2021. szeptember 20. hétfő
Ma Friderika névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Rezsimtelevíziós káderek

Európai Parlament: [Szerbiában] „a véleménynyilvánítás szabadsága és a média függetlensége továbbra is komoly aggodalomra ad okot”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Rezsimtelevíziós káderek
Alacsony nézettség: Tiltakozás a VRTV előtt (Fotó: Radovan Balać)

Hol vannak most ezek a „fiatal újságírók” és mikor kapnak munkalehetőséget, ha a „nélkülözhetetlen” nyugdíjjogosultak nem hajlandók átadni a helyüket? Vagy szakmát változtatnak, vagy külföldre távoznak! Mivel javult a vajdasági magyar televíziózás, a magyar műsorok tartalma, terjedelme és nézettsége Klemm vezérigazgató-helyettesi ideje alatt? Ismereteim szerint, a műsorok terjedelme, de a minősége szempontjából sem történt jobbulás. Hogy a tartalmat ne is említsem. A hatalomnak ez sem az érdeke! Bozóki Antal:

Aleksandar Vučić autokrata szerb elnök hatalmának egyik pillére a közszolgálati média, amely vezetőinek a kinevezése – akiktől a legnagyobb elvárás a haladó politikához való lojalitás – többnyire  az aktuális hatalom kényétől-kedvétől függ.

Amikor valamelyik médiaház vezetőjének a megbízatási ideje letelik, leginkább az újraválasztás (ha eleget tett a hatalom elvárásainak), vagy netán új személy megválasztása (ha megfelel a rezsimnek) általában nem múlik el kisebb vagy nagyobb méretű társadalmi reagálás és botrány nélkül. Ez történt Dragan Bujošević (Belgrád, 1954), a Szerbiai Rádió és Televízió (SZRTV) korábbi vezérigazgatójának – a két sikertelen pályázat utáni, 2021. február 2-ai – újraválasztásakor is, mivelhogy 2019. január 15-én nyugdíjjogosult lett.

A vajdasági közszolgálati médiaház, a Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) az utóbbi időben csaknem a teljes vezetőség nélkül maradt.

Július 7-én lejárt Miodrag Koprivica vezérigazgató mandátuma, áprilisban letelt az igazgató bizottság hat tagjának (a kilenc közül), május végén pedig Sonja Kokotović programigazgató mandátuma. (Az Elektronikus Médiát Szabályozó Testület – REM július 13-án kinevezte a VRTV Igazgató Bizottságának öt tagját.) Rövidesen letelik Nenad Čaćić, a televízió első műsora fő- és felelős szerkesztőjének a megbízatási ideje is.

Hogy a működés teljes blokkolására ne kerüljön sor és a foglalkoztatottak fizetése folyósításának ne legyen akadálya, Miodrag Koprivica a mandátumának letelése előtti napon (július 6-án) meghosszabbította a helyettesének, Klemm Józsefnek (Székelykeve 1954. február 28.) a munkaszerződését, akinek már teljesültek a nyugdíjaztatási feltételei.

– Kreatív megoldást találtak, miszerint a helyettes átveheti az igazgatói meghatalmazásokat – írta Radovan Balać a Danas korábbi főszerkesztője a lapban a VRTV-ről szóló írásában.

Klemm a Danasnak nyilatkozva „aláhúzta, hogy nem vált kérdésessé a VRTV működése, függetlenül attól, hogy vezetőség nélkül maradt. Kiemelte, hogy két évvel ezelőtt kellett volna nyugdíjba vonulnia, de a szerződését meghosszabbították „az új épületbe való költözködés miatt”(sic!).

– Mivel addig a vezérigazgató megválasztására nem került sor, de az ügyvezető igazgató kinevezése sem történt meg, hogy a VRTV ne maradjon teljesen vezető nélkül, aki jogilag képviselni tudná a házat és aláírna bizonyos iratokat, köztük a kifizetéseket is, azt a megoldást találták, hogy ismét meghosszabbították a vezérigazgató-helyettesi munkaviszonyomat. A munkaszerződésben azt írja, hogy helyettesként, a vezérigazgató távollétében, vagy az ő engedélye alapján, minden teendőjét elláthatom – mondta Klemm.

 Szerbiában „a véleménynyilvánítás szabadsága és a média függetlensége továbbra is komoly aggodalomra ad okot, amit kiemelten kell kezelni” – írja az Európai Parlament (EP) legutóbbi (2021. március 25-ei) állásfoglalásában (L. pont) a Bizottság Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi jelentéseiről (2019/2175(INI)).

Az EP „sajnálatát fejezte ki a médiaszabadság romlása, a parlamenti ellenzék tagjait, a független értelmiségieket, az NGO-kat, az újságírókat és ismert személyeket sértő szóhasználat, megfélemlítés, sőt gyűlöletbeszéd előfordulásának növekedése miatt, amely többek között a kormányzó pártok tagjaira is jellemző, márpedig rendkívül fontos, hogy az utóbbiak felelősek a média összes képviselőjével szembeni tiszteletteljes fellépésért; sürgeti a szerb hatóságokat, hogy hozzanak azonnali intézkedéseket a véleménynyilvánítás szabadságának és a média függetlenségének biztosítása érdekében” (43. pont).

Nedim Sejdinović, újságíró és médiaszakértő a lapnak elmondta, hogy a kialakult helyzet, amelybe a vajdasági médiaház került, nem lepte meg.

– A VRTV 2016-tól fokozatosan, de biztosan a közszolgálat karikatúrája lett, amelyik nem tart tiszteletben a közszolgálati médiáról szóló törvényből eredő egyetlen elvet sem. Nincsen itt sem igaz és pártatlan tájékoztatás, sem független szerkesztési politika, az erkölcsi kódex tiszteletben tartása, de azért van cenzúra és öncenzúra, valamint olcsó politikai propaganda, amennyit csak akarsz. Ezért az újonnan kialakult helyzet sem meglepő. Minek ennek a háznak igazgató, főszerkesztő és igazgató bizottság, amikor a Miloš Vučević (Újvidék Szerb Haladó Párti/SNS/SZHP polgármestere – B. A.) és kriminogén munkatársai vezette haladó csapat irányítja. Ez a ház teljesen lepusztult, az új épülete pedig csupán sminkeli a teljes média és erkölcsi ürességet. A (televízió – B. A.) az SZHP és a koalíciós partnerei kádereinek a menedékhelye. Az újságírók oda nem dolgozni mennek, hanem hogy felvegyék a fizetést – szögezte le Sejdinović.

Lila Radonjić, a Mreža [Háló] TV produkció szerkesztője, a Politikai Tudományok Karának professzora a szerbiai médiahelyzetről nyilatkozva a Danasnak elmondta, hogy „rosszabb, mint a kilencvenes évek elején”.

– Akkor még legalább létezett néhány szabad média, mint a Naša Borba, a Studio B… Ma szégyenletes a médiatér, amelyik nem fog megváltozni az újságírók lázadása nélkül. A médiák kötelessége, hogy összeszedjék magukat, összegyűljenek és felmérjék, milyen irányba vezet ez. Az pedig a katasztrófa, amit nehéz lesz kijavítani, amikor eljön annak az ideje – mondta Radonjić.

A VRTV-ben kialakult helyzet tipikus példája a Szerbiában kialakult állapotoknak, de annak is, hogy az országban hogyan nem működik a jogállam.

A hatalomnak volt éppen elég ideje, hogy a VRTV távozóban lévő vezetősége helyébe idejében újat válasszon, de nem tette meg – csakúgy, mint a SZRTV esetében. Megbízható, rezsimhű kádereket kell ugyanis találni, hiszen 2022-ben esedékesek a választások!

Klemm Józsefnek két évvel ezelőtt kellett volna nyugdíjba vonulnia, de a munkaszerződését meghosszabbították „az új épületbe való költözködés miatt”! Bizonyára nem az ő hozzájárulása nélkül. A „költözködésre” két év alatt másik személy nem tudott volna felkészülni?

Most ismét meghosszabbították a vezérigazgató-helyettesi munkaviszonyát, hogy „a VRTV ne maradjon teljesen vezető nélkül”. Ennyire nélkülözhetetlen lenne a rezsimnek? A vezérigazgató-helyettesi fizetés bizonyára nagyobb, mint amennyi nyugdíjat folyósítanak majd neki. Vagy éppen annak a növelése miatt volt szüksége a maradásra?

Klemmet – az életrajza szerint – „a vajdasági magyar fiatal újságírók nevelésében kifejtett tevékenységéért a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel tüntették ki”. Hol vannak most ezek a „fiatal újságírók” és mikor kapnak munkalehetőséget, ha a „nélkülözhetetlen” nyugdíjjogosultak nem hajlandók átadni a helyüket? Vagy szakmát változtatnak, vagy külföldre távoznak!

Mivel javult a vajdasági magyar televíziózás, a magyar műsorok tartalma, terjedelme és nézettsége Klemm vezérigazgató-helyettesi ideje alatt? Ismereteim szerint, a műsorok terjedelme, de a minősége szempontjából sem történt jobbulás. Hogy a tartalmat ne is említsem. A hatalomnak ez sem az érdeke!

 

2021. július 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A „Szerb Világ” alakítása

A törvény – nagyon furfangosan – úgy rendelkezik, hogy a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni nyolcadik >

Tovább

Vukovári capriccio

Mégis, erősen nyálasan, érzelgősen, nem tehetek mást, mint a magam nevében bocsánatot kérek a vukováriaktól. Mi >

Tovább

„A VMSZ végzi a dolgát!” – de kinek a javára?

A törvény kétségtelenül a nemzeti homogenizálást szolgálja és a latin írásmód hivatalos használatának a végső száműzésére >

Tovább

Agónia

Most, utólag, az eseményekből arra is lehet következtetni, a baj az lehetett, hogy a Tanyaszínház nem >

Tovább

A „parttalan” kocsonyás holdudvar

A homlokzati demokrácia az autokrata rendszer fügefa levele lett, aminek köszönve az önkéntes szolgaság erkölcsi alibire >

Tovább

Egyházi deszant Montenegróban

Amikor Orbán Viktor a minap arról beszélt, hogy az EU-nak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint fordítva, >

Tovább

Isten hozta Ferenc testvért

Ferenc pápa nagy formátumú, érdekes ember, aki ebben az egyszerre pokolian veszedelmes és kínzóan unalmas korszakban >

Tovább

Play Lovas!

Amennyiben a Magyar Nemzeti Tanács a következő ülésén nem tűzné napirendre „Hajnal Jenő diktátumát és határolódna >

Tovább

A primitív törzsi nacionalizmus

A miloševići „antibürokratikus forradalom” főként a külvárosokban és az elit kulturális intézményekben tobzódott. Nem véletlen, hogy >

Tovább

A Kis Bácskai Glóbusz a Nagy Magyar Glóbusz kicsinyített mása lett

Napjaink Európájában veszélyes, ha nem veszélyesebb szellemi kavargás tanúi vagyunk, mint a harmincas években, mi pedig >

Tovább

Semmi sem jött úgy, mint az istencsapás, még a Fidesz sem

A Fidesz ugyancsak a magyar szocializmus temetetlen múltjára építkezik. A középnemzedék nem zárta le a múltját, >

Tovább

BÚCSÚ ENDRÉTŐL

Sok minden történt eme „röpke” együtt töltött 45 évünk alatt, oldalakat lehetne írni a Dominóban eltöltött >

Tovább