2024. június 22. szombat
Ma Paulina, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Sikertelen politikus eredménytelen karrierje

Ami a rendkívüli állapot miatt a naplóból kimaradt (2.)

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Sikertelen politikus eredménytelen karrierje

Csaknem másfél évtizedes egyeduralma alatt Pásztornak nem sikerült a magyar közösség egyetlen lényeges problémáját sem megoldani. A nyelvhasználati jogok beszűkültek, csökken a magyar tagozatok száma, a magyar diákokat diszkriminálják, a VMSZ a magyar autonómiát már nem is említi... Pásztor István vezetése alatt a VMSZ – mint a jelenleg hatalmat gyakorló, többségében fekete-vörös (a Szerb Haladó Pártból – SZHP/CHC és a Szerb Szocialista Pártból – SZSZP/CПC álló) koalíció része – megszűnt hiteles, a magyar közösség érdekeit képviselő magyar párt lenni. Bozóki Antal:

Április 9.

Nemzeti alapon különböztetik meg a hallgatókat

Az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Kara meghirdette a felvételi pályázatát. Eszerint a jövendőbeli hallgatóknak szerb nyelv és irodalomból kell vizsgát tenniük. Már nem ez az első eset arra, hogy a kar diszkriminálja a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákokat. Az intézmény korábban megtagadta a felvételi vizsga magyar nyelven történő megszervezését, később pedig arra kötelezte a magyar anyanyelvű jelentkezőket, hogy a felvételi vizsga mellett szóbeli vizsgát tegyenek szerb nyelvből. A Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz) mindkét esetben jogi útra terelte az ügyet, és sikeresen pert nyert a Jogtudományi Kar ellen. Jelen esetben is a bírósághoz fognak fordulni.

– A legújabb felvételi pályázat alapján idén szerb nyelv és irodalom tantárgyból lesz megtartva a felvételi vizsga. Ez több okból gond. Egyrészt, ez a felvételi vizsga a szerb tagozatok gimnáziumi szerb nyelv és irodalom tananyagára épül, és nincsen köszönőviszonyban a nemzeti kisebbségek mindennapjaival, hiszen nekik kevesebb óraszámmal, és másik tananyaggal van szerb nyelv, mint nem anyanyelv tantárgy. Másrészt, a felvételi pályázat alapján újra nem lesz betartva a többnyelvű felvételi vizsgákra vonatkozó tartományi rendelet, pedig azt látjuk, hogy az összes többi egyetemi karon ez be lesz tartva az idei évben is. Ahelyett, hogy a kar az eddigi két jogerős bírósági ítélettel összhangban járna el, most megtett egy rendkívül felháborító lépést. Konzultálva a Magyar Nemzeti Tanáccsal és az illetékes tartományi titkársággal, megtettük a szükséges lépéseket – nyilatkozta Sóti Attila, a VaMaDiSz elnöke. – A helyzet most nagyon bizonytalan a felvételi eljárással kapcsolatban, de remélhetőleg hamarosan minden rendeződik – tette hozzá.

A VaMaDiSz és a Jogtudományi Kar pereskedésének története még 2015. december 2-án kezdődött, amikor a diákszervezet pert indított az Újvidéki Felső-bíróságnál Kar diszkriminatív magatartása miatt.

Öt év alatt, tehát, nem történt semmilyen előrelépés a magyar hallgatók megkülönböztetési ügyében a felvételi vizsgán.

Amíg Sóti pereskedik, a veémeszes tartományi oktatási stb. titkár (Nyilas Mihály) és az ugyancsak véemeszes köztársasági oktatási államtitkár (Vicsek Annamária) lapulnak az ügyben. Milyen koalíció az VMSZ és a Szerb Haladó Párt (СНС) között, ha a VMSZ még a törvények tiszteletben tartását sem tudja érvényesíteni? Milyen ország az, ahol nemzeti lapon diszkriminálják az egyetemi hallgatókat? Mit jelent az, hogy „megtettük a szükséges lépéseket”, mikor és mi lesz azoknak az eredménye?

Végezetül, nem gondolja-e Sóti (Zenta, 1988), hogy ideje volna a diákszervezet elnöki posztját átengedni valaki fiatalabbnak és valami konkrét munka után nézni? Harminckét évesen milyen példát mutat a tanuló ifjúságnak?

Május 4.

Sikertelen politikus eredménytelen karrierje

Aleksandar Vučić szerb államfő, a politikai pártok képviselőivel folytatott tárgyalások után, bejelentette, hogy Szerbiában a választásokat június 21-én tartják.

Az egyeztetésen Pásztor István, a VMSZ elnöke is részt vett. A Pannon RTV-nek nyilatkozva elmondta, a magyar ügyeket csak akkor lehet hatékonyan képviselni, ha a magyar közösségnek erős politikai érdekérvényesítő ereje van. Kiemelte, megmutatkozik, hogy melyek azok a kérdések, amelyeket eddig a VMSZ közbenjárására sikerült megoldani. Szavai szerint ezért is fontos, hogy az ember ott lehessen, ahol a döntések születnek.

Pásztor nyilatkozata kifejezi a VMSZ pártelnöki tisztségben 2007. május 5-étől (!!) folytatott – téves – politikai elképzelését, miszerint a kisebbségi érdekeket csak a hatalomban minden áron való részvétellel lehet képviselni. Ennek semmilyen elméleti, de gyakorlati alapja se nincsen.

Az utóbbi 13 év (a Pásztor éra) a rossz kompromisszumok időszaka, amely a délvidéki magyar közösségnek éppen semmilyen fejlődést nem hozott, hanem csak minden téren való leépülést. A magyarság lélekszámban jelentősen megfogyott, lelkileg kimerült. Ma már szinte nincsen egyetlen délvidéki magyar család sem, amelyikből valaki ne Magyarországon vagy valamelyik nyugati országban keresné a megélhetést.

A magyarországi „támogatások” nélkül – amit Pásztor a saját érdemének próbál feltüntetni – a közösség gazdaságilag is összeroppant volna, a magyar intézmények többsége pedig megszűnt volna létezni.

Csaknem másfél évtizedes egyeduralma alatt Pásztornak nem sikerült a magyar közösség egyetlen lényeges problémáját sem megoldani. A nyelvhasználati jogok beszűkültek, csökken a magyar tagozatok száma, a magyar diákokat diszkriminálják, a VMSZ a magyar autonómiát már nem is említi...

Pásztor István vezetése alatt a VMSZ – mint a jelenleg hatalmat gyakorló, többségében fekete-vörös (a Szerb Haladó Pártból – SZHP/CHC és a Szerb Szocialista Pártból – SZSZP/CПC álló) koalíció része – megszűnt hiteles, a magyar közösség érdekeit képviselő magyar párt lenni. Olyan döntések meghozatalában is részt vett, illetve a képviselői olyan határozatokat szavaztak meg a szerb parlamentben és a Tartományi Képviselőházban, amelyek hátrányosan érintették a magyar közösséget, de voltak olyanok is, amelyeket megalázónak is lehet nevezni.

A VMSZ képviselői 2018. június 19-én megszavazták például a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidéket; kiemelt jelentőségű lett május 15-e is, mivel 1848-ban ekkor ment végbe a Szerb Vajdaság kikiáltása a karlócai népgyűlést követően.

A (vée)meszes képviselők – különösen a junior Pásztor (Bálint), aki most Szabadka polgármesteri tisztségére aspirál, és Varga László, akit időközben kizártak a pártból – nevéhez fűződik a rossz rehabilitálási és vagyon-visszaszármaztatási törvény meghozatala is stb.

A véemesz örökös elnökének nem volt politikai bátorsága, hogy a magyar közösség helyzetét előmozdítsa, a hatályos törvényekből és nemzetközi egyezményekből Szerbiára kötelező normák alkalmazását számon kérje, érvényesítését követelje.

A legnagyobb hibája talán mégis az, hogy nem sikerült neki, de nem is igen próbálkozott/törekedett a magyar közösség többi szervezetével együttműködni (a VMDP és MEP-en kívül, amely pártokat „bedarált”). Önhatalomra, egyeduralomra törekedet, csak a saját és környezete pozícióinak a megőrzésére töreket, ami (egyelőre) sikerült is neki. Már kérdés, hogy ezért a közösség milyen árát fizet.

Folytatódni látszik egy sikertelen, a közösség hátrányára kompromisszumokat kötő politikus eredménytelen karrierje. Csak az a kérdés, meddig tűrjük még?

 

 

2020. május 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Alulképviseltek a temerini magyarok (is)!

A magyarok szempontjából a temerini botrányos választási eredmény is a VMSZ-VMDP katasztrofális politizálásának a következménye! A >

Tovább

A Bartók fivérek

Magyarországiak készítettek egy négyrészes filmet a délszláv háborúról a 90-es évek végén, és abban beszélt egy >

Tovább

Érdekeink kiárusítása

A közleményből és a jelenlegi képviselőházi politikai (erő)viszonyokból szinte arra lehet következtetni, hogy a Tartományi Kormány >

Tovább

A hisztéria és a rezignáció között hánykolódunk

Romokban heverő értékrendek közepette vajúdik az új világ, amelyről fogalmunk sincs, hogy milyen lesz. Mindeközben azzal >

Tovább

EB

Még a múlt hét elején, Belgrádban, ismét megérintett a sumadijai kóló könnyed, légies, elegáns tartású suhanása. >

Tovább

Topolyai történetek : a Kis Mozi

És hogy mi köze van ennek Topolyához? Amikor Lifka Sándor felépítette a szabadkai állandó mozit, egy >

Tovább

„EGY SZÁBOR, EGY NEMZET”, EGY VEZÉR!

Ennek a szerb nacionalista politikának a ki nem nyilvánított végcélja a multikulturalizmus megszüntetése, ami magába foglalja >

Tovább

Mindjárt hazaérünk

Biztosan nagy hó esett, ha már szánnal jött értünk a faluba a nagyapám.Tehát  mégis voltam iskolában (jobbról), >

Tovább

A “multikulturális elvárás”

Nem lenne azonban méltányos egyedül a betegbiztosítót vádolni. Ők legalább írásban is közzéteszik, amit mások sunyin >

Tovább

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább