2024. június 22. szombat
Ma Paulina, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Megalkuvó és álcivil szervezetek

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Megalkuvó és álcivil szervezetek
VMTT tanácskozás (Fotó: Ótos András)

A VMSZ befészkelte magát a civil szervezetekbe, csakúgy, mint a tudományba, az egyetemre, a sajtóba és számos művelődési egyesület vezetőségébe is. Nem csoda, hogy a közéletből egyre jobban hiányoznak a nemzeti kisebbségi jogok érvényesüléséért kiálló/küzdő magyar civil szervezetek. Annál is inkább, mivel sem Szerbiában, de a soknemzetiségű tartományban sincsen nemzeti kisebbségi kutatóintézet, amely nyomon követné a nemzeti közösségek helyzetének alakulását, jogainak érvényesülést. Vajdaságban nemcsak, hogy eluralkodott az egypártrendszer, de Pásztor Pista, a Véemesz elnöke ellehetetleníti a magyar intézmények (Magyar Nemzeti Tanács, Magyar Szó Kft.) és a nemkormányzati szervezetek működését is a pártkatonák által. A VMTT és a VMJE lehetne a vajdasági magyar közösség két fontos érdekvédelmi civil szervezete, de sajnos egyik sem az. Ezeken az állapotokon mihamarabb változtatni kell! Mindannyiunk érdekében. Bozóki Antal:

Már süllyed a hajónk, de még festik a korlátot.

Sándor György

 

November 12.

Válságban a VMTT (is)

 

November 12-én, a Magyar Tudomány Ünnepének alkalmából – amit 1997 óta november 3-án ünneplünk – tartotta meg hagyományos konferenciáját a Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT) a Tartományi Képviselőházban. A tanácskozás témája a „Kódex, társadalom és természet” volt.

A találkozó „kiemelt tanulmányai” az „új magyar Polgári Törvénykönyvvel” foglalkoztak. Az előadók – egy kivételével – magyarországi (budapesti, debreceni és a miskolci) egyetemi tanárok voltak.

A VMTT rendezvényén – mindössze 5 (öt) vajdasági kutató szólalt fel, az előadások közül azonban csak kettőnek a címét lehet a tudósításból azonosítani. Az egyik „a turizmusban alkalmazott válságmenedzsmentről külföldön és idehaza” címmel készült, a másik pedig „az önvezető autókról” szóló beszámoló volt.

A nem túlságosan izgalmasra sikeredett tanácskozás „a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága, a Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőháza és Vajdaság Autonóm Tartomány Kormánya támogatásával került megszervezésre”.

Sajtóinformációkból arra is következtetni lehet, hogy a konferencián több volt a magyarországi előadó, mint a vajdasági. Ebből az is látszik, hogy lassan elfogynak a vajdasági részvevők és csökken a Társaság tevékenysége iránti érdeklődés is.

– A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság célja, hogy hozzájáruljon a vajdasági magyar nyelvű tudományosság fejlesztéséhez – írja egyebek mellett a Társaság „célkitűzéseiben”.

Az 1997-ben alakult VMTT vezetősége időközben – úgy tűnik – elfelejtkezett a Társaság alapvető céljáról.

Nem lehet ugyan azt mondani, hogy az új magyar Polgári Törvénykönyv megvitatásának semmi köze a vajdasági magyar nyelvű tudományosság fejlesztéséhez, azt viszont igen, hogy ennél a témánál vannak sokkal fontosabbak, időszerűbbek, amelyekkel a társaságnak foglalkoznia kellett volna, csak éppen valamilyen oknál fogva – a korábbi évekkel ellentétben – nem teszi.

Az időközben (2006. február 5-én) elhunyt Ribár Béla akadémikus elnökletével a Társaság olyan témákkal is foglalkozott, mint a magyar tannyelvű oktatás helyzete, kulcskérdései és távlatai a Vajdaságban, a vajdasági magyarság autonómiája, az 1944/45-ben Délvidéken lezajlott magyarellenes vérengzések, a vagyon-visszaszármaztatás a rendszerváltó országokban stb.

A VMTT valamilyen oknál fogva már huzamosabb ideje kerüli a vajdasági magyar közösség időszerűrű kérdéseinek tudományos (tematikus) megvitatását és az ezekkel kapcsolatos állásfoglalást.

A honlapján csak a 2020. évi tanácskozásról lehet találni információt, amikor a „koronavírus-járvány és a társadalmi hatásai” volt a téma. Ez nem csak arra utal, hogy a nem működik/újul, de arra is, hogy a szervezet működésével valami nincsen rendben. Azt sem tudni, hogy utoljára mikor volt tisztújítás a VMTT-ben. Mennyi tagja van egyáltalán?

Mennyibe került és milyen konkrét hozadéka van/lett a tanácskozásnak a vajdasági magyar nyelvű tudományosság fejlesztése és a közösség helyzetének javítása vonatkozásában?

A Társaságnak dinamikus, tevékeny vezetőségre lenne szüksége és vissza kellene térni az eredeti, alapítói célkitűzésekhez. Felül kell vizsgálni azt is, hogy az évi egy (tudománynapi) alkalommal tartott tanácskozás témáinak a meghatározása összhangban van-e a magyar közösség elvárásaival.

 

 

November 26.

A VMJE – VMSZ fiókszervezet

 

A palicsi Magyar Művelődési Központban tartotta meg jogászkonferenciáját a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE), amelyen előadások hangzottak el szerbiai és magyarországi előadótól, az Okiratok és okmányok érvényessége Magyarországon, illetve Szerbiában témára.

– Évente két tanácskozást szervez a VMJE olyan témákban, amelyek épp aktuálisak. Szeretnénk gyakorlati módon megtárgyalni azokat a problémákat, amelyekkel a jogászok nap mint nap találkoznak – mondta Nyilas Mihály, az Egylet elnöke, a Szerbiai Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) Elnökségének tagja, az „az őszi konferencia” megnyitóján.

A 2016. március 29-én létrejött VMJE – az Alapító okirat szerint – „a jogtudomány és a jogászság hagyományának Vajdaság AT területén történő megtartása és előmozdítása céljából alakul, különös tekintettel a magyar nemzeti kisebbség jogállására”.

Nyilas Mihály a VMJE elnökének választásakor a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási közigazgatási és nemzeti kisebbségi – közösségi titkár volt, jelenleg a szerb kormány igazságügyi minisztériumának államtitkára, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) Elnökségének tagja. A szervezet titkára Szakállas Zsolt, aki a 2020. évi választásokon a VMSZ jelöltje volt, majd e párt által Nyilas tartományi tisztségeibe lépett.

Mindkettejük esetében felvetődik az összeférhetetlenség kérdése: Egyrészt a vezető párttisztség, másrészt pedig az államapparátusi beosztás miatt.

Definícója szerint, „a civil szervezet olyan társadalmi szervezet, amely nonprofit módon, a kormányzattól függetlenül, önkéntes alapon a közjó javára működik, önszabályozó, intézményesült önszerveződés”. Nevezik ezeket egyszerűen nem kormányzati szervezeteknek, önkéntes vagy nonprofit szervezeteknek is.

Milyen „nemkormányzati egyesület” az, amelyiknek egy államtitkár és egy tartományi titkár a vezetője? Amelyiknek Nágel János, a VMSZ Képviselőcsoportjának frakcióvezetője a szabadkai Városi Képviselő testületben a VMJE Felügyelőbizottság elnöke? Milyen jogászok azok, akik még a saját egyesületüknek az alapszabályát sem tartják tiszteletben?

A Véemeszes tagságú vezetősége miatt az Egylet képtelen a kisebbségi jogérvényesítés feladatának az ellátására és ilyen célt nem is tűzött ki. A VMSZ fiókszervezetének is lehet nevezni. A vezetőségének le kell mondani!

 

***

 

A magyar álcivil-határozó szerint, „az álcivil olyan személy vagy szervezet, amely látszólag társadalmi ügyekre szakosodott igazi civilként viselkedik, csak éppen a kormány (vagy a párt – B.A.) működteti azért, hogy független palástban propagálja a kormány (illetve a párt – B.A.) nézeteit”.

A VMSZ befészkelte magát a civil szervezetekbe, csakúgy, mint a tudományba, az egyetemre, a sajtóba és számos művelődési egyesület vezetőségébe is. Nem csoda, hogy a közéletből egyre jobban hiányoznak a nemzeti kisebbségi jogok érvényesüléséért kiálló/küzdő magyar civil szervezetek. Annál is inkább, mivel sem Szerbiában, de a soknemzetiségű tartományban sincsen nemzeti kisebbségi kutatóintézet, amely nyomon követné a nemzeti közösségek helyzetének alakulását, jogainak érvényesülést.

Vajdaságban nemcsak, hogy eluralkodott az egypártrendszer, de Pásztor Pista, a Véemesz elnöke ellehetetleníti a magyar intézmények (Magyar Nemzeti Tanács, Magyar Szó Kft.) és a nemkormányzati szervezetek működését is a pártkatonák által.

A VMTT és a VMJE lehetne a vajdasági magyar közösség két fontos érdekvédelmi civil szervezete, de sajnos egyik sem az.

Ezeken az állapotokon mihamarabb változtatni kell! Mindannyiunk érdekében.

 

 

 

2022. december 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább