2024. február 23. péntek
Ma Alfréd, Polikárp névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Kitüntetés az akadékoskodásért!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Kitüntetés az akadékoskodásért!

Áder János minimum elsiette a restitúciós ügynökség két vezetőjének kitüntetését, de annak a megalapozottsága is erősen kérdéses. Bizonyára maguk a kitüntetettek is meglepődtek amikor értesültek a hírről. A kitüntetés rossz szolgálat a volt tulajdonosoknak és leszármazottjaiknak, mert ellehetetlenítette a jogaikért folytatott további küzdelmet, mivel kitudódott, hogy „a vagyon-visszaszármaztatás a szerb kormánnyal együttműködésben valósul meg”. A kárvallottak érdeke nem fontos a magyar államfőnek? Bozóki Antal:

December 1-8.

Szégyenletes és megalázó!

Nem csak a szerbiai egészségügy, de általában az országban uralkodó állapotokról is tanúskodik, hogy egyre több az olyan beteg gyerek és felnőtt „akiket SMS-ekkel gyógyítunk”.

Hatalmas, nem ritkán dollármilliókat is meghaladó összegek biztosításáról van szó, amelyek nélkül el sem kezdik a kezelést. A gyógyszer beszerzése, vagy éppen a külföldi kórházi kezelés költségei azonban már régen meghaladják az emberek anyagi lehetőségeit, hiszen az országban egyre jobban eluralkodik a szegénység és a nyomor.

Az ország képtelen megoldani a sok esetben nem csak a súlyos vagy ritka betegségben szenvedő gyermekek, vagy éppen felnőttek gyógykezelését. Másrészt viszont dollármilliókat költ olyasmire, amire nem lenne szükség, mint például a fegyverkezésre, megalomániás szobor állítására Dušan cárnak Belgrádban, stb.

 Rengetegen összefogtak, országszerte és külföldön is különböző helyeken és módon, a sajtóban, az interneten, vagy éppen elemelt díjas üzenetek küldésével is zajlik a gyűjtés. Volt már festmény, repülőút, sütemények, szolgáltatások felajánlása, nyereményjáték szervezése is – számol be a média.

Szerbia 20 városában indítottak most kezdeményezést, melynek keretében a helyi önkormányzatok a költségvetésük egy részét súlyos vagy ritka betegségben szenvedő gyermekek gyógyítására fordítják. A kezdeményezést eddig mintegy 90 ezer polgár írt alá.

Újabban már szíriai és más közel-keleti, valamint afrikai országok polgárai, jelenleg szerbiai, illetve délvidéki befogadóközpontokban tartózkodó migránsok is pénzgyűjtésbe kezdtek a beteg szerbiai gyermekek számára – írja az N1 hírportál.

Veszélybe került az alkotmányos emberi jog, miszerint „mindenkinek joga van testi és lelki egészségének védelmére”.

Az alkotmánynak ugyanez a (68. szakasza) szakasza előirányozza, hogy ha ez a jog más módon nem valósítható meg, „a gyermekek, a terhes nők, a szülési szabadságon lévő anyák, a hét évnél fiatalabb gyermekeket önállóan ellátó szülők és az idős személyek egészségvédelme a közbevételekből valósul meg, a törvénnyel összhangban”.

Amikor az állam nem teljesíti a kötelezettségeit, a polgárok szolidaritására van szükség. A szülőknek, a betegeknek és a polgároknak lelki traumát okoz a bizonytalanság, vajon sikerül-e összegyűjteni a sok esetben elképesztően nagy összeget a gyógykezelésre.

Az állam viszonyulása szégyenletes és megalázó!

December 1-4.

Kitüntetés az akadékoskodásért!

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Strahinja Sekulić és Jasna Selaković december 1-jén Belgrádban Pintér Attilától, Magyarország szerbiai nagykövetétől.

– Áder János magyar köztársasági elnök az 1945 után igazságtalanul elkobzott vagyon korábbi tulajdonosaiknak, illetve a törvényes örökösöknek való visszaszármaztatása terén tett szolgálatukért tüntette ki a szerbiai Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség igazgatóját és az ügynökség újvidéki területi egységének igazgatóját.

A vagyon-visszaszármaztatás a szerb kormánnyal együttműködésben valósul meg, ami a kivételes magyar-szerb kapcsolatok még egy fontos mutatója – áll a belgrádi nagykövetség közleményében.

A kitüntetés átadásáról szó hírt két internetes délvidéki portál, a Vajdaság Ma és a Szabad Magyar Szó, valamint a véemeszes beállítottságú Magyar Szó is közölte, de egyik sem fűzött hozzá kommentárt.

A szerkesztők bizonyára ahhoz az elvhez tartották magukat, miszerint „a hír szent, a kommentár szabad”. Ez eddig rendben is van, de milyen a tájékoztatás kommentár nélkül? Vagy talán az fogta őket vissza, hogy a magyar köztársasági elnök cselekedeteit nem szabad/kell/illik értékelni?

A Danas c. belgrádi napilap a restitúciós törvény módosítási javaslatáról szóló december 3-ai írásban idézi Strahinja Sekulić szavait, miszerint „a restitúciós ügynökség eddig a vagyon-visszaszolgáltatási kérelmek 80, a pénzbeli kárpótlási kérelmeknek pedig mintegy 10 százalékát dolgozta fel”.

Az írásból megtudjuk, hogy a szerb képviselőháznak megküldött törvény egyik módosítási javaslata szerint a második világháború után elkobzott/elvett vagyon tulajdonosainak „a kárpótlás 1000 euróig elszámolt értékét kizárólag pénzben fizetik ki, teljes összegben”. 

Magyarán – ha jól értelmezem – a volt tulajdonosok 1000 eurót kapnak dinárban a többi összeget pedig kötvényekben. 

A kárpótlás maximális összege egy kérelem esetében nem haladhatja meg az 500 000 eurót, azzal, hogy erre a célra az ország mindössze „két milliárd eurót látott elő, plusz a két százalékos kamatot, a végső összeg kifizetéséig”. Ezt az összeget az elvett vagyon értéke többszörösen meghaladja!

A volt tulajdonosok (az 1000 eurón felüli) kárpótlást kötvényekben kapják meg, amelyek „a következő év január 15-én kerülnek kifizetésre, ahhoz az évhez viszonyítva, amelyikben kifizetésre került az előleg” (vagyis az 1000 euró dinárban).

– A 65 évnél fiatalabb polgároknál a kifizetési határidő 12 év, a 65 éven felülieknél 10, a 70 évnél idősebbek esetében pedig öt év. A kötvényekkel kereskedni lehet majd a börzén – írja a Danas. El lehet képzelni, hogy ezek a kötvények mennyit fognak majd érni a börzén!

Szerbiában a vagyon visszaszármaztatása 2011 óta tart és még nem látszik a vége.

A sajtóban megjelent és a Restitúciós Ügynökség adataiból nem állapítható meg, de mérvadó, átfogó, tárgyilagos elemzést sem láttam arról, hogy a délvidéki/vajdasági magyarok közül hányan adták át a restitúciós kérvényt, és arról sem, hogy mit is kaptak, illetve mit és miért nem kaptak vissza? Kárpótolva lettek avagy nem?  Voltak-e vagy sem hiányosságai ennek a folyamatnak? Mit tett a magyar állam a délvidéki igazságos/tisztességes restitúció megvalósítása érdekében?

A témában a Vajdaság Magyar Szövetség is a hallgatásba burkolódzik, pedig a képviselői nagyon aktívan védték a rehabilitálási és a vagyon-visszaszármaztatási törvényt!

A hírből nem derül ki, hogy konkréten, mivel járult hozzá a két tisztviselő a délvidéki magyaroktól elkobzott vagyon visszaszármaztatásához? – Esetleg a kitartó akadékoskodásukért járna díj... Mindent megtettek, hogy megnehezítsék a folyamatot! – kommentálta a hírt a Vajdaság Ma olvasója.

Áder János minimum elsiette a restitúciós ügynökség két vezetőjének kitüntetését, de annak a megalapozottsága is erősen kérdéses. Bizonyára maguk a kitüntetettek is meglepődtek amikor értesültek a hírről. A kitüntetés rossz szolgálat a volt tulajdonosoknak és leszármazottaiknak, mert ellehetetlenítette a jogaikért folytatott további küzdelmet, mivel kitudódott, hogy „a vagyon-visszaszármaztatás a szerb kormánnyal együttműködésben valósul meg”. A kárvallottak érdeke nem fontos a magyar államfőnek?

 

2020. december 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Hallatni a másik oldal hangját”?!

A Magyar Szó nevű napilap kiadója, a Magyar Szó Kft., amely totális pártirányítás alatt működik. A >

Tovább

Janicsárok: Pásztor után Juhász?

Juhász Bálint (1982, Szabadka) nyilatkozatából – aki eddig a VMSZ pénztárnoka szerepben és Pásztor István szófogadó, >

Tovább

Topolya fejlődésének krónikása

Vele Topolya krónikása távozott az élők sorából. Az az ember, aki a kamera objektívján keresztül megmutatta, >

Tovább

DUPLA POFON A VAJDASÁGI MAGYAROKNAK!

Gál Kinga, Deli Andor és Kovács Elvira képviselőkhöz nem méltó módon próbálják csökkenteni az EP határozatainak >

Tovább

A Himnusz

Éjfél előtt Nagy Imréről beszéltek a Szabad Európa rádióban majd következett a magyar Himnusz. A szobában >

Tovább

A csendes esthablishment

Egyedül csak az ejti gondba a mai középnemzedéket, hogy miként ítélik meg őket azok az egyelőre >

Tovább

Vajdaságban 53 százalék az őslakos

Az előző tíz évhez viszonyítva (2011-2022) Vajdaságban 32,5 százalékkal kevesebb horvát, 27,4 százalékkal kevesebb magyar, 21,4 >

Tovább

Üres populizmus, vak nacionalizmus

Ehhez hasonló gondolatokat ma ritkán hallunk a kormánypárti politikusok szájából. Német László mindeközben hivatkozik a szörnyű >

Tovább

Jegyrendszer korszaka

Sokan már hírből sem ismerik, szerencsére. Én még emlékszem a jegyrendszerre. Valahol az ötvenes évek közepén. >

Tovább

TÖRVÉNYSÉRTŐ ÉS MEGOSZTÓ EGYHÁZI VISZONYULÁS

Szükség lenne most Német László érsek intő szavaira, különösen az említett három egyház vezetőinek címezve, hogy >

Tovább

Aranyláz Erdélyben

Csakhogy közben az erdélyi magyarokat a szó szoros értelmében túszul ejtette az a magyarországi retorika, hogy >

Tovább

Válaszúton a VMSZ

Lehetséges, hogy a pártban mégis történik valami. A nyilvánosság csak most értesült, hogy „a háttér-információk szerint >

Tovább