2024. június 24. hétfő
Ma János, Iván névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A délvidéki magyarságnak „új erkölcsi impulzusokra” van szüksége!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és hogy Lovas Ildikó (Pásztor élettársa) is visszakerült az elnökségbe – annak ellenére, hogy 2022-ben visszatért a Magyar Nemzeti Tanácsba (ahonnan 2015-ben távozásra kényszerült) és a kulturális bizottság elnöke (is) lett. (Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Pásztor azért vállalta mégis az újabb mandátumot, mert „azzal, hogy pártelnök, védi élettársának a pozícióját és megóvja őt a támadásoktól”. Újságírói kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Szerb Haladó Párt május 26-ai nagygyűlésére, a VMSZ elnöke igennel válaszolt. Hozzátette: „egyelőre csak szóbeli a meghívás és úgy tudja (sic!), ő maga nem fog beszédet mondani”. Aleksandar Vučić majd értesíti. Pásztor István elmulasztotta az utolsó alkalmat/lehetőséget is, hogy tisztességesen visszavonuljon a magyar közösségre kártékony politikai tevékenységéből. Bozóki Antal:

„Járt utat soha nem adunk fel járatlanért!

A küldöttek teljes egyetértésében továbbra is Pásztor István látja el az elnöki teendőket a Vajdasági Magyar Szövetség - VMSZ élén!

Bizton állíthatom, hogy a vajdasági magyarságunk jövőjéért már megkezdett munka továbbra is a legjobb kezekben lesz!

Engedje meg elnök úr, hogy szívből gratuláljak Önnek!+

Kovács Elvira, a VMSZ (első) alelnöke

 

A Vajdaság Magyar Szövetség (VMSZ) nevű elszerbesedett párt május 20-ai kishegyesi „tisztújító” közgyűlése – 16 évi elnökösködés után – ötödször is újraválasztotta Pásztor Istvánt a párt eddigi elnökének. Azon „következetes” (előzetes) ígérete ellenére, miszerint „arra készül, hogy ezt a tisztséget át fogja adni másnak”.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában tartott közgyűlésen 334-en szavaztak, mind a 334 szavazat érvényes volt, ebből 330 igen, 2 nem és 2 tartózkodó szavazat mellett választották meg Pásztort a párt élére. Másik jelölt nem is volt. De ki is merte volna magát jelöltetni erre a tisztségre Pásztor azon bejelentése után, hogy vállalja, mert a párt vele az élen „erősebb lesz”?

Pásztor Istvánnak az előző négy évről egy elemző, tárgyilagos, felelősségteljes beszámolót kellett volna beterjesztenie a tagságnak a magyar közösség helyzetéről. A forgatókönyve szerint megrendezett közgyűlésről készült tudósítások szerint azonban ez inkább egy jellegtelen, általános, semmiért felelősséget nem vállaló, üres, sőt akadozó, erőlködő, magyarázkodó felolvasásra sikeredett.

– Sok új, ismeretlen kihívással teletűzdelt, de dolgos, dinamikus, a megszokottnál is embert próbálóbb, fizikai, intellektuális és érzelmi kifeszítettségekkel átszőtt, megállás nélküli, emberi, szervezeti és politikai buktatókkal teletűzdelt időszak és munka, de mindennek ellenére sikeres (?? – B.A.) négy év áll mögöttünk – mondta a régi/új pártelnök. – Joggal érezhetjük magunkat elégedettnek – húzta alá.

A legutóbbi népszámlálási adatokat, amelyek szerint a magyar közösség tagjainak száma az utóbbi 11 év alatt 27,36 százalékkal kevesebb és most már Vajdaságban 182.321-re csökkent – Pásztor így kommentálta: – Van okunk a szomorúságra. Minden magyar elvesztése fájdalom. Különösen igaz ez, ha a halál ragadja el tőlünk és ez okozta fogyásunk megközelítőleg felét – mondta Pásztor és hozzátette, a fogyás másik fele a vajdasági magyar emberek döntésének a következménye, hogy máshol keresik a boldogulásukat – mondta. 

Eszébe nem jutott, hogy azok, akik külföldre távoztak, vagyis a – saccolása szerint – a „fogyás másik fele” miért hagyta el a szülőföldjét! Az itthon maradtak miért nem vállalnak több gyereket? Nem talált összefüggést az általa folytatott tragikus, lezüllesztő politika és az elköltözés között!

Pártja eredményének tartja a magyar nyelvű oktatás és a sport területén eszközölt beruházásokat, a kulturális és egyházi létesítmények felújítását, gazdaságfejlesztési programot. Pásztor hozzátette, „a megvalósított projektek összértéke 526 millió euró” és „a felmérésük szerint ez a program legalább 50.000 vajdasági magyar szülőföldön való boldogulásához járult hozzá”. Mindez persze a magyarországi adófizetők pénzéből, nem pedig a VMSZ tevékenységének az eredményeként valósult meg. Mivel járult hozzá ehhez az ő tevékenykedése és Szerbia? Mi van a többivel?

Pásztor arról sem beszélt, hogy közben az általános élet- és munkakörülmények tovább romlottak, a szociális különbségek pedig tovább növekedtek a magyar közösség tagjainak vonatkozásában is.

A pártvezér, ha nehezen is, de most is talált ellenségképet, amivel meg lehet emelni a tagság harci kedvét, lankadó önbizalmát. Ahelyett, hogy megköszönte volna – „megdöbbenését” fejezte ki, „beszólt a külföldön élő délvidéki magyaroknak”, miszerint „a mindenhez is értő értelmiségiek aggodalmuknak adnak hangot, vázlatot írnak, mit kellene csinálni”.

– Méltóztatnának talán hazajönni, és beállni ugatni, vicsorogni és védeni. Köszönjük a jótanácsokat, de jelezni szeretnénk, büszkén vagyunk őrkutyák, és talán így helyben jobban tudjuk, mit és hogyan kell és lehet csinálni – üzente Pásztor István megszokott, öntelt stílusában az eltávozottaknak. Mert Pásztor ugye mindhez ért, mindent a legjobban tud, elegendő önmagának, nincsen szüksége neki az értelmiségiek véleményére, javaslataira. Pásztor és az őrkutyái nem a magyar közösség, hanem a saját jólétüket, tisztségeiket, előjogaikat védik!

Egyeduralmi/önhatalmi törekvéseit mutatja az a nyilatkozata is, miszerint „az MNT-ben nem hiányzik az ellenzék. Amilyen az utóbbi mandátumokban volt, az végképpen nem hiányzik” – mondta. Ebből is jól látható, hogy Pásztor nem tűr ellentmondást, hallani sem akar az ellenzékről, a másként gondolkodókról, neki csak ez az egyszólamúság, az önkényuralmi egypártrendszer felel meg.

 A „tisztújító közgyűlés” az elnöki beszámolót követően „zárt körben zajlott”, vagyis a nyilvánosság kizárásával. Ezért nem tudni, hogy a közgyűlés részvevői közül felszólalt-e valaki, volt-e egyáltalán vita az elnöki beszámolóról, vagy a küldöttek mantraként tudomásul vették azt? Milyen párt az egyáltalán, amelyik még a közgyűlését sem képes a nyilvánosság előtt tartani?

A párt „alapvető célkitűzése egy jottányit sem változik” – jelentette ki Pásztor István a párt tisztújító közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

– Továbbra is az az alapvető feladatunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minden Vajdaságban élő magyar identitásában megmaradva és megerősödve boldogulni tudjon a szülőföldjén – fogalmazott nagy általánosságban a régi/új elnök.

Pásztor elismerte, ahhoz, hogy „ennek a várakozásnak, reménykedésnek nagyobb esélye legyen, a szülőföldnek is változnia kell”. – Vonzóbbá, elfogadhatóbbá, vállalhatóbbá kell válnia. A szülőföld meg kell, hogy változzon. Az utóbbi hetek, hónapok azt bizonyítják, hogy rengeteg korrigálni való van a szerb társadalomban – tette hozzá.

Logikus a kérdés, mit tett, pontosabban miért nem tett Pásztor, hogy megváltozzon a szülőföld, a társadalom? A 16 évi elnökség nem volt elég? Most akar már „korrigálni”, amikor 69.457-el kevesebb lett a magyar?

Pártelnöki újraválasztása alkalmából ketten is gratuláltak Pásztornak: Aleksandar Vučić szerb elnök és Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke. 

– A szerb elnök üzenetében utalt arra a hatalmas támogatásra, amelyet Pásztor István élvez a polgárok körében, s amelyet az is tükröz, hogy az emberek bizalmat szavaztak neki, ez pedig az önfeláldozó munka és az őszinte kiállás legjobb elismerése és megerősítése. Vučić azt is kiemelte, a VMSZ elnöke sokat tett a polgárok jobb életéért, a fiatalok stabilabb perspektívájáért és a magyar önazonosság megőrzéséért Szerbiában – közölte a Vajdaság Ma hírportál.

Csonka a Facebookon közzétett gratulációban kiemeli, hogy a VMSZ-t „hatalmas felelősség terheli”. – A katasztrofális mértékű elvándorláshoz, a vajdasági magyarok létszámának csökkenéséhez vastagon volt közük. – A zsákmány, kiszorítósdi, kizárólagossági, pártfoglalkoztatási, egyéni érdekek menti politika kivéreztetett bennünket – értékeli.

A VMDK elnöke szerint Pásztor „teljesen elrugaszkodott a valóságtól. Elidegenedett azoktól, akikre hivatkozik politizálása közben. Saját hibáit nem képes elismerni. Inkább pökhendien, dölyfösen másokban keresi a hibát”. – A legrosszabb pedig az, hogy nem is érti hol/mit csinált rosszul. Képtelen a változásra. – Tovább folytatja a kijelölt úton”, amit legjobban a május 26-ai AV (Aleksandar Vučić szerb elnök – B.A) nagygyűlésen való részvétel bizonyít – írja Csonka Áron.

A VMDP elnöke bejelentette, hogy pártja „újra fogja gombolni a kabátot. Mert a vajdasági magyar közösség jobbat érdemel!”

Csonka bejegyzésének kommentelője szerint a délvidéki magyarságnak „új erkölcsi impulzusokra” van szüksége. – Az embereket könnyű becsapni, de nehéz meggyőzni őket, hogy – be lettek csapva. Az egész VMSZ adósa a Délvidéki Magyarságnak a múltjáért – írja.

A VMSZ közgyűlésén semmi új, emlékezetes nem történt. Pásztoréknak nem is érdeke a változás, a fejlődés!

Kovács Elvira, a VMSZ új/régi (első) alelnöke a közgyűlés után így fogalmazott: „Járt utat soha nem adunk fel járatlanért!” Ez azt jelenti, hogy a VMSZ – közösség helyzetének folyamatos romlása, tagjainak eddig nem tapasztalt mértékben való megfogyatkozása ellenére – képtelen változtatni a sikertelen politizálási elveken, módszereken, levonni a következtetéseket! Még akkor sem, ha a „járt út” zsákutca, vagy ha éppen a szakadékba vezet! Ez a pártvezetés olyan ötlettelen és megroggyant, hogy még az ösztönös védekező mechanizmusát is elveszítette?

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és hogy Lovas Ildikó (Pásztor élettársa) is visszakerült az elnökségbe – annak ellenére, hogy 2022-ben visszatért a Magyar Nemzeti Tanácsba (ahonnan 2015-ben távozásra kényszerült) és a kulturális bizottság elnöke (is) lett. (Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint Pásztor azért vállalta mégis az újabb mandátumot, mert „azzal, hogy pártelnök, védi élettársának a pozícióját és megóvja őt a támadásoktól”.

Újságírói kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Szerb Haladó Párt május 26-ai nagygyűlésére, a VMSZ elnöke igennel válaszolt. Hozzátette: „egyelőre csak szóbeli a meghívás és úgy tudja (sic!), ő maga nem fog beszédet mondani”. Aleksandar Vučić majd értesíti.

Pásztor István elmulasztotta az utolsó alkalmat/lehetőséget is, hogy tisztességesen visszavonuljon a magyar közösségre kártékony politikai tevékenységéből.

 

 

2023. május 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Választások régen és ma

Csakhogy azóta változott a viszony, már a kilencvenes évek második felétől oldódott a feszültség, és lassan-lassan >

Tovább

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább