2023. január 31. kedd
Ma Marcella, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

„A vajdasági magyarság lapja”?

Az egyszólamúság folytatása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„A vajdasági magyarság lapja”?

A Magyar Szó és a Hét Nap akkor lesz a vajdasági magyarság napilapja, amikor majd a szakma szabályai szerint kezd el működni, nem a párt (VMSZ), hanem a köz(össég) érdekét és a pluralizmust szolgálja. Az MNT vezetőinek tudatáig ez még nem jutott el. Minél később fogják azonban ezt fel, annál nagyobb lesz döntéseiknek az – már így is felbecsülhetetlen – ára/kára! Bozóki Antal:

Nem történt semmilyen meglepetés, minden az előre megírt forgatókönyv és a politikai döntéshozók akarata szerint történt a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) szeptember 19-ei 16. ülésén, amikor a főszerkesztők kinevezéséről döntöttek.

A változás csak annyi, hogy Barát Tóth Lívia lett a Hét Nap új főszerkesztője. A hetilap igazgatójának tisztségében maradt László Edit. Varjú Márta, akit „Márti néninek” is neveznek, továbbra is a Magyar Szó főszerkesztője, Ökrész Rozália pedig az igazgatója.

A kinevezések annyira nyilvánvalóak voltak, hogy Varjú Márta „laudációja” már szeptember 12-én megjelent a Facebookon. A közösségi viszonyokra jellemző az is, hogy rajta kívül más jelentkező – valószínűleg a korábbi kellemetlen tapasztalatok miatt – erre a posztra nem is volt.

– A vitában egyedül Kucsera Géza (Magyar Mozgalom) szólalt fel. Elöljáróban elmondta, hogy nem szavazza meg a kinevezéseket, s ezt a döntését próbálta indokolni. Elolvasta a jelöltek programját, de azt sehol sem találta meg, hogy mit szeretnének tenni az egyszólamúság ellen, mert ezekben a sajtóorgánumokban csak bizonyos körök jelenhetnek meg, mások nem. A tartalomfejlesztésben nincs szó a vajdasági magyarságról, mondta. Kucsera kifogásolta, hogy a jövőben a Magyar Szó fejléce alatt az szerepel majd, hogy „a vajdasági magyarság lapja”. Hányan olvassák a Magyar Szót? – tette fel a kérdést az ellenzéki tanácsnok. Az elmúlt időszakban tisztogatások jellemezték a napilapot és hetilapot is, s nem kellene, hogy ez legyen a cél továbbra is, fogalmazott Kucsera. El kellene fogadni az európai mércéket, s az EBESZ jelentés egészen mást mond a vajdasági magyar lapokról, rossz irányba haladunk. Őszinte, pluralista írásokra van szükség – fejezte be beszédét Kucsera Géza. (A Magyar Szó ebből csak annyit közölt, hogy Kucsera „nem támogatja egyik jelölt kinevezését sem”.)

– Hajnal Jenő, az MNT elnöke a lap alcímének változásáról elmondta, hogy ez egy perspektíva lehet, hogy az egész közösséget fel tudjuk karolni. Az EBESZ jelentésről azt mondta, az egy egyszemélyes jelentés, amelyben a sajtószabadság és a sajtó sokszínűségének a lényegét abban látják, hogy a nemzeti tanácsok szerepét le kell építeni. A nemzeti tanácsok ugyanis szerintük olyan szerepet vállalnak, ami elfogadhatatlan. Hajnal szerint ezzel egy életveszélyes játék indult el, ennek pedig az a lényege, hogy megvonják a nemzeti tanácsok szerzett, az alkotmány által szavatolt jogait – olvasható az ülésről készült tudósításban. (Hajnal Jenő azonban elmulasztotta, hogy az MNT tagjainak megküldje a Vajdasági Független Újságíró Egyesület – NDNV szervezésében, szeptember 4-én, online konferencián bemutatott, a Nemzeti kisebbségi médiák c. kutatást és elemzést/"Mediji na jezicima nacionalnih manjina – istraživanje i analiza". Így a testület tagjai csupán a szubjektív, egyszemélyes meglátásait hallották.)

A szavazás során aztán a (30 jelenlévő közül) 28-an támogatták a Magyar Szó igazgatójának és főszerkesztőjének a kinevezését, s ketten ellenezték, bizonyára a Magyar Mozgalom képviselői közül. (A testületben a VMSZ-nek 30 a Magyar Mozgalomnak öt tagja van.) Kucsera szavaira reagálva Hajnal Jenő – a már ismert stílusában – „teljes mértékben egyet tudott értetni” azokkal, a szavazáskor mégis elsőnek emelte kezét a kinevezésekre.

A Hét Nap vezetésének kinevezése kapcsán a vitában senki sem kért szót, a szavazás pedig hasonlóan alakult, mint a Magyar Szó esetében. A véemeszes egypártrendszerben ezen nem is kell csodálkozni.

 A Magyar Szó és a Hét Nap is – amióta a Magyar Nemzeti Tanács átvette az alapítói jogokat – valójában válságban, „mélyrepülésben” van. Gazdaságilag és a szerkesztéspolitika szempontjából is.

Kifejezésre jutott ez az MNT 2019. november 29-ei 10. ülésén, amikor napirenden a 2019. évi költségvetés módosítása és a Magyar Szó Lapkiadó Kft., valamint a Hét Nap Lapkiadó Kft. pénzügyi és munkaterveinek megvitatása volt, de a 2019. december 30-ai ülésén is, amelynek központi témája az MNT 2020. évi munkatervének és költségvetésének (3. és 4. pont) elfogadása volt.

– Magyar Szó szerkesztőségének nettó eredménye 110 ezer dinár a terv szerint, a Forum nyomda eredménye pedig 390 ezer dinár – áll a Pénzügyi munkatervben. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Szó napilap egy év alatt csak valamivel több mint két átlagfizetést jövedelmez! (2019 szeptemberében 53 698 dinár volt az átlagbér Szerbiában.)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. ezt az „eredményt” is úgy tervezi elérni, hogy „támogatásokból és adományokból” 161 750 000,00 dinár bevételt kap!

A munkatervből az is látszik, hogy a Magyar Szó napilap példányszáma évről évre csökken:

A lap (nyomtatott) példányszáma 2018-ban 2 406 611 volt, a 2019-re előlátott példányszám 2 244 369, a 2020-ra tervezet példányszám pedig 2 150 000.

– A 17 személyt főállásban foglalkoztató Hét Nap esetében a képviselőknek kiküldött anyagban szerepel a hetilap 2020-as tervének a tételenkénti lebontása: ebből kiderül, hogy a Hét Nap a lapeladásból a bevételeinek 9,75 százalékát fedezi, a reklámokból befolyt összeg a teljes bevétel 1,19 százalékának felel meg, míg a támogatás a hetilap esetében 89,05 százalék – írta a Szabad Magyar Szó.

Ha összehasonlítjuk a 2020-ra tervezett és a 2017-es évre vonatkozó adatokat, ezek „szépen szemléltetik”, hogy a Hét Nap lapeladása a 12,31 százalékról 9,75 százalékra, a reklámok pedig 1,88 százalékról 1,19 százalékra csökkentek. Csak a támogatás összege növekedett – 80,88 százalékról 89,05 százalékra!

Mindez nem voltak elegendő az MNT vezetése számára, hogy személycserét eszközöljön a két lap élén! A közösség és a közpénzek iránti ilyen – felelőtlennek is nevezhető – viszonyulásban (meg)vannak-e a gazdasági vétség, vagy a hivatallal való visszaélés bűncselekményének ellemei? Vagy a politikai megfelelőség mindennél fontosabb?

Nagyon kétséges, hogy ezek a mutatók időközben bármit is javultak. Az MNT 16. ülésén, persze, erről egy szó nem esett. Pedig szükséges lett volna a tanácstagok elé tárni a legújabb adatokat is és tisztességes, tárgyilagos vitát folytatni a Magyar Szó és a Hét Nap helyzetéről, vezetőinek tevékenységéről, de ez ezúttal is elmaradt.

  A szeptember 26-ai Magyar Szó címoldalán, a fejléc alatt „A vajdasági magyarság napilapja olvasható, zöld háttérrel, fehér betűkkel”. – Végre odakerült a megnevezése is, hogy kinek szól az újság, és milyen szellemiségben készül a lap – írja Varjú Márta a vezércikkében.

– Csaknem egy évtizede (Varjú „2011 óta a lap ideiglenes, majd megbízott főszerkesztője, 2012 óta pedig a főszerkesztője”) igyekszünk nem csak magyar nyelven, hanem magyar szellemiségben is készíteni a Magyar Szót. Megnyilvánul ez témaválasztásban, szemléletben, az események rangsorolásában – írja az újra kinevezett főszerkesztő.

Szerintem pontosabb lett volna, ha a vajdasági magyarság helyet a Magyar Nemzeti Tanács, még pontosabb pedig, ha a főszerkesztő a „programjában” és a fejléc alatt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) lapjaként nevezi meg az újságot. Ez ugyanis jobban megfelelne a lap beállítottságának, szerkesztéspolitikája minősítésének. Az is egy tág, meghatározatlan fogalom, hogy mit is ért Varjú a „magyar szellemiség alatt”. Egy pártnak az irányvonalát?

A Magyar Szó eddigi „közélet napilapnak” nevezése sem volt megfelelő – éppen az előzőek miatt. A fejléc alá természetesen oda lehet írni bármit (a papír mindent eltűr), csak éppen az kérdés, hogy az mennyire van összhangban a tartalommal? A Varjú Márta (fő)szerkesztette Magyar Szóról sok mindent el lehet ugyan mondani, csak éppen azt nem, hogy „a vajdasági magyarság napilapja”. Ékesen igazolja ezt Kucsera Géza felszólalása az MNT ülésén és az írás elején említett laudáció is. Szomorú.

A Magyar Szó és a Hét Nap akkor lesz a vajdasági magyarság napilapja, amikor majd a szakma szabályai szerint kezd el működni, nem a párt (VMSZ), hanem a köz(össég) érdekét és a pluralizmust szolgálja. Az MNT vezetőinek tudatáig ez még nem jutott el. Minél később fogják azonban ezt fel, annál nagyobb lesz döntéseiknek az – már így is felbecsülhetetlen – ára/kára! 

 

2020. szeptember 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább