2023. január 27. péntek
Ma Angéla, Angelika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

„Nélkülözhetetlen(ek)”

A hatalom szolgálatában

Bozóki Antal
Bozóki Antal
A hatalom szolgálatában
Klemm József a Vajdasági Rádió és Televízió új megbízott vezérigazgatója (Fotó: Pannon RTV/Youtube/Printscreen)

A Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak tudni kell(ene), hogy milyen is a „nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyar” újságírás. Ennek a nemzeti színbe csomagolt parolának az lett a következménye, hogy mára már a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” médiában – köszönve a testület későbbi „tájékoztatási megbízottjainak” is – megszűnt/eltűnt a magyar nyelvű közszolgálati tárgyilagos, pluralista tájékoztatás, a hatalmat is ellenőrző és kritikus újságírás! Ez egyúttal a hatalomtól független/hatalomkritikus sajtónak, a tájékoztatás szakmai függetlenségének a feladását és csaknem a teljes magyar nyelvű tájékoztatásnak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a pártot is befolyásoló Fidesz politikájának a szolgálatába állítását, a magyar nyelvű tájékoztatás lezüllesztést, tönkretételét hozta. Bozóki Antal:

Július 5-én a VRTV igazgató bizottsága Klemm Józsefet nevezte ki a Vajdasági Rádió és Televízió „új megbízott vezérigazgatójának”.

A kinevezést megelőzően Klemm a tartományi közmédiumban a vezérigazgató-helyettesi tisztséget töltötte be.

Klemm „kinevezésével a korábbi megállapodást realizálták, miszerint a megbízott vezérigazgatót július 6-áig kinevezik. A kinevezéstől függetlenül Klemm július 6-án nyugdíjba vonulhat, emiatt a VRTV szakszervezetei követelik, hogy mielőbb írják ki a pályázatot a médiaház vezérigazgatói posztjára. A szakszervezetek ezenkívül azt is kérték, hogy az igazgatóbizottság tagjait mentsék fel, mert egy évig képtelenek voltak pályázatot kiírni a megüresedett vezérigazgatói posztra” – közölte a Magyar Szó nevű Vémesszes pártújság.

– Miodrag Koprivica korábbi vezérigazgató mandátuma még 2021. július 8-án lejárt, a médiaház vezetősége azonban mindeddig nem talált megoldást az utánpótlásra, emiatt, s a VRTV-n belüli egyéb rendezetlen kérdések miatt, júniusban tiltakozni kezdett a foglalkoztatottakat tömörítő mindhárom szakszervezet. Közleményeikben figyelmeztettek a határidők lejártára, s arra, hogy a médiaház lényegében vezető nélkül működik huzamosabb ideje – írta a lap a kinevezés alkalmából.

A VRTV újdonsült megbízott vezérigazgatójának önéletrajza szerint – 1977 és 1982 között az Újvidéki Televízió újságírója, 1982-től az Újvidéki Rádió külpolitikai szerkesztője, főszerkesztője, majd igazgatóhelyettese, megbízott igazgatója, 2011-től igazgatója, majd a Vajdasági RTV vezérigazgató-helyettese volt.

Klemm „1999-től 2009-ig a Magyar Nemzeti Tanács Intézőbizottságá­nak sajtó­felelőseként szerepet vállalt a vajdasági magyar tájékoztatási rendszer kidolgozásában”. 2009-ben a vajdasági magyar fiatal újságírók nevelésében kifejtett tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki, 2022-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

Egy korábbi információ arról szólt, hogy Klemm József (Székelykeve, 1954. február 28.) július 1-jével nyugdíjas lesz, erre azonban nem került sor. Úgy látszik, a VRTV-ben nélkülözhetetlen, vagy – a nyugdíjjogosultság ellenére – nem akaródzott megválni a jól fizetett tisztségtől.

Az Európa Kollégiumban 2022. március 11-én tartott, a Magyar nyelvű tájékoztatás a Vajdaságban c. „előadásában” Klemm „kiemelte, hogy a jugoszláv időkben háttérbe szorították a nemzeti hovatartozás fontosságát, így csak később, a 90-es évekre felerősödő szláv nacionalizmusok hatására, tömörült nemzeti alapon közösségbe a vajdasági magyarság”[12] (??). A vajdasági magyar újságírás gyökereit az Ideiglenes Nemzeti Tanács megalakításának évéből, 1999-ből eredeztette, vagyis attól az időszaktól, amikor tíz éven keresztül ő volt a testület tájékoztatási megbízottja.

Állítása szerint „ekkor fektették le, hogy a vajdasági magyar újságírásnak nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyarnak kell lennie”. Szerinte ez „azt jelenti, hogy a témaválasztáskor és a témafeldolgozáskor is a magyar érdekeket kell figyelembe venniük az újságíróknak”.

Hogy ennek a nebulózus megfogalmazásnak valójában mi az értelme, azt talán csak Klemm tudja, vagy még ő sem. Annyi azonban biztos, hogy ezen az elképzelésen újságírók generációi nevelkedtek, ami a mostani gyámoltalan, meghunyászkodó, kritikátlan sajtóhoz, a magyar nyelvű tájékoztatás tönkretételéhez vezetett.

 

A Kollégium előadója, tehát, a Titói korszaktól a mostani Vučić-Pásztor éráig vezető beosztásban dogozott a tájékoztatásban. Neki, tehát, már csak tudni kell(ene), hogy milyen is a „nemcsak nyelvében, hanem szellemiségében is magyar” újságírás.

Ennek a nemzeti színbe csomagolt parolának az lett a következménye, hogy mára már a Magyar Nemzeti Tanács „alapította” médiában – köszönve a testület későbbi „tájékoztatási megbízottjainak” is – megszűnt/eltűnt a magyar nyelvű közszolgálati tárgyilagos, pluralista tájékoztatás, a hatalmat is ellenőrző és kritikus újságírás!

Ez egyúttal a hatalomtól független/hatalomkritikus sajtónak, a tájékoztatás szakmai függetlenségének a feladását és csaknem a teljes magyar nyelvű tájékoztatásnak a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a pártot is befolyásoló Fidesz politikájának a szolgálatába állítását, a magyar nyelvű tájékoztatás lezüllesztést, tönkretételét hozta. Ezt a VMSZ-nek a Szerb Haladó Párttal (SNS) kötött szövetsége még csak fokozta.

A tisztséget és a kitüntetéseket meg kellett szolgálni.

Klemm József, „költő, publicista, szerkesztő” és politikai kabaré-színész számára minden szépen alakult, kedvező volt a csillagok állása is. Egészen az utolsó pillanatig, amikor kitört a balhé: Talán éppen újabb haiku verssorok faragásával foglalatoskodott, amikor július 12-én „botrányokra bukkant a számvevőszék a vajdasági RTV-ben”.

– Törvényellenesen megemelt fizetések, ugyanazon munkakörben eltérő együtthatók alapján kifizetett fizetések, az új főigazgató kinevezésének késése, bírósági perben való részvétel, ezeket a szabálytalanságokat állapította meg az Állami Számvevőszék hivatalos jelentésében a Vajdasági Rádió és Televízió működésének átvizsgálását követően. A hatóság az RTV 2020-as és 2021-es évi dokumentációját vizsgálta át – írja riportjában a 021.rs portál.

– Bár maguk a közbeszerzések a jogszabályoknak megfelelően zajlottak, a Számvevőszék megállapította, hogy az elmúlt két évben az RTV 11 olyan beszerzést kötött 96 millió dinár értékben, amelyekben nem derül ki, hogyan állapították meg az egyes beszerzések értékét.

További szabálytalanság, hogy az RTV dolgozóinak megalapozatlanul és jogellenesen emelték meg a fizetését, ami miatt összesen 7,5 millió dinárral többet utalt nekik az RTV, mint kellett volna. A magasabb összeg úgy keletkezett, hogy az RTV hatályos Kollektív Szerződésével ellentétben minden munkanapra a vasárnapi és ünnepnapi bérkalkulációt alkalmazták.

Az állami számvevőszék is felfigyelt egy, a nyilvánosság által is már ismert problémára, vagyis arra, hogy az RTV vezérigazgatójának mandátuma ugyan tavaly lejárt, de az RTV Igazgatósága mégsem intézkedett a törvénynek megfelelően az új igazgató kinevezését illetően. Az RTV az utolsó pillanatban nevezte ki Klemm Józsefet vezérigazgatóvá, aki a múlt héten teljesítette a nyugdíjba vonulás feltételét – írja a 021.

Az RTV-nek most 90 napja van arra, hogy válaszjelentést nyújtson be az Állami Számvevőszéknek, amelyben tételesen fel kell tüntetnie, hogy az egyes szabálytalanságokat hogyan szüntették meg – írja a Szabad Magyar Szó.

Klemm a legújabb, megbízott vezérigazgatói kinevezéséig a VRTV második embere volt, akinek nem csak tudnia kellett volna a törvényellenességekről, hanem meg is akadályozni azokat. Ha ezekről nem tudott, akkor az a baj, ha pedig tudott, akkor még nagyobb.

A vizsgálat most majd megállapítja, hogy a nagy fizetésért egyáltalán mit is csinált, mivel is foglalkozott az RTV-ben? Vagy arra számít, hogy a hatalom úgyis minden elsimít? Mivel lett jobb például a magyar nyelvű tájékoztatás? Bővült-e a szerkesztőség, a műsoridő?

A VRTV már huzamosabb ideje neuralgikus pontja a vajdasági tájékoztatásnak. A hatalom készakarva – a tiltakozások ellenére – hanyagolta/nem foglalkozott a ház problémáival, vezetőségének cseréjével, mivel meg volt elégedve a Koprivica-Klemm tandem munkájával. Ez pedig a haladópárti politika teljes kiszolgálásában nyilvánul(t) meg. Vagyis folytatódott a közérdekű tájékoztatás Milošević óta tartó leépítése. Ebben mindkettőjüknek elévülhetetlen érdeme van.

Klemm is azon „nélkülözhetetlen”, minden rendszernek megfelelő magyar káderek közé tartozik, mint Pásztor István, Véemeszes elnök, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Ökrész Rozália, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója, akik a nyugdíj helyett a hatalom kiszolgálásának folytatását választották.

 

2022. augusztus 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább

Ellentmondásos, hiteltelen „filozófus”

Feltűnő, egyrészről, „a VMSZ munkájának dicsérete”, másrészről pedig a párt bírálata, ami szinte szakaszonként váltakozik. A >

Tovább

Amikor a politikus meghasonlik önmagával

Ágoston és volt pártja (a VMDP) a VMSZ szövetségese, szatellitje lett, amelyiknek most az MNT is >

Tovább