2022. július 7. csütörtök
Ma Apollónia, Vilibald, Bene névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Mit tartalmaz a „Kovács-jelentés”?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Mit tartalmaz a „Kovács-jelentés”?
Kovács Elvira (Fotó: Pannon RTV)

A jegyzetből is látható, hogy „Szerbia legdrágább képviselőjének” jelentése a nemzeti kisebbségek európai védelmével kapcsolatosan szinte semmilyen új vonatkozást nem tartalmaz. A kisebbségvédelemnek azok az elemei, amelyekről Kovács a jelentésével kapcsolatosan a weboldalán írt, mind rendre megtalálhatók a nemzetközi eszköztárban. Sőt, határozottabb megfogalmazásban is! Hogy ennek az ellenkezőjét igazolja, Kovácsnak nem az lett volna a kötelessége, hogy a jelentése magyar nyelvű szövegét közreadja, a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak pedig, hogy nyomtatásban is megjelentesse? Ennek hiányában azonban továbbra sem tudjuk, hogy a véemeszes Kovács a jelentésben mit írt a délvidék/vajdasági magyar közösség helyzetéről és jogainak érvényesítéséről. Ugyan mivel járult hozzá ehhez? Bozóki Antal:

Április 19.

Mit tartalmaz a „Kovács-jelentés”?

A nyelvi, etnikai és kulturális kisebbségek tisztelete a stabilitás és demokratikus biztonság alapvető értékét jelentik címmel tudósított az MTI a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (ET PKGY) ez évi 9. üléséről, amelyen „Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) képviselője, a közgyűlés szerb delegációjának tagja az ülésén átfogó kisebbségi jelentést mutatott be”.

Kovács a jelentés ismertetésekor kijelentette: ideje elismerni, hogy a nyelvi, etnikai és kulturális kisebbségek tisztelete az emberi jogok védelmének sarokkövét, illetve a közös megértés, a stabilitás és demokratikus biztonság alapvető értékét jelentik Európában.

– A nyelvi, etnikai és kulturális kisebbségek sokféleségének megőrzése, jogaik védelme jelenti a béke és a stabilitás garanciáját Európában – tette hozzá Kovács.

A nyilatkozat címével kapcsolatosan felvetődik a kérdés, létezik-e a „demokratikus biztonság”, és – ha igen – milyen lehet még a biztonság? Lehet-e a biztonságot egyáltalán minősíteni? A biztonság az biztonság, vagy van biztonság, vagy nincs! A kérdés jobbára ugyan a filozófiai, de a nyilatkozó és a cikkíró társadalmi témákban való tájékozottságáról is szól.

Az írás szerint, a Kovács által bemutatott jelentés „kiemelkedő érdeme, hogy az ET kisebbségi keretegyezménye alapján végzett ellenőrzések hatékonyabbá tételét helyezi kilátásba. A dokumentumban javaslatok is vannak, egyebek mellett online platform létrehozását helyezik kilátásba a kisebbségi jogsértések bejelentésére és nyomon követésére”.

– Az őshonos nemzeti kisebbségek Európa alapvető értékét jelentik, az Európa Tanács kisebbségi keretegyezménye kulcsfontosságú nemzetközi jogi eszköz megőrzésük és jogaik biztosítására – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek az ülés kapcsán.

Zsigmond Barna Pál ugyancsak fideszes parlamenti képviselő a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta, a kisebbséggé váló őshonos nemzeti közösségek helyzete mutatja, hogy átfogó nemzetközi és multilaterális rendszerre, a tagállamok közötti párbeszédre, vonatkozó jogszabályaik harmonizálására, a nemzetközi normák betartatására, valamint rendszeres felülvizsgálatára van szükség.

Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő a beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió nem szentel kellő figyelmet a kisebbségvédelem témájának, aminek egyik bizonyítéka a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmében indított Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés közelmúltbeli elutasítása.

A képviselő hangsúlyozta, a nemzeti kisebbségi jogok hatékony védelme nem tekinthető nemzetbiztonsági fenyegetésnek. A kormányoknak elő kell mozdítaniuk az egyenlő feltételek megteremtését a nemzeti kisebbségi jogok tekintetében is – tette hozzá.

Az ET Parlamenti Közgyűlése az ülésen elfogadta A nemzeti kisebbségek védelme/megőrzése Európában című 2368 (2021)1 számú határozatot és a 2198 (2021)1 számú (azonos című) ajánlást.

Az interneten azonban Kovács jelentésének és a Közgyűlés dokumentumainak magyar nyelvű hivatalos szövegét hiába keressük.

A Facebook oldalán Kovács, a „politikus”, az ülésről (szó szerint) ezt írta:

„Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése ma este elfogadta a - Kisebbségek megőrzése Európában - című jelentésemet

Jelentésem tartalma röviden:

A nyelvi, etnikai és kulturális sokszínűség tiszteletben tartása az egyenlőséghez és az emberi méltósághoz való alapjogok elismerésén alapszik.

A nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelme sajnos gyakran számos kihívás közepette veszélybe kerül.

Emiatt fontos, hogy a nemzeti kisebbségek részt vehessenek országuk kulturális, társadalmi és gazdasági életében, valamint közügyeiben.

A jelentés megerősíti a - Kisebbségi keretegyezmény -, mint az emberi jogok védelme kulcsfontosságú eszközének jelentőségét.

A - Kisebbségi Keretegyezmény - alapján a stabilitás, a biztonság és a béke megőrzése Európában megköveteli a nemzeti kisebbségek védelmét”

A jegyzetből is látható, hogy „Szerbia legdrágább képviselőjének” jelentése – (aki „valamiért” nem vette még fel a férje, Voislav Milosavljević nevét) – a nemzeti kisebbségek európai védelmével kapcsolatosan szinte semmilyen új vonatkozást nem tartalmaz. A kisebbségvédelemnek azok az elemei amelyekről Kovács a jelentésével kapcsolatosan a weboldalán írt, mind rendre megtalálhatók a nemzetközi eszköztárban. Sőt, határozottabb megfogalmazásban is!

Hogy ennek az ellenkezőjét igazolja, Kovácsnak nem az lett volna a kötelessége, hogy a jelentése magyar nyelvű szövegét közreadja, a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak pedig, hogy nyomtatásban is megjelentesse? Ennek hiányában azonban továbbra sem tudjuk, hogy a véemeszes Kovács a jelentésben mit írt a délvidék/vajdasági magyar közösség helyzetéről és jogainak érvényesítéséről. Ugyan mivel járult hozzá ehhez?

 

2021. május 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Nem konfrontálódunk, együttműködünk”

Különösen groteszkül hatnak és nevetségesen hangzanak Pásztor szavai, miszerint pártja „továbbra is meg akarja őrizni önállóságát, >

Tovább

A demokrácia színlelése

Bátrak vagyunk, lerántjuk a leplet az anonim hatalomról. Mert a hatalmat semmiképpen sem nevezzük meg. Volt >

Tovább

Felerősödött az európai öntudat is

Putyin mozgósította nem csak az európai politikusokat, hanem az európai értékeket védelmező polgárokat is.  Felemelte a >

Tovább

Migráns ügyben (is) mosakodnak a Véemeszes politikusok!

A szerb hatalom vagy nem képes, vagy nem is szándékozik megoldani a migránshelyzetet. Olyan vélemények is >

Tovább

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább