2024. május 24. péntek
Ma Eszter, Eliza, Vanessza névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Fátyol a múltra?

A kilencből öt képviselője maradt a VMSZ-nek!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Fátyol a múltra?

A szavazatok számánál azt is figyelembe kell venni, hogy a VMSZ minden eszközével Vučićot támogatta, hogy az ellenzéki jelöltek számára milyen egyenlőtlen volt a választási kampány és a propaganda! Zentán, de Magyarkanizsán se kizárólag a magyarok szavaztak, és azt sem tudni pontosan, hogy egyáltalán milyen arányban vettek részt a szavazáson, azt meg végkép nem, hogy közülük mennyien voksoltak Vučićra! A szavazás eredményei alapján téves azt állítani, hogy a magyarok elfelejtették Vučić tetteit, fátyolt borítottak a múltra! Ugyan miért tették volna? Aki fátylat borít a múltra, az elfogadja az önkényuralmat is! Bozóki Antal:

Köztársasági Választási Bizottság (RIK) április 18-ai adatai szerint a Vajdasági „Magyar” Szövetség (vagy Vučić magyarjai/janicsárjai) 60 313 szavazatot, illetve a szavazatok 1,58 százalékát kapta az április 3-ai köztársasági parlamenti választásokon. A szavazók részvételi aránya 58,6 százalékos volt.

A RIK hivatalos oldalán még mindig az áll, hogy ezek „előzetes/prelimináris” adatok. Nem világos azonban, hogyan változhatnak meg a szavazatok „százszázalékos feldolgozottsága” mellett? Szerbia azonban a korlátlan lehetőségek országa…

Ez azt jelenti, hogy a VMSZ-nek végül a kilencből öt parlamenti képviselője marad a szerb parlamentben. Ha időközben valaki nem mond le a képviselőségről, akkor ezek – a VMSZ választási programja 2022-2026 című kiadványa szerint – a következő személyek lesznek: Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád, Újvári Zsombor és Ökrész Rozália.

Újvári Zsomboron kívül ezek az egyének képviselték a VMSZ-t (nem a vajdasági magyar közösséget!) az előző ciklusokban is. Tudjuk, tapasztaltuk milyen „sikeresen”.

A VMSZ ehhez az öt képviselői mandátumhoz is úgy jutott, hogy a választási törvény (140. szakasza 2. bekezdése) értelmében, „a mandátumok elosztásakor, a legnagyobb hányados rendszerének alkalmazásával, a nemzeti kisebbségek választói listáinak hányadosait, amelyek a szavazatok 3 százalékánál kevesebbet kaptak, 35 százalékkal növelik”.

Ez azt jelenti, hogy a VMSZ-re adott szavazatokat 35 százalékkal megemelték. Így jutott több képviselői helyhez a párt, mint amennyi a szavazatok alapján megillette volna. Ha nem (magyar-szerb) kisebbségi szervezetként vesz részt a választásokon, be se jut a parlamentbe!

A VMSZ a 2020. évi választáson, amikor a részvétel 48,93 százalék volt, a szavazatok 2,23-át szerezte meg, 71 893 szavazatot kapott, az akkor „kb. 180 ezerre” taksált magyar választópolgár közül.

A 2022. évi 9,79 százalékkal magasabb részvétel, az Orbán milliárdok, „a méregdrága Facebook, YouTube, Instagram és Google reklámok”, az egész oldalas politikai hirdetések, „a csalások és gyanús esetek, a teljes médiauralom, a különböző médiumokban leadott politikai hirdetések vagy épp az aktivistáiknak kifizetett százezrek mellett is”, a VMSZ 11 580 szavazattal kevesebbet kapott, mint 2020-ban! Vranyeban is csak 56-an (0,13%) szavaztak a VMSZ-re – a 2020. évi 1396-al szemben!

Аz Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk nevű  Szerb Haladó Párti (SNS/SZHP) lista (amelyhez több kisebb párt is tartozik), a szavazatok 42,92 százalékát szerezte meg, ami 120 mandátumot jelent a 250 fős szerb parlamentben. Ez azt jelenti, hogy 68 képviselői hellyel kevesebbje lesz, mint 2020-ban (188). „Amikor a haladók a koalíciós partnereikkel elosztják a képviselői mandátumokat, a SNS-nek csak alig valamivel több, mint 90 képviselője lesz.”

Vučić – a szavazatok 58,59 százalékával – megnyerte ugyan az elnökválasztást (Zdravko Ponoš előtt, aki a szavazatok 18,39 százalékét szerezte meg), de elveszítette a parlamenti többségét és a VMSZ képviselőinek támogatásával sem alakíthat kormányt. A haladók vezetője ugyanis „már a választás éjjelén bejelentette a VMSZ-szel való együttműködés lehetőségét”. A két pártnak együtt minimális (126 fős) parlamenti többsége lett volna, ha a VMSZ megszerzi a hatodik mandátumot. Ez azonban nem jött be.

Az előzetes adatok szerint, a SZHP-nek nincsen meg a szükséges többsége a 110 tagú belgrádi városi képviselő testületben sem, mivel csak „48 mandátumot szerzett”.

Belgrádban még mindig nincsenek meg az április 3-ai szavazás végeredményei, mivel – a szabálytalanságok miatt – április 21-én még két helyen meg kell ismételni a voksolást. Végeredmények ezért csak egy hét múlva várhatók. Hacsak…

Újvidéken a „haladók” listája a parlamenti választásokon csak „a szavazatok 36,68 százalékát szerezte meg”.

A választási eredmények egyértelműen az SZHP és a VMSZ hanyatlására, visszaesésére utalnak!

Pásztor István, a VMSZ elnöke, a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című április 12-ei reggeli műsorában azt nyilatkozta, „elégedett” pártja választási eredményével, „mert a VMSZ-nek sikerült megőriznie a legitimitását”. (Ekkor még úgy nézett ki, hogy pártja hat mandátumot szerezhet.) Kérdés azonban, ilyen választási feltételek mellett, amikor „lejtett a pálya”, lehet-e legitimitásról beszélni.

A szervezet vezetője szerint, „ami a szerbiai államfőválasztást illeti, a magyarok állták a szavukat, többségük ugyanis a VMSZ által is támogatott szerb haladó párti jelöltre, azaz Vučićra adta le a szavazatát”.

– Ha az általunk lakott helyeken összeadjuk a VMSZ-re és a Szerb Haladó Pártra leadott szavazatok számát, és azt összehasonlítjuk a köztársasági elnökre, Aleksandar Vučićra leadott szavazatok számával, akkor jóformán egybeesés van, ami azért fontos, mert azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyarok szavahihetők, és nem azt csinálják, hogy egyet mondanak és másként cselekszenek, hanem amit megígérnek, azt meg is teszik – fogalmazott Pásztor a házi rádiójának adott interjúban.

A pártvezér  szavai azonban jobbára propaganda, behízelgő jellegűek, mint általában, nem minden tekintetben megalapozottak, tényszerűek.

Egyes kommentátorok arra hívták fel a figyelmet – talán éppen Pásztor Pista értékelése alapján –, hogy az elnökválasztási eredmények szerint „a magyarlakta Tiszamente túltett az országos átlagon”, vagyis az 58,59 százalékon, amennyien köztársasági szinten Vučićra szavaztak. Zentán ugyanis Vučić „nagy fölénnyel győzött (73,02 százalék), a rekordot viszont Magyarkanizsa állította fel” (79,69 százalékkal).

Nem elég és elemzésnek is helytelen azonban Vučić támogatottságára egyedül a leadott szavazatok alapján következtetni. Figyelembe kell ugyanis venni a polgároknak a szavazáson való részvételi arányát is!

Egyes kommentelők ezekből az adatokból azt a téves következtetést vonták le, hogy „a Tisza menti magyarok megbocsátottak Aleksandar Vučićnak”, vagyis, hogy „fátyol került a múltra!” Ezek azonban nem vették figyelembe a részvevők számát a szavazáson!

Zenta községben a köztársasági parlamenti és elnökválasztásokon a részvétel 43,98, Magyarkanizsán pedig 50,88 százalékos volt. Ennek a 43,98 százaléknak a 73,02 százalékát kapta Vučić Zentán, Magyarkanizsán pedig az 50,88 százaléknak a 79,69 százalékát!

A szavazatok számánál azt is figyelembe kell venni, hogy a VMSZ minden eszközével Vučićot támogatta, hogy az ellenzéki jelöltek számára milyen egyenlőtlen volt a választási kampány és a propaganda!

Zentán, de Magyarkanizsán se kizárólag a magyarok szavaztak, és azt sem tudni pontosan, hogy egyáltalán milyen arányban vettek részt a szavazáson, azt meg végkép nem, hogy közülük mennyien voksoltak Vučićra!

A szavazás eredményei alapján téves azt állítani, hogy a magyarok elfelejtették Vučić tetteit, fátyolt borítottak a múltra! Ugyan miért tették volna?

Aki fátylat borít a múltra, az elfogadja az önkényuralmat is!

 

2022. április 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pártalapú „eligazítás”

Az I. Délvidéki Médiatalálkozón – amelyen nem voltak jelen a Családi Kör, a Szabad Magyar Szót >

Tovább

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább