2024. április 12. péntek
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Rezsimtelevíziós káderek

Európai Parlament: [Szerbiában] „a véleménynyilvánítás szabadsága és a média függetlensége továbbra is komoly aggodalomra ad okot”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Rezsimtelevíziós káderek
Alacsony nézettség: Tiltakozás a VRTV előtt (Fotó: Radovan Balać)

Hol vannak most ezek a „fiatal újságírók” és mikor kapnak munkalehetőséget, ha a „nélkülözhetetlen” nyugdíjjogosultak nem hajlandók átadni a helyüket? Vagy szakmát változtatnak, vagy külföldre távoznak! Mivel javult a vajdasági magyar televíziózás, a magyar műsorok tartalma, terjedelme és nézettsége Klemm vezérigazgató-helyettesi ideje alatt? Ismereteim szerint, a műsorok terjedelme, de a minősége szempontjából sem történt jobbulás. Hogy a tartalmat ne is említsem. A hatalomnak ez sem az érdeke! Bozóki Antal:

Aleksandar Vučić autokrata szerb elnök hatalmának egyik pillére a közszolgálati média, amely vezetőinek a kinevezése – akiktől a legnagyobb elvárás a haladó politikához való lojalitás – többnyire  az aktuális hatalom kényétől-kedvétől függ.

Amikor valamelyik médiaház vezetőjének a megbízatási ideje letelik, leginkább az újraválasztás (ha eleget tett a hatalom elvárásainak), vagy netán új személy megválasztása (ha megfelel a rezsimnek) általában nem múlik el kisebb vagy nagyobb méretű társadalmi reagálás és botrány nélkül. Ez történt Dragan Bujošević (Belgrád, 1954), a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV) korábbi vezérigazgatójának – a két sikertelen pályázat utáni, 2021. február 2-ai – újraválasztásakor is, mivelhogy 2019. január 15-én nyugdíjjogosult lett.

A vajdasági közszolgálati médiaház, a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) az utóbbi időben csaknem a teljes vezetőség nélkül maradt.

Július 7-én lejárt Miodrag Koprivica vezérigazgató mandátuma, áprilisban letelt az igazgató bizottság hat tagjának (a kilenc közül), május végén pedig Sonja Kokotović programigazgató mandátuma. (Az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület – REM július 13-án kinevezte a VRTV Igazgató Bizottságának öt tagját.) Rövidesen letelik Nenad Čaćić, a televízió első műsora fő- és felelős szerkesztőjének a megbízatási ideje is.

Hogy a működés teljes blokkolására ne kerüljön sor és a foglalkoztatottak fizetése folyósításának ne legyen akadálya, Miodrag Koprivica a mandátumának letelése előtti napon (július 6-án) meghosszabbította a helyettesének, Klemm Józsefnek (Székelykeve 1954. február 28.) a munkaszerződését, akinek már teljesültek a nyugdíjaztatási feltételei.

– Kreatív megoldást találtak, miszerint a helyettes átveheti az igazgatói meghatalmazásokat – írta Radovan Balać a Danas korábbi főszerkesztője a lapban a VRTV-ről szóló írásában.

Klemm a Danasnak nyilatkozva „aláhúzta, hogy nem vált kérdésessé a VRTV működése, függetlenül attól, hogy vezetőség nélkül maradt. Kiemelte, hogy két évvel ezelőtt kellett volna nyugdíjba vonulnia, de a szerződését meghosszabbították „az új épületbe való költözködés miatt”(sic!).

– Mivel addig a vezérigazgató megválasztására nem került sor, de az ügyvezető igazgató kinevezése sem történt meg, hogy a VRTV ne maradjon teljesen vezető nélkül, aki jogilag képviselni tudná a házat és aláírna bizonyos iratokat, köztük a kifizetéseket is, azt a megoldást találták, hogy ismét meghosszabbították a vezérigazgató-helyettesi munkaviszonyomat. A munkaszerződésben azt írja, hogy helyettesként, a vezérigazgató távollétében, vagy az ő engedélye alapján, minden teendőjét elláthatom – mondta Klemm.

 Szerbiában „a véleménynyilvánítás szabadsága és a média függetlensége továbbra is komoly aggodalomra ad okot, amit kiemelten kell kezelni” – írja az Európai Parlament (EP) legutóbbi (2021. március 25-ei) állásfoglalásában (L. pont) a Bizottság Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi jelentéseiről (2019/2175(INI)).

Az EP „sajnálatát fejezte ki a médiaszabadság romlása, a parlamenti ellenzék tagjait, a független értelmiségieket, az NGO-kat, az újságírókat és ismert személyeket sértő szóhasználat, megfélemlítés, sőt gyűlöletbeszéd előfordulásának növekedése miatt, amely többek között a kormányzó pártok tagjaira is jellemző, márpedig rendkívül fontos, hogy az utóbbiak felelősek a média összes képviselőjével szembeni tiszteletteljes fellépésért; sürgeti a szerb hatóságokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a véleménynyilvánítás szabadságának és a média függetlenségének biztosítása érdekében” (43. pont).

Nedim Sejdinović, újságíró és médiaszakértő a lapnak elmondta, hogy a kialakult helyzet, amelybe a vajdasági médiaház került, nem lepte meg.

– A VRTV 2016-tól fokozatosan, de biztosan a közszolgálat karikatúrája lett, amelyik nem tart tiszteletben a közszolgálati médiáról szóló törvényből eredő egyetlen elvet sem. Nincsen itt sem igaz és pártatlan tájékoztatás, sem független szerkesztési politika, az erkölcsi kódex tiszteletben tartása, de azért van cenzúra és öncenzúra, valamint olcsó politikai propaganda, amennyit csak akarsz. Ezért az újonnan kialakult helyzet sem meglepő. Minek ennek a háznak igazgató, főszerkesztő és igazgató bizottság, amikor a Miloš Vučević (Újvidék Szerb Haladó Párti/SNS/SZHP polgármestere – B. A.) és kriminogén munkatársai vezette haladó csapat irányítja. Ez a ház teljesen lepusztult, az új épülete pedig csupán sminkeli a teljes média és erkölcsi ürességet. A (televízió – B. A.) az SZHP és a koalíciós partnerei kádereinek a menedékhelye. Az újságírók oda nem dolgozni mennek, hanem hogy felvegyék a fizetést – szögezte le Sejdinović.

Lila Radonjić, a Mreža [Háló] TV produkció szerkesztője, a Politikai Tudományok Karának professzora a szerbiai médiahelyzetről nyilatkozva a Danasnak elmondta, hogy „rosszabb, mint a kilencvenes évek elején”.

– Akkor még legalább létezett néhány szabad média, mint a Naša Borba, a Studio B… Ma szégyenletes a médiatér, amelyik nem fog megváltozni az újságírók lázadása nélkül. A médiák kötelessége, hogy összeszedjék magukat, összegyűljenek és felmérjék, milyen irányba vezet ez. Az pedig a katasztrófa, amit nehéz lesz kijavítani, amikor eljön annak az ideje – mondta Radonjić.

A VRTV-ben kialakult helyzet tipikus példája a Szerbiában kialakult állapotoknak, de annak is, hogy az országban hogyan nem működik a jogállam.

A hatalomnak volt éppen elég ideje, hogy a VRTV távozóban lévő vezetősége helyébe idejében újat válasszon, de nem tette meg – csakúgy, mint a SZRTV esetében. Megbízható, rezsimhű kádereket kell ugyanis találni, hiszen 2022-ben esedékesek a választások!

Klemm Józsefnek két évvel ezelőtt kellett volna nyugdíjba vonulnia, de a munkaszerződését meghosszabbították „az új épületbe való költözködés miatt”! Bizonyára nem az ő hozzájárulása nélkül. A „költözködésre” két év alatt másik személy nem tudott volna felkészülni?

Most ismét meghosszabbították a vezérigazgató-helyettesi munkaviszonyát, hogy „a VRTV ne maradjon teljesen vezető nélkül”. Ennyire nélkülözhetetlen lenne a rezsimnek? A vezérigazgató-helyettesi fizetés bizonyára nagyobb, mint amennyi nyugdíjat folyósítanak majd neki. Vagy éppen annak a növelése miatt volt szüksége a maradásra?

Klemmet – az életrajza szerint – „a vajdasági magyar fiatal újságírók nevelésében kifejtett tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki”. Hol vannak most ezek a „fiatal újságírók” és mikor kapnak munkalehetőséget, ha a „nélkülözhetetlen” nyugdíjjogosultak nem hajlandók átadni a helyüket? Vagy szakmát változtatnak, vagy külföldre távoznak!

Mivel javult a vajdasági magyar televíziózás, a magyar műsorok tartalma, terjedelme és nézettsége Klemm vezérigazgató-helyettesi ideje alatt? Ismereteim szerint, a műsorok terjedelme, de a minősége szempontjából sem történt jobbulás. Hogy a tartalmat ne is említsem. A hatalomnak ez sem az érdeke!

 

2021. július 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább

Mindenütt átutazó

Felidéztem egyik régi írását, amelyben arról számolt be, hogy Budapesten sem érzi magát se jobban, sem >

Tovább