2024. július 19. péntek
Ma Emília névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Növekszik-e a magyar közösség befolyása?

Választások utáni gondolatok (2.)

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Növekszik-e a magyar közösség befolyása?

A szerbiai helyzet jelenlegi állása szerint – finoman fogalmazva – AV csillaga leáldozóban van. Vele együtt pedig Pásztor Istváné is, aki szeretné megőrizni a tartományi képviselőházi elnöki tisztségét (és az ezzel járó mindennemű privilégiumát).  – Nekem ez az utolsó mandátumom. És hálás leszek a Jóistennek, ha ezt végig tudom csinálni – nyilatkozta Pásztor. Kíváncsi lennék, vajon az időközben buzgó hívővé vált pártvezér kívánsága teljesül-e? Bozóki Antal:

Ha az ember kibékül a hatalommal, maga is azzá válik.

Jim Morrison

A június 21-ei és a július 1-jei szerbiai választásokon a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István listája (új nevén Vranjei Magyar Szövetség) 71 893 szavazatot kapott, vagyis az összes szavazat 2,23 százalékát, ami 9 képviselői mandátumot jelent (a 2016. évi 5 helyett).

A tartományi képviselőházi választásokon Pásztor pártjára – a választási bizottság adatai szerint (PIK) 75 218-an szavaztak, ami 11 képviselőt jelent (az előző ciklusi 6-al szemben). (Az, hogy kik és milyen eredménnyel képviseltek bennünket, illetve kik lesznek az új képviselők, külön téma lehetne.)

Ha csak a számokat nézzük, akkor ez a VMSZ számára valóban „az elmúlt 28 év legnagyobb választási sikere”. Ennek csak örülni lehetne – hacsak ott nem lenne az a fránya „ha”.

A független választási elemzők ugyanis arra a megállapításra jutottak, hogy a véemesz ezt a – párt vezetősége, de Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára által is – „történelmi sikernek” nevezett eredményt „egy szabadnak és tisztességesnek távolról sem mondható, bojkott által övezett választáson sikerült a VMSZ-nek hatalmi pozícióból, különösebb konkurencia nélkül, nemtelen eszközöket is bevetve és hathatós anyaországi támogatással” elérni.  Ehhez még hozzá kell tenni – a sajtójelentések és szakmai vélemények alapján –, hogy „a választások során tapasztalt visszaélések száma ijesztő”.

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnökének Facebook bejegyzése szerint „legalább 20.000 magyar szavazatot kapott a SNS a Tisza mindkét oldalán. Úgyhogy a 70.000 körüli szavazat matematikailag lehetetlen”.

A VMSZ szavazataiban benne van a vranjei 1.265 és még kit tudja hol szabálytalanul szerzett szavazat is. „Bognár Tibor, a palicsi helyi közösség titkára ellen például bűnvádi feljelentést tettek, azzal az alapos gyanúval, hogy június 21-én 20 és 21,30 óra között Szabadkán, a Trogiri utca 20-as szám alatt, a Miroslav Antić  Általános Iskolában, a 71-es számú szavazóhelyen meghatalmazás nélkül megváltoztatta a voksok számát, szavazatok hozzáadásával, amikor azokat számolták”.

Maglai Jenő a Szabadka Polgári Mozgalom listavezetője a július 3-ai sajtótájékoztatóján rámutatott: „Aggasztó, hogy Szabadkán a kampányban kijátszották a nemzeti, vagyis a nacionalista kártyát. Hamis illúzióval csapták be az embereket, amikor azt mondták, hogy Szabadkának magyar polgármestere lesz és erre sokan ráharaptak. Emiatt szerb részről is elindult a nyomásgyakorlás, SMS-ben üzeneteket küldtek, hogy az embereket azért buzdítsák szavazásra, hogy ne legyen magyar polgármestere a városnak”. 

Volt nyomásgyakorlás, a Prosperitati által támogatottak (12 500 pályázatot nyert szavazó) mozgósítása, telefonos hívások a 024 262200 telefonszámról, stb. Mindez a VMSZ „történelmi választási sikerének” biztosítására.

A számadatokból az sem derül ki, hogy abban  a 9 önkormányzatban, amelyekben a VMSZ koalícióban indult a Szerb Haladó Párttal, hogy/kinek a javára számolták a szavazatokat?

Ennek a „sikernek” az  értékelésekor figyelembe kell, tehát, venni azt is, hogy milyen társadalmi és politikai körülmények között került sor a választásokra, hogy a VMSZ-nek gyakorlatilag  egyik választási szinten sem volt magyar előjelű párt a kihívója, hogy röviddel a  választások előtt (február 8-án) módosították a törvényt, minek alapján a választási küszöböt 5-ről 3 százalékra szállították le,  a nemzeti kisebbségi pártokra leadott szavazatszámot pedig „35 százalékkal megnövelték, vagyis a szavazatok számát megszorozták 1,35-tel”, hogy … de inkább ne soroljuk.

Még ha – részrehajlóan – feltételezzük is, hogy a VMSZ az összes szavazatot tisztességesen szerezte meg, akkor is a szavazatok száma alig éri el a délvidéki magyar közösség szavazati joggal rendelkező tagjai egyharmadának a számát. Ez bizony nem biztosít nagy legitimitást, nem különösebben dicsekedni való eredmény!

A VMSZ vezetőinek fontosabb, hogy hamis képet alkossanak önmaguknak, Orbán Viktornak és másoknak is arról, hogy most milyen „nagy” eredményt is értek el.

Olyan vélemények is vannak, hogy „a VMSZ történelmi sikere a Szerb Haladó Párt (SNS) tükörképe”. Aleksandar Ivković, az European Western Balkans (EWB) újságírója ezzel kapcsolatosan fel is tette a kérdést (a választások által): „Növekszik-e a magyar közösség befolyása?”

Azokat, akik esetleg azt gondolnák, hogy igen, le kell hűteni: A magyar közösség befolyása, a szerbiai politikai döntéshozatali folyamatokban a legutóbbi választások után nem fog növekedni, a VMSZ-é pedig egyenesen elértéktelenedett. 

A SNS a szerbiai (188 képviselővel a 250 közül) és a vajdasági képviselőházban is (76 képviselővel a 120-ból) egyedül/önállóan alakíthat kormányt, nincsen semmi szüksége a többi pártra, a VMSZ-re meg végképp. Pásztor pártja továbbra is fikuszként fog szerepelni a döntéshozatalban, illetve akkora részvétele lesz a politikai, gazdasági stb. folyamatokban, amennyit Aleksandar Vučić (AV) megenged/jónak tart.  Önkormányzati szinten sem lesz ez másként. Ez pedig rontja a délvidéki magyar közösség pozícióját!

A választások értékelésekor sokan azt sem veszik figyelembe, hogy a nemzetközi kisebbségjogi mércék szerint, a nemzeti kisebbségek számára a döntéshozatali folyamatokban és a közügyekben biztosítani kell az illető kisebbség részvételét a lakosságban való százaléka arányában, vagyis a részarányos képviseletet.

Ilyen tekintetben a magyar közösség 9 képviselővel (3,16 százalék) a szerb képviselőházban csaknem megfelelő arányban van ugyan képviselve, mivel az ország lakosságának 3,5 százalékét képezi, a tartományi képviselőházban viszont a 11 képviselővel (9,16 százalék) alul van reprezentálva. A tartomány lakosságának ugyanis a magyarok – a hivatalos statisztikai adatok szerint – 13 százalékát adják.

A VMSZ a választási törvény módosításakor nem azt javasolta, hogy biztosítsák a részarányos képviseletet, hanem a megszerzett szavazatok 35 százalékkal való növelését! Újabb politikai hiba volt ez Pásztor István részéről!

A szerbiai helyzet jelenlegi állása szerint – finoman fogalmazva – AV csillaga leáldozóban van. Vele együtt pedig Pásztor Istváné is, aki szeretné megőrizni a tartományi képviselőházi elnöki tisztségét (és az ezzel járó mindennemű privilégiumát).  – Nekem ez az utolsó mandátumom. És hálás leszek a Jóistennek, ha ezt végig tudom csinálni – nyilatkozta Pásztor. Kíváncsi lennék, vajon az időközben buzgó hívővé vált pártvezér kívánsága teljesül-e?

Amennyiben Szerbiában hatalomváltásra kerülne sor, a magyar közösség politikai súlya nem csökkenne ugyan, de a VMSZ befolyása lényegesen megcsappanna, mivel a  hatalom részévé vált. Ki állna szóba ugyanis az ellenzéki pártok vezetői közül Pásztorral, aki továbbra is arra számít, „hogy a napokban tárgyal Aleksandar Vučić elnökkel a koalícióról és a kormányalakításról”, miközben a nép Szerbia-szerte tüntet és a hatalmi garnitúra távozását követeli!  Létezik-e ettől nagyobb politikai vakság? 

 

 

2020. július 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A PÁRTPOLITIKAI LABDA VISSZAPATTANT AZ ÚJVIDÉKI EGYETEMEN

Az egész Újvidéki Egyetem és az univerzitási autonómia szellemiségének meggyalázása zajlik Madić rektor mandátuma és vezetése >

Tovább

„Hol tart a kisebbségvédelmi keretegyezmény megvalósulása”?

Az MNT bábelnöke azt sem említette, hogy a legfrissebb népszámlálás szerint tíz év alatt Szerbiában 70.000 >

Tovább

A tájékoztatás és a nézők megalázása!

Az ilyenfajta (propaganda) tájékoztatás a VMSZ és a vele hatalmi koalícióban lévő nacionalista Szerb Haladó Párt >

Tovább

El nem képzelt riport

Az eset azért is érthetetlen, mert attól, hogy kilenc író felolvas maximum ötven embernek, még a >

Tovább

Újhold

Hazafelé láttam ám, hogy nemigen látom a felkelő holdat, csak a vékony karimáját, a sejtelmes kiflit: >

Tovább

Politikai fikuszok (kirakat)találkozója

Képtelenség elvárni, hogy Juhász és Žigmanov most majd „felülvizsgálják és összefoglalják” a nemzeti tanácsokról szóló törvény >

Tovább

A Mirdita esete a rendőrséggel

Történt ugyanis, hogy az előző nap vagy 150 szélsőjobbos demonstrált a másnapra tervezett rendezvény színtere előtt, >

Tovább

Vučić „szerb világot” épít – a VMSZ „stratégiai partnere”!

A négyszemközti találkozók arra utalnak, hogy a junior pártvezér ilyen tekintetben is apja önkényuralkodói nyomdokain halad, >

Tovább

A nemzeti kisebbségek Európa árvái lettek

Utána a helybeliek népviseletben néptáncokat lejtenek és népdalokat énekelnek, hogy bebizonyosodjon milyen hűségesen őrzik a nemzeti >

Tovább

Politikai pornográfia: a VMSZ kiszolgálja a Fideszt és a SNS-t is!

A helyzethez illő közösségfelmérő elemzés és vita helyett az értelmiségi húzóerőt vesztett párt szimpla fogáshoz folyamodott: >

Tovább

Egy lapra feltenni mindent

Jó volna, ha a balliberális tábor azon része, amelyik épp csak kannibalizmussal nem vádolta meg Magyar >

Tovább

A XXI. századi nemzeti identitással vívódó magyar társadalom

Nem érzem magam beavatottnak, hogy bekapcsolódjak a kaotikus értelmezési káoszba, csak tűnődöm, hogyan kommentálná ezeket az >

Tovább