2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

Amikor a kakas korán kukorékol

„Történelmi siker”, vagy történelmi szégyen?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Amikor a kakas korán kukorékol

Mindez megerősíti, hogy a háború utáni legnagyobb választási csalásnak/hamisításnak vagyunk tanúi. Már előre lehetett látni, hogy a választások és az eredmények is meg lesznek rendezve, hogy hazudnak, lopnak, csalnak a hatalom megőrzése érdekében. Egyébként úgy vélem: Szerbiában a helyzet nem jó/nem a demokrácia irányba fejlődik. Ehhez asszisztál sajnos a vajdasági magyarok „legnagyobb pártja is”. A hatalomváltás elkerülhetetlen. Már az előre hozott választásokat emlegetik. Általában így történik, amikor a kakas túl korán kukorékol! Bozóki Antal:

Történelmi választási győzelmet, „történelmi sikert” ünnepel(t) a Vajdasági Magyar Szövetség (új nevén Vranjei Magyar Szövetség), mivel „27 év után a vajdasági magyarságnak sikerült újra nagyon jól szerepelni a szerbiai választásokon”. Pásztor István pártelnök – a hivatalos választási eredmények kihirdetését meg sem várva – Budapestre rohant „ismertetni a választási eredményeket”, amihez gratulált neki Orbán, Szijjártó, Potápi…

Tisztázni kell(ene), hogy valójában a lakosság mennyi százaléka vett részt egyáltalán a szavazáson, mert „a polgárok megfelelő számának (50 százalék + egy – B. A.) részvétele a megválasztott népképviselők elfogadásának a mércéje”.

A Danas c. belgrádi napilapnak nyilatkozók szerint, „a különböző felmérések alapján a részvétel az 50 százalék körül állapodott meg”.

Raša Nedeljkov a CRTA (Centar za istraživanja, transparentnost i odgovornost/Kutatási, Átláthatósági és Felelősségi Központ) programigazgatójának értékelése szerint a részvételi arány „49 százalék” volt. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) előzetes adati szerint, „megállapítható, hogy a legalacsonyabb részvétel Belgrádban volt (38,5%), a legmagasabb pedig a Kosovska-mitrovicai kerületben (67%)”.

– A részvételi arány, a szavazóhelyek bezárása utáni az első értékelések szerint kisebb volt, majd az ezt következő órában és napokban növekedett, hogy a RIK utolsó adati szerint meghaladja az 50 százalékot. Általában ez fordítva van, a szavazóhelyek bezárása utáni első projekciók szerint, a részvétel azonnal ismert és a számolások befejezése után esetleg valamivel csökken is – írja a Danas belgrádi napilap.

– Habár a választási napon a részvételnek az utolsó két órában való hirtelen megnövekedéséről szóló információk kerültek nyilvánosságra, ezek a választások éppen arról sajátságosak, hogy az utolsó órákban a részvétel jelentős növekedésére nem került sor – olvasható a CRTA honlapján közölt írásban. Ez azt jelenti, hogy „a parlamenti választásokon szemlátomást az utóbbi húsz év, de lehetséges, hogy hosszabb idő alatti legalacsonyabb részvételről van szó”.

A RIK legújabb adatai szerint is, „a szavazatok 97,23 százalékénak a feldolgozása alapján, a részvételi arány 50 százalék alatt van.”

Szükség volt, tehát a részvételi aránnyal való manipulálásra, mivel az 50 százalék alatti arány a választási bojkott sikerét jelentené/jelentette volna.

Szerbiában 234 szavazóhelyen kell megismételni a választást – olvasható a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) döntésében. Erre július elsején kerül sor. Vajdaságban 23 helyen lesz ismétlés, egyebek között Szabadka, Nagybecskerek, Begaszentgyörgy, Törökbecse, Újvidék, Pancsova, Temerin és Szécsány egy-egy választóhelyén. Ezért a választások mélyebb elemzése csak a szavazóhelyek szerinti végleges adatok közzététele után lesz lehetséges.

A VMSZ a szavazáson (nem választáson, mivel másik magyar párt nem vett részt a választási cirkuszban) állítólag 70 ezer szavazatot kapott. Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke: „Az előzetes eredmények szerint legalább 20.000 magyar szavazatot kapott a SNS a Tisza mindkét oldalán. Úgyhogy a 70.000 körüli szavazat matematikailag lehetetlen”. És persze ebből számból le kell vonni azokat a szavazatokat, ahol a választásokat meg kell ismételni. A vranjei szavazatokat nem is említve, amelyeket – a (Kis)pásztor Bálint magyarázata szerint –„azért kaptak rengeteg szavazatot Vranje cigány lakta faluiban, mert azok eredetileg a szerb szélsőjobbra akartak szavazni…”

Egyáltalán, a magyar választópolgárok hány százaléka szavazott a VMSZ-re a még ha 70 ezer, ennyi szavazatot kapott? Erre kérdésre (se) nincsen válasz.

A szerb internet népe most azon „röhög”, hogy Vranjeban a VMSZ 1226 szavazatot kapott. Pásztor Bálint Szabadka bukott polgármester jelöltje most ott jelöltetheti magát erre a tisztségre.

Saša Radulović az Elég volt (Dosta je bilo) egyesület és mozgalom elnöke az interneten azt írja, hogy „betekintettek a zsákokba i megoldották a VMSZ szavazatainak misztériumát. A jegyzőkönyvekben vannak, de a zsákokban nincsenek (szavazatok – B.A.). A zsákokban más listák vannak bekeretezve”. Létezik-e ettől nagyobb választási botrány?

„Történelmi siker” ez, vagy történelmi szégyen?

Az Európai Parlament szocialista és demokrata képviselői csoportja (S&D, a második legnagyobb) közleménye szerint az új „szerbiai parlament a demokrácia megcsúfolása” és felszólította az EU-tagállamokat, hogy „addig ne nyissanak új fejezeteket, amíg Szerbiába „a demokrácia elégséges szintje nem tér vissza”.

Piri Kati, az S&D, csoport külügyekkel megbízott értékelése szerint „a választások nem voltak reprezentánsúak” és kijelentette, hogy „nem fogják megakadályozni a jog uralom hanyatlását Szerbiában”.   – Sokkolt, hogy Várhelyi Olivér az tegnap esti nyilatkozatában minderről egy szót sem szólt, sem az ellenzék azon követeléséről, hogy a választásokat későbbi időpontra halasszák – tette hozzá Piri.

Tanja Fajon, az EP szerbiai küldöttségének vezetője hangoztatta, hogy „Szerbiában a demokráciai szintje jelentősen csökkent, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos helyzete nem is említsük”. – Ellenzék hiányában megkérdőjeleződik a szerb parlament legitimitása – mondta Fajon. Hozzátette, az Európai Parlamentet több dolog is aggasztja: egyrészt a 2000-es választások óta most volt a legalacsonyabb a részvételi arány, másrészt pedig drasztikusan megváltozott a parlament összetétele azzal, hogy egy lista szerzett kétharmados többséget.

Öt ország már meg is vétózta, hogy Szerbia újabb csatlakozási fejezeteket nyisson meg. Előzőleg júniusra tervezték a 2-es fejezet megnyitását, ami a munkaerő szabad áramlására vonatkozik. Hollandia, Belgium, Dánia, Svédország, Finnország, Németország és Bulgária azonban nem adott zöld fényt az ügyben. A tagállamok a jogállamiság reformjában tapasztalt hiányosságra hivatkozva vétózták meg a 2-es fejezet megnyitását. Szerbia eddig 18 csatlakozási fejezetet nyitott meg a 35-ből, azonban 2014 óta most először fordult elő olyan, hogy fél év alatt egyetlen újabbat sem sikerült megnyitnia.

