2020. július 8. Szerda
Ma Ellák, Edgár, Eperke névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Kik vagyunk, mit akarunk

Egy rossz hírű könyvnek van hasonló címe. A szerzőpáros ezzel akarta lejáratni az 1956-os magyarországi forradalom >

Tovább

Lezüllött sajtó

Egyoldalú, pártos tájékoztatás

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Egyoldalú, pártos tájékoztatás

A délvidéki magyar választópolgárok, legfőképpen a falusi környezetekben, nem a Facebookról tájékozódnak.  Lehetséges, hogy ezt az ellenzéki politikusok még nem tudják? Ezt is hozzá kell tenni: Az ellenzék is sokkal többet tehetett volna a polgárok tárgyilagos tájékoztatása érdekében! Az európai képviselőknek a tájékoztatás egyoldalúságára, pártosságára vonatkozó megállapítása a délvidéki magyar sajtóra is egyaránt, sőt fokozottan vonatkozik! Nem kellene erről értesíteni az EP-i levélírókat? Bozóki Antal:

A Várhelyi Olivérhoz, az Európai Unió bővítési biztosához rövid idő alatt írt harmadik (június 9-ei) levélben 241 szocialista és a demokrata Európai Parlamenti képviselő által (a 705 közül) aláírt levélben az áll, hogy a szerbiai helyzetet „nehezíti a sajtónak a hatalmi pártok által gyakorolt csaknem teljes ellenőrzése”, és hogy „az ellenzék nem férhet a sajtóhoz”, illetve „az egyensúlyozatlan tájékoztatás a sajtóban”.

Hogyan is tájékoztat a választási kampányról a délvidéki/vajdasági magyar nyelvű sajtó?

A Magyar Szó (nyugodt lelkiismerettel mondhatni) pártlap, és (nem mellesleg) az egyetlen magyar nyelvű napilap, részletesen (és terjedelmesen) tudósított Pásztor István június 9-ei óbecsei és adai „látogatásairól”, valamint a június 10-ei „bánáti kampánykörútjáról” is.

Jellemző, hogy a címoldalas írásokat a szerzők a nevük kezdőbetűivel, vagy még azzal sem, illetve (az olvasók túlnyomó többsége számára) ismeretlen rövidítésekkel jegyzik. 

Ez azonban még nem minden. A lapban napról napra hemzsegnek a VMSZ választási – többnyire elhasznált – jelöltjeinek nyilatkozatai.

A június 10-ei számban, Dobai János, a VMSZ begaszentgyörgyi nyugdíjas listavezetője (korábban a párt elnökségének tagja, tartományi tisztségviselője) például csaknem fél oldalas „interjúban” sorolja a már több alkalommal megígért, de meg nem valósított terveket, az „érdekvédelmi képviseletet”, amiből a tordaiknak eddig nem igen származott haszna, mint például „az infrastrukturális és gazdasági fejlesztések”, miközben a falu (a lakosság külföldre költözése miatt) lassan elfogy.

A június 11. lapban Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője, aki a mandátuma alatt alig hallatott magáról, ennek ellenére a mostani választási listán a negyedik helyen szerepel, ugyanilyen terjedelmű interjúban fejtegeti véleményét az „érdekképviseletről és a célokról”.

Pék szerint „a gazdaságra kell koncentrálni”. Azt azonban egy szóval nem említette, hogyan képzeli el képviselni a magyart közösség jogainak érvényesítését Szerbiában, mit tett, illetve mit szándékozik tenni annak érdekében?

A lap e számában közli Tóbiás József, a VMSZ adai listája vezetőjének nyilatkozatát is, Topolyáról pedig a párt sajtótájékoztatójáról közöl tudósítást.

 „Vajdasági körúton” járt – Pásztor István pártelnök meghívására – június 11-én Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, aki „köszönetet mondott a vajdasági magyarságnak, amiért Trianont követően folyamatosan őrizte nemzeti identitását, majd reményét fejezte ki, hogy a vajdasági magyarságnak sikerül megőrizni politikai többségét”.(?)

Kövér látogatásáról a pártújság június 12-én a „Másodrangúakból meghatározó tényezők” címmel tudósít. A kampány ízű írásból azonban még véletlenül sem derül ki, hogyan és mikor lettünk másodrangú polgárokból „meghatározó tényezők” és főleg, hogy miben nyilvánul ez meg?

A hétvégi (június 13-ai 14-ei) szám több véemeszes politikussal készült alákérdezős „beszélgetést” is talál a jobb olvasmányra (és napilapra) érdemes olvasó.

A lapból természetesen nem maradhatott ki Deli Andor véemeszes-Fideszes politikus sem, akinek a délvidéki magyarság érdekeinek képviselete lenne a feladata, csak ennek az eredményét nem látjuk/érezzük.  – A vasárnapi választások különösen fontosak a vajdasági magyarság szempontjából, hiszen az megmaradásunk kulcsa is – nyilatkozta a második mandátumát Brüsszelben élvező képviselő.

A mintegy húsz éve politizáló Kovács Elvira (a párt kettesszámú alelnöke, köztársasági képviselője) ugyancsak terjedelmes interjújában elmondja, pártja „továbbra is arra törekszik, hogy felgyorsítsa Szerbia uniós csatlakozását”. Várhatóan ezt fogja hangoztatni a nyugdíjba vonulásakor is, amennyiben pártja meg nem bukik.

A dr. Bagi Bojannal, a VMSZ köztársasági képviselőjével készült (negyed oldal terjedelmű) beszélgetés a hatodik, a Fejsztámer Róberttel, Magyarkanizsa veéemszees polgármesterével, a párt helyi listájának vezetőjével készült (háromhasábos) „beszélgetés” pedig a 10. oldalra szorult a alapban.

A Magyar Szó ebben a számában két teljes oldalas, színes vémeszes hirdetés is van. Az egyik a VMSZ választási felhívása (az 5. oldalon), amelyből megtudjuk, hogy a választásokon köztársasági és tartományi szinten, valamint 23 vajdasági községben indul (a 45 közül), a másik pedig a párt kampányrendezvényeit hirdeti (a 7. oldalon). Tételezzük fel, hogy a véemesz ezeket ki is fizette.

A Magyar Szó internetes változatának politika rovatában jelenleg 21 hír található, ebből 14 a VMSZ tevékenységével foglalkozik (a képeken pirossal keretezve). Mit is lehet erre mondani – kérdezi a VMSZ Figyelő oldal.

Mindezek alapján nem nehéz megállapítani, hogy a Magyar Szó hogyan  tájékoztatja a jobb sorsra (és lapra/tájékoztatásra) érdemes magyar közösség tagjait.

Ehhez már csak azt lehet hozzátenni, hogy a Szabadkai Magyar Rádiót és a Pannon RTV-t az ellenzék a Pásztor Kft. családi/házi médiájaként tartja nyilván, melyben a pártfőnöknek (Orbán Viktorhoz hasonlóan) rendszeres „jelenése” van a rádió Napindító c. reggeli műsorában).

A magyar ellenzék tevékenységéről úgyszólván csak elvétve, szórványosan lehet olvasni, hallani, többnyire a Szabad Magyar Szó és a Délhír portál internetes oldalain.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) internetes honlapján az utolsó bejegyzés április 2-ai, a Magyar Mozgalom (MM) honlapján 2019. november 16-i keltezésű. A Szabad Polgárok Mozgalma csak a Facebookon található, itt is az utolsó bejegyzés 2020. május 16-ai. Szóval, nem túl időszerű.

A VMDK – a gerinces magyarok pártja! és az MM a Facebookon próbálkozik a választókhoz szólni. Ennek azonban az eredménye szinte elenyésző/minimális. A VMDK oldalán az utolsó bejegyzés a legfrissebb, 2020. június 14-ei, a MM oldalán pedig május 7-ei. Ez arra is utal, hogy az MM bizony komoly válságban van.

A délvidéki magyar választópolgárok, legfőképpen a falusi környezetekben, nem a Facebookról tájékozódnak.  Lehetséges, hogy ezt az ellenzéki politikusok még nem tudják? Ezt is hozzá kell tenni: Az ellenzék is sokkal többet tehetett volna a polgárok tárgyilagos tájékoztatása érdekében!

Az európai képviselőknek a tájékoztatás egyoldalúságára, pártosságára vonatkozó megállapítása a délvidéki magyar sajtóra is egyaránt, sőt fokozottan vonatkozik! Nem kellene erről értesíteni az EP-i levélírókat?

 

2020. június 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Trump mérge hatni kezdett

Trump intézkedik, erőskezű, határozott elnöknek akarja feltüntetni magát. A Fehér Ház környékén is erőteljes tüntetésekre került >

Tovább

Szerbiában a helyzet fokozódik!

Hevülnek az ellentétek. Ez persze a nem demokratikus választások következménye is. Ennek senki értelmes nem örül, >

Tovább

Minden tét nélkül

A vajdasági szellemi élet egyébként abban is különbözik a magyarországitól, hogy ott az írók és a >

Tovább

A NER esztétái

Mert ha művészet a foci, akkor ezt a művészeti ágat például Angliában, Spanyolországban, Franciaországban, Brazíliában vagy >

Tovább

„le tudtad-e írni e leírhatatlan érzést”

A nagyszabású formátlanságban megtalálni azt a bizonyos minimális, legkisebbre redukált formát, aminek viszont pontos jelentése és >

Tovább

Egy lovasszobor története

Ne pazaroljátok rájuk, mármint (az albánokra) a lőszert, karókkal verjétek őket agyon, adta ki a parancsot >

Tovább

A széplelkek apokalipszise

Kezdek félni a “bátraktól,” azoktól a farizeus írástudóktól, akik a páholyban ülve másokat küldenek harcba, miközben >

Tovább

Mennyire „történelmi” a VMSZ választási sikere?

Egy szabadnak és tisztességesnek távolról sem mondható, bojkott által övezett választáson sikerült a VMSZ-nek hatalmi pozícióból, >

Tovább

Amikor a kakas korán kukorékol

Mindez megerősíti, hogy a háború utáni legnagyobb választási csalásnak/hamisításnak vagyunk tanúi. Már előre lehetett látni, hogy >

Tovább

Európai hatalmi vákuum

Gyáni Gábor a Nagy Háború utáni amnéziáról beszél, holott a XX. század akkor nyerte el a >

Tovább

Nevidljivi neprijatelj u Kriznom štabu

Sada još više, jer je i broj zaraženih svakim danom sve veći… I dok se zaraza >

Tovább

A hágai matt

Így múlik el a világ dicsősége: Szerbiának és Koszovónak egyedülálló, történelmi esélye adódott volna, hogy ha >

Tovább