2024. március 5. kedd
Ma Adorján, Adrián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Önreklámozás (2.)

Pásztor Bálint kézbe veszi a Magyar Szót

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Önreklámozás (2.)

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami nyilvánvaló hazugság, mivel teljesen a VMSZ szolgálatában állította, tisztára pártújsággá, VMSZ közlöny szintjére süllyesztette! Kinek jó az, ha hamis/rózsaszín képet festünk a polgároknak? Ebből aztán nem csak az olvasónak, de a vajdasági magyar köz- és szellemi életnek is, nap, mint nap, hatalmas kára keletkezik. Ki és mikor fog ezért felelni?  Nem „gusztustalan ez a modor”, ahogy Pásztor Bálint önmagát reklámozza?! A Magyar Szó meg ebben még segíti is! Bozóki Antal:

Dr. Pásztor Bálint

2022. január 3. 9:26

Szokni kell még, hogy 2022 van. A fokozatos átállás érdekében, ajánlom figyelmükbe a Magyar Szó szilveszteri, tripla számában megjelent, velem készült interjút.

Köszönöm Patyi Szilárdnak és az újság szerkesztőségének, hogy részletesen elmondhattam, mit tettünk tavaly és mit tervezünk az idén Szabadkán. #VMSZ

 Az interjút a linkre kattintva olvashatja el:

https://bit.ly/3F17lXP[1]

 

A politikusok éltető eleme, hogy minél többet szerepeljenek a sajtóban, a televízióban, hogy az olvasók megjegyezzék a nevüket, hogy „milyen nagy áldozatokat vállaltak”, „sokat tettek a közösségért”. Az már kevésbé fontos, hogy a mondanivalójuknak van-e vagy éppen semmi értelme. A szereplés a fontos.

Nincs máskülönben ez a Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMS/ВМС) politikusaival sem, legfőképpen a két Pásztorral, az apával és a fiával. Ha nem az idős Pásztor van a Magyar Szó címoldalán, akkor a fiatalabb (Bálint) a lap szabadkai oldalán. Elvégre választási év van!

Nem lenne ebben semmi különös, ha a többi magyar szervezet vezetői is legalább néha „labdába tudnának rúgni”. A Magyar Mozgalom (MM) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) azonban szinte még a szervezetek által kiadott közlemények szintjén sem szerepelnek a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által „alapított” Magyar Szóban. Ez azonban már nem fogadható el, ellenkezik a hivatásos tájékoztatás minden írott és íratlan elvével, az újságírói kódexszel és erkölccsel, de a választásra vonatkozó jogszabályokkal is.

A „szilveszteri tripla számában” a szabadkai oldal csaknem teljes egészében az ifjú Pásztorról szól.

Az sem mellékes, hogy az újévi számot adták el bizonyára a legnagyobb példányszámban, ami csak növeli az írás reklámértékét, amelyben Pásztor Bálint, Szabadka város képviselő testületének elnöke „az óév eredményeiről, illetve az új évre vonatkozó tervekről beszél”.

Patyi Szilárd Az örökség védelme c. írása a címoldalon kezdődik, habár szerintem ott semmi helye, és csaknem kitölti a lap egész nyolcadik (szabadkai) oldalát. (Szorítottak ide még egy nyúlfarknyi helyet a város polgármestere évértékelőjének is.)

 Patyi Szilárd öt kérdést tett fel a városi KKT elnökének:

– A 2021-es év miről marad emlékezetes Szabadka számára?

– Milyen épületekről van szó?

– Az óévben került leleplezésre Bíró Károly szobra, az új évben pedig az egykori polgármester háza kerül felújításra. Bíró Károly örökségének ápolása tehát a VMSZ egyik távlati célját képezi?

– Eddig főleg Szabadka városközpontjáról esett szó, de a VMSZ egyik kampányígérete az volt, hogy a központ mellett a peremvárosi helyi közösségeket is fejlesztik. Hogyan valósult meg eddig ez az ígéret?

– Hosszú ideje húzódik a Népszínház, valamint az Akvapark (a magyar helyesírás szerint: Aqapark – B.A.) építése. Mikor kerülhetnek befejezésre ezek a nagyberuházások?

Szóval nem valami „húzós”, „rázós” kérdések. Az ifj. Pásztor meg is „köszönte Patyi Szilárdnak és az újság szerkesztőségének, hogy részletesen elmondhatta, mit tettek tavaly és mit terveznek az idén Szabadkán”.

A politikusok problémája a sajtóval akkor kezdődik, ha az újságíró „kellemetlen kérdéseket” tesz fel, kezd el feszegetni. Erre azonban a Magyar Szó esetében még elméletben sem kerülhet sor.

Még ez sem lenne probléma, ha a lap teret adna a képviselőházi ellenzékieknek is, hogy elmondják a véleményüket a város és a lakosság helyzetéről.

Miroslav Milojević, a Szabadka Polgári Mozgalma (PGS), képviselői csoportjának elnöke a december 29-ei sajtókonferencián kijelentette, hogy „a polgároknak a helyi önkormányzat felhívására beérkezett 250 javaslata közül egy sem került be a város 2022. évi költségvetésébe”.

– A város költségvetésben nincsen egyetlen stratégiai befektetés se és a költségvetéseink nem a fejlesztésre, hanem a fogyasztásra irányulnak – a költségvetés 80 százaléka a fogyasztásra, kevesebb, mint 20 százaléka pedig a fejlesztésre megy – tette hozzá.

