2023. december 1. péntek
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„Nem bízzák farkasra a bárányt” – de ilyen Pásztorra sem!

Amennyiben Vućić megnyeri az elnökválasztásokat – megérdemeljük a sorsunkat!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Nem bízzák farkasra a bárányt” – de ilyen Pásztorra sem!

Ki kell végre konkrétan mondani: A magyar közösség hanyatlásának/leépülésének egyik oka az utóbbi évtizedben a Vajdasági Magyar Szövetség szövetkezése/összeborulása a Vućić vezette retrográd Szerb Haladó Párttal, és hogy Pásztor Istvánnak végre/ideje távozni a tisztségeiből! A Magyar Szó napilapnak teljesítenie kell a közszolgálati funkcióját! Varjú Márta főszerkesztő és helyettese Máriás Endre ellen feljelentést kell tenni a hivatalukkal való visszaélés és a tájékoztatási törvényekből eredő kötelezettségeik megszegése miatt! A gróf. Széchenyi Istvánhoz kötött idézet arra int bennünket: Amennyiben Vućić nyeri meg az elnökválasztásokat, megérdemeljük a sorsunkat! Akkor „a hiba bennünk van”! Bozóki Antal:

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba…”

Ezt az idézetet egyesek gróf. Széchenyi Istvánnak tulajdonítják, mások viszont vitatják, hogy tőle származna. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza, az idézet sok igazságot tartalmaz.

„Amiként kemény politika az az ártatlan fotó is, amelyen Pásztor István Aleksandar Vučićtyal borozik összeölelkezve – nemsokára Brezsnyev és Honecker híres csókját fogják produkálni.”

Szerbiában március 3-án köztársasági elnöki, parlamenti és belgrádi városi képviselő-testületi választások lesznek. Ha minden igaz. Szerbiában ugyanis semmit nem lehet biztosra venni, különösen a jelenlegi, felforrósodott társadalmi-politikai körülmények között.

Január 16-ára alkotmánymódosítási népszavazást írtak ki.

A jelenlegi haladó/fekete-szocialista/vörös hatalom, amelyben a Vajdasági „Magyar” szövetség az ikebana szerepét játssza, szembe megy a polgárok érdekeivel, elvárásaival, követeléseivel. Nem egy alkalommal bebizonyította, képtelen normális életfeltételeket biztosítani a polgároknak és demokratikus társadalmi viszonyokat kialakítani.

Már a vaknak is világos, hogy „Vučić nem állt el a Rio Tintóval való üzleteléstől, csak az időhúzásra játszik”. Vučić december 9-ei nyilatkozta, miszerint „nincs jogában nagyobb számú ember életét tönkre tenni, mint amennyi korábban elő lett látva,” csak olaj volt a tűzre.

Ezt csak táplálta az elnök kijelentése is, miszerint „a Jadar projektum nem lesz visszavonva”. Ezek miatt a lítium-bányászat ellen tiltakozó szerbiai szervezetek a „környezetvédelmi lázadást” ma újabb tiltakozásokkal, útlezárásokkal folytatták Szerbia számos pontján.

Kokan Mladenović rendező a Nova S portálnak adott interjúban arról is beszélt, hogy „csak egy gyáva nép engedheti meg, hogy egy olyan hatalom uralkodjon, amely most Szerbiát irányítja”.

– Szerbia közelít a polgárháború felé, ami az elképzelhető forgatókönyvek közül a legszörnyűbb. Nehéz elképzelni, hogy ez a bűnbanda, amely most az ország élén áll, és könyörtelenül eltulajdonítja, illetve kiárusítja mindazt, amit meg tud szerezni, beleértve a vizet, a földet és a levegőt, majd békésen lemond a hatalomról. A másik oldalról pedig elképzelhetetlen, hogy a „normális emberek”, akiknek igényük van az elemi méltóságra, a demokratikus értékek tiszteletére, a rendre és a törvényre, a végtelenségig eltűrjék ezeket az erőszaktevőket – mondta Mladenović.

Pásztor István, Vajdasági „Magyar” Szövetség (VMSZ/ВМС) elnöke – a politikai események/történések és a népnek a hatalommal való elégedetlensége növekedése ellenére a Pink.rs portálnak adott évvégi interjújában ismételten Vučić [Farkas] politikáját fényezte.

– Csaknem öt évvel ezelőtt Aleksandar Vučić volt az elnökjelölt, a VMSZ pedig a kezdetektől fogva feltétel nélkül támogatja őt, azzal biztatja a választókat, hogy vegyenek részt a választásokon és támogassák őt szavazatukkal. Mindez ma már történelem, de fontos emlékeztetni magunkat néha a megtörtént dolgokra. Akkor azért támogattuk az elnököt, mert meggyőződésünk volt, hogy ezzel hozzájárulunk Szerbia érdekeinek megvalósításához, nemzetközi elismertségének növeléséhez, a béke és stabilitás erősítéséhez. Mindemellett volt egy emberi kapcsolat is közöttünk, ami partnerségen alapult, közös célokon és egymás tiszteletén is. Mindezek miatt pozitívnak értékelem a kapcsolatunkat – mondta Pásztor.

„Az előttünk álló választási év kapcsán Pásztor újságírói kérdésre azt mondta, amennyiben jelöltetné magát, örömmel támogatnák ismét Aleksandar Vučićot (a „kedves Acót” – ahogyan szokta nevezni – B.A.), hogy már az első körben nyerjen, de erről még nem beszéltek. Ő készen áll asztalhoz ülni, de hogy erre mikor kerül sor, az az elnökön múlik”.

Pásztor ilyen elkötelezettségén nem kell egyáltalán csodálkozni, hiszen Vučić újraválasztásán vagy bukásán múlik a saját politikai létezése, pusztán a politikában való (meg)maradása is. A véemesz elnöke valójában a Szerb Haladó Párt (SNS) önkéntes túsza/fikusza, akinek a pozíció, a hatalom és a privilégiumok megtartása fontosabb, mint a magyar közösség méltóságteljes képviselete!

A Tartományi Képviselőházban a haladópárti képviselők olyan nagy többségben vannak (77 a 120 közül), hogy Pásztort Vučić egyetlen (be)intésére meneszthetik – ha valamilyen lépése nem tetszik nekik. Csak arra felel meg, hogy a külföld felé bábként mutogassák és elmondhassák: „A szerbiai magyarság helyzete példaértékű”.

A vémeszes pártvezér szavaiból is kitűnik, hogy Vučić támogatása ügyében – autokrata szokásához híven – senkivel nem tanácskozott. Holott illett volna legalább a saját párjának az elnökségével. Ez is azonban teljesen szükségtelen, mivel ott is olyan emberekkel vette körül magát, akik a családjához tartoznak (a fia, a barátnője), akiket valamivel lekötelezett, vagy éppen nem mernek ellentmondani neki, nehogy elveszítsék a pozíciójukat.

Pásztor saját és a pártjának az ügye, kit támogat majd az elnökválasztáson és ezt nem teheti a délvidéki/vajdasági magyar közösség nevében! A döntő szó a magyar választópolgároké lesz!

Nagy vargabetűt tett meg Pásztor Istvánt, az óta, hogy a VMSZ tanácsa a 2007. május 5-én, Magyarkanizsán tartott 11. tisztújító közgyűlés egyedüli jelöltként választotta a párt elnökévé.

Ez a dátum egyúttal jelzi a Kasza József (1946-2016) korábbi pártelnök által képviselt magyar érdekvédelem feladását is, ami legfőképpen a VMSZ-nek a Vućić vezette Szerb Haladó Párttal (SNS) 2014. augusztus 14-én kötött elvtelen, hatalmi részvételt – néhány jól fizetett tisztséget – biztosító, a magyar közösségre nézve hátrányos koalíciós szerződésekben és a közösségi jogok számos sérelmében nyilvánul(t) meg:

– A magyarok lélekszáma rohamosan csökken, növekszik az elvándorlás.

– A magyar közösség autonómiáját már szinte egyáltalán meg sem említik, az MNT a VMSZ „kihelyezett tagozataként”, „idomított testületként” működik.

– A meghirdetett részarányos foglalkoztatás nemhogy nem valósul meg, a magyarok száma a közigazgatásban, az igazságügyben és a közhivatalokban az eddigi legalacsonyabbra (4,52 százalékra) csökkent a lakosságban való 13 százalékos részvételhez képest.

– Nem valósult meg az arányos/biztosított képviselet a döntéshozatali szervekben.

– A sajtó és a gondolat szabadsága, valamint a szellemi élet és a kiadói tevékenység mélyrepülésben van, nincs tudományos nemzeti kisebbségkutatás.

– A magyar közösségen belül (is) megszűnt mindenfajta politikai párbeszéd és a pluralizmus. Folyik a latin betűs írásmód kiiktatása a közéletből, a cirill írásnak és Szent Száva ünnepének a kisebbségekre kényszerítése, a „szerb világ” alakítása, a szerb himnusz lejátszásának kötelezővé tétele a nemzeti kisebbségi iskolákban is az oktatási év kezdetén.

– A VMSZ megszavazta a tartományi kormány javaslatát a képviselőházban, miszerint november 25-e (a nap, amikor Bácskát, Bánságot és Baranyát a Szerb Királysághoz csatolták) Vajdaság napja stb.

Pásztor egy ideig ellenezte a SNS-vel való bármilyen együttműködést.

