2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Kampányolás az Európai Parlament ellen

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kampányolás az Európai Parlament ellen

Deli az EP – a vita után elfogadott – határozatának 48. pontjáról, amelyik az emberi és a nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozik, egy árva szót nem mondott. Pedig a legfőbb feladata éppen a délvidéki/vajdasági magyar közösség – nem a Fidesz/VMSZ – érdekeinek a képviselete kellene, hogy legyen az Európai Parlamentben, csak nem az. Sajnálatos, hogy Deli – jó pénzért – olyan politika szolgálatába állt, amelyik nem viszi előbbre Szerbia, de az itteni magyar közösség helyzetének javulását sem. Nem az EP jelentése az elfogult, hanem a képviselő! Bozóki Antal:

Március 24.

A Fidesz támogatja Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását

A Fidesz európai parlamenti képviselői közleményt adtak ki, amelyben „továbbra is teljes mértékben támogatják Szerbia mielőbbi uniós csatlakozását”.

– Az országjelentés feltűnően egyoldalú és kritikus hangnemet üt meg a jobboldali konzervatív kormánnyal rendelkező Szerbiával szemben. Azokat az elfogult, balliberális többség által már jól ismert szólamokat találhatjuk meg benne, amihez hasonlókat Magyarország és Lengyelország vonatkozásában is hallhatunk. Meggyőződésünk, hogy az Európai Parlament Szerbiáról szóló jelentése nem szolgálja a csatlakozási folyamatok felgyorsítását és az EU és Szerbia közötti kölcsönös tiszteletet és megbecsülést. Szerbiának nem ideológiai jelentésekre, hanem szakmai és anyagi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy mihamarabb felzárkózzon az Európai Unióhoz. Ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja Szerbiával való szolidaritásuk jeleként a csütörtöki (március 25-ei – B.A.) szavazáson nem fogja támogatni a Szerbiáról szóló EP jelentést” – áll a közleményben.

Március 25.

Kampányolás az Európai Parlament ellenA Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szócsöve, a Magyar Szó, március 25-én az Európai Parlament (EP) ülésével kapcsolatos interjút közöl Kovács Elvirával, a párt alelnökével, a szerb parlament euróintegrációs bizottságának elnökével.

Kovács a lapnak elmondta: „a módosító indítványok folytán a jelentésnek számos olyan pontja is van, amely éles kritikát fogalmaz meg az ország belpolitikája kapcsán”.

– Eddig az éves jelentés azzal foglalkozott, hogy Szerbia hogyan teljesít, most azonban először találunk benne olyan elemeket, amelyek belpolitikai kritikát fogalmaznak meg, illetve nyomást gyakorol a jelenlegi kormányra – nyilatkozta Kovács.

Az EP-nek a nap folyamán megtartott ülésén, a Szerbiával kapcsolatos vitában felszólalt Deli Andor Délvidékről/Vajdaságból (el)származott fideszes/véemeszes EP képviselő is.

– Ha ismerjük Szerbia jelentőségét a térségben, akkor tudnunk kell azt is, hogy a csatlakozás késleltetése ellentétes az EU saját érdekeivel is. Mi a Fidesz EP delegációjában mindig is azon dolgoztunk, hogy Szerbia a lehető legrövidebb időn belül az EU teljes jogú tagjává válhasson – kezdte felszólalását Deli Andor.

– A baloldali képviselők által benyújtott módosítók miatt a jelentés szövege sajnos nélkülözi a kellő tárgyilagosságot. Megkérdőjelezi például a tavalyi választások legitimitását, a szerbiai parlament összetételét. Ezekről a témákról Szerbia polgárai már határozott véleményt nyilvánítottak a választásokon. Továbbá kritikus hangon szól a szerb egészségügyről és a járvány kezeléséről, miközben átoltottság tekintetében Szerbia messze lekörözte azokat a tagállamokat, ahonnan ezek a kritikák érkeznek. Inkább a saját udvarunkban kellene sepregetnünk! – hangsúlyozta a vajdasági származású EP-képviselő.

Deli Andor hozzátette, hogy néhány uniós tagállam – köztük Magyarország – már megtapasztalhatta, hogy az EP jelentéseket a politikai leszámolás eszközeiként használják, azonban, ha ezt a módszert egy uniós tagjelölt ország ellen alkalmazzák, az nagyon rossz üzenet a bővítés szempontjából. – Mivel határozottan támogatjuk Szerbia EU-integrációját, a Fidesz képviselői számára elfogadhatatlan a Szerbiáról szóló jelentés – zárta felszólalását.

Deli az EP – a vita után elfogadott – határozatának 48. pontjáról, amelyik az emberi és a nemzeti kisebbségi jogokkal foglalkozik, egy árva szót nem mondott. Pedig a legfőbb feladata éppen a délvidéki/vajdasági magyar közösség – nem a Fidesz/VMSZ – érdekeinek a képviselete kellene, hogy legyen az Európai Parlamentben, csak nem az.

Gál Kinga, a fideszes képviselőcsoport elnöke az EP vitában hangsúlyozta:

– A most megvitatott országjelentések közül a Szerbia jelentés feltűnően kritikus, egyoldalú hangot üt meg a jobboldali konzervatív kormánnyal rendelkező Szerbiával szemben, ami nem segíti a bővítési folyamatot, megakaszthatja a tárgyalásokat. Pedig Szerbia a térségben stabilizáló tényező, békés rendezésre egyértelműen törekszik, a szomszédaival való kapcsolatok terén jelentős előrelépéseket tett, az ország derekasan védi az Európai Unió külső határait, érezhetően javultak a nemzeti kisebbségek jogai, és a világjárvány ellenére Szerbia gazdasága is kiválóan teljesít. Miközben a baloldali vezetéssel rendelkező Észak-Macedónia, Albánia vagy Koszovó tekintetében a jelentések sokkal megengedőbbek. Az Európai Parlamentben oly gyakran alkalmazott kettős mércét látom ebben újra – mondta Gál Kinga, aki szerint az ilyen politikai alapú hozzáállás nem segíti a Nyugat-Balkán stabilitását és az Unió elfogadottságát, pedig az EU érdeke egy prosperáló és saját határait hatékonyan védeni képes Nyugat-Balkán térség.

– Az ígérgetés helyett cselekednie kell végre az Uniónak, hiszen a Nyugat-Balkán országainak jövője, kontinensünk biztonsága és az EU hitelessége a tét – húzta alá Gál Kinga.

A fideszes politikus felszólalásán nem kell csodálkozni, hiszen 2004. óta (!!) európai parlamenti képviselő. Ez azt is jelenti, hogy mindenben a Fidesz irányvonalát követi, nem jellemző már rá az önálló gondolkodás, mint a képviselői karrierjének kezdetén. A szerbiai állapotokat és az itt élő nemzeti kisebbségek helyzetét pedig végkép nem ismeri. Esetleg csak a véemesz álláspontjai által, amelyek köszönő viszonyban se nincsenek a valósággal.

A képviselők – úgy tűnik – mindenképpen, gyorsítanák Szerbia felvételét az EU-ban, akár eleget tesz a tagsági feltételeknek akár nem. Mire jó ez, kinek jó ez a politika vakság?

A Szerbiáról szóló, 2019. és 2020. évi (Vladmir Bilčik) jelentést az EP képviselők végül hatalmas támogatással, „538 szavazattal, 69 ellenszavazattal és 79 tartózkodás mellett fogadták el”.

A jelentéssel kapcsolatos EP állásfoglalás 1. pontja „üdvözli, hogy Szerbia továbbra is stratégiai céljának tekinti az uniós tagság elérését, és hogy ez az újonnan megalakult kormány prioritásai között is szerepel; tudomásul veszi, hogy az összes parlamenti párt támogatja Szerbia uniós integrációs folyamatát; ösztönzi a szerb hatóságokat, hogy a nyilvánosság előtt zajló vitákban aktívabban és egyértelműbben kommunikálják elkötelezettségüket az európai értékek iránt, és világos és egyértelmű kötelezettségvállalást vár Szerbiától az ország uniós csatlakozással kapcsolatos kötelezettségeinek látható és ellenőrizhető módon történő teljesítése iránt”.

Március 26.

Elfogult képviselő

A Magyar Szó nevű pártlap Deli Andor fideszes/véemeszes Európai Parlamenti (EP) képviselőjével közöl „Alaptalanul elfogult az éves Szerbia-jelentés” címmel csaknem fél oldalas, idejétmúlt interjút.

Deli „a Szerbiával való szolidaritás jeleként” az EP Szerbiáról szóló 2019. és 2020. évi jelentése ellen szavazott

A lapnak nyilatkozva Deli – jó pártkatonához híven – lényegében megismétli a Fidesz európai parlamenti képviselői közleményében foglaltakat. Ez ismételten arra utal, hogy semmilyen önálló álláspontot nem fogalmaz meg.

– Balliberális képviselők módosítás indítványának köszönhetően bekerültek a szövegbe olyan részek, amelyek alaptalanul támadják az országot – mondta Deli. (Már megint azok a fránya balliberálisok!)

Az állítása alátámasztására két példát említett: Az egyik, miszerint „a szöveg részét képezik olyan pontok, amelyek kritizálják az szerbiai egészségügyet, a járvány elleni intézkedéseket, az oltási folyamatát”, a másik pedig, hogy „az Európai Parlament részéről olyan vádak fogalmazódtak meg, hogy a választásokat nem tekinthetjük legitimnek, mert a szerbiai parlamentben nem szereztek képviselői helyeket nagy számban az ellenzéki képviselői”. Pedig, „részt kell venni a választásokon és megpróbálni jobb eredményt elérni. Így cselekedett a Vajdasági Magyar Szövetség is, amely történelminek tekinthető kilenc képviselői helyet szerzett a választásoknak köszönhetően” – véli Deli.    

 

A régóta Brüsszelben élő képviselő nyilatkozata jól mutatja, hogy nem ismeri a szerbiai belpolitikai helyzetet, az itteni magyar közösségtől is eltávolodott, nem jutott el hozzá, hogy a 2020. évi választások tisztességtelenek és illegitimek voltak, hogy a VMSZ a Szerb Haladó Párttal (SNS) együttműködve és a magyar ellenzéknek a választások bojkottálása miatt érte el „a történelmi” sikerét!

Az EP ülésén elfogadott határozat a 13. pontjában kimondja: „tudomásul veszi az EBESZ/ODIHR különleges választási értékelő missziójának zárójelentésében foglalt következtetéseket, amelyek szerint a 2020. június 21-i parlamenti választásokat hatékonyan bonyolították le, de aggodalomra adott okot a kormányzó párt – többek között a médiában is érvényesülő – dominanciája; sajnálatát fejezi ki a szavazókra gyakorolt nyomás, a média elfogultsága, valamint az állami tisztségviselők tevékenységei és a pártpolitikai kampányolás közötti választóvonal elmosódása hosszú távú tendenciája miatt; e tekintetben rámutat a választásokkal kapcsolatban az állam által a vélemények megváltoztatása érdekében támogatott dezinformációs kampányok szerepére”.[17]

Sajnálatos, hogy Deli – jó pénzért – olyan politika szolgálatába állt, amelyik nem viszi előbbre Szerbia, de az itteni magyar közösség helyzetének javulását sem. Nem az EP jelentése az elfogult, hanem a képviselő!

 

2021. március 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A demagóg lojalitás jutalma

Az EP-képviselői jelölése alkalmából Vicsek a Magyar Szó nevű véemeszes napilapnak elmondta, hogy az Európai Parlamentben >

Tovább

VMSZ-POFONOK A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK

Az utóbbi időben többen is rámutattak, köztük jómagam is, hogy a magyar közösség jelenlegi válságán – >

Tovább

Torontáltordára kéne menni

Az alkalmi nyelvészkedés után a hölgy visszatért az eredeti kérdéséhez: hogy fog eljutni Torontáltordára személygépkocsi nélkül. >

Tovább

Folytatódik a kis bácskai sárdobálás

Azok, akik hűségesen kiszolgálták Lovas Ildikót, vagy akiket ő helyezett fontos tisztségbe, most majd rá hárítják >

Tovább

RENDSZERÖSSZEOMLÁS: AZ ÚJVIDÉKI BÖLCSÉSZKAR AUTONÓMIÁJÁNAK BOTRÁNYOS TIPRÁSA

A bölcsészkar blokádja olyan példátlan, mesterségesen generált, megengedhetetlen botrány, amely még véletlenül sem csupán dr. Dinko >

Tovább

Ismét

Egy harmincnégy évvel ezelőtti Hét Nap harmadik oldala. Sajtótörténeti jelentőségű impresszum, még mindig izmos, jóval negyvenezer >

Tovább

Mikor tévesztettünk utat és miért?

Mikortól kezdődött a Magyar Nemzeti Tanácsban a VMSZ kétharmados többsége.? Milyen erők marginalizálták a többi kisebbségi >

Tovább

SZEREPZAVARBAN

Az írásokból az is jól kivehető, hogy Pásztor Bálint tisztségek halmozásával él vissza, fellépései szerepzavarosak: pártelnöki, >

Tovább

Újvidék elvesztette a régi identitását, és nem talált újat

Tudom, felesleges nosztalgiázni, hiszen a nagyvárosokat a szüntelen változás jellemzi. Újvidéknek is változni kell. A változás >

Tovább

A VMSZ-ES PROPAGANDA TÁMOGATÁSA KÖZPÉNZBŐL

A VMSZ és az MNT vezetői a médiába visszahozták a szocialista időkből ismert demagóg beszédet, a >

Tovább

Aki tanú akar lenni, pokolba kell annak menni

Ráadásul vannak tévedések, amelyek csak a mai szemmel nézve tűnnek tévedéseknek, holnap esetleg kiderül, pontosak voltak. >

Tovább

Deli Andor, a megtollasodott pártkatona

Már most el lehet mondani, hogy Deli Andor vajdasági fideszes/vémeszes EP képviselő tíz évig ott volt >

Tovább