2023. március 25. szombat
Ma Irén, írisz, Lúcia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének helyzetjelentése

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Az oktatási helyzet súlyosbodott”!

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan és következetesen, értékeli hogyan alakul a magyar oktatás helyzete. A pedagógusok véleményét azonban sem a hivatalos állami szervekben, de a Magyar Nemzeti Tanácsban nem veszik figyelembe. Az MNT 2020. december 29-ei ülésén „szóba került a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (akkori – B.A.) évi jelentése. Jerasz Anikó (az MNT Végrehajtó Bizottsága elnöke – B.A.) szerint a VMPE dokumentuma rengeteg csúsztatást, pontatlanságot tartalmaz, sok a számonkérés is, megoldásjavaslat viszont kevés van benne.” Jerasz Anikónak nem az a kötelessége, hogy leüljön a VMPE vezetőségével és megtárgyalják, tisztázzák a felmerült problémákat és közös megoldást találjanak azokra? Bozóki Antal:

A Magyar Szó szerkesztéspolitikájának szerves része a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ) kádereivel, tisztségviselőivel, szinte napi szinten készített „interjúk” közlése.

A párt és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT), vagyis az „alapító” vezetői el is várják ezt a laptól, hiszen ebben a testületben is a véemeszes káder- és pártpolitika érvényesül.

Az ilyen interjúk pozitív fényben tüntetik fel a véemesz tisztségviselőit és, persze, méltatják az általuk elért „eredményeket”.

A gond csupán azzal van, hogy a lap, egyrészt, semmibe veszi az ellenzéki pártokat – így például nem közölte a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMD) és a Magyar Mozgalomnak (MM) a Szerb Haladó Párt (SNS) alkotmánymódosításával kapcsolatos közleményét – és a civil szervezeteket, másrészt pedig egyáltalán vagy alig közöl olyan írásokat, amelyek (a politikusi nyilatkozatok nyomán) a való életben ellenőrizné azok igazságtartalmát. A jámbor olvasó így csupán egyoldalúan értesül arról, hogy „milyen jó is nekünk”, hogy eljött már Vučić „aranykora”.

A legutóbbi példa erre Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkárral készül január 13-ai, az Idén 416 millió dinár az iskoláknak c. interjú, amit az újságíró – kit tudja milyen okból – nem a teljes nevével, hanem csak „já”-ként írt alá.

A Nyilas Mihályt – akit köztársasági igazságügyi államtitkárnak léptettek elő – örökébe lépő, ugyancsak véemeszes Szakállas az interjúban elmondja, hogy az oktatás- támogatási pályázati „lehetőségek az idén is „a tavalyiakhoz mérten hasonlóak lesznek”.

– Az oktatási intézmények épületeinek felújítására és korszerűsítésére mintegy 175 millió dinárt folyósítunk. Jelentős eszközöket fordítunk a vajdasági középiskolások utaztatási költségeinek fedezésére, az idén például 151 millió dinárt különítünk el erre a célra. Az oktatási projektumoknál sem változott az idei keretösszeg, 25 millió dinárral támogatjuk ezt a pályázati kiírást. Tavaly sajnos nem volt lehetőségünk segíteni az iskolák felszerelés-beszerzését, az idén viszont a költségvetésből 50 millió dinárt fordítunk erre a célra. Végezetül a kiváló tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok megsegítésére 15 millió dinárt adományozunk.

Ami a kisebbségügyi projektumokat illeti, 14 millió dinárt fordítunk a multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia tárgyában beadott projektekre, míg a civil szervezeteket 33 millió dinárral segítjük. A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak az idén is több mint 61 millió dinárt biztosítottunk, a folyó költségeik és a rendes tevékenységeik pénzelésére – nyilatkozta Szakállas.

Az interjúból – összehasonlításképpen – az is kitűnik, hogy a 2021-es évben a tartomány „az iskolaépületek felújításán és korszerűsítésére 167 millió dinárt biztosított”, vagyis erre a célra 2022-ben nyolcmillió dinárral többet terveztek, mint tavaly.

A kisebbségügyi pályázatokra a tavalyi és az idei évben is egyaránt 108 millió dinárt különítettek el, amiből 14 millió dinárt fordítanak a multikulturalizmus és a nemzetek közötti tolerancia tárgyában beadott projektekre, 33 millió dinárt jut a civil szervezeteknek, 61 millió dinár pedig a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak.

Szakállas szavaiból azonban még csak véletlenül sem derül ki, hogy az oktatási intézmények épületeinek felújítására és korszerűsítésére az idei évre tervezett 175 millió dinár mire elég, illetve mekkora összegre lenne szükséges a tartományi oktatás feltételeinek rendezésére, hogy megfeleljenek a mai kor követelményeinek? Arra pedig még csak következtetni sem lehet, hogy egyáltalán milyen a iskolák felszereltsége, és hogy mennyire felel az meg a követelményeknek?

Hiányzik, tehát, az olvasók tárgyilagos tájékoztatása arról, hogy vajon milyen is a vajdasági magyar oktatás helyzete?

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) egy nappal később, január 14-én Oktatási helyzetkép 2021 címmel közzétette a 2021. december 4-ei évi közgyűlésén jelen levő pedagógusok állásfoglalásait és javaslatait.

A hét oldal terjedelmű, a vajdasági magyar oktatásnak a pedagógusok szemszögéből készült helyzetjelentésből aztán láthatóbbá vállnak a tanügy problémái.

A VMPE alapvető értékelése, hogy „az előző években felvázolt oktatási helyzet súlyosbodott”.

Az óvodai és közoktatásban részt vevő magyar gyermekek száma az utóbbi négy (iskola)évben 20119-ről 17128-ra, vagyis 2991-el (14,9 százalékkal) csökkent.

– A Vajdaságban a gyermeklétszám csökkenése miatt több iskolában továbbra is (évről évre) kérdéses a magyar tannyelvű osztályok beindulása, illetve a nagyobb létszámú iskolákban csökkent a párhuzamos osztályok száma és az egyes osztályok létszáma – áll a jelentésben, amely elemzi a tanulók számának csökkenését okozó tényezőket is.

A pedagógusok értékelése szerint „a tankönyvellátás továbbra is akadozik”, de „szép számban akadnak rosszul, hibásan fordított tankönyvek” is.

A jelentés arra is rámutat, hogy számos településen „már régen nincs magyar nyelvű oktatás”, és hogy „több bánáti faluban évek óta nincs menetrend szerinti közlekedés”. Emiatt, vagy anyagi eszközök hiányában, a tanulók nem tudnak eljutni a magyar tannyelvű iskolákba, az MNT által „szervezett” iskolabusz program pedig „fél év alatt megbukott, és megszűnt”.

A tanároknak az is nagy gondot jelent, hogy „hiába támogatott az iskolai könyvtár állományának bővítése, csak az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium által megadott könyvek közül lehet választani, és ott nincs egyetlen magyar nyelvű kiadó sem. Nincsenek magyar nyelvű tankönyvek, a kiadók a kis példányszámra hivatkoznak.”

A pedagógusok külön kiemelték a szerb nyelv tanulásának fontosságát, „mert, ha nem tudjuk a nyelvet, jelen esetben a szerb nyelvet, akkor önmagunktól zárjuk el a lehetőségeket, a fejlődésünket és a megmaradásunkat!”

A jelentés szerint „az anyaország az eltelt időszakban sokat segített az iskolák felszereltségének és az épületek állapotának javításában” és az oktatásügyi minisztérium figyelmét is (amelyiknek a véemeszes Vicsek Annemarie az államtitkára) „némileg sikerült felkelteni a magyar oktatásunk iránt. Igyekeztek didaktikai eszközöket, számítógépeket juttatni az iskoláknak.”

Rámutattak arra is, hogy az oktatás területén továbbra sem valósul meg az anyaország és Szerbia között a kölcsönösség elve, mivel az itteni pedagógusok „magyarországi tankönyveket nem használhatnak”, a magyarországi szerb diákok pedig „szerbiai tankönyvekből tanulhatnak”.