A VMSZ Elnöksége 2012. július 16-án megtartott ülésén „a legerélyesebben elhatárolódott a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke által a Szerb Haladó Párttal, illetve a Fordulat Koalícióval megkötött óbecsei koalíciós megállapodástól”. Ez után kezdeményezte a fegyelmi eljárás, illetve a pártból történő kizárás megindítását az óbecsei VMSZ tagjai ellen, „akik az érvényes testületi döntéseket megkerülve, a VMSZ álláspontjától eltérő koalíciós megállapodást írtak alá”.

Knézi Pétert (az óbecsei Községi Képviselő-testület akkori elnökét) és az óbecsei KKT három VMSZ-es tagját – 2012. július 24-én – „kizárták a pártból és a helyi szervezet kettészakadt a haladókkal való kokettálás és szövetkezés miatt”. (A SNS-vel szövetkezést megelőzően a VMSZ a Demokrata Párt – DS „stratégiai partnere” volt és vele együtt vett részt – köztársasági szinten 2012-ig, Vajdaságban pedig a 2016. évi választásokig – a hatalom gyakorlásában.)

Pásztor „károsnak”, „kártékonynak” ítélte meg a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), az akkor még létező Magyar Remény Mozgalom (MRM) és az időközben ugyancsak megszűnt Árgus civil szervezet 2013. szeptember 30-ai strasbourgi akcióját, a magyar közösség kollektív és egyéni jogaiért való kiállását, amikor még talán meg lehetett volna állítani a hanyatlást. Ebből az időbeli távolságból azonban már el lehet dönteni, hogy ki volt a „káros”, a „kártékony”…

Időközben Pásztor igyekezett a VMSZ-ből mindenkitől megszabadulni, aki csak egy picit is megpróbált önállóan gondolkodni, másként vélekedni. 2016. február 12-én, például, 82 személyt zártak ki végérvényesen a párt soraiból. Azóta a véemeszben senki még csak pisszenni sem mer!

A közösség mindenfajta megkérdezése, nélkül merőben (meg)változtatta a párt politikáját: A VMSZ Belgrádi Helyi Szervezete fennállásának tizedik évfordulóján Pásztor támogatást kért, hogy „a jelenlegi politikai felállás itthon és Magyarországon is folytathassa munkáját a választások után, lehetővé téve ezzel a kiváló kapcsolatok folytatását”.

Ezt a magyar közösségre nézve sikertelen, megalázó politikát támogassunk?

– Az idei választásokon a magyaroknak alternatívát kínálunk. A VMSZ nacionalista, retrográd erőkkel szövetkezett és tesznek magasról a magyar érdekekre. Ennek véget fogunk vetni! – közölte a Magyar Mozgalom a Pink TV-nek adott Pásztor-nyilatkozat kapcsán.

Nem láttam, hogy a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége – VMDK nyilatkozott volna a témában. „Nem szeretik őket (mármint a VMSZ-t – B. A.) reklámozni”!?

A két szervezetnek mielőbb konkrét közleményt kell(ene) kiadni a március 3-ai az választásokkal kapcsolatosan, a közösség tájékoztatása érdekében! Hogy a választók tudják, miért ne szavazzanak Vućićra és a véemeszes képviselőkre!

Ki kell végre konkrétan mondani: A magyar közösség hanyatlásának/leépülésének egyik oka az utóbbi évtizedben a Vajdasági Magyar Szövetség szövetkezése/összeborulása a Vućić vezette retrográd Szerb Haladó Párttal, és hogy Pásztor Istvánnak végre/ideje távozni a tisztségeiből!

A Magyar Szó napilapnak teljesítenie kell a közszolgálati funkcióját! Varjú Márta főszerkesztő és helyettese Máriás Endre ellen feljelentést kell tenni a hivatalukkal való visszaélés és a tájékoztatási törvényekből eredő kötelezettségeik megszegése miatt!

A gróf. Széchenyi Istvánhoz kötött idézet arra int bennünket: Amennyiben Vućić nyeri meg az elnökválasztásokat, megérdemeljük a sorsunkat! Akkor „a hiba bennünk van”!

 

2022. január 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább

Sosem panaszkodott másokra, legfeljebb diszkréten kételkedett

Útközben ért a hír: elhunyt Reményi József, magyar kritikus és esszéista. Nem voltam abban a szerencsés >

Tovább

Méltatlan emlékezési körülmények

Az 1942-es újvidéki vérengzés többségében szerb és zsidó áldozatait megnevezték. Emléküket Újvidéken a Duna-parton (a Razzia >

Tovább

A párizsi tudósító

A tudósítás annak kapcsán született, hogy 1904 júliusában Ady úgy értesült, hogy öt párizsi színház is >

Tovább

Milošević ma elégedett lehet a sírjában, hiszen számtalan „tanítványa” akad

Tudom, persze, hogy a populizmusnak komoly története van, de ezúttal arról a populizmusról beszélek, amelyet a >

Tovább