A délvidéki/vajdasági magyarságot szégyenítik azzal, hogy

– a VMSZ az előző ciklusban hatalmi szövetségben volt a Szerb Haladó Párttal (SNS), azzal a párttal, amelyiknek az elnöke, a Szerbia jelenlegi elnöke Milošević propaganda minisztere volt;

– Pásztor István ismét partnernek kínálkozik Aleksandar Vučićnak: „Arra készül ugyanis a VMSZ, hogy folytatja a már hat éve tartó együttműködést a SNS-vel”;

– a VMSZ milyen választási propagandát folytatott, a szavazások alkalmával telefonhívásokhoz, a szavazók győzködéséhez folyamodott;

– Adának (ismét) magyar janicsár polgármestere lesz;

– Zenta községben – ahol a hivatalos adatok szerint a lakosságnak a 81 százaléka magyar – szavazásra jogosultak 45,7 százaléka szavazott a VMSZ-re;

– a délvidéki magyarság egyetlen napilapja a Pásztorok és a VMSZ (ki)szolgálója lett, hogy a lapban a választásokról egyetlen valós/tárgyilagos kommentárt nem lehetett találni;

– az Újvidéki Rádió június 24-ei Beszédtéma című műsorában a műsorvezető a telefonáló hallgatókat Pásztor István és a VMSZ eredményeinek a dicséretére próbálta rávenni, miközben azok többsége az ellenkezőjéről beszélt stb.

Mindez megerősíti, hogy a háború utáni legnagyobb választási csalásnak/hamisításnak vagyunk tanúi. Már előre lehetett látni, hogy a választások és az eredmények is meg lesznek rendezve, hogy hazudnak, lopnak, csalnak a hatalom megőrzése érdekében.

Egyébként úgy vélem: Szerbiában a helyzet nem jó/nem a demokrácia irányba fejlődik. Ehhez asszisztál sajnos a vajdasági magyarok „legnagyobb pártja is”. A hatalomváltás elkerülhetetlen. Már az előre hozott választásokat emlegetik. Általában így történik, amikor a kakas túl korán kukorékol!

 

2020. június 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Milyen országban élünk? (4.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Milyen országban élünk? (3.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Ilyen hangulatban lépkedtem az Akadémia lépcsőjén

Nyugalmas délelőtt, nem érdekelnek a hírek. Ébredezik bennem a politikai csömör. Attól tartok, hogy a jelenlegi >

Tovább

Milyen országban élünk? (2.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Mi is elpilledtünk

A bűnösökre lehet felfelé mutogatni, de sokkal nehezebb lenne arról a mélységében rejtezkedő kollektív eszmékről szólni, >

Tovább

Milyen országban élünk? (1.)

Azt mondják, egy ország vagy közösség (lát)képét a sajtóban közölt adatok, szakértői vélemények, a hírügynökségek és >

Tovább

Egy nagy játszma névtelen szereplői lettünk

Ez a közérzet túlvan a szokásos politikai vitákon, nem nevezhető szimpla Orbán-ellenességnek, sokkal inkább a rendszerváltási >

Tovább

Hol a Lovas? Itt a Lovas!

Családi ügyek címmel közölt terjedelmes írást a Magyar Narancs legújabb számában Krusovszky Dénes a hetilap állandó >

Tovább

Pásztor István: „Büszkén vagyunk őrkutyák”

A „tisztújítás” abból áll, hogy Pásztor Bálint nevű fia maradt a párt második számú alelnöke, és >

Tovább

Gyenge biztosítékok – téves cím(ké)zés

Balla Lajos, a Szabad Magyar Szó (SZMSZ) oldalán szólt hozzá a blogomon közölt „utolsó (??) két >

Tovább

Minden egyes fogalom bumeráng lett

Sinkó dilemmák - ma. Megbuktatható-e az autokrácia parlamentáris úton vagy pedig csak erőszakkal? Választásokkal? Forradalommal? Nem >

Tovább

NEM „ŐRKUTYÁK”, HANEM TÁNYÉRNYALÓ PINCSIK

Varjú Márta főszerkesztő és Máriás Endre főszerkesztő-helyettes irányításával a Magyar Szó nem az itteni magyar közösséget, >

Tovább