2021. április 19. hétfő
Ma Emma, Malvin, Zseraldina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

(Újra) ezek képviselnek bennünket?

Hogyan szerepel a VMSZ a választásokon?

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Hogyan szerepel a VMSZ a választásokon?

A június 21-ei választások kapcsán csupán az kérdés, a lakosság a folyamatosan rosszabbodó gazdasági, politikai és egyéb állapotokat, az egypárturalmat és a nepotizmust meddig fogja (el)tűrni? Bozóki Antal:

Az utolsó előkészületek folynak a vasárnapi, június 21-ei választásokra. Az azonban már most megállapítható, hogy Szerbiában a talán soha nem kísérte ennyi szabálytalanság és bizonytalanság a választásokat, mint most.

A szavazóknak Aleksandar Vučić (AV) hatalmának a megerősítése és az ország demokratikus átalakulása között választhatnak. Amennyiben az AV körül tömörülő (nacionalista, radikális) pártok kerülnek ki győztesen, ami – a dolgok jelenlegi állása szerint – nagyon valószínű, az ország kétségtelenül az egyeduralmi rendszer felé fog tovább haladni.

A magyar pártok közül a legnagyobb (hatalmi) párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), amit Vučić Magyarjai Szövetségnek is neveznek,  minden szinten rész vesz a választásokon, a két szatellit pártjával – a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal, valamint a Magyar Egység Párttal – pedig helyi szinten, vagyis az önkormányzati választásokon (Temerinben és Óbecsén).  (Mindkét párt beadta a derekát, 2016 óta közösen indul a választásokon a VMSZ-el.)

A választási siker érdekében a VMSZ mozgósított minden lehetséges emberi és anyagi forrást. Az anyaországi vezető politikusok (Orbán Viktor, Kövér László, Szijjártó Péter stb.) is segítették. Emellett AV támogatását is élvezi.

Június 9-én Szabadkán, a szerbiai választási kampány keretében, a VMSZ kerekasztal beszélgetést szervezett. A fő előadó Kövér László az Országgyűlés elnöke volt.  Erről a „kerekasztalról” azonban vajmi keveset közölt a sajtó.

A beszélgetésre Ágoston András volt pártvezetőt meghívták, de a többi vajdasági magyar párt elnökét – ami természetes lett volna – már nem.

A VMDP egykori elnöke a beszélgetésen elmondta: „A kettős állampolgárságot 2010-ben megkaptuk, a feszült migránshelyzet, s a kialakult jó magyar-szerb együttműködés eredményeként a tényleges magyar politikai (nemterületi) autonómia megvalósítása jelenleg indokoltan nem prioritás.”

Ternovácz István, a VMSZ listáján a Magyar Nemzeti Tanácsban (az újságíró kódex ellenére) tisztséget vállalt újságíró azt írja, hogy „a Vajdasági Magyar Szövetség és politikai partnerei:  a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, valamint a Magyar Egység Párt összefogása az egyetlen elfogadható megoldás a délvidéki magyarok számára az idei választásokon is”.

Gőzerővel folyik tehát a magyar közösség győzködése, hogy a VMSZ-re szavazzon. Kérdés azonban, hogy ez milyen eredményre lesz elegendő?

A VMSZ nem titkolt célja, hogy „önálló frakciót alakíthasson” a szerb parlamentben, amihez legalább 5 képviselőre van szükség. A pártnak köztársasági szinten jelenleg négy képviselője van: Pásztor Bálint, Kovács Elvira, Fremond Árpád és Pék Zoltán.  (Ugyan)ezek a képviselők és ilyen sorrendben szerepelnek a választási listán is, azzal, hogy az ötödik jelölt Vicsek Annamária (oktatási államtitkár), a hatodik helyre pedig Újhelyi Ákost (a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagját) sorolták.

Pásztor Bálintnak, amennyiben megválasztják ez lesz a hatodik mandátuma! Ez csak azért lehetséges, mert Szerbiában listás és nem egyéni választások vannak. Mindaddig, amíg a választási rendszer meg nem változik, képviselő lehet akárki, ha egy párt és az apuka, nem pedig az eredmények állnak mögötte.

Ugyanez a megállapítás vonatkozik Kovács Elvirára is (aki „valamiért” nem vette még fel férje, Voislav Milosavljević nevét), aki – a párt támogatásával 2007 óta köztársasági képviselő. – 2016 - 2020 között a legtöbb pénzt Kovács Elvira (véemesz) parlamenti képviselő vett fel. 12 millió dinárt, azaz 102.500 eurót. Na ezért „harcolnak” ők. Nem a magyarságért – olvasható a VMDK Facebook oldalán.

Bizonyára a többi (vée)meszes képviselő sem vitt kevesebb pénzt haza. Elképesztő, hogy egyesek mire képesek a jól fizetett tisztség megtartása érdekében! De még csak nem is az a probléma, hogy mennyi a fizetésük, ha valamilyen eredményt fel tudnának mutatni a magyar közösség helyzetének javítása terén!

A VMSZ választási programja, a Nemzeti kisebbségi jogvédelem c. (mindössze 18 soros!) részben az autonómia szó már nem is szerepel. A párt szócsövének, a Magyar Szónak adott legújabb (három hasábos) interjújában (?) Pásztor Bálint is elismeri, hogy a részarányos foglalkoztatás sem valósult meg. – Olyan témáról és küzdelemről van szó, amelyet napi jellegű célokra lebontva érdemes felülvizsgálni – próbálta ködösítve magyarázni a Kispásztor.

A párt képviselőinek sikertelenségi listájához tartozik a magyar közösségre hátrányos rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvény támogatása, a magyar közösségen belül mindenfajta politikai párbeszéd és a pluralizmus megszűnése, a latin betűs írásmód kiiktatása a közéletből és a cirillírásnak a kisebbségekre kényszerítése, stb.

Ezek addig fognak képviselni bennünket, amíg teljesen el nem fogyunk!

Tartományi szinten a „Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István képviselői csoportnak hat képviselője van: Erdély Lenke, Pelt Ilona, dr. Bagi Bojan, Kormányos László, Pásztor István és Patyi Lajos.

Ismeri ezeket egyáltalán a vajdasági magyar közösség? Mit csináltak ezek a négy év alatt egyáltalán? Ki hallott róluk?

Talán Pásztor István is elégedetlen velük, vagy valami más októl, de ezek közül – saját magát kivéve – egyet sem hagyott a 2020. évi választási listán. Az új jelöltek még: Ifj. Pirkov Ilija, Dubacz Éva, Csikós László, Korponai Lívia és csak a hatodik dr. Bagi Bojan.

Ismerik ezeket a választók? Tudja-e valaki, milyen mércék alapján kerültek a tartományi képviselői listára? Mivel érdemelték ki, hogy a magyar közösséget képviseljék? Hallott-e valaki ezekről? Nem utolsó sorban, tudják-e ezek a jelöltek, hogy mit vállaltak?

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) tagja a szerbiai ellenzéket tömörítő Szövetség a Szerbiáért (SZS) blokknak, kitart korábbi álláspontja mellett és nem fog részt venni az „előre megrendezett választásokon”.

– A VMSZ és dr. Pásztor Bálint ugyanazt a politikát képviseli, mint a Szerb Haladó Párt (SNS). Nincsen különbség köztük. Úgy összenőttek, mint a hús és a köröm, gyakorlatilag a SNS magyar tagozata lettek. Szabadka pedig (a délvidéki magyarság és az ország is) ettől jobbat érdemel! – írja közleményében a párt.[15] 

– A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) a szabadságot választotta, ezért vonult ki a választásnak titulált cirkuszi folyamatokból, és szólít fel BOJKOTTRA másokat is. Bárhogyan is lesz, a munkát tovább folytatjuk – közölte a Párt.

– Olyan választásokon, amelyeket maga az önkényuralmi rezsim ír ki, nem buktatható meg a gonosz, mert az ő hazug, csaló, korrupt, antidemokratikus szabályozásai csakis az ő győzelmét hozhatják. Aki pedig „ellenzékiként” mégis mandátumot nyer, az is azért van, mert így döntött a nagy testvér – olvasható a MPSZ Zenta a Zentaiaké frakció közleményében.

Szabadkán a Magyar Mozgalom (MM) „ki van véreztetve”, „lassan nincs ereje” – mondják, akik belülről ismerik a helyzetet. Köztársasági és tartományi szinten is a Sergej Trifunović nevével fémjelzett Szabad Polgárok Mozgalmának listáját támogatja. Helyi szinten két önkormányzatban gyűjtik az aláírásokat. Szabadkán a Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalomnak, Zentán pedig Sándor József – Polgári Mozgalom Zentáért jelöltlistának gyűjtötte az aláírásokat. (A Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport nevet viselő polgári listán a magyar, a szerb, a horvát és a bunyevác nemzeti közösség képviselői is helyet kaptak.

Mindez alig több mint a semmi. Ezért az ellenzéki vezetőknek, akik a bojkottot támogatták, a választások után mélyen el kellene gondolkozniuk azon, hogyan tovább? Magától értetődően át kellene a helyüket adni olyan személyeknek, akik a közösség érdekeit sikerre tudnák vinni, változásokat tudnának eszközölni! Vajon képesek lesznek-e erre?

Hogyan szerepel(het) a VMSZ a választásokon? Ilyen (egyenlőtlen, nem demokratikus) feltételek mellett, a szavazópolgárok – csupán nemzeti alapon – többségükben a VMSZ-re fognak szavazni. Folytathatja a Pásztor István és Fia Kft. az eddigi koalíciót AV pártjával, ami a délvidéki/vajdasági magyarságnak semmi jót nem hozott.

A június 21-ei választások kapcsán csupán az kérdés, a lakosság a folyamatosan rosszabbodó gazdasági, politikai és egyéb állapotokat, az egypárturalmat és a nepotizmust meddig fogja (el)tűrni?

 

2020. június 18.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A Senkiföldjén

Ezért napjaink Jóbjaként csak a senkiföldjén a jelre várakozó Godot sorsát osztom. Elárvultan barangolok a Senkiföldjén. >

Tovább

A Szelevényi-csárda lerombolása: veszélyes „precedens”

Nem felelnek meg, tehát, a valóságnak Pásztor Bálint szavai, miszerint a csárda lerombolása ügyében az eljárás >

Tovább

A nemzetállam a kisebbségek csapdája

Félő, hogy a belső ellentmondásoktól szenvedő Európai Unió rossz lelkiismerettel feláldozza a nemzeti kisebbségeket a mohó >

Tovább

Beszélni kellene a franciával...

Az utóbbi években egy új problémám is akadt. A sokszor használt zsiliprendszerem eldugult. Én ugyanis 1989 >

Tovább

A mai Sorelnek nincs bűntudata

„Gyönyörűség volt kilépni a szabad levegőre, úgy érezte magát, mint a tengerész, aki hosszú hajóút után >

Tovább

Egyeztetni, egyeztetni!

A magyar szervezetek vezetőinek tisztában kell lenni azzal, hogy nincs fontosabb érdek, a közösség érdekénél! A >

Tovább

A legrosszabb kapitalizmus is jobb, mint a legjobb szocializmus?

Sokak szerint nem is nevezhető igazi szocializmusnak, azonban nem tagadhatom le, hogy voltak olyan szociális dimenziói, >

Tovább

Lehet, hogy már csak a 80-on felülieknek áll jogában reménykedni

Akkor is tervezgettünk, de a járvány keresztülhúzta terveinket.  A járvány tombolása idején töltöttük be a 80. >

Tovább

Rossz állapotban a demokrácia és a joguralom

Az említett tekintélyes nemzetközi szervezetek és intézmények éves/kétéves jelentései „a demokrácia és a joguralom rossz állapotáról >

Tovább

Távol Európától

A VMSZ tehát nemzetközi szinten is teljes mellhosszal kiállt Vučić politikája mellett. A Szabad Magyar Szó >

Tovább

Közeleg az idő, amikor a politikai elit szobrot emel Slobodan Miloševićnak

A bársonyos forradalmak vakvágányán tépelődöm, nincs más, ezt is túl kell élnem, mint ahogy a szocialista >

Tovább

„A hatalomnak fontosabbak az EU-alapok, mint a csatlakozás”!

Csonka Áron interjújának elhallgatása csak a legújabb példája, hogy a más, a vémesz hivatalos álláspontjától eltérő >

Tovább