2024. március 5. kedd
Ma Adorján, Adrián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Sarkalatos?

Čomić-Hajnal találkozó: Tájékoztató jellegűnek is alig nevezhető!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Sarkalatos?

Hajnal Jenőnek ugyanis eszébe nem jutott, hogy a magyar közösséget ért/érintő jogsértésekre, a jogszabályok gyakorlati alkalmazásában tapasztalt hiányosságokra felhívja a regnáló miniszter figyelmét és a megfelelő intézkedések megtételét követelje! Hogy közösségi érdekeket közvetítsen! Az alkalom adva volt, de neki fontosabb volt a vendégeket banánnal és a földieperrel várni! Bozóki Antal:

Június 9-én a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) székházában megtartott találkozóval fejeződött be Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter, valamint küldöttségének kétnapos szabadkai látogatása.

– A felek beszámoltak egymás munkájáról, valamint a jövőben esedékes intézkedésekről, de emellett a magyar nemzeti közösség számára prioritást élvező és megoldandó problémákat is lajstromba vették – írja a találkozóról készült tudósítás.

Gordana Čomić emlékeztetett: „Több nemzetközi hatalmi szerv és intézmény Szerbiáról szóló jelentéseiben is az a megállapítás olvasható, hogy a szerbiai törvények jók, ám az alkalmazás terén hiányosságok jellemzőek”.

A miniszter asszony „az eddig elért sikerek közül kiemelte, hogy a nemzeti tanácsokkal tavaly folytatott tárgyalásnak, illetve az ezt követően az illetékes minisztériummal kezdett egyeztetésnek köszönhetően a tervekkel ellenben az idén nem csökkent a nemzeti tanácsok finanszírozására előirányzott keret”.

A nemzeti kisebbségi jogok fejlesztése terén, ezek szerint, már az is siker, hogy „a tervekkel ellenben” nem csökkent a nemzeti tanácsok működésére szánt költségvetési pénz! Anyagiakban nem szűkölködik, tehát, az MNT, így banánra és földieperre is jutott – ahogy az a fotón is látszik.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke felszólalásában utalt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti frakcióvezetőjének a Szerbiai képviselőházban két nappal korábban, az alkotmány módosítására vonatkozó javaslat vitája során elhangzó felvetésére, miszerint „a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény, illetve a különböző ágazati törvények között esetenként jellemző eltérések okán indokolt lenne sarkalatos törvényben szabályozni a nemzeti kisebbségek helyzetét”.

A nemzeti kisebbségek jogait és szabadságait a szerb alkotmány, a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságainak védelméről és a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsiról szóló, de több más, például a nyelvhasználati, a művelődési és az oktatási törvény is rendezi.

A nemzetközi szervezetek és intézmények is azt mondják, hogy nem a törvényekkel van a baj, hanem azok gyakorlati alkalmazásával.

Az ifjú Pásztor – ahelyett hogy a törvények alkalmazását kérte volna számon a parlamentben – most (a figyelem elterelése céljából) kitalálta, hogy „sarkalatos törvényben” kellene szabályozni a nemzeti kisebbségek helyzetét! Hajnal Jenő ezt az ötletet – jó (párt)hivatalnokként – azonnal támogatta.

Nem az a gond, hogy a nemzeti kisebbségi jogokat milyen törvény rendezi (sarkalatos, vagy nem), hanem hogy alkalmazzák vagy nem azokat! Már Teng Hsziao-ping egykori kínai vezető is megmondta: „Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér; ha megfogja az egeret, jó macska.”

A „sarkalatos törvény” egyébként „olyan törvény, amelynek elfogadásához és módosításához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges”.

Dura lex sed lex, vagyis „a törvény kemény, de ez a törvény” – tartja a latin mondás, ami azt jelenti, hogy a törvényt alkalmazni kell, ha tetszik, ha nem! Mit számít az, hogy egy törvényt milyen többséggel fogadták el? Semmit. Éppen olyan, mint a többi.