– Ennek a hatalomnak nincsen víziója és terve, hogy milyen stratégiai irányba kellene fejleszteni a várost, miközben a Szerb Haladó Párt (SNS) és a Vajdasági Magyar Szövetség párhuzamos világban élnek, amelyek nem értik egymást. Ezt látjuk azon a példán is, hogy minden nemzeti közösség a város központjában emlékműveket emelt, amelyek etnikai-nemzeti elvek alapján készültek, amelyek teljesen mellőzik a város művelődési matricáját, a kulturális és vallási sokféleséget – hangoztatta Milojević.

A frakcióvezető úgy véli, hogy „ez a hatalom önmaga és a saját érdekei felé, a pártfoglalkoztatás felé fordult” és hogy számára „a polgárok második helyen vannak”.

Maglai Jenő, a PSG Elnökségének tagja elmondta, hogy „az utóbbi hat évben figyelmeztettek számos téves döntésre és a politikusokra, akik a várost vezették és vezetik mai is, hogy nincsen kapacitásuk Szabadka fejlődésének megindítására”.

– Minden a helyi korrupcióra vezethető vissza, amely mindenre kiterjed és egy ilyen rendszerben nem lehet semmilyen jövő – mondta Maglai.

– A rendszer, amelyben mindez az utóbbi tíz évben működik, a pártfoglalkoztatásra szűkült, olyan emberek kulcsfontosságú pozícióba való helyezésére, akik főleg oklevelet vásároltak, vagy magánegyetemeket fejezte be és nincsen szakmai képesítésük az intézmények és közvállalatok minőséges irányítására – értékelte Maglai.

Ezt a szöveget, természetesen, nem a Magyar Szó közölte, hanem a Magločistač nevű szerb nyelvű internetes portál.

Sövény Ferenc, a PSG képviselője és a Magyar Mozgalom (MM) elnöke sem rejtette véka alá „véleményét Szabadka 2022-es költségvetéséről”. – A jelenlegi haladó-vmsz városvezetés mellett Szabadka egyre csak haldoklik és az enyészet vár rá... – írja Sövény az MM weboldalán.

– A költségvetés jelenlegi állapotában inkább jobban látom azt az okot, hogy Szabadkán, mind a polgármester úr, mind a képviselő testület elnöke, a két legfontosabb tisztséget viselő ember részéről egy folytonos rivalizálás és a rivalda fényben való minél erőteljesebb tündöklés jellemzi az ő munkájukat. Ahelyett, hogy nagyobb figyelmet fordítanának a szabadkai ügyekre, ahelyett, hogy nem külföld felé, az országos politika felé üzengetnének, vagy pedig a saját párttársaikkal paroláznának a városháza épületében. Tehát, ha több figyelmet fordítanának a költségvetésre, a szabadkai ügyekre, Szabadka ügyes-bajos dolgaira, a szabadkai polgárokra, akkor ez a költségvetés is ambiciózusabb lehetne, illetve jobb állapotba kerülhetne. […]

A már megszokott szabadkai pénznyelők, a Népszínház és az Akvapark folyamatosan vinni fogják továbbra is a szabadkaiak pénzét és a soha el nem készülő beruházások sorába fognak csatlakozni.

A költségvetésre nézve, meg kell állapítanunk, hogy a szabadkai polgárok jövőre, ha fürdőzni szeretnének, akkor nagyobb esélyük van rá, ha csapadékosabb év lesz, a vasúti aluljáróban ezt megtenni, mint az Akvaparkban.

Sajnálattal állapítom meg, látva az Önök idei és a jövőre tervezett munkát, az eddig elvégzett munkát is, hogy ezt a teljesítményt a 6-os buszról leszálló véletlenszerűen kiválasztott minden második ember fele ennyi pénzért is megtudta volna csinálni. Ez nagyon sajnálatos, Önökre nézve – mondta Sövény.

Ezt sem  a Magyar Szóban, hanem csak a Magyar Mozgalom oldalán lehet olvasni. Miért nem lehet, ki nem engedi ezt a lapban közölni? Rontja Pásztor Bálint reklámozását?

Varjú Márta, főszerkesztő a Magyar Szó a fejléce alá tűzte, hogy a „vajdasági magyarság lapja”, ami nyilvánvaló hazugság, mivel teljesen a VMSZ szolgálatában állította, tisztára pártújsággá, VMSZ közlöny szintjére süllyesztette! Kinek jó az, ha hamis/rózsaszín képet festünk a polgároknak?

Ebből aztán nem csak az olvasónak, de a vajdasági magyar köz- és szellemi életnek is, nap, mint nap, hatalmas kára keletkezik. Ki és mikor fog ezért felelni? 

Nem „gusztustalan ez a modor”, ahogy Pásztor Bálint önmagát reklámozza?! A Magyar Szó meg ebben még segíti is!

 

2022. január 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szerbiában 10 éve csorbítják a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat!

A Freedom House szakértője azt is mondta, hogy „most Szerbiában fennáll a valós félelem attól, hogy  valamiféle >

Tovább

Sonja Biserko: „Szerbia állandó feszültségben él”

“Szerbia soha nem volt távolabb az európai értékektől. A decemberi választásokon a rezsim megmutatta igazi arcát >

Tovább

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább