2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács Elvira parlamenti „beszéde” – a VMSZ politikájának a csődje!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a részarányos foglalkoztatás területén is. Az utóbbival összefüggésben nem tért ki például arra, hogy „a délvidéki alapbíróságok összesen 293 bírát számlálnak és közülük mindössze tizenhárman magyarok!” Nagybecskerek községben (amelyhez Szentmihály is tartozik) az alapbíróságon például a 24 bíró közül egy sem magyar nemzetiségű. Az anyanyelvű sajtó helyzetét Kovács meg se említette, mivel azt a pártja diktálta egyszólamúság jellemzi, így problémák sincsenek. A nyelvbotlásáról – az orgona (orgulje) szó helyett az orgia (orgija) szót használta szerb nyelvű felszólalásában – is elhíresült Kovács Elvira „2016 és 2019 között az adófizető polgároknak több mint 12 millió dinárjába került”. 2020-ban és 2021-ben is a „legdrágább” parlamenti képviselő volt Szerbiában. 2021-ben „az adófizető polgároknak 2.682.508,03 dinárjába került”! A nemzeti közösségi jogok érvényesítésében „vannak még gondok”, de – sajnos – akadnak megélhetési képviselők is. Valójában kinek az érdekeit is képviselik? Szükségünk van-e ilyen látszattevékeny(kedő), fikusz képviselőkre? Bozóki Antal:

Kovács Elvira (Szentmihály, 1982) a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) nevű magyar-szerb vegyespárt alelnöke, a köztársasági képviselőház alelnöke, stb. a február 24-ei (húsz perces) szerb nyelvű (!!) felszólalásában a Tisztelt Ház ülésén „az emberi- és kisebbségi jogokkal foglalkozó független testületek (2021. évi, többnyire elavult!! – B.A.) jelentéseire tért ki”.

A VMSZ nemzeti kisebbségi közösségi ügyekkel is megbízott képviselőjének értékelése szerint „a jogok érvényesítésében vannak még gondok” (sic!!).

– A nemzeti kisebbségi tanácsok legtöbbször arra mutattak rá, hogy az oktatásban nem tudják érvényesíteni a jogaikat. Kovács Elvira rávilágított arra, hogy a kultúra terén is hasonló gondok merülnek fel, így márciustól olyan törvénycsomagra számít, amelyeket össze kell hangolni a nemzeti kisebbségek tanácsairól szóló törvénnyel, hogy a felmerülő problémákat orvosolni tudják. Hangsúlyozta, hogy több esetben a polgárok nem élhettek kisebbségi jogaikkal, sőt nem tájékoztatták őket kellő mértékben a jogaikról, így többek között a nyelvük használatának lehetőségről. Az igazságszolgáltatás terén még mindig nem érvényesül kellő mértékben a részarányos foglalkoztatás, és a 64 bíróság közül 4 alapfokú bíráság tartott eljárást a kisebbség nyelvén, így Novi Pazarban, Szabadkán (119 eljárás magyar nyelven), Újvidéken (10 eljárás magyar nyelven) és Nišben, míg a szabálysértési bíróságok közül csupán Zentán (2 eljárás magyar nyelven) és Szabadkán (1 eljárás) – idézi Kovács felszólalását a Magyar Szó nevű pártújság képviselőházi tudósítója.

Egy valamirevaló közszolgálati nemzeti közösségi újságban a képviselőnek a közösségi jogok érvényesítéséről szóló felszólalását nem a „Szerbiának követnie kell a vasúti trendeket” c. (??) képviselőházi információba kellett volna rejteni, mint Kovács esetében – amit meg se lehet megtalálni a Magyar Szó internetes oldalán, de a világhálón se – hanem kiemelten és részletesen foglalkozni vele.

A nagyobb gond azonban Kovács felszólalásának tartalmával és a témához való hozzáállásával, viszonyulásával van.

A Képviselőházban kívülálló személyként beszél, mintha nem ő lenne az egyik közvetlen felelős a magyar közösség helyzete alakulásáért. Kovács ugyanis „2007 közepétől (!!) Szerbia képviselőházában parlamenti képviselő”.

– Hangsúlyozta, hogy több esetben a polgárok nem élhettek kisebbségi jogaikkal, sőt nem tájékoztatták őket kellő mértékben a jogaikról, így többek között a nyelvük használatának lehetőségéről – írja a felszólalásáról készült cikkben. Ezek szerint elismeri, hogy pártja az utóbbi 15 évben – amióta képviselő – a pártja még annak érdekében sem tett semmit, hogy a polgárok megismerkedjenek a jogaikkal!

Pásztor István pártelnök kádere, Kovács Elvira a nemzeti közösségi jogok érvényesüléséről csak saját maga, illetve a pártja nevében beszélhet. A cikk alapján a képviselőházi beszámolókból meríthette az (egyébként hiányos) adatokat. Semmilyen javaslatot nem tett – ami képviselői kötelessége lett volna – a helyzet javítása érdekében.

„Az emberi- és kisebbségi jogokkal foglalkozó független testületek” (a közhasznú információk, a személyi adatok és a nemi egyenjogúsági biztosa, valamint a köztársasági és tartományi jogvédő) jelentéseinek átmesélése és kommentálása helyett – ahogyan Kovács tette – az lett volna a helyes, ha a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) megvitatja a jelentések nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozó részeit és állást foglal azokkal kapcsolatosan. (Ilyesmi azonban eszükbe sem jut!) Az MNT – még ha Véemeszes egypárti is – álláspontjaira aztán Kovács hivatkozhatott volna és javaslatokat is tehetett volna. Akkor a felszólalásának talán lett volna valami értelme, de így…

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a kultúra, a nyelvhasználat és a részarányos foglalkoztatás területén is. Az utóbbival összefüggésben nem tért ki például arra, hogy „a délvidéki alapbíróságok összesen 293 bírát számlálnak és közülük mindössze tizenhárman magyarok!” Nagybecskerek községben (amelyhez Szentmihály is tartozik) az alapbíróságon például a 24 bíró közül egy sem magyar nemzetiségű. Az anyanyelvű sajtó helyzetét Kovács meg se említette, mivel azt a pártja diktálta egyszólamúság jellemzi, így problémák sincsenek.

A nyelvbotlásáról – az orgona (orgulje) szó helyett az orgia (orgija) szót használta szerb nyelvű felszólalásában – is elhíresült Kovács Elvira „2016 és 2019 között az adófizető polgároknak több mint 12 millió dinárjába került”.[11] 2020-ban[12] és 2021-ben is a „legdrágább” parlamenti képviselő volt Szerbiában. 2021-ben „az adófizető polgároknak 2.682.508,03 dinárjába került”!

A nemzeti közösségi jogok érvényesítésében „vannak még gondok”, de – sajnos – akadnak megélhetési képviselők is. Valójában kinek az érdekeit is képviselik? Szükségünk van-e ilyen látszattevékeny(kedő), fikusz képviselőkre?

 

 

 

2023. március 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább