2023. szeptember 30. szombat
Ma Jeromos, Honória, Hunor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett!

A Magyar Szó mélyrepülése

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett!

Lehetne a Magyar Szó nevű – névlegesen a Magyar Nemzeti Tanács alapította – pártújság szerkesztéspolitikáját minden áldott nap bírálni, de az „falra hányt borsó”. Amíg az önmagát újságírónak nevező Varjú Márta és Máriás Endre irányításával szerkesztik a lapot, változásra itt nem kell számítani! A lap felelős szerkesztői merész felelőtlenséggel tájékoztatják félre a lap (még megmaradt) olvasóit. Szolgálnak, megfelelnek, cinkosan kézre játszanak Vučić és a Pásztorok önkényuralmához. Miközben a vajdasági magyar hagyományra hivatkoznak demagóg módon. Egy közszolgálati lapnak nem a párt (a VMSZ), hanem a közösség érdekeit kell szolgálni – a mindenkori hatalom felé ellenőrző szerepet betöltve. A Varjú-Máriás duó cinikusan visszaél a közösség anyagi és szellemi javaival, a hetvenes évek közepén a „világ legjobb magyar nyelvű napilapjának” tartott Magyar Szóból silány (párt)közlönyt csinált. Varjúnak ezért még magyar kitüntetést is adtak! Úgy fognak bevonulni a vajdasági magyar újságírás történetébe, mint a szakma szégyenei, a megvásárolható lakájmédia iskolapéldái, a vajdasági magyar közösség és a közérdekek gátlástalan elárulói. Bozóki Antal:

A vajdasági magyar közösség egyetlen napilapjáról legutóbb június 3-án írtam, annak kapcsán, hogy „a lapszerkesztő számára – a forrongó országban – a legfontosabb belpolitikai hír – Pásztor István és munkatársai fotójával – az volt, hogy »Költözik a Magyar Szó nyomdája«.

Az írásom alcíme a Van-e még lejjebb? volt. Az egyik kommentelő a Facebookon megjegyezte: „Biztos van még lejjebb is.” Lett is elég gyorsan, és lesz is lejjebb! 

 Most, amikor Szerbiában politikai és hatalmi válság van, amikor az ország egyre jobban egy kitörő tűzhányóra kezd hasonlítani, amikor június 16-ára (a tüntetők követeléseinek teljesítésére a kormánynak adott határidőre) újabb Szerbia az erőszak ellen nevű tömeges felvonulást jelentettek be, a lapot úgy szerkesztik, mintha mi sem történne, mintha éppen a boldog békeidők nyári holtszezonjának a közepén lennénk. (Jovanović Ćuta az utak és a hidak lezárását jelezte, amennyiben nem teljesítik a tiltakozók követeléseit.)

Ezzel el szeretnék terelni az olvasók és a magyar közösség figyelmét az országot sújtó problémákról és Aleksadar Vučić szerb elnököt segítik a hatalma (meg)őrzésében, akiről már ország-világ tudja, hogy alkalmatlan a tisztsége ellátására, s akiről épp a napokban körözött egy videó, amelyen a gyerekei keresztapjával, a hágai büntetett Šešeljjel issza épp le magát Šešelj fiának lakodalmán.

Ez (is) bizonyára annak a koalíciós szerződésnek az eredménye, amit Pásztor István, a vajdasági magyar közösség érdekképviseletének szégyenfoltja, párt- és képviselőházi elnök kötött a számára „kedves Ácóval”.

A hétfői (június 12-ei) Magyar Szó vezércikke arról szól, hogy Oromhegyesen megtartották „a környék egyik legnagyobb rendezvényét”, a traktoristák ünnepét! Fontosabb még annál is, hogy „Torontálvásárhelyen lezajlott a 33. Dél-bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléje”.

Nincsen nekem az égvilágon semmi bajom a traktoristákkal, nagyon is tisztelem ezeket a nehéz szakmát gyakorló embereket, csakhogy nem lehet tánccal-muzsikával, ünneppel-szemlével eltussolni az egész országot feszültségben tartó tömegmegmozdulásokat egyetlen napilapunkban.

A lap a belgrádi hatodik (június 9-ei) tömegfelvonulásról csak a negyedik oldal alján, mintegy mellékesen közöl egy rövid írást. A kisebbségek vajon nem ebben az országban élnek? Vagy legyenek csak maradiak, bugyuták, nekik ilyen tájékoztatás jár közpénzen?!

A keddi (június 13.) szám címoldalának legfőbb híre, hogy „emelik a nyugdíjakat”, és hogy „az idén 15 közgazdászhallgató nyerte el a kiválósági ösztöndíjat.”

A nyugdíjemelésről és a 16 évnél fiatalabbaknak ígért „10 000 dináros támogatásról”, valamint a közszférában dogozók bérének emeléséről és a különböző juttatásokról szóló írás Vučić hatalmának meghosszabbítását segíti, a szerb elnök szánalmas idővásárlási kísérletéről szól. Hogy honnan, miből lesz pénz ezekre az ajándékokra, juttatásokra, arról viszont egy mukkot nem ír a pártújság pennabajnoka.

A 15 ösztöndíj parádés odaítélése is legalább 15 évet késik! Csak arra jó, hogy Pásztor Bálintot és pártvezér apját (Pásztor Istvánt) reklámozza. Olyan eseményről készült, amelyiken Bálintka a házigazda a szabadkai városházán, az apuka pedig az egyik fővendég („felszólaló”).

A junior olyan badarságokat is mondott, miszerint „a program hozzájárul a vajdasági magyarság versenyképességnek erősítéséhez”, miközben még az is kérdés, hogy a hallgatók mikor fejezik be a tanulmányaikat, és hogy egyáltalán mikor lesznek közgazdászok. A cikkíró a címben ezt azzal fokozta, hogy „közösségi boldogulást segítő támogatásról” van szó.

A fáma arról viszont nem szól, hogy miért nem ad a szerb állam is ösztöndíjakat a magyar jogász- és közgazdász egyetemi hallgatóknak! Itthon nincs pénzbeli előnyöket hozó jog- és érdekérvényesítő ereje a kérkedésben világbajnok Pásztoroknak?

Lehetne a Magyar Szó nevű – névlegesen a Magyar Nemzeti Tanács alapította – pártújság szerkesztéspolitikáját minden áldott nap bírálni, de az „falra hányt borsó”. Amíg az önmagát újságírónak nevező Varjú Márta és Máriás Endre irányításával szerkesztik a lapot, változásra itt nem kell számítani!

A lap felelős szerkesztői merész felelőtlenséggel tájékoztatják félre a lap (még megmaradt) olvasóit. Szolgálnak, megfelelnek, cinkosan kézre játszanak Vučić és a Pásztorok önkényuralmához. Miközben a vajdasági magyar hagyományra hivatkoznak demagóg módon.

Egy közszolgálati lapnak nem a párt (a VMSZ), hanem a közösség érdekeit kell szolgálni – a mindenkori hatalom felé ellenőrző szerepet betöltve. A Varjú-Máriás duó cinikusan visszaél a közösség anyagi és szellemi javaival, a hetvenes évek közepén a „világ legjobb magyar nyelvű napilapjának” tartott Magyar Szóból silány (párt)közlönyt csinált. Varjúnak ezért még magyar kitüntetést is adtak!

Úgy fognak bevonulni a vajdasági magyar újságírás történetébe, mint a szakma szégyenei, a megvásárolható lakájmédia iskolapéldái, a vajdasági magyar közösség és a közérdekek gátlástalan elárulói.

 

2023. június 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az erőszak fúgái a senkiföldjén

Végel László áprilisi Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia-i székfoglalóján ismét Sinkó Ervint idézte fel, a jugoszláv, >

Tovább

Értelmiségi „lakoma” Óbecsén

Az esemény hiányossága az is, hogy mindennemű összegzés, közlemény vagy állásfoglalás nélkül ért véget. Úgy tűnik, >

Tovább

Az elfüggönyözött valóság

Nagyon sajnálom, hogy a VMSZ képviselői a szerbiai parlamentben nem szólaltak fel erélyesebben a jelenlegi szerbiai >

Tovább

A „pásztori döbbenet” kritikátlan terjesztése

A vajdasági nemzeti kisebbségek számára „Presevo-völgy is intő jel lehet azzal kapcsolatban, hogy – törvénnyel vagy >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”, de az elnöknek se! (2.)

Szakállasnak és Nyilasnak az államapparátusban és a Vajdasági Magyar Jogász Egyletben (VMJE) betöltött tisztségével kapcsolatban az >

Tovább

„Ne követeljétek a jogaitokat, elég, hogy nem gyilkolunk benneteket”

Kamberi nyilatkozatairól – a helyi sajtó mellett – beszámolt a Beta hírügynökség, az N1 televízió, a >

Tovább

Veszélyben az oktatás és a művelődés (is)!

Az oktatásért felelős MNT (VMSZ-es) tisztségviselőinek tevékenysége az oktatás területén többnyire a magyarországi adófizetők pénzéből befolyt >

Tovább

„A titkárnak fogalma sincs”!

„A titkárnak fogalma sincs”, hogy mit írt alá, az államtitkár azt üzeni a tanároknak, hogy „ne >

Tovább

A magyarok pisszenni sem mernek

Ha az orosz csapatok maradtak volna Magyarországon is, akkor nyilván nem Orbán Viktor lenne az ország >

Tovább

A magyar közösség lemarad az oktatásban!

A magyarok a középiskolai végzettség tekintetében azonban 3,7 százalékkal, a felsőfokú végzettség szempontjából pedig már 10,7 >

Tovább

BÚJTATOTT RÁGALMAZÁS

Mindezek fölött ott duzzad a migráns-botrány felhője is. Szeptember 8-án már nem az erdőkben, a falvakban >

Tovább

Közép-Európa újra időszerű

Akkor már végleg felismertem, hogy a nyolcvanas évek nagy álma, Kelet-Közép-Európa dögrováson van. Éppen akkor került >

Tovább