2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Ahol megmondják, mit gondolj”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Ahol megmondják, mit gondolj”

Milyen jogcímen kötelezhetik a Kollégium vezetői a hallgatókat a politikai és vallási programok látogatására? Nem-e a törvény által meghatározott tevékenységnek a túllépése ez? Nem a Tanyaszínház előadásának a betiltására, vagyis arra emlékeztet ez, hogy mit nézhetünk és mit nem? Végső ideje lenne az Európa Kollégium belső viszonyainak rendezésére, az intézmény rendeltetése szerinti működésének biztosítására, hogy a hallgatók elsősorban a tanulmányaikkal és a tudománnyal foglalkozhassanak! Amíg a véemsz irányította Magyar Nemzeti Tanács felügyeli a Kollégium működését, addig erre aligha lehet számítani. Bozóki Antal:

Augusztus 9.

Településtáblák

 

József Kolárik az Erdélyi Naplóban arról számolt be, hogy a Délvidék/Vajdaság bánsági részében „számos település bejáratánál a többnyelvű helységnévtáblák magyar feliratait szorgos kezek bemázolják”.

– A példaértékű szerb-magyar együttélésnek tartott Délvidéken egyre több jel mutat arra, hogy a magyarság sorsa itt sem vált könnyebbé. A magyar határ közelében fekvő falvak a migránsáradattól szenvednek: az illegális bevándorlók miatt egyre többen kénytelenek elhagyni élhetetlenné váló településeiket. Miközben odébb a településtáblák mázolásával sértegetik az őshonos magyar közösséget. Az utóbbi száz évben a Kárpát-medence utódállamaiban megszokhattuk, hogy magyarként nyugalomban és biztonságban élni – akár rövid ideig is – kegyelmi állapotot jelent – írja Kolárik.

A Délvidéken/Vajdaságban a nemzeti közösségi jogsértések legszámottevőbb formája kétségtelenül a helységnév- és útjelző táblák rongálása, a magyar és más nemzeti kisebbségi elnevezések „átfestése”/„bemázolása”/„meggyalázása”, miközben az elkövetők általában ismeretlenek maradnak.

Sok esetben azonban probléma van a helységnév- és útjelző tábláknak a törvénnyel összhangban való kiírásával is.

A hivatalos nyelv- és íráshasználatról szóló törvény[3] szerint „hivatalos nyelv- és íráshasználatnak minősül a következő nyelv- és íráshasználat is: a helységnevek és egyéb földrajzi nevek, a terek és utcák nevének, a szervek, szervezetek és cégek nevének kiírása, a nyilvános felszólítások, a nyilvánosság értesítésének és figyelmeztetésének közzététele, valamint az egyéb közfeliratok kiírása” (3. szakasz 2. bekezdés).

Az új közlekedési táblák kihelyezésekor, illetve a régiek (le)cserélésekor az illetékes szervek/hatóságok ezt a rendelkezést gyakran megsértik. Abban nyilvánul meg ez leginkább, hogy az addig két, vagy három nyelvű helységnév- és útjelző táblákat, valamint az egyéb értesítéseket kizárólag szerb nyelvű és cirill betűs táblákra cserélik. Ada-Kanizsa közt, például „a feliratozott táblák mind ki vannak jól látható cirill betűsre cserélve!” – írja az egyik szemtanú a Facebookon. És nem csak ott!

Szerbiában gond van, tehát, még a helységnév- és útjelző tábláknak a nemzeti közösségi nyelveken való kiírásával is. Hogy a jogok érvényesítésének többi területét (most) ne is említsük. A Magyar Nemzeti Tanács azonban hallgat ebben az ügyben is!

 

Augusztus 10.

„Ahol megmondják, mit gondolj”

 

– Újvidéken szereztem oklevelet. No, és vajon hol laktam, na hol? Az Európa Kollégiumban, igen. Ami csodálatos, ami penészedik, és ahol megmondják, mit gondolj. A VMSZ tapstérnek használja a dísztermet és minden szervezett programon tapsoltatja önmagát, a szerencsétlen diákokkal, akiknek kötelező ott lenni, mert ha nem akkor „nem teljesítette szakkollégiumi tevékenységét” ezért jövőre nem veszik fel. Képzeld el, hogy be vagy zárva egy luxusketrecbe, ha sajtó jön, vigyorognod kell, minden lépésed kamerák követik, kötelezően részt kell venni a programjaikon (legtöbbször az egyetemi tanulmányok rovására), még a lakók is ferde szemmel néznek rád, ha vannak barátaid a „külvilágból”. Ne adja Isten még szerbek is. Minden egy helyen van, a bolt, közel az ATM, van pékség… minden, nehogy kitedd a lábad.

Mi történik a diploma megszerzésre után? Vagy seggberúgnak, vagy folytatódik a műsor, már mester- vagy doktori képzéssel. És mi történik, ha seggberúgnak? Mehetsz haza falura az egyetemi diplomáddal munkáért kuncsorogni, vagy szűkölködni tovább Újvidéken, ablaktalan garzonlakásokban. Ugyanez a forgatókönyv akkor is, ha kiraknak a koleszból. Mert, ha nem vagy „jó gyerek” akkor ez vár rád. Nem is a cél, hogy te ott maradj Újvidék közelében, ahol több a lehetőség. Menjél haza a kollégiumban megismert pároddal proszperitátizni falura. Azt támogatják, de azt nem, hogy a székvárosban maradjon magyar értelmiség.

Én leléptem, a mesterképzést külföldön (nem Orbánisztánban) csináltam, maradtam – írja a Szabad Magyar Szó egyik olvasója.

A 2015 szeptemberében megnyitott Európa Kollégiumban (EK) uralkodó állapotokról nem először olvashatunk.

Deli Andor, Fideszes-KDNP-s-véemeszes európai parlamenti képviselője már 2016. február 11-én „sajtótájékoztatót és előadást tartott” a Kollégiumban. A politikus előadásán való részvételt a kollégium vezetése kötelezővé tette a diákok számára. Erre a rendezvény beharangozójában is emlékeztették a diákokat”.

– A rendezvény pártpolitikai színezetét az is tovább erősítette, hogy több számos VMSZ-es vezető politikus is jelen volt. Mindez persze nem kellene, hogy különösebben meglepő legyen, hiszen az Európa Kollégium egyik alapítója az Európa Alapítvány vezetőségét is a VMSZ-hez köthető vagy épp a pártban funkciókat is vállaló politikusok alkotják. Míg magában az épületben is lépten-nyomon Pásztor Istvánról és fideszes politikusokról készült képek vannak felfüggesztve a falra, mintegy dekorációként a diákok számára – írta a DélHír.

Nem kis botrányt váltott ki a kollégisták 2017. évi erdélyi útja is, ami miatt Kasza Csongor, az EK szabadaktivitásos menedzsere lemondásra kényszerült.

Az egyik szülő azt állította, hogy Kaszának „egy láda sört kellett fizetni azért, hogy valakit érdemtelenül ’feltegyen’ az erdélyi jutalomkirándulás listájára, amelyre más kollégisták egész évben pontokat gyűjtöttek”, „szorgalmasan részt vettek különböző aktivitásokon és foglalkozásokon…”

Az eset után Kasza Csongort az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ titkárává léptették elő.

– A közéleti estek kötelezőek minden szakkollégiumi tevékenységet folytató kollégista számára. A közéleti estek programjában közéleti személyek, értelmiségiek, döntéshozók, vagy szakmai előadók előadásai, vagy moderátor által vezetett beszélgetések szerepelnek. […] Ezek az előadások heti vagy kétheti rendszerességgel kerülnek megrendezésre – írja az EK szakkollégiumi tevékenységének programjában.

Amennyiben a Kollégium valamelyik lakója – a hallgatói kötelezettségei miatt, vagy egyéb okokból kifolyólag – nem vett részt bizonyos számú rendezvényen, akkor nyilatkozatot írattak erről vele. Olyan eset is előfordult már, amikor kilátásba helyezték a hallgatónál – aki az egyetemi kötelezettségeit fontosabbnak tartotta a programokon való részvételnél –, hogy a következő évi felvételkor ezt figyelembe veszik, vagyis nem számíthat az EK-ra. Olyan hallgatók is voltak, akik éppen ez miatt nem voltak hajlandók a kollégiumban maradni.[10]

A „közéleti estek” nem ritkán Fideszes és véemeszes politikusok „előadásait” jelentették/jelentik. Pásztor István pártelnök is többször megfordult az EK-ban, előadást tartott a VMSZ-ről és beszédet „az intézményről” és „az értelmiségi réteg újratermeléséről”. Varjú Márta, a véemeszes MNT által a Magyar Szó napilap élére kinevezett főszerkesztő a média szerepéről beszélt az értelmiség mindennapjaiban… Ilyen jellegű vallási témájú előadások sem hiányoztak stb. Gyakorlat volt, hogy a bentlakóknak még részvételt igazoló ívet is alá kellett írni.

Milyen jogcímen kötelezhetik a Kollégium vezetői a hallgatókat a politikai és vallási programok látogatására? Nem-e a törvény által meghatározott tevékenységnek a túllépése ez? Nem a Tanyaszínház előadásának a betiltására, vagyis arra emlékeztet ez, hogy mit nézhetünk és mit nem?

Egy újabb olvasói levél arról szól, hogy az „EK diáktömörülésében a VMSZ ifjú, feltörekvő tagjai kaptak vezető helyet […] Nem csak a vajdasági magyar ifjúsági szervezetekbe lopta be magát a párt, de az egész kollégiumi apparátus is a pártra épül. Oknyomozásom eredményeképpen a következőket tudom megállapítani: a Kollégium minden dolgozója vagy a VMSZ újvidéki szervezetének tagja, helyi vezetője, és/vagy családi barát Vicsek Annamária oktatási államtitkárral, VMSZ újvidéki vezetővel, VMSZ tanácselnökkel, magyarán VMSZ atyaúristennel, aki sokszor élet-halál kérdésekben dönt a székvárosban” – áll egyebek mellett a levélben.

– Az is tragikus, hogy a kollégium 2015-ös megnyitása előtt, sem azóta soha sehol nem jelent meg nyilvános pályázati felhívás a munkahelyekre. A magyar adófizetők pénzén hozzá nem értő, oda nem való családbarátok és hűséges pártszolgák között lettek a helyek felosztva – kommentálta a levélíró.

Végső ideje lenne az Európa Kollégium belső viszonyainak rendezésére, az intézmény rendeltetése szerinti működésének biztosítására, hogy a hallgatók elsősorban a tanulmányaikkal és a tudománnyal foglalkozhassanak! Amíg a véemsz irányította Magyar Nemzeti Tanács felügyeli a Kollégium működését, addig erre aligha lehet számítani.

 

 

 

2021. augusztus 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább

Aranyláz Erdélyben

Csakhogy közben az erdélyi magyarokat a szó szoros értelmében túszul ejtette az a magyarországi retorika, hogy >

Tovább

Válaszúton a VMSZ

Lehetséges, hogy a pártban mégis történik valami. A nyilvánosság csak most értesült, hogy „a háttér-információk szerint >

Tovább