2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Szerbia végre „normális ország legyen”!

Tüntetések egy erkölcsi megújhodásért

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szerbia végre „normális ország legyen”!

Ha Szerbiában netán le is csillapod(ná)nak a tiltakozások, előfordulhat, hogy egy idő után a népharag még erőteljesebben fog kitörni. A vajdasági magyar közösség sem fog erkölcsileg megújulni, amíg Pásztor és kompániája élvezi a hatalmat! Az itteni magyar közösségnek is van miért tüntetni, mert az Orbántól kapott Júdás-pénzen nem lehet megvenni egy közösség lelkét, becsületét. Előbb-utóbb meg fognak jelenni a tüntetéseken a Pásztorok távozzatok!, Le a Magyar Szó pártújsággal! feliratú táblák is, mert a legerkölcstelenebb úgy kiszolgálni a többségi hatalmat, hogy közben eladjuk a saját nemzeti érdekeinket és lezüllesztjük a közösséget. Bozóki Antal:

Június 17-én – a sorrendben hetedik alkalommal – már nemcsak Belgrádban tüntettek a polgárok a Szerbia az erőszak ellen jelszóval, hanem Újvidéken, Kragujevacon és Nišben is. – A legtömegesebb gyülekezetek voltak ezek, amilyeneket 2000 óta nem láttunk – írja a Danas.

A tiltakozások közvetlen oka a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában (május 3-án), amelyben kilenc gyerek és a biztonsági őr vesztette életét, további hét személy súlyosan megsérült, és a Mladenovác környéki falvakban történt tömeggyilkosság volt (május 4-én), amelyben 8-an meghaltak és legalább 13-an megsérültek.

A május 8-án kezdődött tiltakozásokba időközben bekapcsolódtak az egyetemi hallgatók, a bányászok, a színészek, az újságírók, a polgárok egyesületei…

A követelések változatlanok: az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) valamennyi tagjának, valamint Bratislav Gašić belügyminiszternek a lemondása, továbbá Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökség (BIA) vezetőjének a távozása, az erőszakot, agressziót és erkölcstelenséget hirdető valóságshow-k sugárzásának leállítása az országos lefedettségű televíziós csatornákon, továbbá a Pink és a Happy kereskedelmi csatorna betiltása és a köztévé (RTS) vezetőségének a menesztése.

A tiltakozásokon újabban egyre gyakrabban és erélyesebben/hangosabban hallani a szerb államfő lemondását – a Vučiću odlazi [Vučić távozz] követelőket is.

A tüntetők egyrészt nem fogadták el Vučić dialógusra szóló meghívását, másrészt Vučić a követelésekből eddig egyet sem teljesített. – A tiltakozásokat akkor állítjuk le, ha minden követelés teljesült – közölték legutóbb (június 17-én 21 órakor) az egyetemi hallgatók.

A hatalomtartók azonban nem akarják meghallani a néptömegek követeléseit. A köztársasági parlamentben folyamatban van a heves, vádaskodásokkal, a hatalmi és az ellenzéki képviselők egymás gyalázásával is terhes vita az ellenzék indítványáról, amelyben Bratislav Gašić belügyminiszter leváltását követelik.

A Képviselőházban szemet szúr a hatalomtartók nyilvánvaló időhúzása is. A Szerb Haladó Pártnak (SNS) és a szövetségeseinek (Szerbiai Szocialista Párt – SPS és Vajdasági Magyar Szövetség – VMSZ) elegendő számú képviselője van (137 a 250-ből), hogy elutasítsák a belügyminiszter leváltását, mint ahogy a többi követelést is, de a néptömegek reakciójától tartva ezt egyelőre nem merik meglépni. Feltehetően arra számítanak, hogy a tömegek előbb-utóbb kifulladnak, ráunnak a tiltakozó sétákra, vagy a nyári szabadságok közeledtével szétszélednek.

– A szervezők konkrét akciókat, valamint a gyülekezések más városokra való kiterjesztését jelentették be, a hatalom viszont a dialógusról beszél, amelyikre senki nem hajlandó, de üzeni azt is, hogy a választásokra készül – írja az Euronews Serbia portál. Az elemzők szerint a választások „többeknek ebben a pillanatban nem is felelnek meg”.

Másrészt Boško Obradović, a Dveri nevű nacionalista mozgalom vezetője arra szólította fel a tiltakozások szervezőit, hogy „a következő tiltakozás a koszovói szervek elleni erőszak miatti gyülekezés legyen”, ami – figyelemelterelésként – egyértelműen Vučićnak kedvezne.

A kiszüremlett információk szerint – az elszerbesedett VMSZ szervezésében – a magyar polgárokat külön buszokkal szállították Zentáról, Kanizsáról, Szabadkáról és Óbecséről (napidíjjal, vízzel és szendviccsel), hogy a május 26-ai ellen-mítingen támogassák Vučićot és a szerbiai kormánypolitikát a belgrádi demonstrálók ellenében. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) irányította sajtó ezt persze teljes egészében elhallgatta!

Pásztor István Bálint nevű fia, a VMSZ (egyik) alelnöke, frakcióvezetője szerb nyelvű felszólalásában egyértelműen állást foglalt a hatalmi politika mellett a szerb parlament június 15-ei ülésén, amikor hangoztatta, „a VMSZ képviselőcsoportja teljes mértékben támogatja Bratislav Gašić belügyminisztert, mint ahogyan az Ana Brnabić által irányított teljes kormányt is, ezért nem szavazzák meg a bizalmatlansági indítványt”. Ezzel is szégyenítette a pártját.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) június 16-ai közleménye szerint a VMSZ „haladó magyar hang" szintre süllyedt, nem a magyar érdekeket képviseli, hanem „csakis a saját egyéni, és a szűk pártérdekek a fontosak!”

A közösség hanyatlása miatti VMSZ-vezetőség felelősségének a megállapítása helyett „fergeteges néptánc és népdalfesztiválokat rendeznek”.

Ana Brnabić kormányfő június 21-én a képviselőházban kijelentette, hogy nem fogja javasolni Bratislav Gašić belügyminiszter és Aleksandar Vulin hírszerzési főnök leváltását – tovább irritálva az ellenzéki képviselőket.

Az ülésen azt is elmondta, hogy az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület (REM) tagjait pedig azért nem fogja leváltani, mert ez nem tartozik a hatáskörébe.

– Az egyetlen releváns dolog az az, hogy javasolni fogom-e Gašić és Vulin leváltását. De fogjuk ezt rövidre, nem fogom javasolni. Köszönöm szépen, ezzel ezt a vitát le is zárhatjuk – mondta a miniszterelnök. A kijelentése nyomán (bizonyára) még nagyobb tömeg lesz a következő tüntetésen.

Maglai Jenő, a város korábbi polgármestere Szabadka Polgári Mozgalmának június 21-ei sajtótájékoztatóján „felszólította a szabadkaiakat, hogy szombaton (június 24-én – B. A.) 18 órakor menjenek el a Jadran elé tüntetni és fejezzék ki elégedetlenségüket a jelenlegi rezsimmel szemben”.

A vajdasági magyar közösségben szinte semmilyen visszhangja nincsen a Belgrádban és más városokban zajló tömegtüntetéseknek. Az MNT – pontosabban a VMSZ – uralta sajtó úgy viselkedik, mintha nem történne semmi az országban. Ugyanúgy hallgat erről, mint arról, hogy Pásztor István felelős azért, hogy az utóbbi évtizedben 70 ezer magyarral lett kevesebb a Vajdaságban. – Flegmán vesz tudomást a belgrádi tüntetésekről – írja Végel László Lázadás – nem forradalom című jegyzetében.

Az MNT „alapította” Magyar Szó (közszolgálatú politikai napilapként) minden kommentárt mellőzve, csak úgy mellékesen tájékoztatott a hetedik tiltakozásról (is). Ezzel járul hozzá Vučić és Pásztor hatalmának a meghosszabbításához.

A pártlap június 20-ai címoldala jól példázza a pásztori (strucc)politikát: Az első oldalon azt közli, hogy „Virágzik a Tisza”, hogy „Megkezdték az árpa aratását”, és hogy „QR-kódos táblákat helyeznek el a turisztikai létesítményekre”.

A vajdasági magyaroknak nincs joguk a hiteles tájékoztatásra?! A magyaroknak közpénzeket bitorló hazugsággyárak szolgáltatják a híreket? Ilyen látványosan torzítják, hamisítják az országban-világban zajló eseményeket politikai rendeletre?! Ebben az évtizedes sötétségben semmilyen választások nem lehetnek elfogadhatóak!

A tiltakozásokon – amelyeken eddig nyíltan nem mondták ki, de nagy valószínűséggel lehet állítani, hogy – a néptömegek valójában nem elégszenek meg Vučić és káderei távozásával, rendszerváltást akarnak, az ország erkölcsi megújulását követelik. Hogy Szerbia végre „normális ország legyen, amelyben mindenki biztonságban van”.

Akárhogy is van/lesz, Szerbiában elindult a társadalmi változások követelése, amit nehezen lehet leállítani. A szervezők azt mondják „nincs visszaút, vége van”!

– Hirtelen felébredünk a mély állomból és megértjük, hogy – autokráciában találtuk magunkat, amelyben egy mániákus a haverjaival körülvéve tapossa az alkotmányt, a törvényeket, a népet, az államot. Mindannyian csodálkozunk és rámutatunk, mintha nem tizenegy éve tartana, hanem tegnapelőtt kezdődött volna. […] Soha nem késő azonban az ébredésre. Jobb későn, mint soha hangosan mondani, kivel van dolgunk. Üdvözlünk minden hangot, amely szembeszáll az állami terrorral, ez ő felettünk, mert most fontos felemelni a hangot, függetlenül attól, hogy mindannyian évek óta mindent tudunk – írja Marko Vidojković a Danasban.

Ha Szerbiában netán le is csillapod(ná)nak a tiltakozások, előfordulhat, hogy egy idő után a népharag még erőteljesebben fog kitörni.

A vajdasági magyar közösség sem fog erkölcsileg megújulni, amíg Pásztor és kompániája élvezi a hatalmat!

Az itteni magyar közösségnek is van miért tüntetni, mert az Orbántól kapott Júdás-pénzen nem lehet megvenni egy közösség lelkét, becsületét. Előbb-utóbb meg fognak jelenni a tüntetéseken a Pásztorok távozzatok!, Le a Magyar Szó pártújsággal! feliratú táblák is, mert a legerkölcstelenebb úgy kiszolgálni a többségi hatalmat, hogy közben eladjuk a saját nemzeti érdekeinket és lezüllesztjük a közösséget.

 

2023. június 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább