2023. május 30. kedd
Ma Janka, Zsanett, Johanna, Nándor névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Az igazságszolgáltatás elérhetetlen a nemzeti kisebbségek számára”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Az igazságszolgáltatás elérhetetlen a nemzeti kisebbségek számára”

Ezt is tisztázni kell: nem elég, hogy „a bíróságokon tudjanak magyarul”. Biztosítani kell a foglalkoztatottak arányos nemzeti összetételét is! Ha erre még egyáltalán van mód, lehetőség! Kovácsot és képviselőtársait felelősségre kellene vonni, hogy 16 képviselői év alatt – azon kívül, hogy felvette a zsíros fizetését és élvezte a képviselői státusszal járó előjogokat – semmit nem tett a magyar közösség jogaink érvényesülése érdekében. Ez lenne a dölyfösen emlegetett VMSZ-es érdekérvényesítés, amiért annyi békát lenyelették a vajdasági magyarsággal, és kisajátították azt is, amihez semmi joguk nem lenne egy jogállamban, vagy akár csak egy normális világban?! 293-ból 13 magyar bíró Vajdaságban?! Majd „az előttünk álló időszakban” a VMSZ eléri azt, amit eddig nem sikerült? Elhiszi ezt valaki is? Bozóki Antal:

Április 17.

A nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése nem csak belügy!

 

Az Európai Parlament (EP) plénuma megszavazta Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti (EP-) képviselője az Európai Unió és az Európa Tanács (ET) közötti együttműködésről szóló jelentését.

Az EP első alkalommal fogadott el átfogó jelentést az Európai Unió és az Európa Tanács (ET) közötti együttműködésről.

A dokumentum hangsúlyozza az együttműködés jelentőségét a kisebbségi kultúrák előmozdításában és védelmében. Kiemeli a regionális és kisebbségi nyelvek használata biztosításának fontosságát a magán- és közéletben egyaránt, illetve e nyelvek továbbadási lehetőségének szavatolását, a különböző szintű oktatásukat, beleértve annak elmélyítését is.

– A jelentés elfogadásával az EP ismételten arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy csatlakozzon a Kisebbségi Keretegyezményhez és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájához, valamint szorosabb jogi kapcsolatokat szorgalmaz az EU és az ET között a kisebbségi jogok területén. Noha az EU az uniós csatlakozási feltételek között fontos elemként tartja számon a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény végrehajtását, ez nem elégséges. Az Európai Uniónak a jogállamiság és az alapvető jogok EU-n belüli nyomon követésének részévé kell tennie a kisebbségek védelmét, ami azt jelenti, hogy nem csak a csatlakozás előtt, de az után is követni kell az abban foglaltak betartását – hangsúlyozta Vincze Loránt.

Az 1998-ban hatályba lépett Kisebbségi Keretegyezmény (hivatalosan: Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelméről) „egy átfogó nemzetközi szerződés, amelynek a célja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme”. A Keretegyezmény tiszteletben tartása Szerbia vonatkozásában 2001. szeptember 1-jén vált kötelezővé.

A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának egyik alapvető célja „a regionális vagy kisebbségi nyelveknek a magánéletben és a közéletben, szóban és írásban való használatának megkönnyítése és/vagy bátorítása”. Szerbiára nézve a Karta 2006. június 1-jétől lett kötelező érvényű.

Vincze Lorántnak az Európai Parlament által most elfogadott jelentése olyan értelemben fontos a vajdasági magyar közösség szempontjából, hogy az EU „a jogállamiság és az alapvető jogok EU-n belüli nyomon követésének részévé” szándékozik tenni a nemzeti kisebbségek védelmét. Ez számunkra azt is jelenti, hogy nem csak Szerbia csatlakozása előtt, de az után is követni kell az ET egyezményekben foglaltak betartását.

A tagországok bővítése, az egyes államok csatlakozása után az EU mostanáig nem foglalkozott a nemzeti kisebbségek helyzetével, az illető tagország belügyének tekintette azt.

Az EU nemzeti kisebbségekhez való új viszonyulásának fontos előfeltétele, hogy a közösségnek hatékony érdekképviselete legyen, amelyik képes megfogalmazni közösségi és tagjai egyéni jogainak a gyakorlatban való alkalmazásával, érvényesítésével kapcsolatos problémákat és az Európa Tanács valamint az Európai Unió szervei elé tárni azokat. Nem olyan érdekképviselet kell tehát, mint a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt! (Lásd lejjebb.)

 

Április 19.

„Az igazságszolgáltatás elérhetetlen a nemzeti kisebbségek számára”

 

– Az elmúlt 15 évben a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) azon dolgozik, hogy a hagyományosan, vagy jelentős számban nemzeti kisebbségek lakta területeken a meglévő bírósági és ügyészi hálózat fennmaradhasson – elemelte ki Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője szerb nyelvű felszólalásában a képviselőház ülésén.

– A VMSZ képviselőcsoportja számára kihívást jelent, hogy az előttünk álló időszakban elérje – figyelembe véve az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásait, amelyek arra vonatkoztak, hogy a nemzeti kisebbségek számára elérhetőbbé kell tenni az igazságszolgáltatást –, az igazságszolgáltatásban a funkciók betöltésénél, hogy a jelöltek egyforma értékelésekor a kisebbséghez tartozó kapjon előnyt. Az általános bíróhiány mellett, miszerint mintegy 350 bíróra lenne szükség, gondot okoz, hogy a bírósági eljárásokban nem használják kellőképpen a nemzeti kisebbség nyelvét, vagyis az igazságszolgáltatás elérhetetlen ily módon a nemzeti kisebbségek számára – mondta Kovács Elvira.

Miről is van szó pontosan?

Kovács Elvira (1982, Szentmihály) a VMSZ alelnöke, 2007 közepétől a Szerbia Képviselőházban parlamenti képviselő, alelnök, 2022 januárjától az Európa Tanács parlamentiközgyűlésének alelnöke stb., stb.

Napjainkban „a délvidéki alapbíróságok összesen 293 bírát számlálnak. Közülük mindössze tizenhárman magyarok!”

– Az alapbíróságonkénti elosztás így fest: Újvidék 88 bíró (1 magyar), Szabadka 23 bíró (2 magyar), Pancsova 28 bíró (0 magyar), Nagybecskerek 24 bíró (0 magyar), Zombor 21 bíró (3 magyar), Ópázova 19 bíró (0 magyar), Verbász 15 bíró (0 magyar), Versec 15 bíró (0 magyar), Nagykikinda 12 bíró (0 magyar), Ruma 11 bíró (0 magyar), Zenta 9 bíró (4 magyar), Szávaszentdemeter 10 bíró (0 magyar), Palánka 7 bíró (0 magyar), Óbecse 6 bíró (3 magyar) és Sid 5 bíró (0 magyar) – közölte 2023. február 8-án a Délhír Portál.

– Egyenesen katasztrofálisnak minősíthető az a tény, hogy Szabadkán a 23 bíró közül mindössze 2 magyar, holott a lakosság közel egyharmadát magyarok alkotják. Szintén vérlázító, hogy Nagybecskereken a 24 bíró közül egy sem magyar nemzetiségű. Nem kevésbé szembeötlő, hogy Zomborban a 21 bíró közül csak 3 magyar, a legnagyobb délvidéki városban, Újvidéken pedig 88 bíró között mindössze egy magyar található – kommentálta a lesújtó adatokat a portál.

Kovács felszólalása egy beismerő vallomással is felér, amelyikből kitűnik, hogy pártja éppen semmilyen eredményt nem tud felmutatni a közösségi jogok biztosítása területén, olyan értelemben (sem), hogy „a jelentős számban nemzeti kisebbségek lakta területeken a meglévő bírósági és ügyészi hálózat fennmaradhasson”.

Ezt is tisztázni kell: nem elég, hogy „a bíróságokon tudjanak magyarul”. Biztosítani kell a foglalkoztatottak arányos nemzeti összetételét is! Ha erre még egyáltalán van mód, lehetőség!

 Kovácsot és képviselőtársait felelősségre kellene vonni, hogy 16 képviselői év alatt – azon kívül, hogy felvette a zsíros fizetését és élvezte a képviselői státusszal járó előjogokat – semmit nem tett a magyar közösség jogaink érvényesülése érdekében.

Ez lenne a dölyfösen emlegetett VMSZ-es érdekérvényesítés, amiért annyi békát lenyelették a vajdasági magyarsággal, és kisajátították azt is, amihez semmi joguk nem lenne egy jogállamban, vagy akár csak egy normális világban?! 293-ból 13 magyar bíró Vajdaságban?! Majd „az előttünk álló időszakban” a VMSZ eléri azt, amit eddig nem sikerült? Elhiszi ezt valaki is?

 

2023. április 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább

Talán ma sejtik, hogy rosszabbul élünk

Feltételezem, hogy egymás megismerése valójában a különbségek feltárásával is jár. Jelenleg egymás ismerete egyoldalú.  Hála a >

Tovább

„Az erő nem fogyott el” – csak a közösség!

– Nem a lelkek száma határozza meg a teljesítményt, hanem a lelkek nagysága – mondja a >

Tovább