2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

„Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”!

Kit és mit képvisel Deli Andor? 1. A hatalom részét képező magyar párt dicstelen szerepet játszott Belgrádban, amikor az EU jelentését vitatták. 2. Most ezen is túlléptek és Brüsszelben jobban védik az SNS-t és Vučićot mint ők maguk! Deli Andor számos módosító indítványt adott át, amivel takargatná a honi demokrácia deficitét, az autokrata vezetést és a hatalmi politikum részvételét kétes ügyekben. 3. Deli Andor és kenyéradója ezzel nem tesz jót nekünk. Se az országnak, se a vajdasági magyarságnak. Bozóki Antal:

2020. december 29.

Tisztázni a problémákat!

A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) 2020. december 29-én megtartott tizenkilencedik ülésén „szóba került (sic!) a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) évi jelentése. Jerasz Anikó (az MNT Végrehajtó Bizottsága elnöke – B.A.) szerint a VMPE dokumentuma rengeteg csúsztatást, pontatlanságot tartalmaz, sok a számonkérés is, megoldásjavaslat viszont kevés van benne. A gyermekszám csökkenése világjelenség, ennek ellenére megéri fejleszteni az oktatást. Minden tagozatot meg kell menteni, fejleszteni kell a kisebb és nagyobb iskolákat is, ahol magyar oktatás van – írja Németh Ernő az ülésról szóló írásában.

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) 2020. november 21-én megtartott közgyűlésén a tagság Vajdasági magyar oktatási helyzetkép címmel álláspontokat fogalmazott a magyar oktatással kapcsolatosan.

A mintegy 6,5 oldal terjedelmű dokumentum értékelése szerint „az előző években felvázolt oktatási helyzet súlyosbodott”.

Ismereteim szerint ez az egyedüli szakmai szervezet, amely a tevékenységi területén évente (2012 óta) értékeli hogyan alakul a helyzet, milyen problémák vannak jelen.

A véemeszes irányítású MNT-nek az írás szerinti viszonyulása teljesen érthetetlen és elfogadhatatlan. Csak Jerasz Anikónak vannak pontos értékelései a délvidéki/vajdasági magyar oktatás helyzetétől? A gyakorló pedagógusoknak nincsen? Egyébként sem mondta meg, hogy mi az a „rengeteg csúsztatás, pontatlanság”, amit a VMPE évértékelője tartalmaz? Azt is felrója a dokumentumnak, hogy „sok a számonkérés is, megoldásjavaslat viszont kevés van benne”.

Az írásból az derül ki, hogy az MNT vezetősége semmibe veszi a szakmai pedagógus egyesület álláspontjai, meglátásait. Jerasz Anikónak nem az a kötelessége, hogy leüljön a VMPE vezetőségével és megtárgyalják, tisztázzák a felmerült problémákat és közös megoldást találjanak azok megoldására? Vagy az MNT vezetősége eltávolodott a valóságtól? Elég önmagának?

 

2021. január 6-14.

„Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”!

 

Az Európai parlament (EP) képviselői közel 400 függeléket adtak be a Szerbiáról szóló 2020. évi országjelentésre, amelynek tervezetét Vladimir Bilčik szlovák jelentéstevő tavaly  novemberben készített.

A decemberben beterjesztett a függelékek által – amelyekbe betekintése volt az European Western Balkans (EWB) regionális internet portálnak – a szociáldemokrata, a liberális és a zöldek képviselő-csoport tagjai egész sor javaslatot adtak be, amelyekben a demokrácia és a joguralom állapotát Szerbiában élesebben bírálják, mint Bilčik jelentése.

Deli Andor, Gál Kinga és Bocskor Andrea Fideszes képviselők is több függeléket nyújtottak be, amelyekben dicsérik a Szerb Haladó Párt (SNS) eredményeit, beleérve a béke, a stabilitás és a megbékélés iránti elkötelezettségét, valamint a más területeken folytatott reformok egyensúlyának megtartását. Javasolták mindegyik technikailag elkészült csatlakozási tárgyalási fejezet megnyitását. Ugyancsak pozitívan értékelték a médiastratégia alkalmazására elfogadott szerb akciótervet, a parlament munkájában eszközölt eljárási javításokat és az alkotmánymódosítás előkészületeit. Javasolták a jelentés részének a törlését, amely a megoldatlan savamalai eset kivizsgálásra szólít fel.

– Kit és mit képvisel Deli Andor? 1. A hatalom részét képező magyar párt dicstelen szerepet játszott Belgrádban, amikor az EU jelentését vitatták. 2. Most ezen is túlléptek és Brüsszelben jobban védik az SNS-t és Vučićot mint ők maguk! Deli Andor számos módosító indítványt adott át, amivel takargatná a honi demokrácia deficitét, az autokrata vezetést és a hatalmi politikum részvételét kétes ügyekben. 3. Deli Andor és kenyéradója ezzel nem tesz jót nekünk. Se az országnak, se a vajdasági magyarságnak. Jobban tenné, ha a mi nyílt és rendezetlen ügyeinket ismertetné a brüsszeli politikummal – írta Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke a Facebook oldalán.

Az EP külpolitikai bizottsága (AFET) a tervek szerint a függelékekről február 4-én szavaz. A gyakorlat megköveteli a módosítások számának csökkentését ún. kompromisszumos függelékek elfogadásával. A külügyi bizottság titkársága és Vladimir Bilčik csapata kiválasztják azokat a függelékeket, amelyek a többség számára elfogadhatók és beépítik az eredeti szövegbe, amelynek az elfogadása az EP-ben március elején esedékes.

Kovács Elvira, a szerb a parlament egyik alelnöke, az integrációs bizottság elnöke, a VMSZ egyik alelnöke, stb. a Magyar Szó nevű pártlapnak adott nyilatkozatában elismerte – és ez a javára legyen mondva –, hogy Szerbia 2020-ban ezért nem nyitott meg egyetlen tárgyalási fejezet sem, „mert az alapfejezetek terén, ami a joguralommal, a jogállamisággal, a korrupció elleni küzdelemmel foglalkozik, Szerbia nem ért el felmutatható előrehaladást”. – Most nincs tárgyalócsoport-vezetőnk, és egyelőre azt sem tudni, ki lesz – tette hozzá. Ez is azt mutatja, Szerbia mennyire érdekelt az EU-csatlakozásban!

Kovács az Európai Bizottság (EB) 2020. évi szerbiai jelentésének a nemzeti közösségek helyzetével foglalkozó részével kapcsolatosan a lapnak egy árva szót nem mondott! (A jelentéssel kapcsolatos állásfoglalást a szerb parlament 2020. december 29-én fogadta el.)

– Fel kellene gyorsítani a folyamatokat, de Szerbiát, illetve azokat az országokat, amelynek előrelépést mutatnak az integrációs folyamatban is jutalmazni kellene, azzal hogy gyorsabban lezárulna egy klaszter (fejezetcsoport – B. A.) amiből előnyök származnak, mindenekelőtt pénzügyi támogatások formájában – nyilatkozta Kovács Elvira a lapnak, mintegy önmagának is ellentmondva.

A pénz, ezek szerint, kellene, de hogyan és miért jutalmazná Szerbiát az EP, ha „nem ért el felmutatható előrehaladást”?

 

2021. január 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább

Aranyláz Erdélyben

Csakhogy közben az erdélyi magyarokat a szó szoros értelmében túszul ejtette az a magyarországi retorika, hogy >

Tovább

Válaszúton a VMSZ

Lehetséges, hogy a pártban mégis történik valami. A nyilvánosság csak most értesült, hogy „a háttér-információk szerint >

Tovább