Ami pedig „a különböző ágazati törvények között esetenként jellemző eltéréseket” illeti, erre ez a két szabály vonatkozik: lex priori derogat legi posteriori (a későbbi törvény hatálytalanítja/„lerontja” a korábbit) és lex specialis derogat legi generali (a különös/speciális rendelkezés hatályon kívül helyezi az általánost).

Hajnal Jenőtől, persze – a (magyartanári) foglalkozásánál fogva – nem kell feltétlenül elvárni, hogy ezt tudja, a junior I. Pásztornak viszont – jogász lévén – ezeket a régi szabályokat ismernie kellene. Vagy nem volt ott az órán, amikor ezekről volt szó?

Semmi szükség, tehát, a nemzeti kisebbségek helyzetét egy új, „sarkalatos törvényben” rendezni, törvényre törvényt hozni, ezzel „szórakoztatni a közösséget”, miközben a meglévőket sem alkalmazzák! Egyébként is tudjuk, milyen „eredményesen” egyeztette a VMSZ és a Szerb Haladó Párt (SZHP/SNS) a rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvényeket! Éppen a II. Pásztor által.

A találkozón Hajnal Jenő – az országos médiastratégia kapcsán is elmondta sérelmét:

– Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy ilyen fontos dokumentum előirányozza, hogy törvényben kell eltörölni a nemzeti tanácsok döntéshozatali jogát, még azoknak a kérdéseknek a tekintetében is, amelyek kapcsán az alkotmánybíróság évekkel ezelőtt megállapította, hogy a nemzeti tanácsi felhatalmazások összhangban állnak az alkotmánnyal. Hamarosan eljön a pillanat, amikor a szerbiai parlament képviselői elé kerül a vonatkozó törvényjavaslat, amelyik vagy törvényellenesen előirányozza a nemzeti kisebbségek szerzett jogainak a csorbítását, vagy a stratégiával ellenben lesz – fogalmazott Hajnal Jenő.

Mi is rejlik az MNT elnöknek a sajtóban közölt, homályos/burkolt fogalmazása mögött?

A szerb kormány 2020. decembert 4-én, az európai követelményekhez is igazodva – bár kényszeredetten, de – elfogadta a médiafejlesztési stratégia 2020-2022-ig terjedő akciótervet is.

Az akcióterv a közszolgálati tájékoztatásról és a médiáról szóló törvény olyan módosítását látja elő amely, egyebek mellett:

– biztosítja a médiák független szerkesztési politikáját, azoknál a kiadóknál, amelynek az alapítói a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai, olyan mechanizmus létrehozása által, amely védi a szerkesztési politikát az alapító befolyásától és szankciókat alkalmaz ezekkel a garanciákkal szembeni eljárások esetére;

– amely szerint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak tagjai nem lehetnek azon média igazgatási szervének tagjai, amelynek az alapítói;

– az igazgató-bizottságok a médiában, amelynek alapítói a nemzeti tanácsok, kötelesek teljes tiszteletben tartás mellett megvitatni a szerkesztőség véleményét a fő- és felelős szerkesztők megválasztásánál stb.

Az MNT alapította médiák az adófizetők pénzéből valójában nem az anyanyelvű közszolgálati tájékoztatás, hanem a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) politikájának és az SZHP vezette hatalmi koalíció szolgálatában állnak. Ez pedig ellehetetleníti a magyar közösség tárgyilagos anyanyelvű tájékoztatását, a sajtó ellenőrző szerepének az érvényesítését, az oknyomozó, tényfeltáró és társadalomkritikai újságírást! Akadályozza a társadalmi párbeszédet és tönkreteszi a közösség szellemi életét! A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) ezt egyenesen a „magyar nyelvű média brutális kisajátításának” nevezi.

A médiatörvény és a köztársasági médiastratégia szerint a jelenlegi helyzetet meg kell változtatni és biztosítani a sajtó, a szerkesztőségek függetlenségét. El kell végre választani a közszolgálati médiát az MNT-től! Ez viszont a VMSZ-nek és az MNT-nek nem felel meg, mert elveszítenék az általuk irányított média feletti monopóliumukat, egyeduralmukat! Nem kell, tehát, csodálkozni, hogy Hajnal Jenő „tiltakozik” a változások ellen, hiszen megszűnik a média feletti hatalma!

Az MNT elnöke mindent el fog követni, hogy a jelenlegi szerencsétlen, káros állapot minél tovább tartson! – írtam a médiastratégiával kapcsolatos korábbi írásomban.

Čomić – tisztségénél fogva – a törvényhozási vitában a már elfogadott álláspontokat, nem pedig az MNT (pontosabban Hajnal Jenő és a VMSZ elképzeléseit) kell, hogy képviselje!

Ezek lennének „a magyar nemzeti közösség számára prioritást élvező és megoldandó problémák”? Mi késztet valakit arra, hogy olyan tisztséget/munkát vállaljon el, ami nem neki való?

Gordana Čomić (1958) a Demokrata Párt (DS) volt alelnöke. – A belépése Aleksandar Vučić kormányába mindazoknak az elveknek az elárulását jelenti, amelyekért annak idején kiállt – olvasható a Danas c. belgrádi napilap írásában, annak kapcsán, hogy elvállalta a nemzeti kisebbségügyi minisztérium vezetését.

Čomićka (ahogyan nevezik) a minisztersége alatt a nemzeti kisebbségi ügyekben éppen semmi említésre valót nem tett, mint ahogyan Hajnal Jenő sem állt ki a közösségi jogokért. Jól kiegészítik egymást. Még egy oldalon, egymás mellet is ültek a találkozón – a viselkedési szabályokkal ellentétben, miszerint a házigazdának szembe kellene ülnie a vendéggel –, ami szintén azt látszik igazolni, hogy mennyire egyforma, egybehangzó (koalíciós) politikát képviselnek.

A miniszter látogatása „sarkalatos” (átvitt értelemben: döntő jelentőségű, alapvetően fontos) is lehetett volna, csak éppen nem volt. Tájékoztató jellegűnek is alig nevezhető!

Hajnal Jenőnek ugyanis eszébe nem jutott, hogy a magyar közösséget ért/érintő jogsértésekre, a jogszabályok gyakorlati alkalmazásában tapasztalt hiányosságokra felhívja a regnáló miniszter figyelmét és a megfelelő intézkedések megtételét követelje! Hogy közösségi érdekeket közvetítsen! Az alkalom adva volt, de neki fontosabb volt a vendégeket banánnal és a földieperrel várni!

 

2021. június 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Szerbiában 10 éve csorbítják a politikai jogokat és a polgári szabadságjogokat!

A Freedom House szakértője azt is mondta, hogy „most Szerbiában fennáll a valós félelem attól, hogy  valamiféle >

Tovább

Sonja Biserko: „Szerbia állandó feszültségben él”

“Szerbia soha nem volt távolabb az európai értékektől. A decemberi választásokon a rezsim megmutatta igazi arcát >

Tovább

„Rendtevés” vagy megúszni vágyás?

Sokba került a vajdasági magyaroknak Pásztor, Lovas és a VMSZ felsőoktatási ámokfutása. A számonkérhetőség a néhai >

Tovább

Lovas Ildikó “bukása” kapcsán

Ez a poszt főleg a vajdasági magyar barátaimat érinti, bár összmagyar politikai vonatkozása is van. Mit >

Tovább

Válaszút előtt a VMSZ: a közösségi érdek vagy a családi Kft.?

Alapos elemzés és felelősség-megállapítás nélkül a párt nem léphet tovább. Ezt minden rendes pártban el szokták >

Tovább

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább