2021. szeptember 19. vasárnap
Ma Vilhelmina, Januáriusz, Dorián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Pásztor „senkit sem hagyott cserben”?

„Tarthatatlan, megdöbbentő és elkeserítő a migránshelyzet”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor „senkit sem hagyott cserben”?

Pásztor egyetlen fontos, a magyar közösséget is érintő társadalmi kérdést nem hogy megoldani, de még csak felvetni sem képes a Tartományi Képviselőházban! Belgrád nemtetszésére a haladó többségű képviselők – egy intésre – azonnal menesztenék! Mi haszon van az olyan fikusz politikusokból, akik semmit elintézni, megoldani nem tudnak? Bozóki Antal:

Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ/Vučić Magyarjai Szövetség) elnökét kérésére július 12-én fogadta Ana Brnabić szerb miniszterelnök.

– Se a majdányiakat, se a rábéiakat, se másokat nem hagytam cserben, nem feledkeztem meg róluk, és ez soha nem is fordulhat elő.

Elsősorban a törökkanizsai községben uralkodó tarthatatlan, megdöbbenést és végső elkeseredést okkal kiváltó migránshelyzetről tájékoztattam. Nem először beszéltünk erről, számos parlamenti felszólalás is volt ezzel a témával kapcsolatban.

Tartós és megnyugtató, elfogadható megoldást kértem a Miniszterelnök asszonytól, olyat, ami a šidi községben került alkalmazásra, aminek eredményeként eltűntek a migránsok arról a területről. Ígéretet kaptam. Reménykedek a gyors és pozitív változásban. Követni fogom az állapotok alakulását, szívósan, kitartóan szorgalmazva a körülmények normalizálását – írja Facebook-bejegyzésében az önmagát „politikusnak” nevező szenior Pásztor

Nem először nyilatkozik menekült ügyben a haladó Pásztor. A szavaiból, ígéreteiből azonban szinte semmi nem valósult meg. Félő, hogy most is valamiféle propagandalátogatásról, az Ana Brnabićtyal való reklámfotózásról lehet szó, amiből a majdányiaknak, a rábéiaknak, az oroszlámosiaknak, a szerbkeresztúriaknak stb. éppen semmi hasznuk nem lesz.

A „noszai ménesgazda tulajdonosként” is elhíresült Pásztor nem csak ezeknek a határmenti falvaknak a lakosait hagyta cserben, hanem a teljes délvidéki/vajdasági magyar közösséget, amikor csatlakozott/szövetkezet a radikálisból haladóvá lett Aleksandar Vučić autokrata szerb elnökkel a hatalom gyakorlásában.

– Ana Brnabić kormányfő megígérte, hogy a törökkanizsai község területén uralkodó áldatlan állapotot a šidi forgatókönyv szerint kezelik majd (sic!), s ezzel rendezik a migránsok jelenlétéből fakadó gondokat – jelentette ki Pásztor a Szabadkai Magyar Rádiónak (SZMR) adott interjújában.

Nem biztos azonban, hogy ismeri a szerb mondást, miszerint „a bolondnak az ígéret öröm” [obećanje ludom radovanje] (a magyar közmondás szerint: „az ígéret szép szó, a bolondnak öröm”), vagy azt, hogy „könnyű beszédet tartani, tartsd meg a szavad” [lako je održati govor, održi riječ]!

A migránsnyomásról nyilatkozva Pásztor már a SZMR 2021. február 2-ai Napindító műsorában „hangsúlyozta, tarthatatlan a helyzet – különösen Majdányon és Rábén –, el kellene érni, hogy a migránsok a befogadóközpontokban maradjanak, mert a jogrendtől nekik sem lenne szabad elrugaszkodniuk”.

Másnap (2021. február 3-án) Belgrádban találkozott Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Erről a weboldalán ezt írta: „Elnök úr szigorú fellépést ígért mind a migránsok, mind az utazásukat szervezők irányába, hogy fel tudjuk számolni azt az irdatlan helyzetet, amivel a határ közelében élők nap, mint nap szembesülnek.”[6] 

És mi lett az ígéretből? Csaknem fél év elteltével Pásztor most (ismét) azt mondja: „a törökkanizsai községben uralkodó migránshelyzet tarthatatlan”. Ez annak a beismerése, hogy a helyzet éppen semmi nem változott! Lehet, hogy még rosszabbodott is!

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke szerint Pásztor a migráns-ügyben „csak 6 évet késik”.

– Amikor pár évvel ezelőtt beadtam a Majdánon összegyűjtött petíciót, akkor össze se hívta a Tartományi Közbiztonsági Tanács ülését, pedig ő az elnöke. Már rég megoldható lett volna. Mi a VMDK-ban már évek óta szorgalmazzuk a tartós és hosszútávú megoldást, megadtuk a megoldást is, erre most jön elő vele?! Mit csinálnak a képviselők, államtitkárok? Vagy Orbán lebeszélte Vučićtyal és most ti akarjátok learatni a babérokat? Hiteltelen! – írja Csonka a július 3-ai Facebook bejegyzésében.

A VMDK elnöke (akkor ellenzéki képviselőként) a 2020. február 6-ai sajtótájékoztatón kezdeményezte a tartományi képviselőház közbiztonsági tanácsának az összehívását a migránshelyzet miatt. Erre – ismereteim szerint – mind a mai napig nem került sor.

– Számunkra az volna a megoldás, hogy ha a határmenti településeken lévő migránsokat rendőri jelenléttel összegyűjtenék, buszokba, kamionokba, egyéb járművekbe helyeznék, és elvinnék őket a befogadó központokba, ahol humánus körülmények között áteshetnek az egészségügyi vizsgálaton, regisztrálhatják őket, és maguk a migránsok is, ha menedékjogot szeretnének kérni, akkor meg tudnák valósítani a törvényes jogukat, vagy éppenséggel, ha már Magyarország felé igényelték a menedékstátuszt, akkor ezekben a központokban, a megfelelő körülmények között, ki tudnák várni az eljárásnak a végét – mondta a sajtótájékoztatón a VMDK elnöke.

Pásztor István miért nem hívta össze a tartományi képviselőház közbiztonsági tanácsát a határ menti falvak lakosságának személyes és vagyoni biztonsága érdekében? Erre a kérdésre – ismereteim szerin – soha választ nem adott. A fűhöz-fához szaladgálása miatt a szerb sajtóban „Jovica kurirnak” [Jovica futárnak] is nevezett Pásztor sürgölődése a migráns ügyben sem hozott éppen semmi eredményt.

Pásztor egyetlen fontos, a magyar közösséget is érintő társadalmi kérdést nem hogy megoldani, de még csak felvetni sem képes a Tartományi Képviselőházban! Belgrád nemtetszésére a haladó többségű képviselők – egy intésre – azonnal menesztenék!

Mi haszon van az olyan fikusz politikusokból, akik semmit elintézni, megoldani nem tudnak?

 

2021. július 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A „Szerb Világ” alakítása

A törvény – nagyon furfangosan – úgy rendelkezik, hogy a Hivatalos Közlönyben való megjelenése utáni nyolcadik >

Tovább

Vukovári capriccio

Mégis, erősen nyálasan, érzelgősen, nem tehetek mást, mint a magam nevében bocsánatot kérek a vukováriaktól. Mi >

Tovább

„A VMSZ végzi a dolgát!” – de kinek a javára?

A törvény kétségtelenül a nemzeti homogenizálást szolgálja és a latin írásmód hivatalos használatának a végső száműzésére >

Tovább

Agónia

Most, utólag, az eseményekből arra is lehet következtetni, a baj az lehetett, hogy a Tanyaszínház nem >

Tovább

A „parttalan” kocsonyás holdudvar

A homlokzati demokrácia az autokrata rendszer fügefa levele lett, aminek köszönve az önkéntes szolgaság erkölcsi alibire >

Tovább

Egyházi deszant Montenegróban

Amikor Orbán Viktor a minap arról beszélt, hogy az EU-nak nagyobb szüksége van Szerbiára, mint fordítva, >

Tovább

Isten hozta Ferenc testvért

Ferenc pápa nagy formátumú, érdekes ember, aki ebben az egyszerre pokolian veszedelmes és kínzóan unalmas korszakban >

Tovább

Play Lovas!

Amennyiben a Magyar Nemzeti Tanács a következő ülésén nem tűzné napirendre „Hajnal Jenő diktátumát és határolódna >

Tovább

A primitív törzsi nacionalizmus

A miloševići „antibürokratikus forradalom” főként a külvárosokban és az elit kulturális intézményekben tobzódott. Nem véletlen, hogy >

Tovább

A Kis Bácskai Glóbusz a Nagy Magyar Glóbusz kicsinyített mása lett

Napjaink Európájában veszélyes, ha nem veszélyesebb szellemi kavargás tanúi vagyunk, mint a harmincas években, mi pedig >

Tovább

Semmi sem jött úgy, mint az istencsapás, még a Fidesz sem

A Fidesz ugyancsak a magyar szocializmus temetetlen múltjára építkezik. A középnemzedék nem zárta le a múltját, >

Tovább

BÚCSÚ ENDRÉTŐL

Sok minden történt eme „röpke” együtt töltött 45 évünk alatt, oldalakat lehetne írni a Dominóban eltöltött >

Tovább