2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács Elvira parlamenti „beszéde” – a VMSZ politikájának a csődje!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a részarányos foglalkoztatás területén is. Az utóbbival összefüggésben nem tért ki például arra, hogy „a délvidéki alapbíróságok összesen 293 bírát számlálnak és közülük mindössze tizenhárman magyarok!” Nagybecskerek községben (amelyhez Szentmihály is tartozik) az alapbíróságon például a 24 bíró közül egy sem magyar nemzetiségű. Az anyanyelvű sajtó helyzetét Kovács meg se említette, mivel azt a pártja diktálta egyszólamúság jellemzi, így problémák sincsenek. A nyelvbotlásáról – az orgona (orgulje) szó helyett az orgia (orgija) szót használta szerb nyelvű felszólalásában – is elhíresült Kovács Elvira „2016 és 2019 között az adófizető polgároknak több mint 12 millió dinárjába került”. 2020-ban és 2021-ben is a „legdrágább” parlamenti képviselő volt Szerbiában. 2021-ben „az adófizető polgároknak 2.682.508,03 dinárjába került”! A nemzeti közösségi jogok érvényesítésében „vannak még gondok”, de – sajnos – akadnak megélhetési képviselők is. Valójában kinek az érdekeit is képviselik? Szükségünk van-e ilyen látszattevékeny(kedő), fikusz képviselőkre? Bozóki Antal:

Kovács Elvira (Szentmihály, 1982) a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt alelnöke, a köztársasági képviselőház alelnöke, stb. a február 24-ei (húsz perces) szerb nyelvű (!!) felszólalásában a Tisztelt Ház ülésén „az emberi- és kisebbségi jogokkal foglalkozó független testületek (2021. évi, többnyire elavult!! – B.A.) jelentéseire tért ki”.

A VMSZ nemzeti kisebbségi közösségi ügyekkel is megbízott képviselőjének értékelése szerint „a jogok érvényesítésében vannak még gondok” (sic!!).

– A nemzeti kisebbségi tanácsok legtöbbször arra mutattak rá, hogy az oktatásban nem tudják érvényesíteni a jogaikat. Kovács Elvira rávilágított arra, hogy a kultúra terén is hasonló gondok merülnek fel, így márciustól olyan törvénycsomagra számít, amelyeket össze kell hangolni a nemzeti kisebbségek tanácsairól szóló törvénnyel, hogy a felmerülő problémákat orvosolni tudják. Hangsúlyozta, hogy több esetben a polgárok nem élhettek kisebbségi jogaikkal, sőt nem tájékoztatták őket kellő mértékben a jogaikról, így többek között a nyelvük használatának lehetőségről. Az igazságszolgáltatás terén még mindig nem érvényesül kellő mértékben a részarányos foglalkoztatás, és a 64 bíróság közül 4 alapfokú bíráság tartott eljárást a kisebbség nyelvén, így Novi Pazarban, Szabadkán (119 eljárás magyar nyelven), Újvidéken (10 eljárás magyar nyelven) és Nišben, míg a szabálysértési bíróságok közül csupán Zentán (2 eljárás magyar nyelven) és Szabadkán (1 eljárás) – idézi Kovács felszólalását a Magyar Szó nevű pártújság képviselőházi tudósítója.

Egy valamirevaló közszolgálati nemzeti közösségi újságban a képviselőnek a közösségi jogok érvényesítéséről szóló felszólalását nem a „Szerbiának követnie kell a vasúti trendeket” c. (??) képviselőházi információba kellett volna rejteni, mint Kovács esetében – amit meg se lehet megtalálni a Magyar Szó internetes oldalán, de a világhálón se – hanem kiemelten és részletesen foglalkozni vele.

A nagyobb gond azonban Kovács felszólalásának tartalmával és a témához való hozzáállásával, viszonyulásával van.

A Képviselőházban kívülálló személyként beszél, mintha nem ő lenne az egyik közvetlen felelős a magyar közösség helyzete alakulásáért. Kovács ugyanis „2007 közepétől (!!) Szerbia képviselőházában parlamenti képviselő”.

– Hangsúlyozta, hogy több esetben a polgárok nem élhettek kisebbségi jogaikkal, sőt nem tájékoztatták őket kellő mértékben a jogaikról, így többek között a nyelvük használatának lehetőségéről – írja a felszólalásáról készült cikkben. Ezek szerint elismeri, hogy pártja az utóbbi 15 évben – amióta képviselő – a pártja még annak érdekében sem tett semmit, hogy a polgárok megismerkedjenek a jogaikkal!

Pásztor István pártelnök kádere, Kovács Elvira a nemzeti közösségi jogok érvényesüléséről csak saját maga, illetve a pártja nevében beszélhet. A cikk alapján a képviselőházi beszámolókból meríthette az (egyébként hiányos) adatokat. Semmilyen javaslatot nem tett – ami képviselői kötelessége lett volna – a helyzet javítása érdekében.

„Az emberi- és kisebbségi jogokkal foglalkozó független testületek” (a közhasznú információk, a személyi adatok és a nemi egyenjogúsági biztosa, valamint a köztársasági és tartományi jogvédő) jelentéseinek átmesélése és kommentálása helyett – ahogyan Kovács tette – az lett volna a helyes, ha a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megvitatja a jelentések nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozó részeit és állást foglal azokkal kapcsolatosan. (Ilyesmi azonban eszükbe sem jut!) Az MNT – még ha Véemeszes egypárti is – álláspontjaira aztán Kovács hivatkozhatott volna és javaslatokat is tehetett volna. Akkor a felszólalásának talán lett volna valami értelme, de így…

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a részarányos foglalkoztatás területén is. Az utóbbival összefüggésben nem tért ki például arra, hogy „a délvidéki alapbíróságok összesen 293 bírát számlálnak és közülük mindössze tizenhárman magyarok!” Nagybecskerek községben (amelyhez Szentmihály is tartozik) az alapbíróságon például a 24 bíró közül egy sem magyar nemzetiségű. Az anyanyelvű sajtó helyzetét Kovács meg se említette, mivel azt a pártja diktálta egyszólamúság jellemzi, így problémák sincsenek.

A nyelvbotlásáról – az orgona (orgulje) szó helyett az orgia (orgija) szót használta szerb nyelvű felszólalásában – is elhíresült Kovács Elvira „2016 és 2019 között az adófizető polgároknak több mint 12 millió dinárjába került”.[11] 2020-ban[12] és 2021-ben is a „legdrágább” parlamenti képviselő volt Szerbiában. 2021-ben „az adófizető polgároknak 2.682.508,03 dinárjába került”!

A nemzeti közösségi jogok érvényesítésében „vannak még gondok”, de – sajnos – akadnak megélhetési képviselők is. Valójában kinek az érdekeit is képviselik? Szükségünk van-e ilyen látszattevékeny(kedő), fikusz képviselőkre?

 

 

 

2023. március 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Hitler elégedetten bólogat a sírjában

A kormányközeli Magyar Nemzet szerint a náci fasizmust veszélyétől többé nem kell tartanunk, mert „letűnt a >

Tovább

Pártideológiát szolgál a színház (is)?

Most ismét két színházat biztosított be magának újabb négy évre a pártírónő, a „mi Miránk” (Mirjana >

Tovább

Amikor már késő elutasítani a cinkosságot

El is utasíthatja, teszi hozzá „jóságos” arckifejezéssel, miután tudtára adta, hogy zsarolható. Ekkor már késő elutasítani >

Tovább

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább