességnél? Vagy, mert a Lovas nem közli majd a verseit?

Milyen ember az, aki nem gondolja meg előre cselekedetét, és ha már döntött, nem tart ki mellette? Aki szégyeníti nem csak önmagát, de a vajdasági magyarokat is?

Külön nevetséges az indoklás, „nyilvános komédia”, miszerint az igazgató bizottság ülésére „nem érkezett meg” Klemm lemondása, „így az igazgató bizottság nem tudhatott erről a döntésről”. Klemmnek nincsen telefonja? Miért hallgatnak az RTV dolgozói? Nekik mindegy?

Ezzel a tettével Klemm sajnos igazolta, hogy a mostani vajdasági médiasötétség, a pártalapú magyar „tájékoztatás” egyik megalapozója, a hiteles tájékoztatás és a demokrácia egyik kerékkötője! Nevéhez tapad a vajdasági újságírás lezüllesztése, most már így vonulhat nyugdíjba. Majd ha megengedi a birkákat irányító pásztor.

 

2023. június 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább