2024. július 15. hétfő
Ma örkény, Henrik, Roland, Bonaventúra névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

Kókai Péter: Az államtitkárok munkájáról „szinte semmit sem lehet tudni”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor Bálint: „A VMSZ nem kért magának túl sokat”

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó Párthoz, pontosabban annak az elnökéhez, Aleksandar Vučićhoz és a retrográd, nacionalista politikájához való hűség – a közösség hátrányára – nyolc jól fizetett állást ért a VMSZ-nek. A hatalom megtartása a fontos! Megéri? Vučićnak ezek a kinevezések nem kerültek semmibe. Nyolc fikusszal több vagy kevesebb, mit számít. A Véemeszess államtitkárokat viszont, az adófizetők pénzén, lehet mutogatni a nemzetközi közösségnek, hogy európai mércék szerinti nemzeti kisebbségi politikát folytat. Függetlenül attól, hogy a Véemesz államtitkári szinten vesz rész a haladó koalíciós hatalom gyakorlásában, semmi sem mentesíti a kormány döntéseivel járó politikai felelősség alól! Bozóki Antal:

Pásztor Bálint, a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) (egyik) alelnöke, képviselőházi frakcióvezetője, stb. – október 25-én – azt mondta, hogy „a VMSZ, mint ahogy Ana Brnabić előző két kormányát, úgy a leendő kormányt is támogatja, mert a VMSZ a realitások talaján maradt, és nem követelt túlzottan sokat magának”.

– A VMSZ-nek nyolc államtitkára lesz, többségük ugyanazokban a minisztériumokban, mint az előző mandátumban. Pásztor hozzátette, hogy az új kormány a kisebbségeket befogadó kormány lesz, a VMSZ pedig támogatja is ezt – közölte a junior Pásztor.

A kispásztor „gratulált Tomislav Žigmanov (az emberi és kisebbségi jogokért, valamint a társadalmi párbeszédért felelős – B.A.) miniszternek is, és sok sikert kívánt neki, az eskü letétele után pedig reméli, hogy változtat a retorikáján, mert az általa »szerbnek« nevezett kormány tagja lesz, és minden nemzeti közösség minisztere lesz” – közölte a FoNet.

November 1-jén, mindenszentek napján, Pásztor István pártelnök, tartományi képviselőházi elnök stb., a Facebookon közölte, hogy „aláírásra került a Szerb Haladó Párt (SNS) és a VMSZ koalíciós megállapodása. Ez már a negyedik az elmúlt nyolc évben, az aktuális parlamenti választásokat követően”.

Az új szerbiai kormány november 4-ei ülésén ki is nevezte a VMSZ nyolc államtitkárát.

Hét korábbi államtitkár – Nyilas Mihály jogász (igazságügy), Lálity Urbán Emese építészmérnök (építésügy, közlekedés, infrastruktúra), Vickó Ferenc onkológus (egészségügy), Vicsek Annamária pedagógus (oktatásügy), Juhász Attila mezőgazdasági mérnök (agrártárca), Jaksa Róbert (környezetvédelem), Kerekes József (pénzügy) megmaradt a tisztségében – függetlenül attól, hogy mutattak-e fel eredményt vagy sem.

Nyolcadik államtitkárnak csatlakozott hozzájuk Gyivánovity Dániel okleveles közgazdász-vállalkozó, aki az előző mandátumban parlamenti képviselőként szolgálta a VMSZ-t, de a legutóbbi parlamenti választásokon kibukott onnan, mivel a párt az addig kilenc képviselői hely közül négyet elvesztett. Valahol csak munkát kellett neki találni! Még mondja valaki, hogy az öreg Pásztor nem visel gondot a híveiről!

– Soha ilyen gyorsan nem írtuk alá a koalíciós szerződést és soha ilyen hamar nem nevezte ki a Kormány az államtitkárainkat. Több minisztériumban is egyelőre csak az általunk delegált államtitkár kinevezése történt meg. Mindez a VMSZ tekintélyéről tanúskodik – áradozott a junior Pásztor a Facebookon.

– A minisztériumnak lehet egy vagy több államtitkára, akik munkájukért a miniszternek és a kormánynak tartoznak felelősséggel. Az államtitkár a minisztertől kapott meghatalmazása keretében segít a miniszternek. A miniszter nem hatalmazhatja meg az államtitkárt, hogy jogszabályokat alkosson, vagy hogy a kormány ülésén szavazzon – írja az Államigazgatási törvény 24. cikkében.

Az államtitkár – a törvény szerint – a minisztérium második számú embere, akinek valójában a minisztérium hivatalnoki személyzetének a munkáját kell(ene), hogy megszervezze. Szinte semmilyen önálló döntéshozatali joga nincsen.

A nyolc Véemeszes államtitkár közül mennyien értenek egyáltalán az államigazgatáshoz, és mennyire ismerik az államigazgatási törvényt?

Kókai Péter újságíró „nagyon felszínes és hevenyészett kis kutatása alapján sem teljesen megalapozatlan kijelenteni, hogy a (mindenkori) államtitkárok munkája képezi a VMSZ tevékenységének legszürkébb zónáját, amiről szinte semmit sem lehet tudni”.

A VMSZ, tehát, „nem kért magának túl sokat”, a közösségnek pedig éppen semmit. A Szerb Haladó Párthoz, pontosabban annak az elnökéhez, Aleksandar Vučićhoz és a retrográd, nacionalista politikájához való hűség – a közösség hátrányára – nyolc jól fizetett állást ért a VMSZ-nek. A hatalom megtartása a fontos! Megéri?

Vučićnak ezek a kinevezések nem kerültek semmibe. Nyolc fikusszal több vagy kevesebb, mit számít. A Véemeszess államtitkárokat viszont, az adófizetők pénzén, lehet mutogatni a nemzetközi közösségnek, hogy európai mércék szerinti nemzeti kisebbségi politikát folytat.

Függetlenül attól, hogy a Véemesz államtitkári szinten vesz rész a haladó koalíciós hatalom gyakorlásában, semmi sem mentesíti a kormány döntéseivel járó politikai felelősség alól!

Feltűnő, hogy a Véemeszes vezetőknek nem jutott eszébe, vagy tudatosan kerülték a követelést, hogy a pártnak az Emberi-, kisebbségjogi és társadalmi párbeszéd minisztériumában legyen államtitkára! Nincs olyan tagja, aki értene ehhez, vagy nem is érdekli a nemzeti közösségi jogok védelme?

 

2022. november 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább

A „temerini fiúk” esete

Esetüket a vajdasági magyar politikai érdekvédelem sem szereti (fel)emlegetni. (Kiváltképp amióta a tetőpontján táncol a történelmi >

Tovább

„Nincsenek nyitott kérdések”?

Pásztor Bálint ismételten bizonyította, hogy az itteni magyar közösség helyzetét, minden napi problémáit nem kívánja ismerni, >

Tovább