A VMPE – ismereteim szerint – az egyedüli délvidéki/vajdasági civil szervezet, amely (2012 óta) évente, kitartóan és következetesen, értékeli hogyan alakul a magyar oktatás helyzete.

A pedagógusok véleményét azonban sem a hivatalos állami szervekben, de a Magyar Nemzeti Tanácsban nem veszik figyelembe.

Az MNT 2020. december 29-ei ülésén „szóba került a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (akkori – B.A.) évi jelentése. Jerasz Anikó (az MNT Végrehajtó Bizottsága elnöke – B.A.) szerint a VMPE dokumentuma rengeteg csúsztatást, pontatlanságot tartalmaz, sok a számonkérés is, megoldásjavaslat viszont kevés van benne.”

Jerasz Anikónak nem az a kötelessége, hogy leüljön a VMPE vezetőségével és megtárgyalják, tisztázzák a felmerült problémákat és közös megoldást találjanak azokra?

A VMSZ-es irányítású MNT ilyen viszonyulása a vajdasági magyar pedagógusok legtömegesebb szervezete iránt elfogadhatatlan, de jól illusztrálja hozzáállásukat a magyar közösség problémáinak a megoldásához.

A VMPE-nek az oktatással kapcsolatos helyzetfelmérésével – ismereteim szerint – nem csak, hogy a közszolgálati és az MNT „alapítású”, de még az itteni és független média sem foglalkozott. Pedig ez is a dolguk lenne!

 

2022. január 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A nemzeti kisebbségi nyelvek kiszorítása?

Az MNT-nek nincs mersze állást foglalni ebben a kérdésben sem? A Ljudevit Mičatek díjas, a Magyar >

Tovább

Megalázott nemzeti ünnep

Visszatetsző az is, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Aranytoll életműdíjjal tüntette ki a Magyar Szó >

Tovább

- Micsoda nap van ma?

A költőt és csapatát nem állította meg a nyomda portása (mai szóhasználatban: az őrző-védő kft. alkalmazottja), >

Tovább

Szerbia – „részben szabad ország”

Az biztos, hogy a jelenlegi állami vezetés hozzáállása a délvidéki magyarsághoz jobb, mint Trianon óta bármikor >

Tovább

Mi történik a magyarokkal?

Ott várom be Anikót, aki lehangoltan meséli, hogy alig voltak egy tucatnyian a misén. Előzőleg a >

Tovább

A Zoran

Életem legkeményebb élő adása volt. Szerkesztettem és vezettem a Szabad Európa Rádió délután 14 órakor kezdődő >

Tovább

„A jogok érvényesítésében vannak még gondok” (?)

Kovács beszédéből akaratlanul is kiviláglik a VMSZ politikájának a csődje – a nemzeti közösségi oktatás, a >

Tovább

Ilyenek vagyunk!

Mindennapos olvasmányaim közé tartoznak Teofil Pančić, Dejan Ilić, Saša Ilić, Ljubomir Stojadinović  és még számos bátor >

Tovább

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) csődje

Olyan értékelések is vannak, miszerint „ijesztő a vajdasági (és nem csak vajdasági) magyar közvélemény uniformizálódása, a >

Tovább

Leszegett fejjel bandukolunk a féligazság-autokráciába

Ahogy hallom, a mai gyerekeknek nincs ilyesféle gondjuk, mert a csukamájolajat ízesítik, édesítik. Hasonlóképpen vagyunk az >

Tovább

„Nem lehet az, hogy egy politikai párt alakítsa a kultúrát”!

A számadatok, az események és az értékelések is arra utalnak, hogy spirális lejtőre került a vajdasági >

Tovább

„Vannak igazi újságírók – minden nyomás ellenére”!

A szerepeket kiosztották. A médiák sötétséget árasztanak, a halom félelmet. Slobodan Simić   A Gyurkovics Virág által vállalt feladat >

Tovább